Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Kam s psom?

Natisni
VanSims20. 07. 2011 14:28:54
S turbom se popolnoma strinjam.

Drugače misleči smo tisti ki hodimo v naravo po mir, rekreacijo in užitke, ne pa tisti, ki mislijo, da v njej lahko počnejo kar hočejo. Pe ne gre samo za lastnike psov.

In tudi v primeru psov je tisti moteč, človek. On ga je pripeljal s sabo in če ga nima pod nadzorom je tako kot bi škodo delal sam.
všeč
heinz20. 07. 2011 18:57:55
Tudi jaz se s turbom strinjam; in to v dobesednem smislu, kot je bilo mišljeno z napisanim. Mislim, da je vsem jasno kaj želi povedati VanSims in kaj ostali..
Nekatere motijo tudi ljudje, ne samo živali. Sicer pa pravijo, da kdor ne mara živali, ta tudi ljudi ne more imeti rad. Že slišano?
všeč
VanSims21. 07. 2011 19:57:31
Že slišano? Premnogokrat! In to ravno od takih na pasjih in rekreacijskih forumih, ki zagovarjajo kaos na tem področju. Njihova logika: kdor ne mara mojega psa(nemalokrat beri: kdor ni ravno navdušen, da moj pes dela z njim kar se mu zljubi) ta ne mara psov na sploh. In kdor psov ne mara potem kar ne mara vseh živali in kdor ne mara živali ne mara ljudi. Poceni propaganda!

V resnici so tako dobri lastniki kot posledično dobri psi. Ti celo prevladujejo. Tistih 5-10% slabih in neodgovornih lastnikov daje slabo ime vsem.

Poskušam biti strpen. Ampak kako biti strpen do lastnika katerega pes te napade on pa se samo reži ali pa te celo nadere če bežiš in skačeš, če se braniš proti psu pa se lahko celo spravi nate.

Pa ko se psiho sprehaja z dvema odvezanima bokserjema po Šmarni gori, ki tečeta prosto naprej in nazaj po poti pa ga prosiš naj ju priveže on pa te začne zmerjati in žaliti?

Pa ko te pes nadere ko se sprehajaš v rovih I. sv. vojne pri Svinjaku in samo čakaš kdaj ti bo skočil v rov na glavo, ko prideš ven se spet zažene v tebe in k sreči ga s poprovim sprejem lepo potrefiš in umiriš potem ti pa psiho reče: 'sej lahko tut jst tebe pošpricam', njegova spremljevalka te pa še nadere.

Se sprehajaš po Rožniku pa pride nekdo s psom, ga zažene vate in se ti zareži: "Ja, grize drgač!"

...

...

in še nešteto primerov...

In takih psihotov je v naših gozdovih, gorah, na sprehajalnih poteh, kolesarskih stezah,.. vse več. In to se ne dogaja samo meni ampak o tem berem povsod in še to so redki ki si upajo to povedati na glas. Tu je katjuša2 povedala nekaj primerov, na drugih forumih sem slišal že ogromno takih zgodb. Nekateri si na npr. na topogledno najbolj kritične ljubljanske točke(Šmarna gora, PST, Golovec, Rožnik,...) sploh ne upajo več.

Ker si nekateri s svojimi psi in s*anjem, ki ga delajo polnijo baterije in zdravijo komplekse. Tako kot nekateri drvijo z avtomobili in delajo s*anje na cestah, nekateri pretepajo svoje družine, nekateri pa še kaj hujšega...

Časi so taki kot so, ampak nismo mi, ki hočemo svoje tesnobe, frustracije in tegobe vsakdanjega življenja sprostiti na pozitiven način npr. z gibanjem v naravi, krivi če ima nekdo tečnega šefa, zoprno ženo, če je izgubil službo,...
všeč
turbo21. 07. 2011 20:17:15
VanSims: *** ga s poprovim sprejem lepo potrefiš in umiriš ***

VanSims, običajno ljudje ne nosijo s seboj poprovega spreja. Sploh pa ne v gore. Iz tvojih sestavkov zlahka razberem, da boš nekega dne zapisal: *** tisti tip mi je šel na jetra, pa sem ga malo posprejal***

In ja, tudi jaz hodim v naravo po mir, užitke, rekreacijo . . . in da sem se umaknil na svoje, to je na brezpotja, v samoto, ni bil vzrok v psih in/ali podobno. Ljudje so bili tisti, ki so se mi . . . da ne rečem kaj.

VanSims, hudič je to, mar ne ? Psihote srečuješ v gozdovih, v gorah, na sprehajalnih poteh, kolesarskih stezah,na cestah . . . daj razkrij mi (nam), koliko poprovega spreja porabiš dnevno, tedensko, mesečno ???
In v drugem forumu pišeš, da ti gredo na jetra mejne table, da jih boš v bodoče lastnoročno odstranil . . .
Lepo ! Prvo psi, pa lastniki, potem table, ki ne bi smele biti tam ! Le kaj sledi ?

P.S. nimam zoprne žene, šefa vidim nekajkrat na leto, služba kolikor toliko ziher, plača za silo, psička pa je žal že tudi dolgo pokojna. Ti kar sproščaj tesnobe, frustracije in tegobe, meni jih ni potrebno. Tisto nekaj malega, kar me tišči, če me, izpuhti že v prvi uri pehanja po brezpotju-

(+1)všeč
VanSims21. 07. 2011 20:47:41
turbo: če ne bi takrat imel poprovega spreja morda danes ne bi pisal tega. Lahko, da bi jo odnesel le z ugrizom ali pa bi postal drugi Meglič. In če bi Meglič kaj takega imel pri sebi, bi verjetno bil danes zdrav ne pa z zafuranim življenjem. Ampak potem bi bil po tvoji in po logiki pasjih psihotov on tisti ta grdi, ki se je spravil na pse a ne?

In poprov sprej ni niti malo toliko nevaren kot pasji ugriz. Poprov sprej 10-15 minut boli in skeli potem pa mine. Ne pušča posledic ne na ljudeh ne na psih.

Mene pa ljudje ne motijo. Kako smo si različni, kaj? Motijo pa me tisti, ki delajo s*anje(ne samo s psi). Lahko bi jaz tebe označil za ljudomrzneža, govoril kaj so ti le naredili ljudje...

Ampak jaz se ne mislim nikamor umikati. Zakaj? Ker ne bežim od problemov. Tam bom hodil kjer jaz hočem. Tudi po osamljenih brezpotjih, če se mi bo zahotelo ali pa po najbolj obljudeni poti. Do tega imam pravico!

Pasji lastniki delajo sranje, mi moramo biti strpni in se celo zaradi njih umikati nekam. Zakaj že?

Saj srečam tudi v redu ljudi, se malo pogovorimo in gremo svojo pot. Tudi s psi. Te malo povoha, ga oni potegne k sebi in to je to. Zakaj je lahko večina pasjih lastnikov normalnih?
všeč
VanSims21. 07. 2011 20:51:14
IN KJE SEM NAPISAL DA BI ODMONTIRAL TABLE?

A mi lahko pojasniš? S tem ko sem samo ugotovil, da je ena tabla(blizu tiste, ki jo omenja keber1 na ferati na Stolu) odmontirana, še ni rečeno da sem jo jaz.

Svašta!

OK, sem popravil tam in eksplicitno označil koga sem citiral, da bo ja jasno tudi tistim, ki površno berejo.

všeč
pikica121. 07. 2011 22:51:43
VanSims, sploh ni čudn,če te kakšen pes ugrizne saj si zoprn kot podrepna muha. Te motijo postrežba v kočah, cestnine, parkirnine, psi in njihovi lastniki. Pa dej srečej že enkrat medveda pa ga popoprej. Že lan se ti je takle cajt odtrgal, si težil s tistim WC papirjem, da ni blo več te strani za odpret. Letos goniš te pse do nezavesti. Zdej si tiste ljubljanske popadlive pse še na ta forum privleku ja za crknit.
(+1)všeč
VanSims21. 07. 2011 23:17:04
pikica1: Priznaš a ne da so popadljivi. mežikanje

Ja predlansko leto je bla pa Gospodična velik nasmeh

Kaj bo pa naslednje leto pa samo šlogarca ve! jezik
všeč
Žiga2222. 07. 2011 00:47:40
Meh, največji feler je to da ima lahko psa vsak ki si to sprdne.

Od tukaj sledijo vsi problemi; nevzgojene živali (tukaj mislim lastnika, potem šele psa), popadljivi psi, posrane steze, preganjana divjad, lajanje vsevprek, zanemarjeni in zapuščeni psi, itd.

Če mene vprašaš bi vsak ki bi hotel imet psa licenco - tako kot za avto -, ki bi jo pridobil z nekaj tedenskim tečajem o etiki in kako skrbet za psa. Za potencialno nevarnejše pasme (doberman itd.) pa še bolj ostri pogoji s kakšnimi psiho testi. Kasneje pa obvezn tečaj dresure še za psa z lastnikom.

Veliko folka ni jasno da je pes ogromna odgovornost ne samo lastnika do živali ampak tudi do okolice, pol pa mamo razne VanSimse ki jim gre vsaka (pasja) dlaka v nos. Se strinjam v nekaterih pogledih ki jih je navedel VanSims, ampak po drugi strani so pa tud lastniki psov čisto drug ekstrem ("ja sej moj ti nau nč naredu, sploh ne grize" - naslednja stvar ti cucek žveči gleženj/roko/rit/hlače).
(+1)všeč
VanSims22. 07. 2011 18:27:19
Naj samo še repliciram na tisto od turbota, da ljudje ponavadi poprove spreje ne nosijo s sabo, še posebej ne v hribe.

Posebej samo za hribe res ne vem, jih pa nosi s sabo vedno več kolesarjev, tekačev in drugih rekreativcev. Prodajajo jih tudi že v trgovinah za šport in rekreacijo. Nekatere reklamirajo tudi kot posebej prirejene za pse, kar je verjetno res samo reklama, ker je dober tudi čisto obični malo bolj koncentrirani poprov sprej.

Uporabljajo jih tudi sami odgovorni pasji lastniki za primer napada odvezanih psov na njihove, ki so na povodcih. Zgodilo se je namreč že nešteto primerov ko so pobesneli psi močnejših in agresivnejših pasem dobesedno raztrgali npr. majhne oz. šibkejše od sebe. In tudi v takem primeru se ne sme posredovati s poprom a ne turbo(ki bo mimogrede padel tudi na napadenega a je to res majhna cena da ga obvarujemo)? Tudi, ko nastradajo nedolžne živali, ki so tebi očitno ljubše od ljudi?

Skratka, ljudje so vedno bolj osveščeni še posebej po tragičnem primeru g. Megliča, kjer se je izkazalo, da imajo ti psihiči podporo v najvišjih strukturah te države. Zato pa tudi so taki ohlapni in liberalni zakoni na tem področju(kot je ugotovil že Žiga), ki jim ni para v Evropi.

Zanimivo kako jim gre poper v nos, kaj pa delajo oni s psi smo pa videli... Zato pa so tako agresivni ravno ti odvezani.

Aja, ti bullmastifi so bili prej tudi nedolžni kužki a ne, ki nikoli niso nič komu hoteli. Se pa je po Baričevičevi smrti oglasilo polno ljudi, ki so jih že prej napadli, med njimi tudi gospa, ki jo je ob enem takih napadov Roterjeva grobo nadrla, ker si je drznila zakričati.
všeč
joža x22. 07. 2011 18:43:03
Kam z psom?Doma ga pusti,saj je pes čuvaj,v hribih pa niti malo zaželen z strani večine.
všeč
turbo22. 07. 2011 18:44:33
NE RAZUMEM zmedenjezen U&Q je postavila vprašanje, kam naj gre z njeno psičko. Naštel sem nekaj predlogov, v večini takih, kjer ne bo pretirane gneče. Heinz in Skalar50 sta tudi dala nekaj predlogov, nasvetov.
In potem se pojavi gnjavator VanSims s svojimi travmami, ki jih doživlja povsod, kamor se odpravi. Odpravi pa se oborožen s sprejem . . . hvala bogu, da nismo v ZDA, ker bi tako lahko kupil kak težji kaliber namesto spreja . . .
Porka duš, VanSims, zapri se med štiri stene, če si tako ogrožen.
Poglej še enkrat na začetek te debate in poglej- preberi, kaj je vprašala U&Q !!! Zase pa najdi kak drug forum, zdravstveni, psihiatrični, kaj vem . . . če imaš pa slučajno kako idejo, kam naj se U&Q odpravi s psičko, da se bosta lepo imeli, pa le napiši !
všeč
ajda22. 07. 2011 19:45:40
Ko sem po parih mesecih ugotovila, da čuvaj ne bo nikoli sem ga pa v hribe s seboj vzela. No to mu je pa dobro šlo vseh 13 let. Sedaj je v penziji, le še čez kakšno planino jo rada skupaj ureževa.
no pol se pa zanes nan, da bo hišo pazu, še mačka je na svoj tepih spustu1
v hribih je pa znal uživat2
hitro jo še stop za 16 letnega psa3
(+1)všeč
VanSims22. 07. 2011 19:51:50
Torej za ponovitev in poglobitev kar sem že napisal pa se je spregledalo:

- pes na povodcu in to ne privezanem okoli roke ali pripetem, da ga lahko pravočasno izpustimo, če zdirja npr. v prepad(nesreča planinke izpred nekaj let pod Planjavo)

- pes naj bo vsaj na višini nekje nad 1500 m primerno obut, razen če je reševalni pes oz. pes, ki je velikokrat v gorah. Tudi psa boli če hodi bos.

- pes naj ima dosti vode. Tudi pes je žejen.

- tudi pes se lahko poškoduje, zato tudi prva pomoč ne bo odveč.

- pes ima veliko boljšo kondicijo kot človek a vseeno ne moremo kar takoj z njim na večurni marš po kondicijsko zahtevni poti. Tudi tu je treba postopoma.

- psi ne sodijo v koče, kjer so pri nas tudi prepovedani.

- pred kočami in na počivališčih bodite obzirni do ostalih ljudi

Nevarnosti, ki jih prinaša prostotekajoči pes tudi lastniku so raznovrstne. Nekatere so znane oz. bi vsaj morale biti vsem lastnikom: pes npr. lahko privabi medveda ali drugo žival, splaši krave(ali pa še kakega bika) in povzroči stampedo,... Če tokrat pustimo sedaj ob strani direktno ogrožanje ostalih gornikov pa divjadi,...

Malo manj ljudje pomislijo, da pes lahko npr. naleti na kačo! Ker jo mimogrede lahko spregleda. Pa na lovsko past,...

Do leta 2004 so tudi lovci lahko psa odstrelili, če je prosto taval. V npr. Avstriji(in verjetno večini evropskih držav) pa lahko to še vedno legalno naredijo(za tiste ki se z njim potepajo tudi po tujini)!

KAM S PSOM?

Okvirno nekje velja pravilo, da na tiste poti na katerih si za napredovanje ni treba pomagati z rokami. To je večina tehnično lahkih poti, neizpostavljenih, predvsem na majhnih nadmorskih višinah.

Tudi še nekatere delno zahtevne. so sprejemljive Od tistih, ki sem jih jaz prehodil npr.:

- pot na Babo nad Hrastnikom iz sedla Zavrate(tik pred vrhom malo strmine in krajša zajla, morda lahko psa za silo privežete nekje 50 m pred vrhom). Naprej na Ostri vrh je potem brez problemov le greben je blago izpostavljen).

-iz Robleka na Begunjščico(tik pod vrhom malo strmo). NE zdi pa se mi primerna iz Kalvarije.

-Srednječavenska pot na Čaven. Lepo nadaljevanje na Kuceljin/ali Modrasovec. Ob povratku do Tunelov iz Bavčarjeve koče rahlo strmo.

- Iz Zgornjega Jezerskega na Žmitkov špic. Psa spet privežemo kake 50 m pred vrhom, kamor se bomo malo vzpeli z vrvjo.

- Iz Zake na Malo Osojnico(morda problem nekoliko strme stopnice).

...

Sem pa mnenja da psi ne sodijo na zahtevne in seveda še višje rangirane poti. Od teh morda na Okrešelj iz Logarske, ki pa se mi sploh ne zdi zahtevna, kot piše na tem portalu, rahlo neprimerna pa je alternativna pastirska.

Tako, bo dovolj? mežikanje

Nič nimam proti psom, hodite z njimi v hribe, tudi jaz imam rad živali, samo spoštujte tudi nas, ki nočemo imeti opravka z njimi!
všeč
TejaB22. 07. 2011 20:15:26
Po vseh markiranih poteh na Pohorje. Zelo oblegana je le tista iz MB od vzpenjače na Bellevue, povsod drugod komaj koga srečaš. Pri več pohorskih kočah sem zunaj opazila posodo z vodo za psa, torej so dobrodošli. Pa Uršlja gora, Paški kozjak, Smrekovec in podobni hribi ok. 1500-2000m. Na vse vodijo tudi označene poti, kjer ni gneče.
všeč
VanSims22. 07. 2011 20:38:21
Izjema je morda pot na Šumik, ki ima kar nekaj zajl in težjih mest.

S tem ko je posoda zunaj je verjetno nakazano, da pes ne sme iti notri. Tako imajo namreč na nekaterih avtocestnih počivališčih v Nemčiji psi svoj 'Hundebar'(voda in briketi ponavadi) pred restavracijo kamor seveda nimajo vstopa.
všeč
heinz22. 07. 2011 21:59:40
VAnSims:- teorije so sicer potrebne, vseeno pa me zanima koliko svojih psov si kdaj vodil v hribe, oz so oni tebe?mežikanje
všeč
VanSims22. 07. 2011 22:41:49
Nisem še nobenega, sem se pa o tem malo pozanimal okoli po netu.

Vem, da ti imaš psa. Pa še ti reci kako iz prakse... mežikanje
všeč
JTrogar22. 07. 2011 22:50:43
Pri lovski opazovalnici v Požganiji na Golteh.1
Na Menini planini.2
Na Menini planini.3
Na Menini planini.4
Na Menini planini.5
Na Menini planini.6
Na Istejah na Golteh.7
Na Rastovčki planini pod Boskovcem.8
Na Rastovčki planini pod Boskovcem.9
Na Rastovčki planini pod Boskovcem.10
Na Rastovčki planini pod Boskovcem.11
Na Rastovčki planini pod Boskovcem.12
Pod Malo Raduho.13
Pod Malo Raduho.14
Proti vrhu Velike Raduhe.15
Na vrhu Velike Raduhe.16
Na vrhu Velike Raduhe.17
Blizu koče na Loki.18
Na Komnu.19
 Na Komnu.20
Na Olševi.21
Na Olševi.22
Na Olševi.23
Na Knezovi planini pod Strelovcem.24
Na Knezovi planini pod Strelovcem.25
Na Puklovci pod Utami.26
Pri kapeli na Komnu.27
Na Komnu.28
Na Velikem Travniku.29
Na Krofički.30
Na Krofički.31
Na Krofički.32
 Na Strelovcu.33
Pri Knezu na poti na Strelovec.34
Nad kmetijo Kokalj na poti na Veliki Rogatec.35
Na Velikem Rogatcu.36
Na Velikem Rogatcu.37
Na Menini planini.38
Na Menini planini.39
Na Menini planini.40
Na Menini planini.41
Na Boskovcu.42
Na Kortah na poti na Boskovec.43
Velika Raduha44
Velika Raduha45
46
Malo nad Lučami na poti na Veliko Raduho.47
Na planini Arta.48
Velika Raduha49
Na Javorci na Golteh.50
Turski žleb51
Mala Rinka52
Na Kranjski Rinki.53
Na Kranjski Rinki.54
Na Kranjski Rinki.55
Med Kranjsko in Štajersko Rinko.56
Na Turski gori.57
Na Turski gori.58
Na Turski gori.59
V Požganiji na Golteh.60
Na Kortah na poti na Boskovec.61
Na Lepenatki.62
Na Lepenatki.63
Na Starih stanih na Golteh.64
Olševa65
Olševa66
Olševa67
Olševa68
Olševa69
Olševa70
Na planini Javorje na poti z Raduhe.71
Pri Tolstovršniku na poti z Raduhe.72
Pri Tolstovršniku na poti z Raduhe.73
Na Javorci na Golteh.74
Na Velikem Rogaču.75
(+1)všeč
FLEKSARCA23. 07. 2011 10:34:14
No pa mamo, upam da poprov sprej ne uničuje plastike na monitorju, ker bo Van Sims zdajle sprašil celo dozo vanjvelik nasmeh.
všeč
Stran:1234...394041
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki