Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Biokovo in Dalmacija / Sveti Ilija (Pelješac) / Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)

Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)

Natisni
Izhodišče: Bilopolje (150 m)
Širina/Dolžina: 42,9774°N 17,1539°E
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 811 m
Višinska razlika po poti: 811 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: borgi506
Ogledov: 7.860
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Peljemo se skozi Orebić, pri tabli za Viganj in Lovište, zavijemo desno. Kmalu za tem pa spet zavijemo ostro desno, pri tabli za Franjevački samostan Gospe od Anđela. Asfaltirana cesta nas pripelje do samostana, kjer na parkirišču pustimo avto.
Opis poti:
Od samostana, kjer smo parkirali, nadaljujemo po cesti proti naselju Bilopolje (cca 800 m), tam pa nas usmeri tabla desno Sv. Ilija 2 uri 20 min. Pot se nadaljuje mimo hiše, kjer zavijemo levo (sledimo markacijam). Pot naprej poteka skozi grmičevje in je dobro označena z markacijami.
Med vzponom imamo dalj časa pogled na otok Korčula.
Kmalu pridemo na razcep v borovem gozdu, za poti v smeri Nakovana, Viganj, Sv. Ilija, mi pa nadaljujemo desno proti oznakam Sv. Ilija. Iz borovega gozda pridemo do planinskega doma, ki je bil obnovljen leta 2008.
Od planinskega doma nadaljujemo levo, v hrib (glejmo označbe), pot pa poteka po grebenu in po dobrih 25 min. pridemo do vrha. Vrh je označen z lesenim križem. Na skali je vgrajena plošča, na kateri je napisano ime vrha in nadmorska višina. Poleg tega je vgrajen tudi kovinski gorski žig ter knjiga z registrom obiskovalcev.
P.S. Na tem vrhu je veliko opozoril, da je polno kač in to ne brez razloga, ki se imenuje kača gora. Priporočljivo je, da se na tej poti gibljemo primerno obuti in oblečeni. Z zadostno količino vode, ker ob poti ni pitne vode.
zemljevid poti - Sveti Ilija (Pelješac)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)1
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)2
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)3
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)4
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)5
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)6
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)7
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)8
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)9
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)10
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)11
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)12
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)13
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)14
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)15
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)16
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)17
Diskusija o izletu Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)
Peter Pehani14. 08. 2017
Na Sv. Ilijo je možen tudi povsem peš dostop, ki ne vključuje avta. Če ste locirani v Perni (kampa Perna ali Palma), se markirana pot odcepi od glavne obmorske ceste povsem na vzhodnem koncu kraja Kućište (na začetku turističnega naselja Perna; nekako 800 m od kampa Perna v smeri proti Orebiču), od koder dosežete Bilopolje po 20-30 strmih minutah.

Več iznajdljivosti zahteva pot, ki krene takoj iznad kampa Perna (med recepcijo in trgovino strmo gor v gozd), saj odcepi niso označeni. Ta pot gre najprej do kapele sv. Ane (vidna od spodaj, 20 minut), nato pa je treba malo orientacijske iznajdljivosti, da najdeš prehod na markirano pot (od sv. Ane najprej po poti v smeri zahod, nato po kolovozu v smeri vzhod, nato spet po poti proti zahodu mimo kapele sv. Lovra in ostankov neke vile, in od tam navzgor do markirane poti). Za več informacij piši!

Če ste locirani v kampih v Vignju (Antony Boy, Maestral, ...), pa je odcep peš poti v povsem zahodnem delu Kućišta (ob cerkvi sv. Trojice; nekako 300 m od kampa Antony Boy v smeri proti Orebiču).

Pa še dve zanimivi podrobnosti. Vse table, ki označujejo odcep na sv. Ilijo (tudi tista v Bilopolju), so obrnjene na vzhod, tako da če prihajaš iz zahoda, so odcepi slabo vidni. Časi so definirani na 5 minut natačno, tako najdeš celo napis 0.55 h.
skiro1233. 07. 2020
Vrh obiskal konec junija 2020. Parkiranje pri samostano ni potrebno, ker je nekaj parkirnih mest v bližini izhodišča (800 m bližje). Kač ni bilo na spregledu, samo kak martinček. Zaradi potecialno velike vročine je pomembno, da štartamo do 2h po uradnem sončnem vzhodu, bolje še prej. Po borovem gozdu se hodi 30 minut (v vsako smer), kar lepo olajša dostop.
Peter Pehani17. 08. 2022 16:19:58
Stanje avgusta 2022: Cesta od samostana do Bilopolja je na novo asfaltirana. Na mestu, kjer pot zapusti asfalt, je nekdo (kot da zanalašč?) odstranil oznako Sv. Ilija z droga (ki je na sliki 1; sta pa na drogu še vedno oznaki za Kućište in Orebić, zato ni dileme, kje je treba s ceste desno oz v smeri sever). Parkiranje je možno tudi 200 m naprej od te oznake, pri gostilni Panorama (ki obratuje le popoldne/zvečer).
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki