Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Oprema - čelada, samovarovalni komplet, meh za vodo...

Natisni
Alni18. 07. 2012 07:22:37
Ker so naju gore več kot očitno potegnile "noter", bo potrebno nabaviti še nekaj "osnovnih" stvari.

Katero čelado nama priporočate (jaz imam bolj malo glavonasmeh)?
Kateri samovarovalni komplet kupiti?
Kateri meh se splača kupiti? (Deuter ali camelbak?)

Hvala za nasvetemežikanje
všeč
Loni18. 07. 2012 07:40:06
100 ljudi, 100 čudi...
Pojdi v primerno trgovino s specializirano opremo (ali dve, tri), pa poglej, kaj imajo. Navadno znajo svetovati. Sama ti popravici povedano sploh ne vem na pamet povedati znamk moje opreme, ker mi ime takrat pri nakupu ni bilo ravno merilo št. 1. Aja, pa verjetno bo treba kupiti tudi plezalni pas, razen če ga že nimata (ali pa imata namen kupiti cel komplet).
Če pa kupuješ samo meh (z ali brez nahrbtnika), obstajajo še druge znamke poleg tistih dveh, ki so ravno tako v redu. Malce poglej ustnike, ker so od znamke do znamke različni, nekatere se težko čisti).
všeč
Janez Seliškar18. 07. 2012 07:53:44
Večina planincev naj bi bila članov PZS, oz. določenega PD. V društvih pa imajo strokovno usposobljene ljudi, planinske vodnike. Ti znajo dati pameten nasvet o izbiri opreme, pa tudi nasvet o njeni pravilni uporabi.
Potrebno se je udeležiti kakšnega društvenega izleta ali izobraževanja, ki ga društvo pripravi za svoje člane!

všeč
turbo18. 07. 2012 08:11:05
Čelada:
zase kupi ženski model zavijanje z očmi naj bo čim lažja, naj bo velikost - oprijem glave enostavno nastavljiv, da imaš lahko v hladnih dneh pod čelado tanjšo kapo. Vse čelade so testirane, UIAA in podobno.
Samovarovalni komplet:
trakovi naj bodo elastični - raztegljivi, da ti ne opletajo med poplezavanjem.
O samovarovalnem kompletu preberi sledeče, je zelo uporabno:

http://www.volontar.net/javno/clanki/samovarovalni%20komplet_loti.pdf

Meh:
jaz uporabljam Deuter, 2l , in sem zelo zadovoljen. Cev se enostavno sname in očisti s posebno krtačko (podobno tistim za čiščenje otroških steklničk) , sam meh pa ima široko odprtino in greš lahko z roko notri in ga temeljito očistiš.
(+1)všeč
Zebdi18. 07. 2012 08:23:09
Čelado vzami tisto, ki ti najboljše paše na glavo. Kupi jo v specializirani trgovini, kjer ti bodo znali svetovati (pozabi razne Hervise, Giga sporte itd.)

Meh? Glede na svoje izkušnje bi ti priporočal Source Widepac 2, ki ga dobiš v Igluju. Trpežna zadevca, dober ustnik za pitje, nobenega okusa po plastiki, odpiranje po zgornji stranici pa ti omogoča enostavno čiščenje. Dva litra se mi zdi pa tud optimalna prostornina. Aja, Deuter = Source.

S samovarovalnim kompletom bi pa na vajinem mestu še malo počakal. Če bosta počasi stopnjevala težavnost poti, se lahko namreč hitro zgodi, da bosta ugotovila, da ga v naših gorah sploh ne potrebujeta mežikanje
(+2)všeč
Anya18. 07. 2012 08:36:21
všeč
Janez Seliškar18. 07. 2012 08:38:50
Zebdi, Tvoja izjava, da se samovarovalnega kompleta v naših gorah ne potrebuje je neprimerna in zavajajoča.
Ker ga verjetno Ti ne uporabljaš, ne spravljaj v nevarnost še drugih obiskovalcev gora!
všeč
Anya18. 07. 2012 08:41:46
(+1)všeč
Zebdi18. 07. 2012 08:46:37
macesen1, ne polagaj mi besed v usta! Rekel sem, da se jima zna zgoditi, da bosta SAMA ugotovila, da ga ne potrebujeta (tako kot smo to ugotovili jaz in bolj ali manj vsi, ki jih poznam in zahajajo v gore). Če se jima bo zazdelo, ga še vedno lahko kupita čez kako leto, ko bosta malo bolj spoznala visokogorje in zahtevnost poti (domnevam, da njuna naslednja tura ne bo v rangu Hanzove na Prisojnik). Neprimerno in zavajajoče se mi zdi zatrjevati, da je to obvezna oprema!
(+2)všeč
Janez Seliškar18. 07. 2012 08:56:43
Posameznik se sam odloči, ali bo neko opremo uporabil ali ne. Na organiziranih izletih, pa je glede na zahtevo planinskega vodnika, ki tak izlet vodi, samovarovalni komplet obvezen.
(+1)všeč
puma18. 07. 2012 09:59:16
Glede čelade (tudi jaz imam bolj majhno glavo) - po obiskih trgovin in probavanju vseh sort čelad, mi je še najbolj stala na glavi Salewina (je lahka, lepo nastavljiva, edina ki mi nič ni opletala in lepo sedla, pa še nekako mehko podložen del ki je na čelu ima). Lahko probaš tudi kakšno otroško, jaz imam otroško npr. za smučanje.
Pa prijeten šoping ti želim nasmeh
(+2)všeč
Anya18. 07. 2012 10:41:11
(+2)všeč
Flora118. 07. 2012 10:47:43
Karkoli boste nabavli, da vam pase glede velikosti, je ok. Torej v trgovino in tam probajte cimvec celad,...
všeč
Alni18. 07. 2012 13:57:49
Najlepša hvala nasmeh
všeč
jax18. 07. 2012 18:32:04
Da še jaz vržem eno kost za glodanje ...
Kar se čelade tiče, jaz niti ne bi gledal čez Camp Rockstar (v Igluju za 39 evrov, s PZS popustom še nekaj manj). Jo imam že skoraj deset let in še vedno pridno ščiti pred kamni. Dimenzija je enotna tako da mislim da bi tudi s tem ne smelo bit prehudih problemov. Moja je še star model in nima nastavka za čelko, kar je majhna pomanjkljivost, ampak kolikor sem gledal novi modeli tudi to majo.
Kar se samovarovalnega kompleta tiče - morda je res najbolje še malo počakat. Vama bodo ture same povedale, kdaj bi si ga bilo pametno omislit.
Kar pa se meha tiče - moje prvo vprašanje bi v resnici bilo, ali sta dejansko prepričana, da ga rabita. To je pač kos opreme, katerega smisla sam nisem nikoli v resnici dojel. Plastenke opravljajo svojo vlogo ravno tako dobro, pa še po turi jih lahko vržeš proč ali pa uporabiš za zalivanje rož. Kar se tiče tistega o konstantni hidraciji, pa moram reči, da sam v praksi te potrebe nisem občutil - prej bi rekel, da konstantno pijuckanje le ovira pri držanju konstantnega ritma dihanja. Ampak to so le moje izkušnje.
(+1)všeč
sebanakis18. 07. 2012 20:22:00
Kar se tiče samovarovalnega kompleta: ne učimo to zato, ker se je fajn vlečt z železjem po železju. Predvsem zato, ker se prožijo kamni in ti nimajo voznega reda. Kamen pade človeku na roke in glej ga zlomka, človek pade. Danes tudi ni nič nenavadnega trenutek slabosti in se izpustiš z jeklenice. V obeh primerih je posledica lahko smrt. Če ni samovarovalnega kompleta naj bo vsaj provizoričen, ker če enkrat reši življenje je njegova funkcija opravljena. Razmišljajte raje tako. Najprej imejte radi sami sebe in zase naredite največ. Pa srečno kjerkoli boste že hodili.
(+6)všeč
Zebdi18. 07. 2012 21:41:02
@jax: vidiš, meni je pa ravno meh eden od nepogrešljivih kosov opreme. Priznam, da sem rahlo len in se mi ne da non-stop jemati plastenke iz nahrbtnika, temveč se rajši ustavim, naredim par požirkov in šibam naprej velik nasmeh V bistvu sem tolk len, da imam tudi cevko z nastavkom za čutaro zadrega Mogoče je prednost tudi to, da lahko mirno piješ tudi na kakšnem odseku, kjer zna biti nerodno dajati nahrbtnik dol... je pa verjetno tudi dosti odvisno od tega, koliko pijače potrebuješ nasmeh

@sebanakis: kakšen provizoričen komplet imaš v mislih? Prusik + vponka?
všeč
mailman19. 07. 2012 05:15:18
Anya, 3l isostarja je preveč. en liter je dovolj, ostalo naj bo voda.
(+3)všeč
samokham19. 07. 2012 10:56:25
Zame je tudi meh zelo uporabna zadeva, pač se ni treba vse skozi ustavljati. Jaz z dihanjem nimam problemov. Predvsem je zelo praktična zadeva, seveda pa je daleč od nujnega dela opreme.
Čelada je res druga pesem, saj je obisk gora brez nje lahko usoden.
Pri samovarovalnem kompletu je uporaba provizoričnih metod lahko nevarna. Kupljen SV z certfikati, ima dinamično absorbcijo sunka sile, tako da se nam, v primeru padca, ne zlomi hrbtenica.
(+1)všeč
keber119. 07. 2012 13:49:17
Meh je praktičen oz. zame nepogrešljiv tudi zaradi tega, ker zaradi pogostejšega pitja malih količin tekočine dejansko spijem(o) manj tekočine, kot pa da se z njo nalivamo vsake pol ure (pa na kaki zelo izpostavljeni poti je to sila nepraktično). Vsaj jaz osebno na kaki celodnevni visokogorski turi rabim gotovo kak liter manj kot včasih s plastenkami, kljub težjim turam. Liter manj je seveda kila manj.
(+1)všeč
GregorC19. 07. 2012 14:54:10
Zame je meh zakon. Vanj dam vodo, poleg tega pa še plastenko oziroma bidon kakšnega isostara. Pri mehu mi je všeč to, da se mi ni treba zmeraj ustavljati in snemati nahrbtnika kadar želim piti. Pa še bolj mi paše pit večkrat po malo, kot pa več naenkrat. Imama pa enga za 1l od deuterja in 2l od mckinleya in sem z obema zelo zadovoljen, tako peš kot na kolesu.
Kar se pa čelade tiče, pa je zame bolj nujen del od samovarovalnega kompleta. Ampak to je stvar posameznika. Imam pa že ene 5 let Campovo Rockstar in sem z njo čisto zadovoljen.
(+1)všeč
Stran:12345
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki