Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Krofička (2083m)

Natisni
geppo11. 08. 2017 07:11:12
"Če tole berejo tudi vzdrževalci poti - vsaj trije klini prosto bingljajo na jeklenici".

Verjetno si šel po takoimenovani "lovski" čez Škrbino, kjer že leta "bingljajo" tisti trije klini. To pot že leta nihče ne vzdržuje in tudi ni markirana. Uradna pot na Krofičko je markirana čez Puklovco.
lp
všeč
lijaneja11. 08. 2017 07:37:29
Zlatko, Puklovca je pred odcepom proti Strelovcu. Bingljajoči klini pa so že nad 2000 metri, torej tik pod vrhom.
Na 30 letvelik nasmeh stari karti ¨Grintovci¨ je to edina markirana pot do vrha hriba.
všeč
geppo11. 08. 2017 08:00:50
Sem mislil, da si šel čez Škrbino. Tam tisti klini škrebljajo že dolgo časa. Pa nič zato, se da kar lepo brez tega zlest.
Po markirani pa že dolgo nisem šel in mi tudi ni znano o potrganih klinih.
lp
všeč
garmont23. 08. 2017 17:49:32
Danes gor po markirani, sestop po grebenu in pred Travnikom levo med " zeleno nadlego", ter nazaj na markirano pot proti Klemenči jami.
Sem mislil, da imam boljši občutek za brezpotne prehode, ampak danes mi je uspelo konkretno plavati po rušju.velik nasmeh Bo drugič bolje. mežikanje
Lp
Radotov vrt na Klemenči jami1
Čez to zeleno nadlogo sem sestopil nazaj na markirano pot2
Razgled z vrha pred...3
...nadaljevanjem po grebenu proti Travniku.4
Skupina petih Primorcev se je podala za nama.5
Skupaj smo nadaljevali...6
7
Adijo Krofička...do naslednjič.8
(+5)všeč
geppo23. 08. 2017 18:10:31
Dolf, za to pot velja: ko stopiš v ruševje, nisi več na pravi potkivelik nasmeh
Torej, brez zelenja, samo travce in kamen...
lp
(+2)všeč
mamut24. 08. 2017 06:08:36
velik nasmeh
všeč
hribi26. 08. 2017 16:31:05
garmont,lepo je bilo hoditi za vama ampak prekratko;tudi mi smo "zaplavali"v ruševju.
1
(+2)všeč
garmont26. 08. 2017 18:35:59
Me veseli. Še kdaj. mežikanje
všeč
geppo6. 09. 2017 19:51:30
Greben Krofičke
Štartava nekaj čez sedmo s parkirišča pri Planinskem domu v Logarski. Na Klemenčevi jami se ne ustavljava. Pred Škrbino pod steno Krofičke in nadaljujeva po lovski. Ko prilezeva z lovske iščeva najbljižji prehod med ruševju do grebena. Višje na markantni skali gamsji stražar s piski upozarja na vsiljivca.
Uspe nama poiskati lep prehod in gazenja po ruševju se izognema. Na grebenu piha zahodnik, ki naju prijetno hladi. Greben je nad pričakovanji lepo prehoden. Tako brez težav nama gre, da že sumim, da se bo tako nadaljevalo. Pred izrazitim sedlom pa....
Po grebenu sem in tja iščeva rešitev. Spust v sedlo nama ni dišal ( krušljivo, naloženo in mestoma previsno ). Odločiva se za spust na prepadno Logarsko stran. Kar se pozneje iskaže kot edina rešitev. Spust je najzahtevnejši detalj tega grebena ( ispostavljenost ). Prehod se lepo nadaljuje in kmalu ugledava cck.100m proč markirano. Zlezava do sedla in nadaljujeva po grebenu do vrha.
Na vrhu spoznava tri klene možakarje, ki se nama pridružijo pri prečenju grebena Krofičke. Greben ja kaj hitro za nami in nadaljujemo spust po lovski do markirane.
"Plavanja" v ruševju ni bilo in fantje so suhi prišli do Puklovce.
Smo se pa malo "namočili" na klopi pred Klemenčevo jamo - fantje, prijetni sopotniki ste bili!
lp
Spogledujeva se z grebenom in razmišljava, kje nama se bo uspelo povzpeti na njega?1
Na lovski nad Škrbino2
Pri izpuljenih klinih3
Stražar4
Pogled nazaj na prehojeni del grebena5
Komaj jo dohajam na grebenu6
Lepo plezanje z razgledom v Logarsko dolino7
Izpostavljena in nasuta polička8
Najtežji del na celotnem grebenu Krofičke9
Najtežji del na celotnem grebenu Krofičke10
Najtežji del na celotnem grebenu Krofičke11
Najtežji del na celotnem grebenu Krofičke12
Od sedelca naprej pa ni več težav13
Vrh Krofičke in prvi obiskovalci14
Skupaj nadaljujemo po grebenu15
Proti Travniku plezamo16
Na grebenu17
Na grebenu18
Na grebenu19
Na Travniku20
In sestop brez plavanja, ruševja in ostale zelenjave. Hitimo na pivo na Klemenčo:))21
(+19)všeč
Gorska planika7. 09. 2017 07:46:20
Uauu, fantastična tura! To ste uživali nasmeh
(+4)všeč
JTrogar7. 09. 2017 11:24:09
Bravo uživača!
Lp in varen korak izpod lepih Golte, Janez
(+2)všeč
geppo7. 10. 2017 19:07:30
Danes sem za pristop vrha Krofičke uporabil čisto drugačne "poti" kot ponavadi.
Ko sem v mrzlem jutru prisopihal do Klemenče jame, sem prvo šel h koritu na požirek mrzle vode. Potem se napotil čez travnik v gozd. Sprva "avtocesta", potem se pa neha. Ogromna skala, ki je kdovegdaj priropotala od zgoraj, je naredila široko cesto. Uporabim jo za vzpon, da se rešim grmičevja. Pod steno desno in hitro napredujem med ogromnimi balvani proti navpični steni Rjavčkega vrha.
Vzpon brez težav in vzamem si čas za raziskovanje pod steno Rjavčkega vrha. Lepa stezica me potem pod stenami pripelje do markirane Klemenča - Škarje. Malo še po markirani potem pa v steno Krofičke. Lepa/lepacool potka me vodi nad prepadnimi/pod prepadnimi stenami. Sicer smo jo že pred leti uporabili, potem nič več. Nekaj se še spomnem, ostalo na novo odkrivam in uživam med obarvanimi macesni. Le na dveh malce ispostaljenih mestih je malo tečno, ker je povrhnjica ob 12 uri še zamrznjena. Ko pridem do markirane, ki vodi do vrha Krofičke me kar odnese po tej poti. V 45min stojim na vetrovnem vrhu Krofičke. Nekaj posnetkov pa v dolino. Nižje ko se spuščam topleje postaja.
Na markirani sneg ne povzroča težav ( dve zarznjeni zaplati ). Izpuljeni klini na jeklenici pa veselo zvonijo po pobočju gore. Ampak se da, tudi brez njih!
lp
Klemenča ob 8uri zjutraj1
Ogromna kamnita gmota, ki se je prikotalila v gozd2
Grem pod stene Rjavčkega vrha3
Potem pa v steno Krofičke, ki je nasproti4
Pod Rjavčkem vrhu5
Pot, ki jo je skala naredila ko se je kotalila po pobočju6
Klemenča je čadalje nižje7
8
Sedaj se z Rjavčkem vrhom  spogledujem z druge strani ( že v steni Krofičke )9
10
Lepo je med vzponom v steni Krofičke11
Pod spodjedenim pomolom12
Trop gamsov  10 - 15 z mladički13
V votlini14
Na vrhu Krofičke 15
Pogled nazaj  - še v steni Krofičke16
Že na markirani za Krofičko17
Malo pred votlino18
19
20
(+7)všeč
geppo1. 07. 2018 21:11:52
Potep po stenah in grebenu Krofičke
Start malo pred 6 uro. Vrhovi gora so še večina v meglicah. Gužve nobene, prijetno sveže jutro za hojo. Greben in vrh Krofičke se zavijata v meglo. Za osvežitev med hojo skrbijo kapljice rose, ki so se nabrale na macesnovih iglicah. Prečnica v steni je težko sledljiva. Na Klemenči ( 12:16uri )malicava na soncu in vrhovi gora ( razen Kamniškega sedla ) so očiščeni megle.
Še je čas za opuščeno pot v Logarski kot. Zanimivo bocool! Stara lisasta drevesna debla uspešno skrivajo obledele markacije. Dvomim, da še kdo tukaj hodi? Tiste tri prečnice tik nad prepadno stenozavijanje z očmi…poskrbijo za pomanjkanje sline v ustni votlini. Razbito, impozantno grapo prečiva po markacijah. Kako, da jih do sedaj nisem opazil? Potem pa spust do ceste in na izhodišču ob 14:20uri.
lp
Jutro v Logarski1
Krofička2
3
4
Dolf je to tvoje?5
Na greben6
7
8
Greben9
Greben10
Greben11
Rosa12
13
14
Meglice zapuščajo vrhove15
Opuščena pot v Logarski kot16
Prečenje široke grape17
18
19
20
(+8)všeč
garmont1. 07. 2018 22:20:56
Zlatko, prusik ni moj, sem ga pa enkrat uporabil. velik nasmeh
Drugače pa, čestitke za megleno turo. mežikanje
(+3)všeč
rozka2. 07. 2018 18:49:48
Hja, na dobro turo se splača počakati in pri toliko dodane vrednosti, sploh ni dvoma, da se kmalu ne vrnem, no mogoče bom ( beri: zagotovovelik nasmeh), izpustila tri prepadne prečnice v Logarski kot, z iztekom kar v Logarski dolini.
Pa "pejmo", počasi in po vrsti, saj se je na turi toliko dogajalo, toliko novih prehodov in nič rdeče-belih pik, da domača naloga za naslednjič ni kar takomežikanje
Na Klemenči jami nadaljujeva v smeri škrbine ( Ojstrica), nato se najina četica, po cca. pol ure hoje, ne znam povedati kje, hehe, nekje sredi gozda, ustavi in dobim častno prvo mesto, za vodenje. Ma si mislim, če se do zdaj še ni tu izgubil, bo danes mogoče prvičvelik nasmeh in kljub temu, da je stezica ponekod težje sledljiva, uspešno »vodim« vse do stika z markirano potjo, malo pod vrhom Krofičke, kjer že prej stopiva na greben in tako nadaljujeva vse do Travnika. Ja, greben Krofičke je res čista poezija in škoda, da so meglice skrivale razglede, a danes je bilo na prvem mestu iskanje in spoznavanje pravih brezpotnih prehodov. Ma, sva bila uspešnamežikanje
Po Travniku, sestopiva, ter iščeva pravi prehod, ki je dobro skrit in ja, nikakor v rušje, nikakor v plezarijo in že kmalu sva na markirani poti, kjer prvi krog zaključiva na Klemenči jami. Zaslužena pijača in ker je že višje padla ideja, kaj pa če grewa še naprejeek, po stari, nekoč markirani do Logarskega kota? Ah, pri "bregah« pa res težko rečem »ne«velik nasmeh in že sva oprezala za slabo vidnimi markacijami, ki vodijo po samem robu, spodaj pa stena. In tiste tri prečke, omenjene zgoraj, so pol poti že izgubile daaaleč v dolini, zato je prečenje res napeto in ni prostora za napako...se pa različno spopadamo z »psiho« prečkami, js grabim vsako korenino, ki vsaj malo drži, delam stope k pr norcih ( ubogi novi čeveljcimežikanje), eni pa se mirijo s čigumiji, kajne, ehhehejezikvelik nasmeh. Po treh prečnicah, sledi še ena, sicer lažja kot ostale tri sestre, a brez pazljivosti tudi tu ne gre. Prideva iz gozda, na melišče pod Rjavčkim vrhom, kjer na drugi strani že opazim mežikanje obledele markacije in ja, udela po šolsko, juhejjj. Da hoja do vozila ne bi bila predolga, že prej sestopiva na cesto in z navdušenjem ( beri: jaz še posebej) skeniram današnjo prehojeno pot.
Vreme odlično, se je zjasnilo, ko sva sestopila iz grebenazavijanje z očmi. Kar se tiče obeh prehodov na Krofičko, sem bila več kot navdušena, za opuščeno pot ( le zakaj opuščeno, hehe?!) od Klemenče jame do Logarskega kota pa, hmmm, če ne bi bilo treh prečk, ne bi bila začinjena kakor je in dobro je iskati in slediti obledelim markacijam, da se ne zahodiš, preveč...
Tura odlična, družba odlična in ponovitev kar kličenasmeh
op. in ne, nisem imela pojma, da Zlatko naredi špago( njegova slika 18), heheeevelik nasmehjezik
zgodnje jutro1
se že jasni2
že pod Krofičko3
utrinek4
lušni prehodi5
stezica6
razgledi na sosede7
že na markirani poti8
pa sva zagrizla9
utrinek10
ma sej ne vem več, a je to pogled naprej ali nazaj?!!:))) 11
šopek mračic, se mi zdi...12
se je kr na meglo naslonil:)))13
vrh Travnik-a14
spodaj pavljičen Robanov kot15
sestop...se vidi malo snežišče pod votlino ( levo), kjer sva šla pri vzponu mimo16
meglice odhajajo17
jasen utrinek18
in ja, zadnja etapa sestopa se začenja19
le zakaj je stresena...20
mogoče zaradi tobogana spodaj?!21
nad temi stenami je opuščena pot22
sva že na melišču, še malo...23
prehojeno nad stenami, zadaj pa Krofička24
(+8)všeč
Jany6. 07. 2018 16:11:10
Zares začinjeno. Lepo, zanimivi opisi.
(+4)všeč
branko.temlin15. 10. 2018 08:57:34
V nedeljo 14.10.2018 smo se odpravili od Doma planincev do koče na Klemenči jami, nato na pot Škarje-Škrbina in pred koncem Škrbine zavili levo proti ostenju Krofičke. Malica oziroma okrepčilo, nato začetni strmi vzpon ob pomoči zelo dotrajanih jeklenic, sledi poševni vzpon čez Travnik v smeri vrha Krofičke. V lepem sončnem vremenu, suhi travi in skali ni preveč težek vzpon, ni pa za začetnike ali vrtoglave. Spust s Krofičke po markirani poti pa tudi ni čisto enostaven. Nekaj fotografij na http://www.pdmaticams-drustvo.si/
(+1)všeč
geppo13. 11. 2018 19:13:07
Pred časom sem imel "prepir" s kolegoma iz SV Slovenije. Tema je bila, kje po Krofički smo se potepali 10.11.2011? Nazadnje sem utihnil, ker sem imel dva nasprotnika, ki sta trdila enako.
Doma takoj pogledam fotografije in ugotovim, da sem imel prav prav jaz.
Danes smo se ponovno napotili po poteh Krofičke in spotoma obujali spomine. Prečili steno mimo votline ( medveda ni bilo..)in po markirani na vrh. Potem po grebenu proti Utam. Se spustili na lovsko in nazaj na markirano, ki vodi proti Puklovci in nadalje do koče na Klemenči jami. Tu spili pivo, ki je nastavljeno pred vhodnimi vrati ( gre za zaupanje v pohodnike, da potem 2,5evr spustijo v za to namenjeno škatlico ). Upam Stanko, da nisi prelomil tega zaupanja...zavijanje z očmi Nekaj si sicer tiščal v škatlicocoolvelik nasmeh
Do grebena ni pihljala niti sapica, na grebenu pa zahodnik. Tako, da nas je precej ohlajal. Razmere ugodne za ta letni čas. Vsega skupaj za nekaj več kot 8ur hoje.
lp
1
Fanta se takoj lotita dela2
Fanta se takoj lotita dela3
4
Med vzponom po nemarkirani5
V votlini nismo našli medveda, smo pa spili pivo6
Greben7
8
Vrh se že vidi9
Malica ( Stankove dobrote ) v zavetrju 10
Mmmm, brez pripombe11
Po bogati malici bolj umirjeno12
13
Pred tremi meseci sem jaz naredil daljši razkorak :)14
Na Travniku15
Klemenča.   Zaključimo krog in spust do parkirišča16
17
(+6)všeč
palček plezalček13. 11. 2018 19:36:49
Ne morem verjeti, da vas medo ni prišel pozdravit, ko ste s seboj nosili take dobrote. Mogoče se vas je ustrašil, ko ste tako vešče cepili drva. velik nasmeh
(+4)všeč
geppo13. 11. 2018 19:46:10
V votlino smo sicer najprej napotili najstarejšega med nami. Ko se je vrnil živ ven, smo potem v miru posedeli pred vhodom. Smo pa izvedeli, da se v resnici potepa po Robanovem kotu medo od cck. 80kg. Jaz jih imam 105kgvelik nasmeh
lp palčeknasmeh
(+6)všeč
Stran:123...6789101112
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki