Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Cepljenje proti klopom

Cepljenje proti klopom

Natisni
Loerst16. 04. 2018 11:25:41
Pozdrav vsem,

ko sem šel včeraj na krajši sprehod po gozdu sem v eni sami uri na sebi "nabral" kar tri klope. Pa mi je dalo misliti...

Kaj menite, se ima morda smisel cepiti proti klopnim boleznim? Menda so predvsem gorenjski klopi med bolj kužnimi v Evropi. Visokogorje sicer ni nevarno, problem je sprehajanje po gozdovih.


(+2)všeč
Lisica16. 04. 2018 12:10:47
jaz sem imela cez vikend 5 klopov. Pa to niso bili moji prvi letos. Morala bi iti po obnovitveno dozo cepiva po 5 letih (letos) pa je sedaj prepozno. To lahko naredim tudi kasneje, ne komplicirajo ce kako leto zamudis.

Cepljenje je smiselno vendar se lahko cepis samo proti KME pa se to ne vsem vrstam. Za borelijo in vse ostalo kar klopi prenasajo pa cepljenja ni. Po mojem je to cepljenje ok saj so posledice KME hujse kot posledice cepljenja. zadrega

Mislim da je letos leto klopov.
(+3)všeč
lino16. 04. 2018 15:47:36
Bil sem na infekcijski kliniki v Ljubljani. Moja soseda v bolniški sobi sta zbolela za klopnim meningitisom. To je tako strašna in grozljiva bolezen, da ni dileme cepiti ali ne cepiti. Če ne bi vedel za bolezen obeh sosedov, bi rekel, da sta nepoboljšljiva in kronična lažnivca. Sploh nista razlikovala kaj je resničnost in kaj fantazija.
Meningitis se kaže z vročino, glavobolom, bruhanjem. Če se meningitisu pridruži še encefalitis, se lahko pojavijo še zaspanost, tremor rok ali jezika, lahko tudi hujše motnje zavesti, govora, ravotežja, vedenjske motnje, motnje v delovanju vegetativnega živčevja. Če je prizadeta tudi hrbtenjača, lahko pride do omrtvelosti (parez) ali ohromitev različnih mišičnih skupin, predvsem mišic ramenskega obroča in predela kolkov ter proksimalnih mišic zgornjih in spodnjih udov. Pareze se pojavljajo asimetrično in se slabo popravljajo ter pogosto povzročajo trajno invalidnost. Če so prizadete tudi dihalne mišice, je potrebno umetno predihavanje in ti bolniki ostanejo pogosto vezani na pomoč ventilatorja do konca življenja.
(+1)všeč
jbs16. 04. 2018 18:07:13
Mi smo vsi precepljeni, dva odrasla in trije otroci. Otroci so cepljeni od drugega leta naprej. Pri cepljenju, razen kakšen dan trajajoče boleče roke, nobenih težav.
Sam sem imel lani gotovo 100 klopov, po enem potepu po polhograjcih sem jih naštel 15. Letos mi je zaenkrat uspelo še brez, so jih pa tamali že nekaj imeli.
Skratka, cepljenje toplo priporočam.
Za borelijo sicer res ni cepiva, vendar zanjo obstajajo antibiotiki.
(+6)všeč
VanSims16. 04. 2018 19:56:15
Proti klopnemu meningitisu se seveda ni napačno cepiti. Ampak vseeno se mi zdi da ga v želji prodati čimveč cepiva, preveč poudarjajo na račun borelioze.

Tudi borelioza je grozna bolezen. Zato se je po vsakem izletu potrebno pregledati. Jaz sem tako že kar nekaj klopov odkril a vendar se mi je pri enem pred dvemi leti že začela delati rdečica in kolobar. Zdravnica mi je dala antibiotike in je bilo potem dobro.

Druga faza se zdravi že z antibiotiki v žilo, do tretje pa bog ne daj da pride. Hude zdravstvene težave lahko trajajo do konca življenja čeprav direktno smrtna ni.
(+2)všeč
lepenatka21. 06. 2019 11:42:39
Res je. S klopi se ni za hecat.
Novembra sem imela na poti s Kuma srečanje s klopom in decembra pristala v bolnišnici s klopnim meningoencefalitisom.
Samo dober imunski sistem in splošno dobro zdravje sta me rešila, da posledice niso prehude. So pa še vedno.
Vsem svetujem(dokler se ne zgodi tebi, pač si misliš svoje),da se dajo cepit, ker jih veliko nima take sreče kot jaz.
Letos se bom morala, kot kaže, odreči napornim visogorskim podvigommrk pogled
(+3)všeč
bbugari121. 06. 2019 17:18:35
Jaz sem bil kot mamac za klope, dokler nisem začel uporabljati sprej Forth, zelena pločevinka v lekarni. Potem nikdar više ne enega. Priporočam!
všeč
dprapr21. 06. 2019 19:45:22
Ta sprej je zgleda res učinkovit. Uporabljam ga pri gobarjenju, pa tudi nimam težav s klopi. Res pa je, da se izogibam stikom z vejami, podrastjo, kolikor je mogoče.
(+1)všeč
SamoK21. 06. 2019 20:35:44
Podpišem lepenatkino pisanje. Enaka izkušnja, enako (hvala bogu) brez trajnih posledic. Grozljiva bolezen, zame osebno najgrozljivejša, kar sem jih kdaj imel.
Priporočam cepljenje!!!!
všeč
palček plezalček21. 06. 2019 22:25:28
Zadnjikrat sem pred prečenjem Karmana konkretno posprejala hlače, majico in drugo z vsebino zgoraj omenjene zelene pločevinke. Ob tem sem imela dolge rokave in hlačnice zatlačene v nogavice. S hlač sem jih nenehno otresala, a po koncu ture sem morala dva odstraniti. Pred tem nisem imela nobenega, ko sem uporabljala ta repelent. Letos je klopov res noro veliko.
(+1)všeč
darinka422. 06. 2019 10:52:19
Ja res tudi v četrtek z Breškega Jalovca sem jih imela kar nekaj. Sami majhni primerki .
(+1)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki