Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Prehrana

Natisni
ljubitelj gora19. 01. 2012 20:29:47
Vedno, ko sem iz ture prišel sem pojedu 1 kg paradižnika, če ni bil v hladilniku pa po njega na njivo, ampak zalogo v hiši sem vedno oskrboval, da je bilo vedno dovolj zelenjave v hladilniku, drugače pa nabiram še gobe, kostanj, nekaj zelišč, sadim tudi drevesa, pospravljam okoli posesti, ...nasmeh
(+4)všeč
viharnik19. 01. 2012 21:13:27
V preteklosti sem tudi sam prakticiral makrobiotično prehrano.Baje se zdaj deli jedec celo na vegana, ki odklanja vsakršen vnos hrane živalskega izvora, tudi jajc, mleka in posledično tudi vseh drugotnih prehrambenih artiklov kot so jogurti, testenine itd.
Jedo samo kalčke, sadje, zelenjavo in vse to celo nekuhano.Knjig o "zdravi" prehrani in teorij je malo morje, tujih in naših in s tem različnih tolmačenj, ki uporabnika precej zbega in ga postavi v povsem nasprotna roba prepada.Ena od knjih je tudi od Dr.Susmana, slovenca, ki za beljakovino v protiutež mesni propagira seitan iz pšeničnega glutena.
Moja izkušnja po vsem tem je, da ni napisanega pravila, ki bi pogojeval človeku preračunane instant obroke.Če pogledamo po kitajski razdelitvi človeka v tri najpogostejše raznolike tipe(konstitucije), ki izvirajo z rojstvom na vatta, pitta in kapha osnovne lastnosti, potem razumemo, da je vsak človek individum zase, z različnimi zahtevami po hranjenju in s tem značilno prebavo samo njemu samem.
Drugo pa drži, da sama hrana bistveno ne vpliva na duhovni nivo posameznika, češ nekdo je jedel samo rastlinsko hrano in si je s tem izgrajeval duhovni nivo.Recimo čebula res znižuje duhovno energijo na najnižjo prvo bazično čakro, deloma tudi meso(manj divjačina), vendar ima čebula tudi zelo zaščitno antiseptično funkcijo kot je dezifekcija, za ožilje, prebavo, podobno aspirinu.Meso pa samo deluje dobro na pasivno nepravo(pravo budno) duhovno stanje človeka, ga prizemlji in aktivira.
Torej vsa hrana deluje v smislu jin-janga, ki se povsod prepleta v naravi stvarstva.Janga(višje čakre) je več v oreščkih, rižu, stročnic, beluših, lotosovi korenini, figah, rozinah, gozdnih jagodah, češnjah, črmem ribezu, algah, rakih, polžih, ječmenu, koruzni moki, proso, sojini moki, srnjadi, sladkovodne ribe, morske ribe, sladkornemu trsu, ginseng čaju, bezgov čaj, meta, tahebo čaj, baziliki. Jina pa v pretežno povrtninah, kruhu, ostalemu sadju, pšenici, svinjsko, goveje in telečje meso, kravje mleko, siri, jogurti, maslo, čokolada, voda, mleta paprika, zelena, poper, večina ostalih začimb pa so jang izvora(aktivnost).To pomeni, da tudi jin prehrana enako kot jang ima enakovredne duhovne lastnosti na človeka in ga uravnoveša, odvisno od trenutnega stanja človeka in njegove esence(ena od treh) po rojstvu.Mi sami pa moramo tedaj občutiti, kaj nam bo trenutno pomagalo k boljši uravnovešenosti duha-naš notranji instinkt o izboru hrane, ki sama dejansko s samo malo procenti vpliva na duhovno fino esenco duha in čaker človeka.Več za uravnovešanje bistvenega finosnovnega telesa lahko človek naredi s pravilnim čistim razmišljanjem oz malo tega(trošenje energije s kozi čutila), pravilnim in pravičnim odnosom do življenja in soljudi, črpanja duhovne hrane iz narave(voda, ogenj, zemlja, zrak, eter, kovina), umirjanju in harmoniji duha s pomočjo meditacije.
Nek še najbolj izviren in stvaren mojster je napisal knjigo o hujšaju ne na bazi diet in receptov, pač pa je dejal, da se ključ debelosti skriva v subtilnem duhovnem telesu.Namreč, ko z meditacijo odpravimo blokade v frustracijah(jeza, osebno nezadovoljstvo, pomanjkanje bližine prijatelja, razočaranje, travme...) na miselni(mentalni)in astralni ravni, se posledično tudi ponovno vzpostavi pravi naravni čut za prehrano in takrat boste jedli samo toliko kot telo dejansko potrebuje le za lasten obstoj.
Jejte torej hrano ki vas intuitivno privlači, to bo tisto pravo.
(+9)všeč
Irina20. 01. 2012 01:33:14
MajaO, moram te malo dopolniti glede kvinoje.
Le-to so Američani "predelali", ker jih je motila grenkoba. Domače prebivalstvo so prepričevali, da je novo seme veliko boljše od starega. S korekturami?? so dosegli, da nova sorta ni bila več grenka in je ni bilo potrebno kuhati v večih vodah. Bili so tako dobrosrčni!!!, da so kmetom novo seme delili kar brezplačno. In zgodilo se je to, da so tudi ptice ugotovile, da je nova sorta boljša od stare, ki se je v večini niso niti dotaknile.
Namesto obilnega pridelka se je zaradi dodatnih, pernatih jedcev le-ta zmanjšal. Nova sorta je nastala v laboratorijih Monsanta!!!
Domačini so spoznali, da nekaj ni v redu in so začeli skrivaj zbirali stara semena, kjer so jih še našli in začeli znova sejati svojo staro sorto.
Kako je danes ne vem, a leta nazaj so jih "znanstveniki" preganjali, jim unučevali polja in jih preganjali na najbolj surov način. Južna Amerika je za vse nas veliko bolj pomembna kakor se sploh zavedamo.

Pri nas Monsanto ni tako nasilen in se nas loteva z bolj prefinjenimi prijemi. Ponuja nova, hibrida semena zelenjave z velikimi plodovi, izrazitimi barvami, izrazitejšim okusom....itd. Predvsem vrtičkarji radi posegajo po teh cenejših semenih (Lidl,Hofer). Naše stare sorte zelenjave počasi, a vztrajno izginevajo. Odkar je Semenarna v večinski lasti Italijanov boste tudi na njihovih policah težko našli slovenska semena.
Kdor le lahko, naj zaseje svoje gredice in njive z domačimi semeni.
Da je s temi novimi semeni nekaj hudo narobe boste spoznali, ko boste želeli pridobiti seme. To niso naravne sorte, to so umetni, neplodni mutanti. Nekaj, kar se ne more v naravi samo razmnoževati tudi ni dobro za naše telo in posledično za zdravje.
(+4)všeč
Bbrina20. 01. 2012 07:19:14
Me veseli Irina, da si se oglasila in omenila gensko pridelana semena.
Res je skrajni čas, da se osvesti čim širši krog ljudi. Tako kot si rekla prefinjeno prodirajo na evropska tržišča. Pa ne samo s semeni.
(+1)všeč
MajaO20. 01. 2012 07:32:40
(+2)všeč
katty20. 01. 2012 10:27:38
Za vse tiste, ki prisegate na energijske tablice ala varianta Isostar, je nekaj osnovnih receptov za domačo izdelavo tem tablicam podobnih izdelkov podanih v včerajšnji številki Poleta. Zadeva zna biti izjemno zanimiva.
(+2)všeč
som6920. 01. 2012 15:11:13
Prav tako je možnost izdelave izotoničnih napitkov, ki niso drugega kot ščepec soli, žlička sladkorja, stisnjena limona ali pomaranča, voda; znese 1L = nekaj centov, v trgovini pa...mežikanje
Za rekreativce čisto dovolj.
(+5)všeč
bostjanp20. 01. 2012 20:27:30
@ katty: a je ta ploščica tole...
url=http://www.polet.si/maratonec/recept-za-sadno-ploscico-poslastica-aktivnega-cloveka>Link
všeč
katty20. 01. 2012 21:21:46
Jah zihr je to to. Sej druzga skorej ne more bit. Če bo pa še kkšen drug recept kje, ga pa posredujem.
všeč
ljubitelj gora20. 08. 2012 21:45:00
P.s. Bi mi mogoče kdo pomagal z nasvetom, ko se zjutraj zbudim spijem kar nekaj kave z mlekom tik pred turo(ne pijemo pa jo vsak dan),ko grem na turo pijem izključno med hojo/plezanjem vodo, hrana je nula, razen, če sem res lačen pojem frutabelo ali pa malo rozin, ker sendvičev ne morem prenašat, saj na splošno jem vsak dan samo domačo hrano (zelenjava + pusto meso)...takole po turi pa imam zgled, kot da bi bil čist shiranmrk pogled, čeprav se počutim čist OK, zdaj pa ne vem, kaj mi fali je to sol, premalo tekočine, hrana, spanec....zmedenmarsikdo pomisli tale ne bo dolgo pokonci, ker pravijo prazen žakl ne stoji po konci, povprečno delam po 600 višincev na uro, tura pa traja tud po 10-12 ur in okoli 2-3000 višisnke razlike. Zvečer po turi imam kar stalno prakso, da se najem tune s soljo in kruhom.
všeč
facko20. 08. 2012 22:15:34
100 ljudi 100 odgovorov. Se razume - različnih. Kakor komu kaj paše. Predvsem pa ... veliko pijače. Menda obstaja neka knjiga z naslovom: "Niste bolani - žejni ste" zmeden
Sam sem takole prakticiral prehrano: lahek zajtrk in na izhodišču (pa tudi vmes) sendvič z dobro sočno (ne suho) vsebino. Pri vzponu izključno čaj iz termovke ali koče. Na vrhu jogurt, ker ponavadi na vrhu nimam ravno super apetit ... Pri sestopu pa - če je bila kakšna koča v bližini - goveja juhica in noter dodatno 1 jedilna žlica soli. Šele nato kakšen hmeljni dodatek. Potem pa isostar do konca ture.
P.S. Pa dan prej en magnezij 300 za mišice ki bodo naslednji dan delale mežikanje
(+1)všeč
Zebdi20. 08. 2012 22:35:04
@LG: a piješ dost? Poskusi kombinirat s kakšno drugo hrano. Če piješ kavo samo iz navade, potem jo kdaj pa kdaj opusti. Težko ti rečem, kaj bo delovalo v tvojem primeru, lahko le povem, kaj deluje pri meni. Zvečer pred turo se najem testenin (ali česarkoli z visoko vsebnostjo OH), za zajtrk ponavadi nekaj na kruh (musliji mi pred hribovskimi turami ne pašejo najbolj), nato pa med potjo pijem zelo razredčen isostar (2-3l na dan). Med turo ne jem dosti - vsake toliko kakšno frutabelo in pa obvezno vsaj en sendvič (polnozrnat kruh, kakšen namaz, sir, zelenjava..itd). Ker tako kot si rekel - prazna vreča ne stoji pokonci.



(+2)všeč
main21. 08. 2012 08:34:33
LG, jaz sem imel podobne težave kot ti. Poleg tega me je po prihodu s ture še treslo in mrazilo. Vode sedaj več ne uporabljam, ampak samo še izotonik. Frutabela je vredu. Banan pa ne uporabljam, ker se mi potem čudno riga po njih. Lp
všeč
dprapr21. 08. 2012 08:49:12
"povprečno delam po 600 višincev na uro, tura pa traja tud po 10-12 ur in okoli 2-3000 višisnke razlike"
Morda pa niso krivi napitki in hrana, ampak prevelik napor? Po takšnih turah se mi zdi normalno, da zvečer ne zgledaš čil in spočit.
(+4)všeč
Alfista21. 08. 2012 10:41:07
10 ur je cca 5000kcal kar je cca 20 "frutabel" (odvisno katere uporabljaš).
Dvomim, da jih tolk konzumiraš, zato ni nič čudnega da te "scuza".
Previdno z zdravljem cool
(+2)všeč
micamaca21. 08. 2012 11:22:57
Moja praksa, ki se obnese: 2l vode, 1l izotonika z dodatkom žlice BCA (za vzdržljivost) + slani pirini krekerji/bobi plačke (zaradi soli, preverjeno pomagajo že od otroških let), kaka kvalitetna proteinska ploščice (ravno zato, da te ne skuri) in pa enolončnica na koči ob sestopu(če je kkšna na poti); če ni, ob prihodu v avto malo wheya (sirotkine beljakovine,za regeneracijo.
Sendvič (če je) izključno v "vege" stilu, ker mi je sicer slabo.
Pomnoži količine glede na svojo kilažo in spol. LP mežikanje
(+1)všeč
GregorC21. 08. 2012 13:38:15
Na turo se začni pripravljati že dan prej z kakšnimi testeninami. Tudi več tekočine. Potem si jaz privoščim konkreten zajtrk (kruh, maslo, marmelada, bela kava) Na turi pa kombinirano voda in izotonični napitek (lahko narediš domačega), rozine, kakšna energijska ploščica, sadje,... Po turi pa en konkreten obrog in dovolj tekočine. Predvsem ne pozabit na pijačo in redno pitje! Jaz pravim, da je bolje it večkrat na wc med turo, kot biti enkrat dehidriran.
Lp
(+2)všeč
urbancek21. 08. 2012 13:57:39
Zdaj pa res ne vem, a v Sloveniji res nihče več ne zna uporabljati predloga s/z?!!mrk pogled
Pa to ni več res...zavijanje z očmi
všeč
jprim21. 08. 2012 21:17:10
@ urbanček, pa kaj se jeziš - predlog s/z, to je malenkost proti veliki začetnici.nasmeh
všeč
jax21. 08. 2012 23:51:53
Nasveti, da se pred turo ne sme pit kave, so pa itak nesmiselni. To je tako kot tisto, da se po njej ne sme pit piva. Kar svetujte in govorite, kako je to škodljivo in moramo nehat. Won't happen.
(+1)všeč
Stran:123456
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki