Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Jadranski otoki / Diviška / Baška - Diviška (mimo sv. Ivana)

Baška - Diviška (mimo sv. Ivana)

Natisni
Izhodišče: Baška (30 m)
Širina/Dolžina: 44,9721°N 14,756°E
Ime poti: mimo sv. Ivana
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 441 m
Višinska razlika po poti: 490 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.217
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 68
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Rupa - Reka / Rijeka ali Zagreb - Reka / Rijeka se peljemo proti Reki, od tam pa sledimo oznakam za otok Krk. Ko se avtocesta oz. v zadnjem delu hitra cesta konča, se spustimo do Krčkega mosta (cestnina 35 kun - marec 2014), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti krajem Omišalj, Njivice, Malinska, Krk, Punat in Baška. Za krajem Punat, katerega obidemo po levi strani se cesta prične strmo vzpenjati proti prelazu Treskavac (Treskavac je primerno izhodišče za nekatere planinske ture, med drugim tudi za vzpon na najvišji vrh Krka - Obzova (569 m)). Za prelazom se cesta prične spuščati in je v nadaljevanju kar precej ovinkasta, nekoliko se zravna šele, ko prispemo v dolino. V nadaljevanju se peljemo še skozi Drago Bašćansko in Jurandvor, nato pa prispemo do Baške. Ko opazimo oznake za avtobusno parkirišče zavijemo desno in nato parkiramo na velikem parkirišču (parkirišče je namenjeno tako za avtobuse kot osebna vozila). V času poletne sezone je parkirišče plačljivo.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do glavne ceste, jo previdno prečkamo, nato pa nadaljujemo v smeri cerkve sv. Ivana po nekoliko ožji asfaltni cesti, ki se postopoma prične vzpenjati. Po nekaj minutah vzpona prispemo na označeno razpotja, s katerega še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti (levo Mesečev plato / planina Mjesec preko razpotja Zakam). Sledi prečni vzpon in 2 serpentini in ob lepih pogledih na Baško, otok Prvić in hribovje Krka dosežemo parkirišče pod cerkvijo sv. Ivana.
Na koncu parkirišča cesta zavije ostro v levo (naravnost preko ograje dosežemo pokopališče in cerkev sv. Ivana, od koder je lep razgled proti Baški in morju) in nas po nekaj 10 metrih pripelje do mesta, kjer prečimo pašno ograjo.
Za ograjo se v desno nadaljuje slabša cesta, ki vodi proti zgornjemu delu pokopališča, mi pa nadaljujemo naravnost po mulatjeri, ki se zmerno vzpenja skozi prijeten borov gozd, ki v vročih dneh nudi senco. Ob poti, ki se zložno do zmerno vzpenja je postavljenih več klopi, kjer si lahko odpočijemo, med vzponom pa se nam večkrat odpre lep razgled proti Baški, Senjskim vratom, otoku Prvić, grebenu gora zahodno od Baške, ki se konča z rtom Škuljica, Velebitu in še čem. Sledi nekaj označenih serpentin, nato pa s pobočja postopoma preidemo v bolj planotast svet, kjer se v desno odcepi pot proti Stražici, do kamor je približno 500 metrov hoda, mi pa še naprej nadaljujemo po širši in dobro vzdrževani poti. V nadaljevanju precej položna pot, pa nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do zavetišča in informativnih tabel na Mesečevem platoju / planini Mjesec.
Od Mesečevega platoja nadaljujemo v smeri Kalić - Lokva, Hlam in Lokva Diviška, po poti, ki takoj preči kamnito ogrado in nas pripelje iz gozda na kamnita prostranstva. Kratek čas nadaljujemo naravnost, nato pa se pot razcepi na dva dela, mi pa izberemo desno pot (levo Hlam).
Od razpotja se najprej rahlo spustimo, nato pa poti sledimo do bližnje kolovozne poti oz. kamnite ceste, kateri sledimo v levo. Po omenjeni cesti po desni strani obidemo vrh Hlam, na razpotjih oz. križiščih pa sledimo markirani poti. Pot kar nekaj časa nadaljujemo po zložni cesti, ki ima nekaj zložnih vzponov in spustov, ob njej pa je nekaj napajališč za živali, predvsem za ovce, ki se tod pasejo, ter precej kamnitih ograd, ki povečini označuje lastniške meje. Ko cesta postane še nekoliko slabša, pa postanemo pozorni na odcep markirane poti, ki se s ceste odcepi rahlo v levo. Ko zapustimo cesto preide pot na precej enoličen teren, kjer moramo pazljivo slediti, na dele tudi redkim markacijam. Orientacijsko kar zahtevna pot se počasi prične zmerno vzpenjati ter se obrača nekoliko proti levi. Pozneje se pot prehodno povsem položi in nas pripelje do večjega napajališča, za njim pa se strmeje vzpne ob kamniti ogradi, katero višje prečimo, nato pa se v nekaj korakih vzpnemo na razgleden vrh Diviške.
Zaradi enoličnosti terena je orientacija zahtevna, v megli pa brez kompasa ali navigacijske naprave praktično nemogoča.
zemljevid poti - Diviška
Ob poti: Sveti Ivan (Baška) (134m), Mesečev plato / Planina Mjesec (380m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Baška - Diviška1
Baška - Diviška2
Baška - Diviška3
Baška - Diviška4
Baška - Diviška5
Baška - Diviška6
Baška - Diviška7
Baška - Diviška8
Baška - Diviška9
Baška - Diviška10
Baška - Diviška11
Baška - Diviška12
Baška - Diviška13
Baška - Diviška14
Baška - Diviška15
Baška - Diviška16
Baška - Diviška17
Baška - Diviška18
Baška - Diviška19
Baška - Diviška20
Baška - Diviška21
Baška - Diviška22
Baška - Diviška23
Baška - Diviška24
Baška - Diviška25
Baška - Diviška26
Baška - Diviška27
Baška - Diviška28
Baška - Diviška29
Baška - Diviška30
Baška - Diviška31
Baška - Diviška32
Baška - Diviška33
Baška - Diviška34
Baška - Diviška35
Baška - Diviška36
Baška - Diviška37
Baška - Diviška38
Baška - Diviška39
Baška - Diviška40
Baška - Diviška41
Baška - Diviška42
Baška - Diviška43
Baška - Diviška44
Baška - Diviška45
Baška - Diviška46
Baška - Diviška47
Baška - Diviška48
Baška - Diviška49
Baška - Diviška50
Baška - Diviška51
Baška - Diviška52
Baška - Diviška53
Baška - Diviška54
Baška - Diviška55
Baška - Diviška56
Baška - Diviška57
Baška - Diviška58
Baška - Diviška59
Baška - Diviška60
Baška - Diviška61
Baška - Diviška62
Baška - Diviška63
Baška - Diviška64
Baška - Diviška65
Baška - Diviška66
Baška - Diviška67
Baška - Diviška68
Diskusija o izletu Baška - Diviška (mimo sv. Ivana)
robi210712. 05. 2017
Na Mesečev plato se lahko povzpnemo tudi, če na razpotju na sliki 13 zavijemo levo. Nekaj časa hodimo po zložni poti do ograje, ki jo prečkamo, še nekaj časa nadaljujemo po tej poti in kmalu zatem pridemo do označenega razpotja. Tu zavijemo desno in se kmalu začnemo precej strmo vzpenjati. Orientacija ni zahtevna, ker tako ali tako ni nobene druge poti navzgor, v pomoč pa so nam tudi zelene oznake (črte) ob poti. Konec te "zelene" poti označuje razpotje na sliki 44. Od tu naprej nas proti Diviški usmerjajo rumene oznake (črte), ob katerih pa se nekaj časa pojavljajo tudi modre oznake (črte), ki označujejo pot proti Hlamu, saj sta oba cilja v isti smeri in je del poti skupen. Pot proti Hlamu se odcepi kar kmalu za ograjo na sliki 48. Modra oznaka, ki označuje odcep, je precej neopazna, zato je treba dobro napeti oči. Opazili jo boste na kamnu levo ob poti, kjer s kolovoza zavijemo levo in pot nadaljujemo ob suhozidu, nič pa ne bo narobe, če boste po kolovozu nadaljevali do napajališča na sliki 50 in tam zavili levo navzgor v hrib. Zelo kmalu boste prišli na markirano pot, ki vas bo pripeljala do vrha Hlama.

Proti Diviški pa še nekaj nadaljujemo po kolovozu in sledimo rumenim oznakam. Izbira rumenih markacij ni najbolj posrečena, saj je rumena barva na svetlih kamnih precej slabo opazna. Sprva sicer ni večjih težav z orientacijo, saj je pot dobro vidna, kasneje pa je treba res dobro napeti oči, da ne zgrešimo, saj pot skoraj povsem izgine. Orientacijo nam sicer delno olajšajo možici, vendar pa za nadaljevanje poti vseeno poiščite TUDI markacijo. Nazaj grede je pot še slabše označena, in če boste sledili samo možicem, boste pot zagotovo zgrešili. To se je namreč zgodilo tudi meni.

Še to: na pot proti Hlamu in Diviški se podajte opremljeni z dovolj vode (zlasti v poletnih mesecih) in obuti v čevlje s trdimi podplati, saj vas bodo v nasprotnem primeru zaradi hoje po ostrem nalomljenem kamenju zagotovo boleli podplati.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki