Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce
JusAvgustin     
28.9.2011
po vsej verjetnosti. LP!
ljubitelj gora     
6.10.2011
Tale pot se mi je prav posebaj v spomin dala, pa sem šel še enkrat vse brat od mojega sporočila dalje, le pozabil dodat, moja napaka ferratske rokavice bi pa lahko imel s seboj, tako da sem pridelal nekaj prask. Vsekakor si želim več, računam na kakšne nove soplanince, če stari soplaninci ne bodo za kaj resnejšega.nasmeh
andrejp     
6.10.2011
prehodila včeraj v fantastičnem vremenu. Ferrata na Vevnico lepo varovana.Edino kar naju je prestrašilo je bilo kamenje, ki so ga višje zgoraj sprožili kozorogi.Sicer sva pa v vrhnjem delu spregledala markacije in malo po svoje odplezala do poti, ki vodi do bivaka, tam pomalicala in se vrnila nazaj na pot ki pelje na Vevnico.Od tam naprej je pot na nekaterih mestih slabo sledljiva in pretrgane jeklenice lahko hitro zavedejo v katero smer se pot nadaljuje. Sicer pa sva brez kakšnih problemov opravila s prečenjem, ki je zelo lepo z lepimi razgledi a seveda zelo zahtevno.

LP a in j
urbancek     
6.10.2011
Ko si še v spodnjem delu Via della Vite (tam kjer prečiš nad prepadi), so ponekod kar močno priščipnjene jeklenice...očitno sem to videl samo jaz...eekzadrega
meta50     
20.8.2012
Nikjer pri opisih ne zasledim, če je pri prečenju Ponc kakšen izvirček vode.
Naš namen poti je :Tamar, Ponce, Vevnica ( spanje na bovaku Tarviso )in nasledni dan čez Kotovo sedlo na Jalovec in nazaj v Tamar.Če je kdo v zadnejm času hodil tam okoli bi bila dobrobošla tudi kakšna druga informacija.Hvala in lpnasmeh
urbancek     
20.8.2012
Meni logika pravi, da na grebenih in to še na približno 2200m ne more biti raznih "izvirčkov" vodezavijanje z očmi. Lp!
Branee     
20.8.2012
sej jih ni, kolikor jest vem
turbo     
20.8.2012
@meta50,
jaz sem pred leti težavo z vodo reševal in uspešno rešil tako, da sem prišel do snega v kontah/vrtačah malo pod bivakom. Bilo je dvakrat in bilo je v prvi polovici julija. Sneg sem nato topil s pomočjo kuhalnika (plus juhica in čaj, seveda). Drugače pa sem podobne težave reševal in rešil in jih občasno še rešujem s težjim nahrbtnikom nasmeh to je, sem nosil / nosim vodo s seboj. Pač ni šlo in še vedno ne gre drugače.
Ker dvomim, da bi se še dalo najti kako zaplato snega, kaj snega, še snežinke se ne najde v tej vročini, bo najverjetneje vodo potrebno vzeti s seboj ali pa . . .
meta50     
20.8.2012
Hvala vam :zadregačitno bo treba kar s težjim nahrbtnikom...lpnasmeh
tomas     
20.8.2012
Prehodil tole pot pred 14 dnevi vendar prvo na Vevnico nato pa po grebenu do Ponc in v dolino do jezer.Snega pač ni nikjer in tudi potočka ni.Tura kar dolga .Sva hodila s kolegom dobrih 10 ur.Sem imel s sabo okrog 4 in pol litre raznih napitkov in se je kar izšlo. Je pa seveda veliko odvisno od vremena.Takrat je bila ravno prava temperatura in celo par kapelj je padlo kar pa ni prav nič otežilo poti.Na začetku z Vevnice proti Poncam so varovala kar v redu kasneje pa se moraš nekje tudi znajti, kajti razne zajle so zelo različnih letnic in temu primerno tudi ohranjene.Tudi markacije so nekje zelo obledele.Pa vendar je bila to moja najlepša tura ki jo bom v bodočnosti z veseljem ponovil.Vse skupaj je pa res za zelo izkušene gornike.
meta50     
22.8.2012
Hvala tomas za dodatne informacije, ki so pri tako zahtevni turi zelo dobrodošle...
bos     
9.9.2012
V petek opravil omenjeno pot. Zjutraj še kar nekaj oblačnosti, nato pa krasen dan na krasni poti. Via della Vita vzorno varovana, na grebenu pa nisem nič pogrešal varovaljezik
Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce smerokaz na planini Alpe Vecchia1 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce tu čez poteka Via della Vita2 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce vstopni del3 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce tabla je kar visoko4 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pogled nazaj na vstopni del5 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ter nadaljevanje6 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pa po polički7 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce proti osrednjemu delu stene8 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce oblačnost se trga9 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce tukaj gor gre pot10 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce lepši del poti11 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ki traja nekaj časa12 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce uživanje:)13 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce tam pri Mangartskih jezerih sem začel, desno Dobrač14 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pogled na prehojeno pot 15 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce še malo po lestvi16 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ter krasen pogled na bivak ter masiv Mangarta  17 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce proti vrhu Vevnice18 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce na vrhu Vevnice19 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce Visoka Ponca je še kar daleč20 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce spust z Vevnice21 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ter nadaljevanje proti Strugu22 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce Strug23 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce greben proti Visoki Ponci24 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce Jalovec z vrha Struga25 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce sledi spust ter vzpon na Zadnjo Ponco26 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce vzpon na Visoko Ponco27 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce dobro poznani Julijci, kjer kraljujeta levo Škrlatica ter desno zadaj Triglav28 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pogled na prehojen greben29 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pri koči Zacchi30 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pogled od koče na Vevnico31 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce koča Zacchi32
anjazan     
29.7.2013
Če je kdo bil letos na tej poti, prosim če lahko opiše razmere. Ali so kakšne spremembe glede na stare opise.
hvala
lynx     
12.8.2013
Glede na opis na strani in podatke v tej temi, letos ni nič bistveno novega (podoživeto danes). Pri vstopu v ferato krajna zev ni več problem, snežni jezik se pa da nižje varno prečit brez zimske opreme. Začetek ferate je isti — ali oporno direkt ob zajli ali pa preplezaš po desni.

Kakšnih resnejših poškodb opreme in poti ni bilo videti. Pri spustu iz Vevnice je tik pred dvojno zajlo en čuden stopni blok, ki izgleda, da se bo enkrat odlomil v celoti, a še drži. Kolovratenje mimo se je izkazalo za preveč tečno.
Aja, v tem kratkem delu so vse pomembne zajle v dobrem stanju, tako da lahko zaupamo tudi tistim bolj zarjavelim (na parih mestih se ne vidi, kako/ali je vpet drug konec).

Še najbolj tečen je bil spust s Ponce, ker je mestoma bolj uničen kot grebenska pot (nič novega).
Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce razgledi so tudi še vedno isti :)1
natasa si     
13.8.2013
Tudi jaz sem včeraj ugotovila, da je Vevnica v super stanju. Sneg ne dela nobenih problemčkov, potka je čisto kopna. Le na samem vstopu v ferato je zajla strgana. Kar pomeni, da se je tam na začetku nemogoče varovati. Seveda pa velja isto direkt za zajlo gor ali pa po desni strani...Sestopila na Mangartsko stran in tudi pri prečenju grebena vse ok in lepo vidno. Srečno nasmeh
Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce1 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce2
lynx     
13.8.2013
Najbrž so jo namenoma tako pustili in samo naredili tisto zanko na koncu. Sicer bi ob dodatku zajle ob verigi na koncu, zagotovo uredili še to.
alyas     
1.9.2013
Mang.jezera - Alpe Vecchia - Via dela Vita - Vevnica - Strug - čez Zad.,Sr. in Vel.Ponco - Zacchi (razmere 31.8.2013)

No, tile samotni vršaci so bili danes deležni kar nekaj obiska številnih gornikov, ki smo "naročili" ta pravo - jasno vreme. Prečenje predmetnega grebena je zahtevno, tako kondicijsko, tehnično, še najbolj pa orientacijsko, za sledljivost poti je nujna dobra vidljivost, saj je markacij (obledelih rdečih pik le za vzorec), varoval na grebenu (od Struga do Ponc), pa tudi bolj malo uporabnih.
Ferata Via dela Vitta ni ravno težka, še najbolj njen začetni kamin, kjer bi kakšna skoba ali stopa prav prišla, a je žal ni (razen tiste že opisane viseče jeklenice). Nad ferato, kjer prečite melišče in gruščast graben,se je bolje držati bolj desno v smeri navzgor, čez manjši kamin se povzpnete preko čvrste jek.lojtre, kmalu zatem pa ste že na razpotju in oznaki za bivak Tarvisio (desno) in Vevnico (levo).
Rdeče pike so naprej do sedla in na Vevnico kar dobro sledljive, potem pa žal vedno manj. Spust iz Vevnice na Vev.škrbino poteka po obnovljenih jeklenicah, a je zahteven, dodatno previdnost pa je potrebna predvsem zaradi krušljivosti in obilici grušča in kamenja. Na preostalih delih in izpostavljenih grebenih do Struga boste pogrešali kakšno varovalo več, marsikakšna jeklenica na poti ni več uporabna, zato pa je vmes potrebno tudi kakšno krajše plezanje tja do II.stopnje.
Od Struga dalje proti Poncam je teren že tehnično manj zahteven in tudi orientacijsko lažji, ko pa se povzpnete še na Vel.Ponco, pa se prav razveselite naših rdečebelih markacij in čvrsto pritrjenih jeklenic.
Povratek v dolino do koče Zacchi od gornika prav tako zahteva še varen korak, saj je strmina sprva nevarna za zdrs zaradi grušča in drobirja na poti, kasneje pa zaradi spolzkih trav. No, pa tudi Italijani so na spodnjem delu poti zamenjali in obnovili nekaj jeklenic, tako da je sestop do Zacchija bolj prijazen.
Za celo pot, prečenje in povratek do Mang.jezer smo porabili dobrih 12 ur, pri čemer so upoštevani le krajši odmori za malico in fotkanje.
Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... takole se vidi zjutraj od Mangartskih jezer naš prvi cilj - Vevnica po ferati Via de la Vita1 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce začnemo po gozdni cesti levo čez mostiček in potem po dobro označenih poteh pridemo na planino Alpe Vechia2 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pot čez melišča do vstopa na ferato se nekako najde ali poišče, predhodniki se že pripravljajo na vzpon3 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce vstopni kamin na ferato Via.d.Vitta je sorazmerno težak, ki ga popestri še kratka in nepritrjena jeklenica4 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce v prvem delu ferate vodi pot po policah in naravnih prehodih, jeklenice za varovanje so ok.5 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pred začetkom osrednjega delu ferate - mimo velike trebušasta rjavo črne stene, prek katere še kaplja voda 6 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce drugi del ferate čez osrednji trebušasti navpični del se začne z verigo, v nadalj.je jeklenih pripomočkov dovolj 7 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... pogled Via dela Vitta navzgor8 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... pogled Via dela Vitta navzdol9 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... v zadnjem delu vzpona čez osrednji del na ferati Via dela Vitta10 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce čez tale melišče in gruščast graben, v zg.delu poiščemo nadaljevanje poti - rdeče pike v desno11 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce sneženi ostanki nad meliščem pod Vevnico bodo še vztrajali12 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pogled proti bivaku Tarvisio in Koritniškem Mangartu13 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... še čez tole lojtrco gor, tukaj se ferata Via della Vitta formalno konča 14 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce na razpotju poti za Bivak Tarvisio - desno in za Vevnico - levo, kamor se usmerimo mi15 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... do sedla pod Vevnico in na samo Vevnico pot ne predstavlja posebnih težav 16 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... kar lepa in velika družba se nas je nabrala na vrhu Vevnice17 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce spust iz Vevnice na Vev.škrbino proti Strugu zahteva veliko previdnost, varovala so obnovljena18 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... proti Strugu - po bolj ali manj izpostavljenih grebenih gor in dol19 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce varovala so v nadaljevanju bolj skromna in mestoma p(re)otrgana20 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce Strug in za njim greben Ponc, zdaj smo že na dobri polovici našega prečenja grebena21 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pogled iz Struga v naš Tamar22 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... prečenje od Struga proti Poncam je še vedno zahtevno, a kljub temu že bolj oprijemljivejše in prijazno23 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... grebeni so še kar ozki in mestoma tudi zelo adrenalinski24 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pogled na ITA stran in na dolino Mangrtskih oz. Belopeških jezer25 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pogled iz Srednje Ponce na Veliko Ponco26 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... začetni del vzpona na Vel.Ponco - končno spet naše varne in trdne jeklenice27 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce .. vzpon na Veliko Ponco po slovenski strani, tudi st.družba iz Vevnice se ne da in nas že dohaja28 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce na Veliki Ponci, še zadnji vršac iz kluba 2000m v tem grebenu29 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce pogled na gradbišče planiških skakalnic od zgoraj30 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce iz Vel.Ponce lahko sestopite tudi po Ita ferati31 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... čeprav je ferata primernejša za vzpon, nasploh če smo pot začeli v obratni smeri - pri koči Zacchi32 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... sestop proti Zacchiju, strme poti čez trave 33 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... tudi Italijani popravljajo in obnavljajo svoje poti, nove jeklenice nad Zacchijem 34 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... verjetno najdebelejša jeklenica ob poti, ki ste jo kdaj videli v naših krajih35 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce dan se bliža koncu in sonce se že spušča ...36 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce Rif.Zacchi je že sameval ob našem sestopu37 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce ... in še enkrat za danes, Vevnica,  obsijana v zadnjih sončnih žarkih38
mukica     
1.9.2013
zgornjemu opisu lahko dodam samo,da smo imeli mi ob vstopu v ferato težave zaradi poškodovane jeklenice,z vašo pomočjo nam je uspelo.Potem smo lepo hodili za vami,vam dihali za čelado,kot je rekel vaš kolega,se srečevali na vrhovih,malce poklepetali in zopet nadaljevali...na koncu ste nas še prememili z Visoko Ponco,le da smo se mi vrnili po ferati do koče...hvala za druženjenasmeh
Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce tukaj smo mi naleteli na težave1 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce naša skupinica na Vevnici2 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce prijatelji na Strugu3 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce zopet skupaj na vrhu4 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce na zadnjem vrhu5 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce po ferati k koči in izhodišču6
zvončnica     
1.9.2013
@mukica, še tu čestitkenasmehvelik nasmehnasmeh vsem
meta50     
1.9.2013
Čestitke tebi mukica in tvoji druščini.Všeč mi je komentar z facebuka...."pri vstopu v ferato kupiš vstopnico za celotno ferato"....naprej rabiš samo voljo,dovolj kondicije in trezno glavo za globoke poglede v dolino...nasmeh Srečno vsem.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki