Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Monte Rest

Natisni
triglavski3. 05. 2009 20:13:51
Vćeraj sva se z Marjeto potepala po Karnijskih Predalpah, točneje obiskala sva lep razglednik na jugu in sicer Monte Rest. Dostopala sva po furlanski ravnini iz smeri Tarcenta proti Spilimbergo in dolina Val Tramontin. Z vzponom sva pričela tik pod prelazom Rest. Do planine Monte Rest po nekdanji dostopni cesti, zatem pa kar po vrezpotju direktno na vrh. Razgledi čudoviti. Sestopila sva po vzhodnem grebenu in zatem prečno do planine in po dostopni cesti nazaj do avtomobila. S prelaza Rest sva se zatem zapeljala na sever in tako lepo zaokrožila vse gore tam naokoli.
Monte Rest Jutro nad domačo dolino1
Monte Rest Prelaz Rest2
Monte Rest Dostopna cesta3
Monte Rest 4
Monte Rest Opuščena planina Monte Rest5
Monte Rest Proti vrhu6
Monte Rest na vrhu je vredno dlje posedet in se naužit razgledov7
Monte Rest Valcada8
Monte Rest V sredini Clap Grande, desno Creton di Culzei9
Monte Rest Monte Tinisa10
Monte Rest Spomenik padlim Alpinom11
Monte Rest Spominska plošča vojakom batal. Monte Canin12
Monte Rest Planina Rest na prelazu, v ozadnju JZ pobočje M. Resta13
všeč
jaz3. 05. 2009 23:07:51
Na Monte Rest sem se povzpel, ko je še malo kdo vedel za njega. Na njem ni bilo oddajnikov in pa tudi cesta je bila boljša. Ponovno sem ga obiskal lansko leto, skupaj z ženo. En krasen dan, družbo so nama delali samo gamsi. Lp!
nad dolino1
cesta je precej uničena2
nekoč je bila pastirska koča3
eden od prijateljev4
Planina Monte Rest5
na vrhu6
Tramonti di Sopra7
Monte Frascola8
Monte Valcada9
glava10
le kdo je pokopan tukaj11
kaj pa ve kosmatinke12
všeč
jax13. 04. 2016 13:24:02
Hvala za ta prispevek. To je še ena od tistih poti, za katero sem vedel da obstaja, pa nisem mogel priti do nobenih konkretnih informacij. No, zdaj vem in izgovorov ni več. Ob prvi priliki grem.
(+1)všeč
jax24. 05. 2017 17:45:41
Evo, danes je prišel na vrsto ta poskus. No, žal je ostalo le pri poskusu. Skratka: očitno mi je uspelo na ključni orientacijski točki dostopa (tam, kjer pot doseže razločno grapo, po kateri je speljana navrtana smer), pot prav grdo zgrešit, tako da sem pot najprej popolnoma zgrešeno iskal nekam proti desni (ja, tako je, če ne obstaja noben uporaben opis, pa tudi na zemljevidih stvar ni vrisana) in pri tem najbrž izgubil več kot uro časa. Ko sem naposled obupal in se že želel vrniti k avtu, pa sem skoraj po naključju našel pravo smer in prišel do vstopa v ferato. Čeprav sem bil zaradi omenjenega lutanja že pozen, sem se vseeno odločil za vstop, potem pa me je (sodeč po voluharjevih fotkah zgoraj že precej pri vrhu ferate, nekje pri 10. fotki iz voluharjevega članka) ustavila strgana zajla na eni prečki. Prehod čez sicer najbrž ne bi bil popolnoma nemogoč, je pa teren skoraj navpičen in izpostavljen in si brez špage nisem upal tvegat. Tako sem pač sestopil nazaj po ferati, kar ni bilo čisto lahko, tako strašno pa spet ne.
Skratka, o zadevi lahko rečem naslednje: kot prvo, Divjina z velikim D. Tudi oni del okrog Zuc del Bora se lahko pred temle skrije. Drugo: klope sem si s hlač trebil tako rekoč celo pot. Mislim, saj v vseh poročilih s poti v okolici je bilo to omenjeno, ampak resnično nisem verjel, da je tako hudo. Brez najboljšega repelenta nikar sem. Tretjič, pot je sicer markirana, ampak slabo uhojena in terja previdnost. Kar se tiče orientacijske zanke, o kateri sem govoril, samo tole: kot po dolgi prečki mimo plezališča in skozi gozd pridete do strme skalnate grape, polne svedrovcev, je ne prečkajte! Pot se grape v resnici samo dotakne, prehod proti ferati je treba iskat na isti strani, po kateri ste do nje prišli. Naprej so sicer opazne neke sledi, ampak to so bržkone samo sledi redkih obiskovalcev, ki so - tako kot jaz - tu zalutali. In četrtič: za vzpon po ferati v trenutnem stanju zelo priporočam nekaj metrov vrvi. Ziher je le ziher.
Če vas vse to ni odvrnilo od obiska, potem kar veselo. Sicer pa, resnici na ljubo, obstajajo tudi lepši hribovski kotički, kjer je manj klopov, čeprav ima tudi to svoj čar ...
Pogled od spodaj1
Orientacijska zanka. Te grape se ne prečka, prehod je treba najt med ruševjem levo (je markirano, ampak je treba pazit).2
Končno v ferati.3
Tule je še šlo ...4
Tule pa se je končalo. Včasih je pač treba tudi obrnit.5
(+5)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki