Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Skalnica - Sveta gora

Natisni
jerque9. 02. 2024 21:48:00
Še poročilo od nekoga, ki je "usekan" na vojaško zgodovino. V soboto pred dvema tednoma obiskal slovenski približek Monte Cassina, torej Skalnico oz. Sv. goro. Se razume, da po najbolj "odbiti" poti, ki ji pravijo "po jarkih", prav lahko pa bi lahko bila tudi "skozi predore" (skupno 3) ali "jamarska". velik nasmeh

No, ne zdi se mi najblj posrečena ideja, da se uradna s krogci markirana pot v precejšnji meri ujema z gorskokolesarsko progo za spust, nenazadnje pa imajo kolesarji tam že kar nekaj drugih prog. Je pa jutranja ura bila očitno še prezgodnja, da bi se lahko prepričal, kako se v praksi obnese sobivanje "pehote" in "konjenice"...

Tistega najbolj znamenitega pod Frančiškom Asiškim sem komaj prepoznal glede na slike na straneh Poti miru in še nekaj podobnih. Možno, da sem kaj spregledal, ampak pred njim se zagotovo ne spomnim nobenih opozorilnih oznak ipd., zgolj Knafelčev krogec in puščica nad vhodom. Na strmem delu je klinastih in izklesanih stopnic res komaj za vzorec, sicer pa je potrebna metoda "postavi nogo nekam na mokro skalo in se pred prenosom teže dobro prepričaj, da je podplat prijel". Spočetka debela vrv in potem jeklenica sta položeni na tla na levi strani (in ne pritrjena na steno kot na slikah), sicer pa ju je mogoče zlahka prijeti in dvigniti za kakšen meter, tako da opravita svojo nalogo. Morda bi lahko tudi uradno predpisali samo enosmerni promet od zahoda proti vzhodu, ker si nikakor ne predstavljam morebitnega srečevanja na tistem strmem delu. Dopuščam pa tudi možnost, da je tunel zanimiv samo prvič, turisti se itak povečini pripeljejo na goro, tako da posledično morda ni kaj dosti prometa skozi tunel.

Zdaj pa vprašanje za domačine. Ko zapustimo tunel, priplezamo do Frančiška Asiškega in se po grebenski "promenadi" sprehodimo proti cerkvi, na desni strani opazimo tole stvar na sliki. Očitno je napisano nekaj v italijanščini (ki je ne obvladam) in da desni del manjka. Je to morda tisti spomenik italijanskim vojakom, ki je svoj čas stal na mestu Frančiška Asiškega? In če je, kaj se je z njim zgodilo in kako so Italijani kar tako "požrli" prestavitev?

Jasno mi je, da je severno od Sv. gore (na Vodicah) za kakšen naslednji samostojni projekt ostalo še kar precej "arheološkega" materiala. Med drugim mi zemljevid na OSM kaže tudi "rov 800 m". Gre res za rov (kot je npr. na Sabotinu od koče mimo piramid), je dostopen in prehoden?

Pa še nekaj bolj iz firbca. Tista urejena parkirišča v bližini prevalskega krožišča so na lep sobotni dan bolj ali manj samevala. Je pa zato popoldne bilo opaziti toliko več "pleha" na nekem makadamskem tik ob zadnjem ostrem ovinku pred tem krožiščem. Torej je verjetno tudi tam javno parkirišče, kjer je možno parkirati brez tveganja za dvignjene brisalce, da kakšnih drastičnejših ukrepov sploh ne omenjamo?

Se že kar vnaprej zahvaljujem za informacije.
Med Frančiškom Asiškin in Sv. goro1
(+3)všeč
Stran:1234
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki