Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Julijske Alpe / Dolina za Kopico

Dolina za Kopico

Natisni
JusAvgustin10. 02. 2011 19:51:26
dons z Matejem dan na off! odličiva se za dolino za Kopico, sicer je bil namen Kanjavec, a sva se zamartinčkala pod njim in potem odsmučala nazaj do avta. Razmere: cesta je prevozna skoraj do pl. Blato (4x4), s smučmi lahko nadaljujemo od avta direkt po cesti, tudi kopni deli se dajo z malo domišljije preskočit nasmeh Najprej sva šla do koče na planini pri jezeru, nato pa v smeri pl. dedno polje, naprej na sedlo in za zelnaricami in tičarico do sedla Vrata 2192m.n.m. Šla sva sicer naprej proti Kanjavcu, a sva kmalu obrnila saj se nama res ni več dalo. Opazila sva da sva raje v čevljih, kot pancarjih, ampak smuka je bila odlična. Še posebej po klobasi in kruhu, pomaranči in treh bananah! velik nasmeh. jah ni kaj Matej skrbi za linijo... Skratka razmere: od klože do leda, do pomrznjenega snega do "odjenanega". Vrst snega kolikor hočeš. Za prečko do pod Kanjevca so OBVEZNE dereze in cepin! Kaj še?! Krasen dan, toplo kot v pečici, smuka odlična, mrtva miška na poti mrk pogled, srečala nisva žive duše, sva pa videla premikanje na kanjavcu. Odsmučala sva nazaj, razen lepotne napake(peš 10 minut čez kopen del) je to tura za čisto 10ko. Nazaj grede sva se ustavila še v Boh. Bistrici in si privoščila zasluženih 10 pirov! velik nasmehvelik nasmehvelik nasmehmežikanje
Dolina za Kopico 1
Dolina za Kopico 2
Dolina za Kopico 3
Dolina za Kopico 4
Dolina za Kopico Ko banana misli, da je cepin5
Dolina za Kopico 6
(+3)všeč
sla11. 02. 2011 07:58:19
všeč
Bojan_A31. 12. 2013 19:42:03
Včeraj smuk z Viševnika, danes iz doline Za Kopico.

POROČILO: http://bojanambrozic.wordpress.com/2013/12/31/visevnik-in-dolina-za-kopico/
1
2
3
4
5
6
7
8
9
(+4)všeč
ZoranV22. 12. 2014 12:36:03
V kroničnem pomanjkanju snega se pripravim tudi do tovorjenja dile ure daleč stran za par minut vijuganja. Iz Planine Blato preko Planine pri jezeru, čez Dedno polje do doline za Kopico. Po več kot treh urah hoje končno pogled, ki daje upanje, da bo vsaj nekaj smuke. Vzpela sva se še na greben nekje za Srednjim in Zadnjim Voglom. Dlje nisva hodila saj je sonce že navijalo budilko za spanec nasmeh Sneg je večinoma trd in leden, ponekod pa je sonce zbralo dovolj moči, da ga je malo omehčal. Tam se je dalo narediti par lepših zavojev. Je pa snega povsod premalo, vsepovsod so skrite kamnite mine.
Praske na dilah zbirala Primož & Zoran.

Še par utrinkov v kratkem filmčku nasmeh

https://www.youtube.com/watch?v=1lmcgW5cD4Y
Planina Dedno polje1
Inšpektor2
3
Po treh urah končno sneg :)4
ponekod malce ledeno5
Fantastična pokrajina6
Pokazal se je tudi Zadnji Vogel7
Med Zelnaricama kuka Lepo Špičje8
Tičarce9
Sedlo Vratca10
Panorama :)11
(+3)všeč
Mrki10. 05. 2016 22:27:37
Včeraj sem parkiral na Blatu in se odpravil proti Planini pri Jezeru. Sneg se prične pri ograji planine, od koder sem nadaljeval na smučeh. Pri koči je kopnina, v nadaljevanju pa je snega še dovolj vse do Dednega polja. Vidna je bila smučina od prejšnjega dne in nekaj stopinj pešakov. Nad Dednim poljem sem moral smuči nositi skoraj do vrha grape. Tudi pod Slatno in Prvim Voglom je pobočje, ki je izpostavljeno južnemu soncu že precej kopno in sem moral med ruševjem iti precej naokoli. V Dolini za Kopico je snega še veliko, vendar ponoči ni pomrznil in se je deloma prediralo, novi sneg pa se je pod obremenitvijo na strmih pobočjih splazil. Nasproti Kopice sem se obrnil v desno v smeri Srednjega Vogla, vendar sem se povzpel le do predvrha oz. do kote 2143 m jugozahodno od vrha. V smeri Voglov ni bilo nobene smučine, sneg pa precej mehak. Spust z vrha in po dolini je bil kar uživaški, v nadaljevanju pa sem z malo muke med ruševjem in preko kar nekaj skalic le dosegel Dedno polje, kjer sem v popolnem miru posedel. Po počitku sem smučal vse do klopi ob poti proti Blatu s snemanjem smuči pri koči na planini.
Izgleda, da Dolina za Kopico v zadnjem času ni bila kaj dosti obiskana, saj je edina smučina vodila na Vrata, pobočja Zelnaric in Voglov pa so bila povsem nedotaknjena.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
(+5)všeč
ločanka11. 05. 2016 17:00:34
Mrki, zelo lepo in vabljivo! Je cesta povsem v redu do Blata?
(+1)všeč
Mrki11. 05. 2016 18:31:42
Cesta je normalno prevozna.
(+1)všeč
markobrezje31. 05. 2017 16:03:04
Pozdravljeni, jutri imam namen Blato - Sedmera - Prehodavci - Blato. Zanima me del od Prehodavcev do doline Za Kopico. Če ima kdo kako svežo info bi bil hvaležen.
všeč
_sandra_31. 05. 2017 17:06:40
Pod Vrsaki je bila precka v soboto, 27.5. se vsa zasnezena. Lp
1
(+1)všeč
janez.novak12. 06. 2017 22:02:16
Danes ena krožna tura s planine Blato in sicer preko planin Jezero, Dedno polje in Ovčarija na Štapce, od tam pa po grebenu na vrhove nad Jezersko dolino (Veliko Tičarico sem samo obšel), sestop pa za Kopico. Vreme lepo, razgledi čudoviti, a kar preveč prevroče, zlasti ker pot poteka vsezkozi po soncu. Za Kopico nekaj krpic snega. Zanimivo je, da je na Mali Zelnarici žig od velike, na kateri pa ni ničesar, verjetno zato , ker ni markirana. V takem vremenu je take ture potrebno pričeti v ranih jutranjih urah.
Spodnje Bohinjske gore s planine Ovčarija1
Debeli vrh, pred njim Vogli2
Približevanje Kopici3
Ta stena pa je res impozantna4
Mala Zelnarica5
Velika z Male Zelnarice6
Jezero v Ledvičkah z Male Zelnarice7
Še malo cvetja8
(+4)všeč
j.19. 01. 2018 15:17:49
Z verigami opremljen avto sem pustil na ovinku ceste v dolini Suha, na višini približno 980m. Naprej bi sicer šlo še kakšen kilometer, a bi bilo avto težko obrniti in parkirati.

Cesta je bila spodaj ledena, višje pa zasnežena. Sneg na cesti je bil trd, a prekrit s kakšnim centimetrom poprha, katerega debelina se z višino večala. Ob Planini Blato je nekaj podrtih dreves, ki se jih da obiti na smučeh, zgoraj pri rampi pred Planino pri jezeru pa še eno. Nadaljeval sem do Dednega polja (kjer je snega vrh glave) in naprej proti Kopici ter po dolinici Za kopico do prevala Vrata. Tam je hudo pihalo, enkrat z ene, drugič z druge strani. Poskusil sem še naprej v smeri poti proti Hribaricam. Strma prečka pod Vršaki z dvomljivim iztekom je bila ledena, prekrita z manjšimi kložami nanešenega snega, ki so vprašljivo držale, zato sem že blizu konca kritičnega dela prenehal izzivati srečo in obrnil.

Smučanje ni bilo ravno za pohvaliti. Najprej vzpon pod Vršaki nazaj na Vrata. Nato v zgornji tretjini v glavnem prečni spust (da ne izgubiš višine, ker je potem treba štamfati) po poledenelih strminah z manjšimi nanosi kložastega snega. Nekoliko bolje je bilo od Vodenih Rup pod Kopico in skozi gozd do Planine Dedno polje in naprej do Planine pri jezeru, kjer je se dalo po suhem snegu urezati kakšen lep zavoj. Od tam naprej pa pretežno rodeo po kolovozu do ceste, po kateri je minimalni snežni poprh omogočil spust brez hujših naporov.

Na Kanjavcu je bilo vsaj pet turnih smučarjev, menda je enega celo nekoliko pošlatal plaz, a mu je srečno ušel. Kljub vetru, poledenelih strminah in bolj ali manj velikih in nevarnih kložah in kložicah nepozaben dan v čudoviti odmaknjeni dolinici, kjer nisem srečal žive duše in ki je od snega zalita tako, kot je to bilo v navadi v najboljših časih.


Zasnežena cesta okrog 1100 m visoko.1
Proti Planini pri Jezeru.2
Detajl s Planine pri Jezeru.3
Dedno polje je zame ena najlepših planin. Hiške so skoraj vse prenovljene.4
Kopica, spredaj Vodene rupe.5
Trdo in kložasto.6
Kamorkoli pogledaš - sneg, sneg, sneg...7
Vrata.8
Klože, kložice in poledenel sneg.9
Pogled iz začetka prečnice pod Vršaki nazaj na Vrata.10
Na trenutke je bil veter kar močan.11
Od vetra preoblikovana površina snega.12
(+20)všeč
viharnik19. 01. 2018 18:22:23
Krasen opis ture, Jakanasmeh
(+1)všeč
j.20. 01. 2018 20:15:17
Najlepša hvala, @Viharnik! Ampak jaz sem samo sel, ki je poskusil v besede in slikice shraniti vsaj delček divje lepote tistega dne.
(+1)všeč
j.23. 01. 2020 16:52:05
Včeraj (sreda, 22. januarja 2020) sem začel na Planini Blato in nadaljeval čez Lazoviški preval po zahodnem območju Doline za Debelim vrhom na svet okrog prevala Hribarice. Tam sem skočil na vrh (koto, okrog 2362m) med Mišeljskim koncem in Hribaricami. Nato sem nadaljeval čez preval proti zahodu in pod Vršaki prečil na sedlo Vrata ter se nato spustil po dolini Za Kopico na Dedno polje in naprej mimo Planine pri jezeru nazaj na Planino Blato.

Razmere so kljub sneženju pred nekaj dnevi še vedno idealne za hojo. Novi sneg je veter v glavnem spihal, sem ter tja pa se v zavetrnih legah z napihanim snegom ugrezne tudi do podkolena. Pa takšnih klož ni preveč in se jim da že na pogled izogniti. Pretežna večina pobočij je prekrita z zelo trdim snegom, kjer dereze dobro prijemljejo. Na zelo prisojnih območjih (napoved ničte izoterme za včeraj je bila spet blizu 3000m) je sneg na vrhu odjužen, običajno pa je nekaj cm pod površino ledena podlaga.

Posebno zanimiva je bila mešanica razmer v znani prečnici pod Vršaki. Na slabih 100 metrih so se v različnem vrstnem redu in z večkratnimi ponovitvami zvrstile tako nestabilne kložice napihanega snega, kakor tudi zelo trd sneg, v katerem so dereze odlično prijemale, pa še skorjast sneg z mehko, drsečo podlago iz ledenik kroglic popolnoma nesprijetih z ledeno osnovo. Bil sem vesel, da sem v tej nelagodni prečnici imel s sabo dvoje orodij, ki jih drugje sicer sploh nisem rabil. Dereze so pa v teh krajih pozimi tako ali tako odvezne. Ni mi čisto jasno, kako sem prečnico pred slabim letom prehodil s turnimi smučmi, a v teh razmerah ta prehod turnim smučarjem odsvetujem. Če pa že, so mogoče razmere v zgornji tretjini (preden se strmina poveča) morda za odtenek manj zahtevne.

Vreme je bilo cel dan sončno, brez enega oblačka na nebu. Sem ter tja je malce zapihalo, a v na trenutke pravi spomladanski sončni pripeki mi je bilo to celo dobrodošlo.

Prve zvezdice so se na nebu prižgale, ko sem prispel na planino Dedno polje. Ozračje je bilo izjemno čisto, na Planini pri jezeru sem na nebu nad smrekami zagledal ozvezdje Orion. Tako svetlega že dolgo nisem videl.


Tudi ta pot je prijetno zgažena.1
Malo pred Planino v Lazu.2
Planina v Lazu, levo Kreda, desno Debeli vrh.3
Pod strmino Lazoviškega prevala.4
Ogradi z Lazoviškega prevala.5
Prvi pogled v dolino Za Debelim vrhom.6
Prečnica pod Debelim vrhom omogoči vstop v dolino.7
Triglav in Mišeljski konec.8
Pogled s kote 2362m (približno) na Mišeljsko dolino.9
Debeli vrh. Dolina za Debelim vrhom je nekako razdeljena na vzhodni in zahodni del.10
Neskončne in divje snežne kopice.11
Kanjavec.12
Srečal nisem nikogar, sledi je bilo v tej samoti pa kar nekaj.13
Vzhodni Vršak.14
Marsovci so tacali po Hribaricah.15
Levo dolinica Za Kopico, desno Dolina triglavskih jezer.16
Jalovec in soseščina.17
Zaradi razmer zahtevna prečnica pod Vršaki proti sedlu Vrata.18
Hribarice.19
Sedlo Vrata: kdo pravi, da snega ni?20
 Pogled po dolini Za Kopico navzdol.21
Stara, a še vedno dragocena turnosmučarska oznaka.22
Kopica se poslavlja od sončnih žarkov.23
Na Dednem polju se prižge prva zvezdica, takoj za tem pa še ostale.24
Koča na Dednem polju. 25
Na Planini pri jezeru se na umitem nebu izza vrhov smrek prikaže Orion.26
Sled.27
(+17)všeč
ločanka23. 01. 2020 19:01:36
Z eno besedo: čudovitonasmeh
(+4)všeč
j.26. 01. 2020 11:22:05
Ločanka, malo pozno, ampak delim mnenje s tabo. Hvala!
(+1)všeč
zamet1. 05. 2020 11:29:04
Ali kdo ve kako je kaj z snegom,kje se začne(pl.pri jezeru-dedno polje)in naprej
všeč
grega_z_brega1. 05. 2020 12:00:28
"s" snegomnasmeh
(+4)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki