Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Odlagališča odpadkov v hribih

Odlagališča odpadkov v hribih

Natisni
Tadej10. 02. 2009 18:20:21
Zadnje čase se veliko govori o skrbi za okolje, ločevanju odpadkov in podobno. Nikjer pa se ne omenja črnih odlagališč po slovenskih hribih, ki jih je zelo veliko in ki uničujejo vire pitne vode. Da bi se ta problem hitreje reševal bom objavil nekaj fotografij črnih odlagališč.
Odlagališča odpadkov v hribih Potok Kolja v vasi Matke - več kot 1000 pnevmatik.1
Odlagališča odpadkov v hribih Na pobočjih Mrzlice.2
Odlagališča odpadkov v hribih Na pobočjih Male Plešivice.3
Odlagališča odpadkov v hribih Ne samo kosovni material tu se nahaja tudi več kot 100 plastenk (ob cesti Zagrad - Velika vrata).4
Odlagališča odpadkov v hribih Na Pohorju.5
Odlagališča odpadkov v hribih Pod Lisco.6
všeč
geppo10. 02. 2009 18:35:38
Tega je povsod veliko in hvala, da si spomnil tudi na to temačno stran naše prelepe narave. Trenutno nimam nobenih fotk, ker pač tega nisem fotografiral. Predlagam pa, da tukaj objavljamo te fotografije in lokacije ( pa, da bi kaj zaleglo... )
Lp
všeč
Jany11. 02. 2009 08:05:44
Lahko bi organizirali kakšno čistilno akcijo, vsako leto na drugem koncu.

Zelo me tudi moti odmetavanje konzerv, pločevink in plastenk v visokogorju. Opazil pa sem, da niso samo Češke in Madžarske izdelave. Se moramo malo zamisliti.

LP
všeč
bojann11. 02. 2009 08:27:07
Mislim,da čistilna akcija ne bi obrodila sadov,saj tisti,ki meče odpadke v naravo,
bo to naredil tudi naslednjič.Na žalost je
večina(veliko) ljudi popolnoma neosveščenih
in temu se bomo mogli izognit.
Je pa grozno.

LP
všeč
bojann11. 02. 2009 08:31:33
Hotel sem napisat, da se temu ne bomo mogli
izognit niti v bodoče.Samo poglejte kaj leži v gozdu ob kakšnem parkirišču ob glavnih cestah.Ne boste mogli verjet.
Res je za zamisliti se !

všeč
Kriška11. 02. 2009 11:00:05
Stvari vidim nekoliko drugače. V letih, ko sem kot najstnica začela hoditi v hribe (od takrat je minilo več desetletij), so nas učili, da je treba odpadke za seboj "pospraviti pod kamen". Torej - ne nazaj v nahrbtnik z njimi, ampak pustiti v gorah, le da lepo skrito. Res je, da takrat ni bilo plastične embalaže ampak konzerve, papir in zelo redko kakšna steklena embalaža. V dobri veri, da delamo prav, smo torej ljubitelji gora "svinjali" visokogorje. Res je tudi, da pohodnikov še zdaleč ni bilo toliko, kot sedaj.

V zadnjih, recimo 15-20 letih pa opažam močno povečan obisk planin in gora. Še vedno zelo redko vidim odvrženo embalažo na tistih poteh (in na tistih višinah), na katerih ni občasnih turistov, ki naključno zaidejo v gore, ampak le posamezni gorniki, ki pa so sedaj večinoma (hvalabogu) že toliko osveščeni, da svoje odpadke odnesejo domov. Drugo so množično obiskane poti v sredogorju, kjer res ponekod lahko naletimo na žalostne prizore.

In še nekaj drugega so gozdovi v dolini in ob cestah, ki vodijo na višje ležeča izhodišča za izlete. Včasih niti ni treba hoditi kam daleč od doma - za tiste, ki živimo na podeželju, je včasih dovolj le polurni sprehod v gozd okrog domače vasi, da lahko vidimo, kako nekateri brezvestno ravnajo z naravo pred njihovim pragom.

Še vedno pa sem prepričana, da ljudje, ki si hodimo krepit telo in napolnit dušo v hribe, spadamo v večini med tiste, ki nam je mar za naravo in smo med njenimi najmanjšimi onesnaževalci.

Za zaključek - po mojih opažanjih je sedaj v gorah manj onesnaževanja, kot ga je bilo pred nekaj desetletji.
všeč
serajko11. 02. 2009 20:22:38
Kriška ! Tudi sam že hodim v naše hribe nekaj desetletij. Popolnoma se strinjam glede onesnaženja . Na enodnevnih turah onesnaženja skoraj ni več opaziti.Včasih je bilo vse polno olupkov limon ,ostankov papirja in ostale svinjarije,sedaj pa komaj najdeš kakšen papirček.Precej več je tega na daljših smereh.Vzpodbudno je da, da tudi večina mladih pazi na okolje.Le tako naprej(problemi ostajajo v nižjih predelih , ki so dostopni z atomobili)
lp
všeč
fpetel111. 02. 2009 22:30:21
Živijo!

Osebno sem opazil onesnaženja tudi na manj obljudenih predelih. Na primer Mokriška jama - porisana, železna vrata so vržena po pobočju in so deli ostali 20m nižje. Kresišče v zahodnih Karavankah - papirčki, cigaretne škatlice ipd., pločevinke nad Turskim žlebom itd. V bližnjem gozdu (ni gorsko območje ampak ravninsko) so izsekali vse vredno drevje, vejevje in drobir so seveda pustili na mestu. Pot proti Bojanci na Bohorju (slapovi) je praktično neprehodna zaradi podiranja drevja, uničenja poti (blato se vdira 20cm) - mogoče je to malomarnost ampak vseeno neka skrb za okolje to ni. Motorne sani in štirikolesniki norijo na vse hribe kamor le lahko, delajo hrub, smradijo in zastrupljajo okolje...

Stvari niso idealne!
všeč
majki11. 02. 2009 22:45:36
Pozdravljeni!
Tudi mene večkrat zmoti kakšna smet (ovitek čokolade, pločevinka) "podmuklo" skrita pod skalco.jezen Vendar rešitev da se nebi to več dogajalo je težko najti.
No, v bistvu sem hotel povedati na kaj sem naletel pod vrhom Krna. Najbrž je že kdo, ki je bil na Krnu malo pod vrhom šel skozi manjši predor. Ker sem imel svetilko in me je zanimalo do kam pelje rov, sem med raziskovanjem naletel na velik kup smeti. Ne vem od kod so prišle tja. Če bi kdo kaj o tem vedel, bi o tem prav rad zvedel kaj več. Je pa teh smeti kar veliko in se tam nabirajo že kar nekaj časa. Ne vem, jih to nosijo iz koče malo nižje? Jih mislijo kdaj pospravit?
LP
To je vhod v predor.1
Vhod še iz druge strani.2
In to smeti!3
4
Ne moreš verjet!5
Katastrofa!6
všeč
mukica12. 02. 2009 08:57:04
Tudi sama osebno mislim,da je v zadnjem času več osveščenosti glede varstva okolja,mnogo manj odvržene embelaže,ovitkov,čikov,olupkov...cool
Skratka pohodniki in gorniki večinoma skrbno pazimo na naravo, ker vemo ,da se bomo sem še pogosto vračali in poskrbimo da kar prinesemo večinoma v lažji obliki(popito in pojedeno)odnesemo v dolino.In prav je tako.Skrb za zdravo in čisto okolje nas naj spremlja povsod,le tako bomo lahko zapustili našim otrokom,vnukom..edinstveno naravo.nasmeh
všeč
Kriška12. 02. 2009 10:28:45
Fpetel1: Kar se drobirja in ostankov tanjših vej, ki ostanejo po sečnji v gozdu tiče, tega ne vidim kot onesnaževanje narave. T. i. "čiščenje" gozda, ko se pospravi in odpelje vse, od vejic do odpadlega listja je po mojem mnenju bolj siromašenje narave, saj le-ta poskrbi, da iz prej omenjenih ostankov nastaja sčasoma humus.

Majki: Kaj takega si sploh ne morem predstavljat. Na srečo v tale rov nisem zašla ob mojih obiskih na tem koncu. Glede na količino in "koncentriranost" odpadkov pa vsekakor izgleda, da jih niso tekom časa odvrgli mimoidoči gorniki, ampak je nekdo lepo zbrane stresel tja. Katastrofa!
Dobro bi bilo, ko bi lahko kdo obvestil pristojne in preprečil tako "pospravljanje okrog vogalov" v prihodnje.
všeč
majki12. 02. 2009 10:40:16
Ja kam pa naj pošljem oziroma koga obvestim? Ima kdo nasvet? Ker tole je res višek. In to v TNP-ju!jezenjezenjezen
všeč
felix12. 02. 2009 12:05:51
Za te stvari je potrebno obvestiti varuhe gorske narave pri PZS. V našem društvu (PD Paloma) deluje odsek, ki enkrat letno čisti okolico Ribniške koče na Pohorju. Takšni odseki delujejo tudi v drugih društvih, verjetno tudi v tistih, ki skrbijo za poti v okolici Krna.
všeč
frko12. 02. 2009 19:31:45
tudi sam se vedno jezim , ko v gorah vidim polno smeti.imam občutek da v zadnjem času malo manj,vendar še vedno preveč.težko razumem da lahko gor neseš pol kile piva,nazaj pa nič več samo 4 grame pločevinke.osebno mislim , da dokler ljudje ne bodo pospravili smeti v glavah,je vsaka čistilna akcija samo hvale vredno dejanje,smeti pa bodo na žalost ostajale.jezenzmeden
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki