Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Gorjanci, Medvednica in Medžimurje / Sljeme / Zagreb (Gračani) - Sljeme (Leustekova steza)

Zagreb (Gračani) - Sljeme (Leustekova steza)

Natisni
Izhodišče: Zagreb (Gračani) (280 m)
Ime poti: Leustekova steza
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 753 m
Višinska razlika po poti: 753 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Marx
Ogledov: 3.328
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 54
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste zapeljemo na izvoz Zagreb - zahod, nato pa v Novem Zagrebu na krožišču ob nakupovalnem centru Billa z vožnjo nadaljujemo proti vzhodu vse do naslednjega krožišča, kjer pa bomo zavili v smeri Zagreb - center. Nadaljujemo preko mostu na Savi in že smo na ulici Marina Držića. Gremo le naprej skozi podvoz, mimo avtobusnega postajališča in pod železniškimi progami vse do Kvaternikovega trga. Tu bomo zavili levo na zahod po Vlaški ulici. Vlaška ulica se bo začela vzpenjati za enem rahlem desnem ovinkom, mi gremo le naprej. Vlaška ulica preide na cesto Medveščak in postane dvopasovna. Peljemo do semaforiziranega križišča, kjer sledimo oznakam Gračani (ob cesti so tudi oznake za smučišča na Sljemenu). Zdaj se peljemo ves čas rahlo navzgor skozi Gračane. Za hitrostnimi ovirami bomo zagledali vhod na parkirišče levo (Ta parkirišče je na obračališču tramvajske linije, ki se na vrhu Gračanov konča. Če prepozno zavijemo bo pred nami na sredini ceste en krajši niz ovir - stolpov). Priporočam da vozilo pustite tukaj, ker je na parkiriščih v Bliznecu vedno gneča in je skoraj nemogoče najti prosto parkirno mesto.
Zagreb je orientacijsko kar zahteven. Svetujem uporabo karte in navigacije.
Opis poti:
S parkirišča gremo navzdol po stopnicah in potem nadaljujemo po ulici Nad tunelom. Pot po ulici se v dveh ovinkih vzpne in gre v gozd (možno je tudi izbrati varianto, ki gre skozi tunel - v tem primeru bomo dalj časa na asfaltu in tudi pot je orientacijsko zahtevnejša).
Skozi gozd se bomo povzpeli po nekaj stopnicah in nato prečkali naslednjo cesto (če smo šli skozi tunel se bomo tu vrnili na pot). Ko po prečkanju pridemo do bunkerja se pot položi. Položni del je običajno precej blaten. Pot nato preide z vzhodnega na zahodno pobočje, kjer na levi strani opazimo počivališče, z desne pa se nam priključi nemarkirana stezica od parkirišča v Bliznecu.
Od tu se naša pot, ki je do sedaj imela oznako poti št. 17, priključi na pot št. 14, katera se začne v Gračec-Pustodolu. Malo za tem razpotjem se pot razcepi na dve vzporedni poti. Ob dežju in blatu priporočam zgornjo ožjo pot. Obe poti se združita na naslednjem razpotju, kjer je tudi počivališče. Tukaj se levo odcepi pot za zapuščeni sanatorij Brestovac, mi pa nadaljujemo naravnost.
Pot se bo sedaj pričela rahlo vzpenjati po širši gozdni poti, med vzponom pa bomo šli mimo manjšega izvira, kjer je pot bolj blatna, prečkali pa bomo tudi tri vodotoke, preko katerih vodijo manjši mostiči. Pot nas za tretjim mostičkom pripelje do nadstrešnice Adolfovac, kjer si lahko odpočijemo. Tu nekje smo na pol poti.
Od Adolfovca gremo naprej skozi krajši pas smrekovega gozda, pot pa nas prehodno pripelje na poseko. Tukaj je edino mesto, kjer lahko zgrešimo pot - ko pridemo do enega od ovinkov sljemenske ceste gremo nazaj, oz. še pred ovinkom levo na poseko. Pot preko poseke nas pripelje ponovno do ceste, ki jo prečkamo in spet smo v gozdu.
V gozdu hodimo po širši poti, gozd pa je na tem delu nekoliko redkejši. Pot naprej nas vodi še mimo ene informativne table in mimo še enega počivališča. Ko pridemo do naslednjega ovinka sljemenske ceste smo na naslednjem razpotju. Desno po cesti gre pot za planinsko kočo Runolist, mi pa gremo naravnost na široko pešpot.
Od tu se pot prične strmeje vzpenjati in nas pripelje do izpostavljenega dela, kjer nam je v pomoč ograja. Na tem delu poti je podlaga nekoliko bolj kamnita. Ko se ograja konča se pot položi, mi pa bomo v pasu redkega in nizkega gozda. Pot nas nekoliko naprej ponovno popelje v gozd, kjer nas vodi mimo izvira in potem še mimo kamnitega zapuščenega počivališča. Le malo naprej pa stopimo na lesene stopnice, po katerih pridemo na cesto (Leustekova steza se tukaj uradno konča).
Nadaljujemo po asfaltu desno in hitro prispemo do planinske koče Stara lugarnica, kjer številni planinci tudi končajo vzpon. Na naslednjih stopnicah gremo desno od stare lugarnice in pot nas pripelje na Činovničko livado, kjer gremo navzgor (pozor - livada je v zimskem času smučišče!) in pridemo na razpotje številnih poti. Nadaljujemo po poti št.1. Pot št.1 se hitro vzpne, prečka smučišče in po minuti, dveh nadaljnje hoje nas pripelje na vrh Sljeme, kjer se nahaja ogromen TV stolp. Za razgled je potrebno iti še malo naprej do restavracije Vidikovac, od koder se nam odpre izjemen razgled na sever.
Pot se imenuje po Albinu Leusteku, ki je želel narediti tako stezo do Sljemena, da jo lahko vsak prehodi. Leustek je tudi pokopan na Medvednici v bližini planinske koče Runolist. To je najbolje obiskana pot iz Zagreba in na njej je pogosto kar nekaj ljudi.
zemljevid poti - Sljeme
Priporočamo: podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Zagreb (Gračani) - Sljeme1
Zagreb (Gračani) - Sljeme2
Zagreb (Gračani) - Sljeme3
Zagreb (Gračani) - Sljeme4
Zagreb (Gračani) - Sljeme5
Zagreb (Gračani) - Sljeme6
Zagreb (Gračani) - Sljeme7
Zagreb (Gračani) - Sljeme8
Zagreb (Gračani) - Sljeme9
Zagreb (Gračani) - Sljeme10
Zagreb (Gračani) - Sljeme11
Zagreb (Gračani) - Sljeme12
Zagreb (Gračani) - Sljeme13
Zagreb (Gračani) - Sljeme14
Zagreb (Gračani) - Sljeme15
Zagreb (Gračani) - Sljeme16
Zagreb (Gračani) - Sljeme17
Zagreb (Gračani) - Sljeme18
Zagreb (Gračani) - Sljeme19
Zagreb (Gračani) - Sljeme20
Zagreb (Gračani) - Sljeme21
Zagreb (Gračani) - Sljeme22
Zagreb (Gračani) - Sljeme23
Zagreb (Gračani) - Sljeme24
Zagreb (Gračani) - Sljeme25
Zagreb (Gračani) - Sljeme26
Zagreb (Gračani) - Sljeme27
Zagreb (Gračani) - Sljeme28
Zagreb (Gračani) - Sljeme29
Zagreb (Gračani) - Sljeme30
Zagreb (Gračani) - Sljeme31
Zagreb (Gračani) - Sljeme32
Zagreb (Gračani) - Sljeme33
Zagreb (Gračani) - Sljeme34
Zagreb (Gračani) - Sljeme35
Zagreb (Gračani) - Sljeme36
Zagreb (Gračani) - Sljeme37
Zagreb (Gračani) - Sljeme38
Zagreb (Gračani) - Sljeme39
Zagreb (Gračani) - Sljeme40
Zagreb (Gračani) - Sljeme41
Zagreb (Gračani) - Sljeme42
Zagreb (Gračani) - Sljeme43
Zagreb (Gračani) - Sljeme44
Zagreb (Gračani) - Sljeme45
Zagreb (Gračani) - Sljeme46
Zagreb (Gračani) - Sljeme47
Zagreb (Gračani) - Sljeme48
Zagreb (Gračani) - Sljeme49
Zagreb (Gračani) - Sljeme50
Zagreb (Gračani) - Sljeme51
Zagreb (Gračani) - Sljeme52
Zagreb (Gračani) - Sljeme53
Zagreb (Gračani) - Sljeme54
Diskusija o izletu Zagreb (Gračani) - Sljeme (Leustekova steza)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki