Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Ferata Spodnji plot

Natisni
mala paklenica11. 09. 2015 13:30:58
A sestop? Po učnoj poti ili ?
všeč
Janez Seliškar11. 09. 2015 13:38:00
Običajno sestopimo tako, kot piše na informativnem letaku: Po uhojeni stezi z vrha Spodnjega plota v smeri SZ ....
(+1)všeč
Optimist00713. 09. 2015 18:41:19
Glede ferate na Zelenici, sem še največ informacij našel na internetni strani Planinskega društva Tržič - GUC Zelenice - gorniški učni center - ferata Spodnji plot-Zelenica.

Uradno se bo ferata odprla 19. 9. 2015, ko bo na Zelenici dan tržiških planincev.

Akcija, pa varen korak!mežikanje
všeč
JORDAN13. 09. 2015 18:43:32
Sestop je po normalni poti pristopa ki je opisan tudi pod seznamom gora.Ferato sva sprobala včeraj,ampak levo lažjo varianto.Kratka in sladka.Začetni skupni D naredi selekcijo kar je tudi prav pa tudi vstop v E je zelo navit in že tam vsak ve kam spada.Na ferati je kar nekaj stopov na zemlji kar zna biti kar problem v mokrem.
začetni ogrevalni del in zgoraj viden del leve E ferate1
pred vstopom v D steber2
izstop iz D-ja3
po levi lažji varianti4
desna E5
kar nekaj zemlje na stopih6
desni E7
izstopni kamin8
(+4)všeč
SunBurned21. 09. 2015 19:39:47
Danes sem tudi sam sprobal tole ferato. Podprt z v zadnjih letih številnimi uspešno prelezenimi potmi v visokogorju (Kopiščar, Via Italiana, Vrbanke itd., vse brez težav in z užitkom) sem šel gor precej optimističen in prepričan vase.
Vseeno pa sem izbral lažjo pot, ker sem vedel, da se vlečt ob zajli v 90 stopinjski klanc pa le ne zmorem.

No, pa do "lažje" poti sploh nisem prišel. Na spodnjem, skupnem delu je 8 metrski odsek D težavnosti. Prva dva metra sem nekako z muko zlezel gor, potem pa nisem več vedel ne kam stopiti ne kam se prijeti in sem, da ne pokvarim lepega dneva ne sebi niti še bohnedaj kakemu GRSu, kar lepo splezal nazaj dol in šel na Zelenico še malo uživat v soncu.
Pomojem se za tole rabi precej moči v rokah, kar pa ni glih moje področje, ker od vseh mišic še najraje skrbim za trebušno "mišico" :-D

Jaz pravim "ko voli, nek izvoli", zame pa to ravno ni.

Je pa zanimivo, da mi je Spodnji Plot že 2x dal vetra, namreč ko sem se lani lotil grebena Ljubeljščice od stare koče na Ljubelju, sem se pa celo izgubil...
(+24)všeč
ločanka21. 09. 2015 20:15:12
SunBurned, tako odkritosrčno in prav duhovito si povedal o tem tvojem poizkusu, da sem se prav nasmejala. Običajno ljudje ne povedo, da jim nekaj ni ratalo. Pa se to nam vsem dogaja!
(+12)všeč
Viper21. 09. 2015 20:16:51
Definitivno SunBurned za tole ferato, še posebej za desno težjo ferato pa res rabiš kar precej moči v rokah, da sploh prideš čez vse E -je. Sem sam obe splezal v soboto pa moram reči, da je leva ferata, kar precej lažja, ampak še vedno je treba imeti tudi za levo ferato nekaj moči v rokah, brez tega tukaj ne gre.
(+3)všeč
SunBurned21. 09. 2015 20:29:07
@ločanka: Ja, hvala, no. Drgač mora imet pa vsak planinc vse sorte štorije na zalogivelik nasmeh

@viper: Saj B in C odseki leve poti so najbrž še kar znosni, edino tisti D me je pa takoj povozil.
Težavnost desne poti se pa že iz slik vidi; čist pokonci pa nikamor za stopiti eek Vsa čast vsem, ki to zmorete!
(+3)všeč
lino21. 09. 2015 20:34:36
Sem šel pogledat tole feratico in že spodaj ugotovil, da se tukaj za mene ne bo dobro izšlo. Odločil sem se za časten umik in bil spodaj samo gledalec in občudovalec pogumnih.
(+3)všeč
Viper21. 09. 2015 20:38:37
Bi rekel da je res, da tisti začetni D je res še nekako najtežji. Težavnost desne ferate pa je taka, zelo malo za stat ravno v najbolj strmih delih, kjer se stoji samo na trenje in čutiš kako čevlji polzijo. Je taka ferata, kjer se ne da veliko počivat vmes. Je pa treba čim prej opravit z strmino in res hitro plezat, da si čim prej čez, ker drugače lahko roke kar bolijo. nasmeh
(+3)všeč
dprapr21. 09. 2015 21:21:40
Tisti, ki ni zmožen splezati po vrvi v telovadnici do stropa in nazaj, naj se izogiba velikemu E-ju. Tako preprosto je to.
(+9)všeč
Parkeljc24. 09. 2015 00:40:43
Bo kar držalo, kot je napisal predhodnik. Če se pa pri tem pošlepaš s popkovino, je pa veliko lažje. Resda je ferata kratka, a obenem sladka .. mežikanje. Do Zelenice se ravno prav ogrejemo. Desno varianto je najbolje in najlažje, če jo plezamo kar brez odvečne prtljage. Tisti začetni D pa kar zbledi že kmalu po vstopu v desno varianto, ki do vrha komaj kje popusti.
(+3)všeč
ms_primoz24. 09. 2015 07:14:58
a potem je ta ferata težja od Cjajnika?
všeč
Parkeljc24. 09. 2015 08:57:02
Da mežikanje
všeč
natasa si24. 09. 2015 09:13:10
Jaz tudi pravim da je težja, tudi od Fallbacha je težja. Pravzaprav se sploh primerjati ne morejo. Ta športna ferata je pri nas korak naprej.
(+2)všeč
Lunca24. 09. 2015 09:44:01
Pri levi je res tako, ko prilezeš čez tisti začetni D ostalo naprej gre... In tako kot je napisal Parkeljc, popkovina res pride prav... v nasprotnem primeru objemaš zajlo in podplutbe so neizogibne mežikanje Pohvale Tržičanom za tole ferato, vsaj za levi del sem imela občutek, da je res lepo speljan... O desni varjanti pa mogoče naslednjič, po treniranju sklec in rednem uživanju žgancev nasmeh In kapo dol tistim, ki jo zlezejo... Mogoče bi Parkeljc lahko napisal kaj še o zadnjem pripenjanjem pod vrhom... Ni se še zgodilo, da bi mi pokazal sredinski prst, ampak ko sem ga slikala v varnega mesta pod križem, mi ga je mežikanje
(+2)všeč
dprapr24. 09. 2015 10:45:19
Sklece ne bodo koristile, zgibi na drogu pa veliko! Žganci pa v vseh primerih.nasmeh
(+2)všeč
ms_primoz24. 09. 2015 11:21:55
na prvem mestu glava. ostalo pride nasmeh
všeč
janezs7327. 09. 2015 19:10:36
Radovednost mi ni dala miru in sem šel preizkusit tale fitness v naravi. Spodnjo informacijo namenjam tako tistim, ki so vam take športne ferate pri srcu oz. se želite v njih preizkusiti, kot tudi tistim, ki pohajkujete po hribih po t.i. zavarovanih poteh.
Po mojem mnenju je glavna težava, da sta to povsem različna "športa", čeprav oba v imenu vsebujeta zvezo "zavarovana pot". Tole na Zelenici povsem izstopa iz SLO nabora zavarovanih poti in ferat (kolikor jih pač je).
Prvič, za to ferato so potrebne (!) plezalke. Upoštevajte to prevsem tisti, ki ste vajeni hoditi po naših klasičnih zavarovanih poteh. Kljub plezalkam, ki precej olajšajo nekatere prehode, pa vas še vedno ne vlečejo navzgor na najtežjih mestih, kjer je pri feratah večina teže na rokah. Zanimivo je tudi to, da so gibi spet drugačni kot pri športnem plezanju. Na trenutke se mi je zdelo, da sem imel podobne občutke (v rokah) pri plezanju športnih smeri ocen med 5b in 6a (čeprav se seveda tehnika ne da primerjat, da ne bo pomote). Žal pa se izkušnje iz ferat ne da kaj dosti uporabit pri plezanju po zavarovanih poteh. Tam štejejo predvsem občutek za stope, prenos ravnotežja, vzdržljivost, preverjanje krušljivih /odlomljenih stopov in oprimkov, ipd.

Za tiste, ki ferat niste vajeni, nekaj namigov. Morda komu kaj prav pride. S tem seveda ne mislim nobenemu pameti solit nasmeh samo dobronamerno:
Pred navpičnimi deli uporabite popkovino ali kakršnokoli togo kratko vez z jeklenico, na njej počivajte ter premislite, kam boste stopili in predvsem (!), kako boste prepeli pri prvem naslednjem klinu nad težkim delom. Če je težak del v smeri navpično navzgor, potem sprostite popkovino in jo pripnite nad naslednji klin preden prepenjate varovalni vrvici. Če pa je težak del poševen (npr. na zadnjem trebuhu ai pri prehodih v srednjem delu) in vam zmanjkuje moči v rokah, potem ga preplezajte tako, da se z nogami odrivajte pravokotno stran od jeklenice - s tem boste napeli popkovino in po vsakem gibu sprostili roke. Med takimi gibi popkovino porinite s spodnjo roko navzgor, prestavite nogo, obrnite telo proti jeklenici in se odrinite, s čimer boste popkovino napeli in obdržali na naslednji točki. Če pa gre za vodoravno prečko, se obesite na popkovino in prečite (vmes z zadnjo roko premikate popkovino naprej). Kot sem rekel, take ferate so kot fitness, zato je potrebna tehnika.. ni treba vse "na silo" nasmeh

Sicer pa je ferata res super narejena. Ocene so precej realne. Imam le en pomislek: začetni del (ocena D) je lažji kot se zdi, morda celo ni dovolj izločujoč!
Je bil pa meni osebno najbolj psihično naporen trebuh na sredini nad prečko.. še sam ne vem zakaj - morda zato, ker sem počival v zajedi desno in sem izgubil občutek za visenje - ta trebuh pa je res izrazito izpostavljen... bom preveril naslednjič v čem je problem

takoj po začetnem E v desni varianti se mi je namreč zataknila ena varovalna vrvica pod matico (ker sem prehitro naredil gib), kar sem komaj rešil - kar vedno pobere precej energije... zato velja dobro premisliti, kako s prepenjanjem

če niste vešči, nikar ne hodite tja brez dodatnega varovanja.. sidrišča so pripravljane povsod zato, da bi ljudje plezali kar se da varno!
pogled od spodaj1
prvi težji del (D).. v resnici ni tako težak.. a kljub vsemu se veliko ljudi že pod njim obrne2
izhod iz prvega težkega dela3
začetek navpičnega dela (E) v desni (težji) varianti.. preden greš naprej, premisli, kam boš stopil in kako se boš prepenjal4
sredi plošče (tudi za fotografiranje prav pride popkovina).. brez plezalk v plošče ne priporočam5
prehod levo iz plošče, spet malo težji del (D), tu uporabim tehniko odrivanja (ki malo spominja na tehniko plezanja poči)6
prečka v desno.. ta del naredijo plezalke in popkovina res enostaven (enostavnejši od ostalega) :)7
isti del od zgoraj - tu se lepše vidi, da je strmina še vedno precejšnja8
po mojem delu ključ smeri - položaj telesa je tu precej nagnjen navzven9
pogled na levo varianto10
izhod iz najtežjega dela (tu verjetno vsak lovi sapo)11
s popkovino je tale prečka lahka12
na koncu še ena cvetka - čez tale trebuh je potrebno13
tako zgleda trebuh od zgoraj (čista E), spet sem uporabil tehniko odrovanja, tokrat v drugo stran kot prej (telo proti levi)14
še izhod15
(+10)všeč
urbancek27. 09. 2015 20:04:40
No, tisti začetni D ni prav lahek...zavijanje z očmi Za moje pojme je ocena realna. Glede na to, da obstaja tudi leva, lažja varianta, ne vem zakaj bi bil celo bolj izločujoč za kasnejše odseke, ki so bistveno lažji?eek Tisti, ki se podaja v E, mora pač vedeti kaj to pomeni in imeti ustrezne izkušnje. Lp!
(+2)všeč
Stran:123...567
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki