Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Visoke Ture / Ankogel / Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel

Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel

Natisni
Izhodišče: Zgornja postaja žičnice na Ankogel (2636 m)
Širina/Dolžina: 47,0148°N 13,1853°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 616 m
Višinska razlika po poti: 670 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 36.818
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 19
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane skozi karavanški predor do Spittala. Naprej se peljemo proti Lienzu, a le do naselja Möllbrücke. V omenjenem naselju opazimo oznake za Mallnitz in alpsko cesto na Großglockner. Tej cesti sledimo do naselja Obervellach, kjer nas oznake za Mallnitz usmerijo desno. Za vasjo se cesta začne strmeje vzpenjati in nas po nekaj kilometrih vzpona pripelje do alpskega mesteca Mallnitz. Naprej se peljemo še nekaj kilometrov do spodnje postaje žičnice na Ankogel (Ankogelbahn), kjer na velikem parkirišču parkiramo. Nato kupimo karto ter se z žičnico odpeljemo do zgornje postaje žičnice na Ankogel.
Opis poti:
Od zgornje postaje nadaljujemo naravnost v smeri Hannoverhaus, desno pa pelje direktna in nekaj minut krajša pot proti Ankoglu. Od zgornje postaje žičnice imamo do koče še približno 15 minut vzpona.
Pri koči se usmerimo za oznakami Ankogel. Najprej se nekoliko spustimo do manjšega sedla kjer se usmerimo desno, leva pot pelje proti vrhovoma Grauleiten in Plattenkogel. Nekaj metrov pod sedlom pridemo ponovno do križišča kjer se nam z desne priključi direktna pot od zgornje postaje žičnice. Tokrat gremo levo in nato v rahlem spustu prečimo južna pobočja pod omenjenima vrhovoma. Ko pridemo do smerokazov nadaljujemo naravnost v smeri proti Ankoglu. Po nekaj minutah hoje pridemo ponovno do smerokazov kjer se usmerimo levo za oznakami Ankogel. Po krajšem vzponu po razmeroma položnem pobočju pot zavije rahlo v levo in se prične vzpenjati ob ledeniku Lassacher Kees. Ledenik je razmeroma položen in nima razpok. Pot nato ponovno zavije v levo in se vzpne proti škrbini Radeck Scharte. Na škrbini se usmerimo v desno in po skalnem grebenu dosežemo vrh Kleine Ankogel. Greben od škrbine proti vrhu je na nekaj mestih rahlo izpostavljen vendar v suhem ne povzroča težav.
Z vrha se usmerimo v levo in nadaljujemo po glavnem grebenu. Pot proti vrhu Ankogla nato poteka po desni strani grebena in postane nekoliko zahtevnejša. Vzhodno pobočje Ankogla po katerem se vzpenjamo je precej strmo in na nekaj mestih tudi nevarno za zdrs. Paziti je tudi potrebno, ker granitne plošče po katerih se vzpenjamo niso vse najbolj stabilne. Proti vrhu pot nato zavije rahlo v levo in nas pripelje do križa in vpisne skrinjice. Pravi vrh dosežemo, če od križa nadaljujemo še nekaj deset metrov po izpostavljenem grebenu.
zemljevid poti - Ankogel
Ob poti: Hannoverhaus (2720m), Radeck Scharte (2872m), Kleine Ankogel (3096m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel1
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel2
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel3
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel4
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel5
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel6
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel7
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel8
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel9
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel10
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel11
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel12
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel13
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel14
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel15
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel16
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel17
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel18
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel19
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel20
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel21
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel22
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel23
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel24
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel25
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel26
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel27
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel28
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel29
Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel30
Diskusija o izletu Zgornja postaja žičnice na Ankogel - Ankogel
ljubitelj gora11. 07. 2013
Lani avgusta se nas je zbralo veliko gornikov in se podali po opisani poti na Ankogel. Zjutraj smo se zbrali na Jesenicah na bencinskem servisu, kjer smo se spoznali, nekaj spili , nato pa se odpeljali v Avstrijo. Ker nas je bilo več in tudi dolga je do tam smo se z gondolo odpeljali do zg.žičnice. Vreme nam je bilo naklonjeno, izjemno lepi razgledi so segali zelo daleč, definitvno smo se imeli maximalno lepo in v tem trenutku bi se rad zahvalil pobudnikoma za tole izvedeno turo. Več slik sem lani naložil v spletni album: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5778339238119557073
Grega921. 09. 2013
živjo
zanima me, kakšne so sedaj razmere?
VanSims1. 09. 2013
Včeraj iz Hafnerja je bil videti ves v snegu! eek OK, to je severna stran z ledenikom. mežikanje

Drugače je bil pa vrh malo poštupan, posledica padavin prejšnji teden. Danes zna še kaj gor snežit, naslednji teden je pa spet napovedano poletje. Jaz bi rekel tam do torka, srede počakat pol se pa lahko gre če ne bo spet kaj padalo.

Zgoraj opisana normalka po kateri predvidevam da greš poteka po JZ grebenu.
bostjanp2. 09. 2013
Bil gor v soboto, 31.08., vrh zjutraj v megli, a sta veter ter termika tekom dneva do 12 ure vse razpihala. Pot gor je bila v delu od snežišča do malega Ankogla na več delih pod delno pomrznjenim snegom, a vseeno prehodna brez derez, na delu do vrha pa malce bolj čista, a potreben je siguren korak. Pri sestopu pa se je sneg že lepo zmehčal, a vseeno previdno. Kako bo sedaj po nekaj dnevih slabega vremena...pričakuj sneg gor, zimsko opremo mej v ruzaku, noben te ne bo postrani gledal, itak se pa gre za tvojo varnost, ne za mnenje ali posmeh drugih. Fajn je gor, le vreme mora bit ok.
bostjanp2. 09. 2013
Prej sem gledal tole napoved; dva dni prej kr točna http://www.bergfex.si/ankogel/wetter/
Lunca1. 07. 2015
A je kdo bil te dni gor?
nisa6. 07. 2015
Mene tudi zanima če je kdo bil gor, in kakšne so razmere. Mogoče kdo ve koliko ur vožnje je od Ljubljane do spodnje postaje žičnice na Ankogel, in kakšna je cena povratne vozovnice.
Lunca6. 07. 2015
Midve s kolegico sva bili včeraj... razmere so super, zimsko opremo sva imeli sabo, vendar je nisva potrebovali, tista najbolj izpostavljena prečka je kopna. Nazajgrede sva si po snežiščih fino skrajšali pot nasmeh Čelada pride prav pod vrhom, kar je res skrotje in če kdo leze pred tabo hitro lahko kaj pokasiraš. Iz LJ po AC bi bilo okoli 2,5h vožnje, povratna karta pa je 25 EUR. Na spletni strani bergfex prej preveri vreme, da se ne boš brez veze tako daleč vozila, pa še razgledi so res čudoviti. Pa srečno!

mpp18. 07. 2015
OPOZORILO:
nova Hannoverhaus (odprta 2014) se nahaja 70 višinskih metrov pod zgornjo postajo vlečnice.

V starejših opisih in zemljevidih se omenja še stara,
ki je bil nad postajo pri kapelici.

stanje julij 2015
prva vožnja gondole ob 8:30, zgoraj si ob 9:00 (malce pozno, sonce je že visoko, bolje bi bilo zvečer prespati v koči in zodja zjutraj na vrh) 25 EUR povratna odrasla

pot brez posebnosti (zimska oprema je ostala na nahrbtniku), v mokrem mora biti kar "sitna"
zacif5. 08. 2016
Pozdravljeni!
Ali morda gre kdo na Ankogel in če se mu lahko pridružim.
LPP Franc
ttt6. 08. 2016
Zacif.. sem poslal zs
haridautovic1. 09. 2017
27.08.2017,,V Nedeljo sva bila na Ankoglu,, Zgornja postaja žičnice na Ankogel--Povratna Vozovnica stane 29€,,plačala z visa kartico,,nevem ali je kakšna razlika med gotovino in kartico//Prva gondola pelje ob 8h/30ˇ,,zadnja z vrha ob 16h20¨",,pot zelo lepo označena,,tudi čez ledenik brez problemov,,čelado in samovarovalni komplet ne rabite,,paziti je treba samo na granitne plošče/kocke/ nekatere so zelo nestabilne,,razgledi z vrha so itak nepopisni,,sami tritisočaki in nešteto jezer,,velik nasmeh
mrcepindereze7. 06. 2018
Pozdravljeni!
Ali gre letos morda kdo na Ankogel in bi se mu jaz lahko pridružil?
Lep pozdrav Domen
vrana9. 06. 2018
Pozdravljeni,
tudi jaz bi se z veseljem pridruzila, ce gre kdo na Ankogel.
lp Maja
zorkob1. 10. 2018
Pozdravljeni,
Včeraj, 30.09.2018 sva bila z ženo na vrhu. Štartala sva iz zgornje postaje žičnice. Žičnica stane 59 eur (za dve osebi). V ceno je všteto 10 eur kavcije za karto, ki jo ob vrnitvi dobiš nazaj. Torej je cena 24,5 €/oseba. Prva vožnja ob 8:30, zadnja povratna ob 16:20h.
Pot je na čase slabo označena v srednjem delu in lahko hitro zaideš med granitnimi ploščami. Zjutraj so bile ob ledeniku v srednjem delu poti (kjer sva zašla iz markirane steze) plošče poledenele in sem po eni prav "po otroško" padel. Potreben je siguren korak! Žal zaradi granita ne veš ali se sveti led ali granit??!! Sicer sorazmerno tehnično nezahtevna tura. Lepi razgledi z vrha in hiter dostop/sestop. Do vrha sva potrebovala cca.2h in 2h za povratek.
Po mojem mnenju čelada in samovarovalni komplet nista potrebna...stvar osebne presoje.
LP, Boštjan
LEA ŠTUMBERGER18. 02. 2019
16.2.2019, SOBOTA

Odpravili smo se na Ankogel.

Najprej do zgornje postaje, potem pa lepo naprej proti vrhu. Teren nič posebnega, za začetek februarja sicer skrajno pretoplo, sneg se je spreminjal v en velik alpski bazen.

Nekateri iz skupine so smučali, nekateri pešakali. Smučarji so se spustili na zahodno stran gore, v Böckstein, ki ponuja skoraj 2000 višincev smučarije.

OPIS POTI IN FOTOGRAFIJE - TUKAJ
Paglia2. 08. 2020
Včeraj smo se zapeljali z gondolo do zgornje postaje ter opravili tole turo. Cena povratne vozovnice je 28 eur; za seniorje ( nad 60 let ) pa 25 eur.Prva gondola vozi ob 8.30.

Lepa tura z krasnimi razgledi , snega bolj malo, zimsko opremo resnično ne potrebuješ, potrebuješ samo palice ter ni slabo čelado od Kleine Ankogel do vrha.

Pot je do Kleine A. povsem lahka nato pa je treba biti malce bolj previden, saj se pot kar strmo vzpenja do vrha, a je dovolj široka za tiste, ki imajo vsaj malo kilometrine v visokogorju.
GasperP25. 12. 2023 12:04:53
Živjo,

Mogoče kdo ve koliko časa traja vožnja do zgornje postaje?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki