Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Terza Grande

Natisni
mirank8. 08. 2010 19:56:57
Danes smo obiskali ta lepi vrh po poti mimo planine Mimoias. Pot vse skozi lepo označena pa tudi ne prehudo zahtevna, kar pa je izključno moje mnenje. Na najzahtevnejšem mestu (grapa tik pod vrhom je nameščen krajši kos plezalne vrvi verjetno že dalj časa tako, da se je nismo niti posluževali. Razgled z vrha rahlo omejen zaradi naraščajoče oblačnosti katera nas je po polurnem počitku z malico pregnala nazaj v dolino. No prve dežne kaplje so nas ujele pri pospravljanju opreme v prtljažnik avtomobila. Sicer je zdaj cvetja v izobilju toda zgleda da bo treba turo ponoviti še ob jesenskem obarvanju macesnov
všeč
jaz2. 05. 2011 12:33:59
Največja sestrica. Lp!
Terza Grande1
Terza Grande v sončnem zahodu2
dobro jutro3
pogled navzgor4
najtežje mesto5
vrh6
možic na vrhu7
v Sappado8
še zadnji pogled9
všeč
IgorZlodej7. 09. 2011 18:00:37
Na Terzi Grande sem bil prvič pred štirmi leti, ker pa enkrat ni nobenkrat, se je bilo treba vrniti. Ker uporabnega opisa tukaj še ni, ga bom opisal. Najboljše izhodišče za goro je Pian di Casa v dolini Pesarina in preko planine Mimoias, nanjo pa se lahko povzpnemo tudi iz doline Val Frison ali pa iz Sapadde, točneje iz Granvile. V vsakem primeru je treba priti na passo Oberenghe. S kolegom tokrat greva izpod forcele Lavardet, mimo planine Mimoias po poti 202 na prelaz Enghe, tu se odpre krasen pogled na Monte Brentoni in velikane Dolomitov v ozadju, Civetta, Pelmo, Antelao. Od tam nadaljujeva po skoraj ravni stezi do priključka poti 314, ki do tam pripelje iz doline Val Frison. Čez slabe pol ure sva na prelazu Oberenghe, od tam se je treba nekaj metrov spustiti na severno stran, potem pa naju stezica takoj popelje v levo in se prične strmo vzpenjati po travnatih JV pobočjih Velike Terze. Ko se skrotast, delno travnat, ter skalnat svet konča in so naprej samo še skalna pobočja odloživa palice (tukaj jih je zanekrat še varno pustiti) in si nadeneva čelade. Smer je lahko sledljiva, saj jo nakazujejo rdeče pike in možici, plezanje ni težavno, saj se večinoma hodi. Vršni del postane nekoliko zahtevnejši, vendar komaj kakšno mesto doseže II. stopnjo težavnosti. Prehod čez krajši kamin, že skoraj pod vrhom nama olajša vrv, ki je še vedno zanesljiva, čeprav deluje že rahlo preperelo. Na vrhu pa se odpre veličasten pogled, ki sega na najvišje vrhove Dolomitov, Visokih Tur in pa seveda naših Julijskih Alp. No tako je bilo danes, lahko, da vedno ne bo tako lepo. Na vrhu sva si vzela kar dolg postanek, saj bi bilo škoda zamuditi take poglede. Sestopila sva po poti vzpona. Sledil je še obisk sirarne na sedlu Razzo, potem pa skozi dolino Val Frison (tam srečam neutrudno kolesarko in znanko izpred dveh let z Monte Siere in koče Zovo Rito iz Campolonga), spregovorimo nekaj besed in spet povabi na obisk v Campolongo. Cesta do doline je že nekaj let nespremenjena, slaba, uradno zaprta, vendar vozijo vsi, ki imajo nekoliko višje avtomobile.
Terza Grande ena najlepših gora Karnijskih Alp1
proti prelazu Enghe2
prelaz Enghe in pogled na vzhod3
na prelazu Oberenghe, zadaj obris Terze4
napis je nedvoumen, tukaj gor je treba5
okolje je veličastno, zadaj Siere in Cretoni6
na drugi strani doline Sella Razzo in Monte Tiarfin7
8
9
na vrhu10
enkraten pogled na Tre Cime di Lavaredo11
pogled na bližnji (Veliki Klek) Grossglockner12
skoraj na dosegu roke kralj Dolomitov Antelao13
globoko spodaj dolina Val Frison z znamenitimi serpetinami14
sestop15
16
17
všeč
IgorZlodej10. 08. 2014 20:03:47
Zakaj pa ne še tretjič na Terzo!

Tokrat po spletu okoliščin iz Granvile oz. vasice Palu v Sončni dolini. Dolga je pot po dolini, potem pa se lepo prične vzpenjati. Nekaj podrtega drevja ne moti preveč, sicer pa lepa pot. Vzpon na vrh lajšajo sveže pike, ki označujejo smer vzpona, staro preperelo vrv je od zadnjega vzpona zamenjala prosto viseča jeklenica. Po sestopu greva preko prelaza Oberenghe in prelaza Mimoias na južno stran, ter se povzpneva na prelaz Elbel in po lepi poti v dolino.
po poti 314, zadaj težko dostopna Cresta di Enghe1
na poti še nekaj snega2
zdaj sva pa že blizu3
v kaminu tik pod vrhom4
nazaj dol, čisto zadaj levo Clap Savon in desno Tiarfin5
mimo slapu v dolino6
(+5)všeč
IgorZlodej31. 08. 2015 17:01:24
Lepotica Karnijskih Alp vabi vedno znova.

Tokrat od koče F. De Gasperi pod Campanile di Mimoias in na sedlo Mimoias, ter naprej na prelaz Oberenghe. Nadaljevanje na vrh je že večkrat opisano, jeklenica je še noter in manj veščim pomaga pri vzponu. Sestop sva opravila preko opuščene planine Mimoias na izhodišče Pian di Casa.
Creta di Mimoias1
pod Campanile di Mimoias2
prelaz Enghe in razgled3
še zadnji del4
utrinek5
6
razgled na zahod7
še pogled nazaj8
povratek mimo opuščene planine Mimoias9
(+2)všeč
Edina1. 08. 2017 12:41:03
Še vedno je lepa in privlačna. Me smo šle po poti št. 314 z izhodiščem v Sappadi. Na poti ni posebnosti, rdeča pike nad sedlom Oberenghe varno vodijo proti vrhu, jeklenica v žlebu pod vrhom je OK. Do sedla je tudi dovolj vode. Smo imele le smolo z vremenom, a zgodba se je srečno iztekla. Je opisana tukajmežikanje
http://stezeinsledi.blogspot.si/2017/07/terza-grande.html

Srečno na potkahnasmeh
(+3)všeč
bagi17. 08. 2017 13:59:24
Terza Grande je z namestitvijo jeklenice v žlebu pod vrhom postala razgledna gora, dostopna vsakomur z nekaj gorniških izkušenj. Starejši zapisi omenjajo plezarijo, ki pa jo razen nekaj potegov po prosto viseči jeklenici z zankami ni več.

Najkrajša cestna povezava med izhodiščem Pian di Casa v dolini Pesarina in dolino Sappade trenutno ni mogoča zaradi gradnje mostu. To je cesta, ki poteka pod ostenji Terza Grande ( Strada Provinciale 465 ). Ker je to delno makadamska cesta v slabem stanju je tudi sicer ne priporočam.

Koordinate izhodišča Pian di Casa : 46°30"01.2""N / 12°38"18.9""E

Pot iz Pesarine je najkrajša in najbolj razgledna1
Po uvodnem ogrevanju po lepi makadamski cesti se začno odpirati razgledi2
Proti prvemu sedlu3
Vse naokoli se pokažejo vršaci4
Nadaljujemo proti sedlu Oberenghe, kjer se pridruži pot iz Sappade5
Tam nas pričakajo markacije6
Tu je tudi oznaka za Terzo Grande. Pot nanjo se odcepi nekaj naprej v smeri Sappade7
Ponovno oznaka za smer. Pravih markacij je v nadaljevanju bore malo, je pa dovolj rdečih pack8
Terza Grande v začetku vzpona nanjo9
Pot poteka po skalnatem terenu, sem ter tja zagruščenem in izpostavljenem10
Zloglasni žleb, v starih zapisih strah in trepet vzpona na Terzo Grande11
V žlebu je nameščena prosto viseča jeklenica z obilico zank za varne potege12
Še pogled na vzpon skozi žleb iz drugega kota13
Pogled navzdol na prehojeno pot 14
Pričakala nas je tipična italijanska svetinja15
Na vrhu16
Razgledi so enkratni. Na fotki Terza Media in Terza Picola17
Gora je vsepovsod toliko, da jim niti ne vem imena brez zemljevida18
Spustili smo se po poti 314, ki se odcepi na pobočju med obema sedloma19
Zapora najkrajše povezovalne ceste med dolinama Pesarina in Sappade20
(+1)všeč
mirank17. 08. 2017 14:30:10
Mah tista cesta je zaprta več ali manj stalno (znake vidim tudi ko vozim mimo odcepa v dolini). Z gradnjo mostu pa tudi ne bodo "dosegli" naših v Ušniku.
všeč
Edina17. 08. 2017 22:21:41
Oj bagi, kako čudovite razglede ste imelinasmeh, že zaradi njih bomo me morale turo ponovitimežikanje
mirank, me smo se prvi dan zapeljale do vseh izhodišč iz katerih smo imele planirane ture, da ne bi v nadaljevanju dopusta naletele na kakšna presenečanja ali pa po ne potrebnem delale ovinkov. Med drugimi tudi iz Campolonga po dolini Val Frizon, in sicer po onem načelu, da morda pa kljub prometnemu znaku, da je cesta zaprta, se pa vendarle da. No, na mostu so bile postavljene fizične ovire tako, da smo se prepričale, da res ne gre in smo se poleg Val Pesarine, ki je bila tudi občasno zaprta, poslužile Val Piove. Sem napisala tole, da ne bi kdo poskušal z nasprotnega konca (iz smeri F. Lavardet), ker tam se pa ovire da obvoziti.
Srečno na potkah in tudi cesticah, ki vodijo do njihnasmeh
(+1)všeč
mirank18. 08. 2017 08:51:04
Zdej počasi več ne bom vedel o čem pišete. Cesta Campolongo-F Laverdet je uradno zaprta z znaki na obeh začetkih že vsaj nekaj let(kar ne pomeni da se ne da peljati če že vztrajaš, je pač tako da med tednom verjetno nekaj čarajo, čez vikend pa se načeloma dazavijanje z očmi). Mi smo v torek šli na Brentoni skozi Val pesarino in kot piše Bagi je dejansko malo nad Pian di casa zaradi gradnje nadvoza-mostu (cesta prečka smučišče) znak zapore ceste (z narisanim obvozom) in urejen obvoz cca 100m po makadamu. Po mojem se tam da peljati tudi ob delovnih dneh. Nisem bil pozoren, ma mislim da je tisto izhodišče za T grande še malo više od gradbišča. Vračali smo se prek Saurisanasmeh
Srečno in zanesljiv korak
(+1)všeč
bagi18. 08. 2017 09:30:34
Cesta pri omenjenem smučišču je prevozna brez težav.

Zapora je na cesti, ki je na zemljevidu označena z roza črto. Most gradijo točno tam, kjer smo zaključili povratek s Terza Grande po poti 314. Kljub prepovedi jih je kar nekaj poizkusilo srečo, a obračali so tudi motoristi.
Ob stičišču poti 314 in ceste poteka gradnja mostu1
(+3)všeč
turbo24. 09. 2019 20:07:54
sobota, 21.9.2019

Nedavna tura na Monte Siero je bila čudovita, komaj sem čakal naslednje v gorah, ki se dvigajo med Sappado in Val Pesarino. S Terzo Grande se čakava vse od lani, kajti nanjo sem se nameraval odpraviti kmalu po vzponu na Piccolo Siero. Prosti čas je omejen, sonce ne sije ves čas in tako sva se spoznala šele danes. Začel sem približno tri kilometre naprej od gostišča Pradibosco v dolini Pesarina in se od tam preko sedel Passo Mimoias in Passo Oberenghe povzpel pod Terzo. Čeravno visoko pod vrh težjih mest ni, skrotje in mestoma izpostavljen svet zahtevata previden korak. Jeklenica v žlebu dodobra olajša vzpon preko najzahtevnejšega dela ture, sestop seveda še bolj. Prelestni razgledi z vrha in krasno vreme med turo. Pravljično nasmeh

https://tubojan.blogspot.com/2019/09/terza-grande.html
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
(+4)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki