Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Enostavne smučke za na gojzarje?

Enostavne smučke za na gojzarje?

Natisni
Pesec30. 03. 2008 23:02:57
Danes, ko sem bil spet v hribih, sem pomislil, da bi bilo res fino imeti ene take preproste smučke, kratke in lahke, ki bi jih nekako pritrdil na navadne planinske čevlje in se vsaj za silo pripeljal s hriba do vznožja - pozimi, seveda, pa še to verjetno samo v primeru, da je sneg že dovolj predelan, da s ene udira preveč. Ker normalne smuči, pancarji ipd. se mi zdijo pretežki, da bi jih nosil navzgor. S tem mislim tudi turne smuči.

Ali morda obstaja kaj opisanega? V mislih imam kaj podobnega big foot smučkam.
všeč
Klin31. 03. 2008 09:02:16
Najbolje, da greš v trgovino z gojzarji, ki jih imaš in z njimi probaš kako se držijo na tvojih gojzarjih. Drugače si pa kupi turne pancarje, so malo bolj nerodni za hojo (hitro se navadiš), ti nepremočijo pa še smučaš lahko.
všeč
fiat31. 03. 2008 10:44:27
Na gojzarje, ki so primerni za avtomatske dereze, lahko pritrdiš tudi kratke 99 cm dolge smučke, ki imajo vezi podobne snowbordarskim. Sam sem to kombinacijo preizkusil na smučišču, pa je še tam šlo bolj za silo.
Če želiš smučati, si omisli turne pancarje.Smuči so pa lahko dolge ali kratke ali...
všeč
matejasusa31. 03. 2008 12:47:42
Tudi mene zanima podobno. Prijatelj ima št. čevlja 50 in bi si rad kupil turne smuči. Problem je, ker za to številko noge ne dobi turnih pancarjev.
všeč
Klin31. 03. 2008 12:52:39
Če ima na gojzarjih (spredaj in zadaj) majhno zarezo za dereze je možno pripeti male smučke. Ampak tako lahko smuča le na manjših strminah, kjer se ne uporablja robnikov. Po trdem snegu pa ni najbolj priporočljivo tako smučanje.
všeč
Pesec1. 04. 2008 23:39:09
Hvala za nasvete. Kolikor sem uspel videti oz. slišati do sedaj, tudi turni pancarji niso najbolj udobni za hojo. Ali se motim?
všeč
Klin2. 04. 2008 08:52:46
Po skalah so turni pancarji res malce bolj nerodni, v snegu pa povsem primerljivi z gojzarji, če ne celo boljši.
všeč
mre2. 04. 2008 09:18:28
sam sem sprobal več varinat. stvar je po mojih izkušnjah sledeča.
skoraj v vseh primerih se najbolje odnese kombinacija turni pancar+turne smuči. zaradi psov je vzpon olajšan (manj udiranja), in tudi spust je zaradi boljšega oprijema noge in daljših robnikov čiso nekaj drugega.
Kombinacija zimski gojzar+kratke dilce je fajn pri uležanem snegu, ko odjenja zgornjih nekaj centimetrov snega - skratka v idealnih pomladanskih razmerah ali v pršiču na dovolj strmem terenu, da stvar še kam gre. Seveda je idealno, da je pri vzponu stvar še pomrznjena da se preveč ne udira, v ostalih primerih so več kot priporočljive krplje.
Varianta turni pancar+kratke dilce je odlična na bolj strmim terenih kjer je zaradi poraščenosti (gozd) ali oblik terena (graben, grapa) malo prostora za manevriranje - seveda to ne velja v ledenih razmerah!!!
Obtaja tudi varianta zimski gojzar+turne smuči, ki je osbno še nisem sprobal, tko da je ne morem komentirati. Od kogev pa sem slišal, da te malo bolj premetava kot pri pancarjih - torej solidna moč v nogah+dober občutek za ravnotežje.

p.s. se strinjam s klinom: turni pancarji so v snegu čisto udobni, bolj nerodni pa so v kopnem.
všeč
mre3. 04. 2008 09:12:29
Solido, se strinjam...sam če bi pozorno prebral prispevek, bi videl, da kratke smuče priporočam le v idealnih pomladanskih razmerah in pršiču.
Seveda v pršiču v grapah nimamo bit kej zraven...
Za grape, tudi v idealnih razmerah, odsvetujem običajno rabo kratkih dilc in zimskih gojzarjev zaradi preslabe opore v nogah.

Drugač pa turni pancarji - če smo seveda izbrali prave, sicer res na...-so zakon po snegu.
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki