Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Kredarica

Natisni
redbull19. 01. 2018 12:30:08
Začetek Kurja vas- do Lese(Zgornji parkinga) cca 5km-hitra hoja okrog 55min. Parking za 4 avtomobile, če lepo parkirajo je pa 1,2 km naprej od začetka Radovne, 15 min pridobiš. Če je pa tam že polno, potem pa vzratno ali pa z lopato skoplješ parking.
Srečno
(+1)všeč
luigi19. 01. 2018 22:28:56
včeraj bil na Kredi vreme super razen vetra ki je bil kr konkreten, parkiranje omejeno na 4 avtomobile, višje se da do Kovinarske če imate "taščin" avtonasmeh
1
2
3
4
(+11)všeč
Maemi25. 01. 2018 11:44:50
Radovna - Kredarica

Parkirala sem v Radovni, se pa lahko pripelje z osebnim avtom tudi do Kovinarske koče, s pazljivostjo (par garaž za parkiranje je tam urejenih).
Celotna pot ponuja trdo do pomrznjeno sneženo podlago, za smučarje je bilo od Prgarce dalje lažje napredovanje peš s smučmi na nahrbtniku. Dereze/derezice so priporočljive za lažjo hojo oz. od navade posameznika.
Smučanje glede na tako dolgo traso odlično in konstantno od vrha do doline nasmeh

Imeli smo super lep dan, ki je v tako dobri družbi čisto prehitro minil, postrežba odlična cool

Obeta se lep vikend, priporočam obisk ☼

1
2
(+7)všeč
mukica25. 01. 2018 13:32:10
Lepo smo preživeli včerašnji dan ...Družba , dogajanje in okolica odlično, le pot iz Radovne se kar vleče.. predvsem za nazaj zadrega
 še tja gor...in še malce  ...1
2
razgledi...3
nikoli ne naveličano4
na najboljšo kavo5
veliko se nas je zbralo6
še v Ivačičevo jamo7
(+5)všeč
lijaneja25. 01. 2018 15:38:52
Včeraj je bilo vreme zares brezhibno in po dolgem času sem se odločil za obisk Kredarice. V Kurji vasi ob pol osmih poln parking, avto pustim na prvem primernem mestu v smeri Radovnevelik nasmeh. Začetnih 500 m sem plesal po gladkem ledu, naprej je nekako šlo, ob poti sem naštel 23 avtomobilov (mrcin). Do letnega parkirišča sem se lepo ogrel, tja sem primarširal po 56-tih minutah. Že zaradi precejšnjega števila vozil spodaj sem imel neko slutnjo, ko pa sem dohitel tik pred kočo skupinico s Stašo, sem takoj vedel,koliko je ura. Oj kaj vse zavoha moj nos.cool Prišel sem direktno na gostijo, ki je bila kar pred vhodom v kočo, saj je bilo vreme zares enkratno.
Toliko ¨Svedrov¨ na kupu še nisem videl. Sem pa opazil, da so večinoma pešaki(kot jaz), saj je bilo smuči bolj malo tam okoli. Ob enih je bil čas za povratek, saj ugotavljam, da sem se v zadnjih dveh letih postaral za desetmrk pogled.
Pr' Psnak se oglasim na kavici, pa tudi ogled začeteka tekme s Čehi sem imel tam v planu, vendar prav dolgo nisem zdržal...
Ob pravem času, na pravem mestu. Dejanova zakuska na prostem.1
Jože in Palirjevi gospodični.2
Vse najboljše, Dejan!3
Na zdravje, slavljenec!4
Tudi višje je bilo kar nekaj prometa.(Mali Triglav)5
Vrh očaka izpred Doma.6
Tošc, pred njim Vernar, Cesar...7
Izstopajoča naša velikana8
Pa druga dva, malce nižja.9
Kraljičina soseščina10
Pa še Dovški križ z okolico11
Dvakrat ¨R¨12
Tudi poleti ni vedno tako mirno in toplo, kot danes.13
Kakšen meter premalo, za dolgoletno januarsko povprečje.14
Rž15
Rjavina16
Stol17
(+8)všeč
darinka424. 03. 2018 20:44:23
V petek ob dveh ponoči kot ponavadi greva z Ajdovščine. Ob 4. 10 parkirava v Kurji vasi.Gaženje je bilo naporno. Sneg se je zelo udiral. In veliko ga je. Do Prgarce sva potrebovala šest ur.Tam sva si nadela dereze in nadaljevala na Kredarico. Še štiri ure sva potrebovala -torej skupaj 10 ur. S krpljami bi bilo lažje. Vreme solidno. Na trenutke je pihalo, potem , ko je sonce posijalo je bilo toplo. Na Triglav pa ni šel nihče že nekaj dni. Ja vztrajnost se včasih izplača. Odločiva se , da prespiva na Kredarici in zjutaj sestopiva v dolino.Jutro ob šestih je bilo prav čudovito. Sicer mrzlo minus 12. Štiri ure sva potrebovala v dolino do avta. Hitre hoje. Tisti zadnji del od rampe do Kurje vasi se vleče.Danes pa je prišlo veliko turnih smučarjev in krpljarjev. Vmes kakšen pešak, ki je vseeno imel lažje delo, ker sva včeraj naredila gaz. Oziroma je gaz delal Damjan.Je rekel, da ga še nobena tura ni tako zmatrala.Morda bo čez kakšen teden bolje.nasmeh
snega je res veliko1
in se zelo predira2
je treba kaj poslikat3
smučar čaka prijatelja, ki malce zaostaja4
enkrat oblaki , potem spet sonce5
jutro  danes na Kredarici6
kapelica je v snegu7
pogled na očaka.8
mrzlo a lepo jutro  ob šestih9
še pogled na drugo stran10
se pripraviva na sestop.11
tudi za dol se je sneg precej udiral12
le kdaj bo skopnel, ko ga je toliko13
pod Kalvarijo 14
danes sva srečala veliko znanih obrazov ki so bili namenjeni na Kredarico.15
pri Prgarci velika skupina namenjena gor.16
smučar s  krajšimi smučmi..17
Še malo  pa bova v dolini.18
(+11)všeč
Maemi2. 04. 2018 21:03:11
Kurja vas - Kredarica

Po dolgemu času napišem, da ta lepa rubrika ne bo samevala mežikanje

Parkira se v Kurji vasi, sneg se začne kakšnih 40m od parkirišča in tako oddrajsam na smučeh. V jutranjih urah lepo pomrznjeno, čez dan odjuga pod cca. 2200m. Splazilo se je v prejšnjih dnevih precej, danes ni bilo novih plazovin.
Pomladna turnosmučarska sezona se je že začela cool prispeli pa tudi že prvi pešaki (brez krpelj). Široka terasa pred hišo pripravljena za martinčkanje z mrzlim pirom v roki....je kar težko odrinit v dolino velik nasmeh
Priporočam, danes je bilo vrhunsko in zelo malo obiska.


1
2
3
4
5
6
(+12)všeč
misace7. 04. 2018 09:04:41
6.4.2018, Je reku včeraj Karničar na Pgarc da je s temi še 1995 z Annapurne smučal, sam da so vezi mal starejše mežikanje Dolga je s Kurje vasi in težka z rezervno opremo... Se pa vedno splača velik nasmeh Dlje od Kurje se ne vozit ker so jih 100 metrov naprej iz snega odkopaval (Avstrijci...), potem pa vedno več snega, pri Kovinarski ugreznine tud čez koleno. Plazišč levo in desno polno in ne vsa s frišnim posuta. Nad ruševjem do Vrtače tud poledenelo, naprej pa v glavnem mehko (in težko). Kar nekaj jih je šlo tudi na vrh.
1
2
3
4
(+6)všeč
Bojan_A7. 04. 2018 17:35:10
Danes je bilo pravi užitek teči na Kredarico. Razmere so zjutraj dobre, ker se ne predira. Kasneje pa toplo priporočam krplje:

https://bojanambrozic.com/2018/04/07/kredarica-s-kurje-vasi/
1
2
(+6)všeč
j.15. 04. 2018 09:42:50
Pravzaprav sem nameraval čez Bohinjska vratca v Velsko dolino in naprej proti Hribaricam, pa se mi je pobočje pod Vratci zdelo nekoliko preveč splazeno in sem se odločil za Kredarico.

Avto (ima nekoliko višje podvozje) sem pustil slab kilometer pred Kovinarsko kočo, kjer je prostora za dve, mogoče za tri vozila, cesta do tja pa poledenela in s precej kolesnicami. Drugi avti so bili parkirani kakšen kilometer ali dva prej. Cesta do Kovinarske koče je zaenkrat neprevozna, Pri lesi pa je na njej slaba pol metra zbitega snega, tako da bo trajalo vsaj tri ali štiri tedne, da vsaj deloma skopni.

S smučmi je šlo zelo dobro, sneg je bil do Prgarce že precej predelan in je že malo odjenjaval. Nad 1700 so osončena pobočja, kjer s smučmi ni bilo težav, nekoliko bolj se je udiralo pešcem, pa tudi ne prehudo. Sled in (prijazno poleg nje) gaz sta speljani desno od Vrha Snežne konte, težav ni bilo, le nekako čudno me je dajala sapa, tako da je bil to moj daleč najbolj počasen vzpon na Kredarico. Bo drugič bolje...

Smučanje nazaj dol je bilo eno samo veselje, kljub temu, da se je moker, svež in posledično slabo predelan sneg kar precej prediral. Na velikem prostoru pod Kredarico je bilo v sneg zarisanih komaj kakšnih 15 smučin in je torej dovolj prostora za nebeško vijuganje, kar je redkost. Več dela so imeli pešaki, ki se jim je pri sestopu že na Ulicah in kasneje nad Prgarco udiralo sem ter tja do trebuha. Nižje doli je sneg precej bolj predelan in se manj predira, smučati se je dalo ves čas po dnu doline, ruševje je v celoti prekrito s snegom. Utrujajoča prečenja pod Draškimi vrhovi tako niso bila potrebna.

Na Kredarici je bilo tega dne kakih 20 ali 25 obiskovalcev, pretežno smučarjev. Prijaznost "zasilnih skrbnikov" pa taka, ko jo zmorejo le meteorologi. Ričet, ki se je več kot enakovredno kosal z imenitno kuhinjo moje že zdavnaj pokojne stare mame in ogromna šalica dišeče turške kave, oboje ljubeznivo prinešeno naravnost na osončeno klopco pred hišo se na Kredarici lahko nabrž dogodita samo pozimi. Lepa hvala!

Pa še tole: med klepetom na klopci pred Kredarico sem izvedel, da je cesta v dolino Vrat prevozna najmanj do izhodišča poti Za Cmirom (Turkov rovt), torej kakšen kilometer stran od parkirišča pri Aljaževem domu.
Parkirišče Pri lesi sameva.1
Osončena Prgarca krepko pod snegom.2
Še par metrov.. eden najbrž bolj zaželenih pogledov s konca Kalvarije.3
Na Triglavu ni bilo nikogar.4
Na naslednjo mašo bo treba malo počakati.5
Prostora za vijuganje kolikor hočeš.6
Proti Kurici nedotaknjeno.7
Bohinjska vratca so precej splazena. Turni smučarji, ki so prišli po Triglavski magistrali so šli čez Konjsko sedlo.8
Smučati se da udobno po dnu doline, prečenja pod Draškimi vrhovi niso potrebna. Ruševje je v celoti prekrito s snegom.9
(+13)všeč
j.19. 04. 2018 14:29:42
Včeraj, s smučmi po dolinici Za Cmirom. Sneg se začne na koncu gozda, kakšni 200 višinskih metrov nad parkiriščem v Turkovem rovtu. Ruševje je skoraj v celoti prekrito z močno predelano plazovino, ki je pod ostenji Mlinaric in Vrbanovih špic pomrznjena, pod Cmirom pa ob sončni pripeki popolnoma odjužena. Do izravnave na začetku dolinice Za Cmirom sem se držal bolj desno, nato pa sem s srenači prečil po osenčenih in trdih levih pobočjih. Skok pod Begunjskim vrhom je v celoti zasnežen, tako da sem čezenj lahko povzpel direktno navzgor in se južno od Begunjskega vrha priključil poti Staničev dom - Cmir. Prečnici pod Begunjskim vrhom sem se tako v celoti izognil.

Od Staničevega doma sem se prav tako držal osenčenih pobočij Rži in vrha Kredarice, srenačev tukaj nisem potreboval.

Nazaj sem smučal po isti poti. Večinoma je bil sneg ojužen, a se je dalo izbirati: pod senčnimi stenami je manj mehak, na osončenih pobočjih pod Cmirom pa komaj vozen. Pripeljal sem se prav do gozda, zadnjih nekaj sto metrov so na plazovini že vidni posamezni kamni. Zdi se mi, da je Bistrica čez dan nekoliko narasla, kljub pazljivosti sem pri prečenju v smučarski čevelj zajel vodo. Pa nič hudega.

Na Kredarici pa tako, kot je in mora biti. Prijazno! Nekaj pohodnikov je menda poskušalo na Triglav, a so zaradi pozne ure in posledično hude odjuge v drugi prečnici obrnili. Zanimivo je, da je v Krmi bistveno več snega, kot v Vratih. Pri Lesi na višini dobrih 900m ga je še okrog 40 cm, medtem ko se v Vratih resen sneg začne šele pri slabih 1200m nad morjem.
Vzpon po predelani plazovini.1
Zadnja strmina tik pred izravnavo  - prehodom v dolinico Za Cmirom. 2
Za Cmirom: šel sem levo od velike skale naprej na manjšo ramo in potem v cik-cakih naravnost navzgor.3
Pogled na Triglav izpred Staničevega doma.4
Igra sonca in plazov.5
Okraski iz številnih plazov in plazičev.6
Kavica na klopci pred Kredarico.7
Škrlatica izpod Begunjskega vrha.8
Cmir, delno splazeno južno pobočje.9
Na povratku sem smučal pod ostenji Vrbanovih špic. Snega kolikor hočeš.10
Podpis med balvani.11
Okrog 1500m smučarskega spusta s Kredarice.12
Zadnjih dvesto ali tristo metrov so sem ter tja že vidne skale.13
Do zadnje krpice snega in še malo naprej.14
V smučarskih čevljih čez vodo hop-hop s kamna na kamen, enkrat tudi malo čof. Pa kdo bi se zato vznemirjal.15
(+9)všeč
lencka19. 04. 2018 21:39:53
če ima kdo informacije o poti iz Krme za pešake, bo dobrodošlo....
v soboto bo lep,sončen dan, pa bi šla na vrh....zgodaj ponočinasmeh
hvala in lp
(+1)všeč
devill20. 04. 2018 05:20:58
Tudi mene zanimajo razmere iz Krme do Kredarice za pešake,do kje se pripelje.
Hvala in lp
(+1)všeč
j.20. 04. 2018 20:51:20
#devill, #lencka: Danes sva okrog 6ih zjutraj parkirala na koncu Zasipske planine, kakšnih 300 m pred studencem, a sva imela malo višje nasajen avto. Drugi so se ustavili kakšen kilometer ali več pred Kovinarsko kočo.

Šla sva s smučmi, videla sva sledove nekoga z derezami, ki se mu ni prediralo najmanj do Malega polja, kjer sva midva zavila čez Apnenico, tako da višje ne vem, kakšno je.

Najmanj eden je bil na Triglavu, je pa po mojem mnenju hudo kritična ojužena druga prečnica.

Čez Apnenico sva bila edina. Na Kredarici so bili v glavnem smučarji. Srenačev nisva rabila nikjer. Niti pri prečnici pod Ržjo in Kredarico, kjer sva ubrala 10 ali 20 metrov nižjo (in bolj odjuženo) varianto, kot drugi.
Vernar in Bohinjska vratca.1
Pastirska koča v Zgornji Krmi je že hudo načeta.2
Rž.3
Čez Apnenico proti Dovškim vratcem. Snega kolikor hočeš.4
Staničev dom. Begunjski vrh je bil ves presmučan.5
Pogled čez ledenik proti Triglavu. 6
Tik pod Kredarico.7
Smučanje s Kredarice v ojuženem snegu.8
Stare turnosmučarske oznake se kleno držijo. Zadaj Veliki Draški vrh in Tosc.9
V Kurji vasi je z avtom treba čez naraslo Krmarico.10
(+2)všeč
lencka20. 04. 2018 21:58:28
Hvala za info nasmeh
Pa srečno.... Midva bova šla enkrat drugič.. Mora mož v službo jezen
(+1)všeč
j.21. 04. 2018 20:33:08
Škoda, nekdo je napisal: tudi lepim dnevom so šteti dnevi... Srečno!
(+2)všeč
sara..30. 04. 2018 07:11:10
Je kdo te dni šel gor s krme? Kakšne so razmere v dolini (do kam se pride z avtom) in kakšne so razmere na poti?
Hvala!
všeč
Lunatixz30. 04. 2018 07:20:16
Živijo. Razmere so trenutno tudi za pešake kar ugodne - seveda ob predpostavki, da se štarta ob zgodnji uri.

Z osebnim avtom se da brez težav priti (skoraj) do zadnjega parkirišča pri Lesi (cca 150m manj, ker je na cesti večja luknja).

Srečno!
(+2)všeč
PUHIPUHI17. 05. 2018 17:46:47
Pozdravljeni!
A je bil kdo zadnje dni na Kredarici s Krme? kakšne so razmere za pešake? Potrebna oprema? Kakšna nevarnost? Do kod se pride z avtom? LP; P.
(+1)všeč
redbull17. 05. 2018 19:20:24
Brez posebnosti, gamase je dobr ce se jih ima.
Z avtom pa normalno do zadnjega parkinga-Lesa
Srecno
(+6)všeč
Stran:123...96979899100...115116117
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki