Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Cesta v Vrata

Natisni
anitagoitan26. 07. 2019 10:12:57
Avto se pusti konc Mojstrana na urejenem P za na Vrtaško sleme in greš s kolesom v Vrata.
(+2)všeč
GregorC26. 07. 2019 11:33:55
Cesta v Vrata je državna, tko da glede asfalta kar lepo v Ljubljano na direkcijo za ceste. Tud TNP je državna institucija, kljub sedežu na Bledu, kar je sramota, da sedež ni v TNP-ju.
(+1)všeč
jax26. 07. 2019 14:08:34
NYG
26.7.2019 Imamo Zakon o TNP, kjer piše, da je v naravnem okolju prepovedano parkiranje.

Urejena parkirišča je naredil človek, zato le-ta ne spadajo pod naravno okolje.

Tudi cesta ne spada pod naravno okolje, območje nekaj metrov ob robovih cestišča mu še vedno pripada. Da povzamem: vozniku se ni treba čisto nič ubadat z vprašanjem, kakšna je pravna ureditev območja, po katerem poteka cesta. Vse, kar mu je treba vedet, je: parkiranje ob robovih cestišča je dovoljeno, dokler: a) s tem ni oviran promet, in b) to ni prepovedano s prometnim znakom. Skratka, parkiranje tam mora bit dovoljeno, razen če ni na cesti v Vrata kakšen prometni znak, ki to prepoveduje (to pa se ne spomnim, npr. v Bohinju takšni znaki so). To je CPP, ki ga ureditev narodnega parka nikakor ne suspendira.
(+3)všeč
VanSims26. 07. 2019 14:22:24
@jax:

Kaj je naravno okolje in kaj ne, je vprašanje. Bivak je zgrajen v naravnem okolju in nekdo ki je v njem prespal, je prespal v naravnem okolju ali ne?

Tudi kakšna je pravna ureditev območja, nekako se ve da je narodni park, v tujini imajo ponekod še strožje predpise, zelo omejen dostop za avtomobile, prepoved za pse (pri nas samo na vrvici)...

Če to odmislimo bi neki pravni državi tvoja argumentacija morda na sodišču za prekrške, če bi se pritožil, delovala, v našem krivosodju, ki vedno ščiti močnejšega pa vprašanje.

Nadaljnje vprašanje je, kako je ta kazen zapisana v Zakonu o TNP. Še posebej če v slednjem piše nekako takole: ne glede na ta in ta člen, ta in ta odstavek Zakona o CPP, je prepovedano parkiranje ob cesti na območju TNP...

Se pa seveda v pravni državi človeka obvesti recimo vsaj z navodili na panojih ob vstopu v park. A Bohinjci, da so to zdaj naredili? No potem so naredili že en korak iz Balkana proti Evropi, kajti prej kolikor mi je znano tega niso imeli.
(+2)všeč
5Xum26. 07. 2019 15:14:33
V normalni državi ljudem ni treba posebej s tablami povedati, da se v nacionalnih parkih pač ne parkira kar vsepovprek.

V naši socialni revščini pa imamo pač uboščke z novimi Audiji, ki si očitno brez še enega posojila ne morejo privoščiti parih evrov za celodnevno parkiranje na urejenm parkirišču.
(+6)všeč
jax26. 07. 2019 15:57:06
Ne, ne. V normalni državi se ne more zgodit, da bi se sploh debatiralo, ali je v prometu nekaj dovoljeno ali ne. Prepovedi morajo bit jasno označene in če niso, veljajo splošni cestnoprometni predpisi. Narodni park gor ali dol.
(+4)všeč
VanSims26. 07. 2019 15:58:15
Table z Dos and Don'ts so v tujini marsikje na začetkih parkov in še po mnogo točkah v notranjosti. Ni seveda treba posebej table za parkiranje ampak skupaj z drugimi pravili.
(+2)všeč
GregorC26. 07. 2019 18:30:50
Tudi pri nas so... Sam povem
(+3)všeč
rrakus26. 07. 2019 19:17:02
V TNP imajo verjetno svoja pravila, jaz sem namreč lansko poletje prišel iz Štajerske na parkirišče okoli enih ponoči in sem nameraval samo malo predremati do pol četrte, ko sem nameraval na pot, pa je prišel redar TNP in mi začel težiti, da ne morem prespati v avtu, zato sem se po pregovarjanju in razlagi, da sem pač od daleč in da moram kreniti skoraj sredi noči, če hočem pravočasno do izhodišča, rajši prestavil avto par km nižje ob cesto, misleč, da mi tam ne bo težil, pa mi je mojster nazaj grede, ko se je vračal v Mojstrano pripopal kazen za nepravilno parkiranje (100€), čeprav sem čez dva dni, ko sem se vračal videl nešteto vozil parkiranih ob cesti, pa ni bilo nobene kazni..., s tem da jaz nisem nikogar oviral in sem parkiral tam samo čez noč, zjutraj pa sem itak šel na parking in plačal parkirnino. Si pač privoščijo pravila po svoje...
(+6)všeč
pohodnik1126. 07. 2019 19:45:20
Naj se raje nekdo iz TNPja po vseh teh letih opozarjanja kaj vse se dogaja po bivakih odpravi poleti samo na bivak 4 pa bo zaslužil za svojo celoletno plačo in še bi kaj ostalo... aja pozabil sem da mora tja peš pa da mu plačo ni potrebno zaslužiti... zato je to za take instant inšpektorje ali redarje že prevelik zalogaj...
(+8)všeč
MitjaBelak26. 07. 2019 20:52:24
Bi samo dodal. To je Slovenija, dežela občinarjev - šerifov in njihovih pomočnikov, ki si vsak po svoje predstavljajo svoj prav. Delajo bolj malo, znajo pa pametovat in predvsem kasirat. Bi še kaj dodal, ampak bi bil to že lahko sovražni govor. Na kratko, znajde naj se vsak po svoje.
(+7)všeč
darinka426. 07. 2019 21:09:22
V avgustu , tako so rekli na TICU naj bi konec tedna zaprli promet za avtomobile. Naj bi vozil avtobus. Najbrž ne ravno zgodaj. V dolino Vrat.
(+1)všeč
sirt127. 07. 2019 09:37:41
Zakoni(tudi o TNP) so zmeraj nad predpisi (CPP)

ZAKON O TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU (ZTNP-1)
13. člen

(splošni varstveni režim v narodnem parku)

(1) Na območju narodnega parka je prepovedano:...

42. parkirati motorna vozila, počitniške prikolice ali motorna vozila, ki se uporabljajo za prebivanje, zunaj za to določenih mest;
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5487

(+3)všeč
Enka27. 07. 2019 11:40:46
Ker je zakon o TNP glede na Zakon o CPP poseben zakon, velja za to območje režim, kot ga predpisuje Zakon o TNP.

Zaradi določbe, ki jo je citiral sirt1, v TNP za to, da ti napišejo kazen, ni potrebna nobena posebna tabla, ki prepoveduje parkiranje.
(+3)všeč
pohodnik1127. 07. 2019 14:51:46
Največji problem je ker vodijo TNP osebki, ki nimajo pojma. Prvo kaar bi morali razčistiti je kako lepote približati ljudem, kako zmanjšati vpliv - obremenjevanje narave tako človeka kot tehnike itd... Če pogledamo samo cesto v Vrata... če bi jo asfaltirali bi okoli 30 metrov okoli ceste ne bilo vsako drevo belo (beri prašno) od makadamske ceste To pa je lepo in ekološko mar ne!!! Naj si ti osebki ki sedijo na vrhu TNPja in ki se jim ne da delati pogledajo samo Dolomite in njihov razvoj pa so pod uneskovo zaščito... Da ne govorim o preprečevanju poletnih bivanj Čehov (na češkem portalu si lahko celo rezerviraš čas in kraj bivaka!!) po bivakih v gorah in njih taborenju vsepovsod (vsak povprečen planinec ve čemu so namenjeni bivaki!)... a spravljajo se na enega Slovenskega planinca, ki je parkiral tam kjer smo desetletja vsi parkirali...
(+5)všeč
darinka427. 07. 2019 15:43:18
Saj ne bi verjela, če ne bi videla na lastne oči. Mislim da je bilo predlani, ko niso pobirali 3.50 evra v dolini Vrat, ker niso našli izvajalca. Sem prišla pozno s Škrlatice in ob 22 uri je prišel nadzorni TNP. Z vozilom. In z baterijo posvetil v vsak avto, če kdo noter spi. Eni so morda počivali in je fanta vlekel ven z zadnjih sedežev. Če je to način, potem res ne vem. Tudi k meni je prišel, pa sem samo sedela v vozilu in me podil spat v bajto. Ter tekal okrog vozila , ker je mislil, da še kdo spi zunaj. Čeprav sem mu povedala da sem sama. Nič prijeten občutek ne dobiš ob vsem tem .Niti v svojem vozilu ne smeš biti. Unim mislim, da je napisal kazen. Najbrž je tudi letos podobno.
(+3)všeč
SamoK27. 07. 2019 16:03:21
Vsem, ki se toliko pritožujejo nad razmerami v Sloveniji, svetujem, da poskusijo, kaj lahko počnejo samovoljno v narodnih parkih na primer v ZDA. Ali v Švici.
(+5)všeč
redbull27. 07. 2019 16:11:55
Vsi naj tako naredijo kot sem jst prešnji vikend pa bo vse supermežikanje
(+1)všeč
jax27. 07. 2019 18:37:15
Vsem, ki se toliko pritožujejo nad razmerami v Sloveniji, svetujem, da poskusijo, kaj lahko počnejo samovoljno v narodnih parkih na primer v ZDA. Ali v Švici.

Ena pomembna razlika. Tam jim gre za varovanje narave. In če je temu tako, bodo režim in prepovedi jasno označeni, s čimer bodo dosegli, da bo čim večji delež ljudi režim spoštoval in bo narava (kar najbolj) zaščitena, kazni pa v resnici ne bo veliko. Kar je smisel vsega.
Pri nas pa ima človek občutek, da vodilne v TNP v resnici en drek briga za varstvo okolja, radi pa kasirajo. In če je temu tako, se bojo potrudili, da bo režim čim bolj obskuren in dvoumen. In potem bojo mnogo katerega od členov prekršili tudi povsem v dobri veri - in hop, kako fajn je napisat listek. Odveč je dodajat, da za varovanje okolja nismo naredili nič, kar precej pa za polnjenje proračunov (odvisno od prekrškovnega organa so to lahko državni ali občinski).
(+6)všeč
SamoK27. 07. 2019 18:59:39
Mislim, ne vem, kod po svetu ti hodiš, jax, ampak narava v Sloveniji je veliko bolj ohranjena (in lepa!) kot skoraj kjerkoli drugje.
Sploh je v Sloveniji tako lepo in super, da res ne razumem vseh teh negodovanj. Mislim, da večino res moti samo to, da ni vse zastonj.
(+7)všeč
Stran:123...56789...192021
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki