Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Ostalo / Gorovja / Gruzija-Mestia,Ushba

Gruzija-Mestia,Ushba

Natisni
77blaz6. 09. 2016 22:25:47
Na tritedenskem potepanju po Gruziji smo (z ženo in tremi najstnicami) seveda našli čas tudi za prelepe gore. Povzpeli se nismo na nobeno, a je bilo že opazovanje zelo lepo.

Iz Mestije smo se s sedežnico povzpeli na vrh smučišča nasproti Mestije, na višino preko 2.000 metrov, kjer smo bili nagrajeni s prelepimi razgledi. Kar naprej smo se obračali k Ushbi, ki nas je očarala s prepadnimi stenami.

https://www.youtube.com/watch?v=4LSF6KZLZWA

Gruzija-Mestia,Ushba  Mestia 1
Gruzija-Mestia,Ushba  Ushba 2
Gruzija-Mestia,Ushba  Ushba 3
Gruzija-Mestia,Ushba  4
Gruzija-Mestia,Ushba  Okolica Mestie 5
Gruzija-Mestia,Ushba  6
Gruzija-Mestia,Ushba  Ushba 7
Gruzija-Mestia,Ushba  8
Gruzija-Mestia,Ushba  9
Gruzija-Mestia,Ushba  One version of translation of this name from Svanetian language is The road to nowhere...10
Gruzija-Mestia,Ushba  11
Gruzija-Mestia,Ushba  12
(+5)všeč
lino7. 09. 2016 13:05:18
Blaž, zelo lep in zanimiv izlet v daljno Gruzijo. Hvala, ker deliš lepe posnetke tudi z nami, ki še nismo bili v Gruziji. Srečno še naprej!
všeč
miri7. 09. 2016 14:32:14
Kakšni vrhovi? 17 in 18zavijanje z očmi
(+5)všeč
grega_z_brega7. 09. 2016 14:37:06
podobni, dvojni mežikanje
(+2)všeč
Bandzo17. 07. 2018 16:11:03
Za letošnji dopust sva želela združiti hribe in drugačno kulturo. Po malo premlevanja je odločitev padla in izbrala sva Gruzijo. Kavkaška država na prvi pogled ponuja ravno dovolj drugačnosti, da je zanimiva z vidika poznavanja nove kulture, hkrati pa ponuja tudi ogromno možnosti za pohajkovanje v Kavkazu. Letalski karti sta bili hitro kupljeni, nato se odločiva tudi da bova najela avto (4x4), čeprav sva prebirala kako nevarna je vožnja po Gruziji in da je vožnja Gruzijcev zelo agresivna. No pa tudi kakšno besedo o cestah sva prebrala, da niso ravno najboljše. Če se odločate za pot in iščete dobrega ponudnika za najem avtomobila, priporočava Cars4Rent iz Tbilisija. Našla sva jih po dolgotrajnem iskanju najugodnejše ponudbe in dobrega zavarovanja ter kritij (cena najema cca 45 eur na dan brez odbitne franšize za Suzuki Grand Vitara letnik 2012).
In sva šla iz Ljubljane preko Istanbula do Tbilisija. Predno sva odpotovala, si nisva kaj dosti prebirala in se pripravljala na potovanje, saj si nisva želela že predhodno ustvariti mnenja o znamenitostih, državi, temperamentu ljudi, stanju duha... Pustila sva si, da naju deželica na jugu Kavkaza sama vodi po svojih poteh. Vse kar sva pogledala so bile glavne značilnosti in vire narodnega ponosa in tako sva hitro ugotovila, da so Gruzijci globoko verni ortodoksi kristijani in da se Gruzijci poistovetijo z vinom in vinsko trto (iz tu naj bi tudi izvirala, obstajajo pa tudi najstarejši dokazi o pridelavi vina v tej državi - kar 8000 let stari). Dvig avta na letališču in takoj se usmeriva na vzhod države proti regiji Kakheti, ki je najbolj znana vinorodna dežela v Gruziji. Vožnja po sprva kaotičnem Tbilisiju se sprevrne v razvozlavanje raznih načinov in vzrokov za hupanje (seveda nama). Potem nekako vse razvozlava in že prispeva v simpatično mesto Sighnaghi, ki je že skoraj Toskanski. Vasica na manjšem pogorju s krasnim pogledom v dolino Alizani in na vzhodni del Kavkaza. Udomačiva se v prijetnem Guesthouse-u, vljudno sprejmeva ponujeno izvrstno domače vino in se podava na ogled mesta in na večerjo ob kozarčku vina.
Naslednji dan potujeva proti Telavi in se vmes ustaviva v mestecu Kvareli, kjer se nahaja ena izmed najbolj znanih Gruzijskih predelovalk vina - Khareba winery. Poleg vrhunskega vina so znani tudi po tem, da so 11 km sovjetskih rovov spremenili v klet za - kakopak, vina. V kratkem ogledu in sprehodu po tunelih se naučiva veliko novega o njihovi tradiciji pridelave vina, o kvevrijih (amfore zakopane v zemlji kjer poteka alkoholno vrenje grozdnega soka do vina) o Kharebi in o tem, da imajo v rovih na stalnih 11 °C preko 86000 steklenic. Impresivno. Ogled ponuja tudi možnost degustacije in kasneje preživet popoldan v njihovem čudovitem vrtu. Pot naju je vodila do kraja Akhmeta, od koder nama je Google predlagal, da je najbližja pot proti Stepansmindi (Kazbegi) preko kraja Tianeti. Pa kaj še. Za 19 km sva potrebovala 1h30min, cesta pa kot na Jermanco po obilnem deževju. nasmeh
Ko zelo slabo cesto pustiva za seboj, se priključiva na t.i. Military Highway, ki povezuje Tbilisi z Rusijo preko Vladikavkaza. Cesta je zelo razgledna, pelješ se mimo zimskega letovišča Gudauri, na najvišji točki si nekje blizu 2400 mnm, nato pa sledi spust v Stepansmindo, ki leži na 1700 mnm. Mesto je zelo prašno, tovornjakov je polno. Močno se čuti Ruski pridih in vpliv. Po celodnevni vožnji hitro pod dekco in zjutraj iz doline preko Gergeti church na cca 2900 mnm razgleden preval, kjer se ti kot na dlani odpre gora Kazbeg (5033 mnm) in kjer počijeva. Iz centra Stepansminde do cerkve je cca 500 m vzpona, potreben čas pa okoli 1 h. Nadaljnja pot proti prevalu poteka brez možnosti sence, midva sva za navzgor izbrala najbolj uhojeno pot po dolini navzgor. Po vsega skupaj nekje okoli 3h hoje iz doline prispeva do prevala na 2900m, si odpočijeva oči na čudoviti gori in se vrneva nazaj v dolino po bolj razglednem grebenu. Zelo čudovit pohod. Tura se lahko od prevala podaljša še za cca 3-4 h do vremenske postaje Betlemi hut. Do te koče pot vodi tudi po ledeniku.
Naslednji dan že zapuščava Kazbegi in se vračava proti Tbilisiju vse do Mkchete - stare prestolnice Gruzije, pogledava si še Jvari church in po avtocesti hitiva dalje v mesto Gori in Uplistshihke (ja, si predstavljam kako ste tole prebrali nasmeh ). Tu sva prvič videla v skalo izklesano svetišče in naju je res prevzelo. Izredno lepo, čudovita tudi pokrajina. Po prespani noči v bližini Kutaisija sva se usmerila v letovišče Batumi, si ga na hitro ogledala ter skočila v Črno morje na Kobuleti beach. Od tu dalje pa ob obali proti mestu Zugdidi (obvezna kulinarična postojanka) in v 100 km dolgo dolino, ki jo reže deroča reka proti najbolj odročnemu delu Gruzije - Svaneti in mesto Mestia. Spodnja 1/3 ceste je asfaltirana, ostali del razen Mestie pa je betoniran ali pa makadamast nasmeh Mestia je čudovita, kot neka alpska vasica sredi Kavkaza. Urejana, čista turistično zelo razvita. Imajo tudi svoj muzej, ki popisuje zgodovino Svanetov in tudi razloži vpliv Svanetov na zgodbo o Zlatem runu (Jazon in Argonavti). Naslednji dan sva naredila pohod do Koruldi lakes, tudi tu je obvezna oprema sončna krema in še več sončne kreme, če je štart pozen. Pot je lepo markirana, malo orientacije pomaga le da ne skrenemo s poti do jezer proti prevalu Guli. Držimo se grebena. Po povratku nazaj v dolino pa je ponagajalo vreme in je začelo deževati. Ker sva videla, da se z obilnim deževjem ni za igrati v teh koncih, sva en dan izkoristila za počitek in ležerno dopustovanje, naslednji dan pa sva izkoristila priložnostno okno stabilnega vremena in jo pobrisala nazaj proti Zugdidiju. Kar nekaj skal je bilo na cesti, ena se je zakotalila tudi ravno pred avto, vendar sva se je ognila. Ogledava si tudi Prometheus caves, ki je sprehod po podzemlju brez neke večje dodane vrednosti. Imaš občutek, da je glavna atrakcija razsvetljava in ne kapniki. Našim jamam ne seže do kolen. Ob spremljanju poročil vidiva, da sva se pravilno odločila, saj je del regije Svaneti prizadelo močno deževje s poplavami in zemeljskimi plazovi in nekaj vasi je odrezanih od sveta. In tako sva jo naslednji dan ucvrla dalje preko mesta Borjomi z odlično mineralno vodo do mesta Akhalkchike, si ogledala grad Rabati in prenočila v majhni vasi Tmogvi pri prijetni in zelo gostoljubni družini "patriarha" Aleksandreja nasmeh Pokrajina v okolici ene glavnih znamenitosti Vardzia nama je bila tako všeč, da sva bivanje tu podaljšala in tako uživala v vožnji po "dirt roads" na opustelih planotah, pohajkovala in raziskovala stare ruševine na vznožju globoke doline, ki jo reže reka Mktvari (Kura), imela siesto pod krošnjami dreves in nekako privezala dušo tu nasmeh
Sledil je še prehod preko Paravani lakes in narodnega parka Algeti (mimogrede, bila sva prva gosta v njihovem novem sprejemnem centru - na pol še gradbišče) nasmeh na Tbilisijsko stran. Od tu do mesta Udabno, kjer sediva na samotni cesti in opazujeva sončni zahod v polpuščavi. Naslednji dan na vrsti ogled Davit Gareja samostana in po 2,5 h ogleda na 44°C ob 11 h (nujno zgoden obisk - cesta je slaba, vroče kot hudič) sva se napotila naprej proti Tbilisiju in v nekem mirnem duhu in z utripom zelo zanimivega mesta povlekla zaključke potovanja.

Gruzija je čudovita, raznovrstna dežela. Takšne revščine na podeželju in zunaj večjih mest nisva pričakovala, ljudje in njihova gostoljubnost, ponižnost, vera in pripadnost ter narodni ponos pa so nama lahko v zgled. Gruzija ti ponudi največ, če se je lotiš brez pričakovanj. Pa če ne verjameš (čisto) slikam, ki jih Gruzijci promovirajo mežikanje
Pa varne korake še naprej,
Ben
Signaghi nad dolino Alizani1
Sprehod po mestu Sighnaghi. Toskana v malem.2
Večerja ob odličnem vinu3
Samostanov, cerkev je polno. Prva ali druga država v zgodovini, ki je sprejela krščansko vero je Gruzijska zgodovinska politična tvorba.4
Urejen park pri Khareba winery5
Vinska klet v rovih6
Na poti proti Kazbegi-ju ob sončnem zahodu7
Na Gruzijskih cestah domuje ogromno krav in so redne gostje v nepreglednih ovinkih :)8
Spomenik Gruzijsko - Ruskemu prijateljstvu na Military Highway, blizu Jvari pass na cca 2400 mnm9
Pogled nazaj pri spomeniku10
Slikovito11
Pot proti cerkvi svete trojice (Gergeti church) iz Stepansminde.12
V bližini cerkvice je lep razgled.13
Pogled nazaj na cerkvico na poti proti prevalu.14
Tu si privežeš dušo. Brez besed15
Dolina reke Terek malo naprej od Stepansminde je zelo zelena.16
Postanek na poti pri Annanuri kompleksu17
Uplistshike18
Pogled na reko Mktvari (Kura). Pokrajinsko zelo raznolika je Gruzija19
Kobuleti beach20
Deroča reka ob cesti na poti v Mestio (Svaneti)21
Na poti proti Koruldi lakes22
Pri jezerih. V tem primeru je res važna pot in ne cilj. Jezera so namreč napajališče za konje in krave :) Panorama pa je spektakularna23
Koruldi jezero24
Cvetja je polno! Res čudovito. Na prvi pogled me ena rožica spominja na t.i. Kamniško orhidejo. Zadaj gora Ushba25
V muzejo, pogled na stare krplje me je očaral :) 26
Svaneti ob odhodu27
Cesta ni najbolj varna ob veliki količini padavin28
Prometheus cave.29
Vardzia - ena glavnih znamenitosti Gruzije. Samostan v skali.30
Vardzia31
Reka Mktvari je izoblikovala čudovito pokrajino in dolino32
Na planoti nad Vardzio pa razgledi kot iz sanj33
Mogočen in lepo ohranjen grad Khertvisi34
Razvaline nekoč mogočnega in ključnega gradu Tmogvi blizu Vardzie35
Pokrajina nama je bila res všeč36
Sončni zahod v Udabno37
Ovce :)38
Davit Gareja. Pripeka brez sence na meji z Azerbaijanom (44 °C). Za ta letni čas je bilo nenavadno vroče so priznali tudi Gruzijci39
Tbilisi je, tako kot Gruzija, nepričakovano lep :)40
Tbilisi41
Tbilisi42
Zmagala je Francija :)43
Še zadnja, tik pred odhodom na letališče44
(+11)všeč
geppo17. 07. 2018 18:31:55
Lepo si opisal!
Veliko dobrot sem že poiskusil, le vina iz kvevrija še pa ne.
lp
(+2)všeč
garmont17. 07. 2018 19:45:43
Lep opis Ben. mežikanje
Vidim, da sta uživala.
(+2)všeč
lino17. 07. 2018 20:51:35

Izredna sposobnost in in žilica za iskanje punktov, ki so tako zelo drugačni od Slovenije. To pa naredi potovanje zelo zanimivo in čarobno. Tudi fotke in opisi so enkratni. Še veliko tako prijetnih in atraktivnih potovanj želim. Hvala in srečno!

všeč
Bandzo17. 07. 2018 21:44:18
Ja res je bilo lepo in zelo sva uživala. Zagotovo je potrebno še narediti kakšen podoben izlet. velik nasmeh Hvala za željo, pozdrav tudi tebu @lino nasmeh
(+3)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki