Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Greben Brezniških peči

Natisni
heinz10. 12. 2009 20:43:32
Danes sem štartal iz Most pri Žirovnici, kar se je izkazalo za boljšo in seveda daljšo varianto, kot iz Završnice. Moram reči, da je tudi uvodni del (čez Brinjev vrh) kar lep in zanimiv, - z nekaj lažjega plezanja. Na Malem vrhu sem se odločil še za spust do Sv. Lovrenca, kateri je prav lepa izletniška in razgledna točka nad Zabreznico; kljub lahki dostopnosti in krajevni popularnosti, vredna obiska.
Nadaljeval sem klasično, t.j., čez Gosjak in Golovec na Veliki Vrh, oz. Smokuški vrh, kjer je snega komaj za vzorec, ali bolje rečeno - nič. Nadaljeval sem do Sankaške k.
Pot je torej suha, prehodna, v tem zimskem času zares lepo razgledna, kot nalašč na dlani vsem, ki si v tem času želijo nekaj planinskega doživetja. (srečaš celo gamse)
Dokler nam še ne zapade sneg do nižin, vam predlagam ta resnično zanimiv izlet!
Vračal sem se čez "Kašarske" vasi, oz nad njimi, a sem kasneje to obžaloval, ker so poti nad naselji "zavozlane" in prešetevilne, tako da sem se nad Doslovčami odločil za sestop na krajevno cesto, kar pa seveda ne predstavlja kaj prida pohodništva. OK. Drugič se bom vračal bodisi po isti poti ali pa čez Završnico, kjer je vsekakor lepše in mirneje.
p.s. - ne odlašajte z obiskom Grebena Brezniških peči, za kar se zagotovo lahko odločite še v "starem" letu!
Opis najdete v rubr.: KSA, izlet: Završniško jezero - Smokuški vrh (čez greben Brezniških peči)
išči "Smokuški vrh". Srečno heinz!
Greben Brezniških peči rogljički na brinovem vrhu1
Greben Brezniških peči 2
Greben Brezniških peči romantika3
Greben Brezniških peči sv. lovrenc4
Greben Brezniških peči razgled od sv. lovrenca proti bledu5
Greben Brezniških peči Gosjak in Sm. vrh z Brezniške peči6
Greben Brezniških peči nekaj plezanja na peč7
Greben Brezniških peči s Peči proti zahodu8
Greben Brezniških peči reksi na golovcu9
Greben Brezniških peči veliki vrh (Smokuški vrh)10
Greben Brezniških peči  ob vzponu  na v. vrh11
Greben Brezniških peči dobrča, grintovci12
Greben Brezniških peči dobrča, šm. gora13
Greben Brezniških peči del grebena od spodaj14
Greben Brezniških peči prišla bo pomlad15
Greben Brezniških peči pa tudi jesen je še vedno tu16
všeč
ben10. 12. 2009 21:16:58
Pozdravljen heinz!
Lani sem tudi jaz delal ta sprehod, mimogrede zelo zanimiv grebenček, en bolj všečnih za ta čas. Glede vračanja nazaj pa ti priporočam da se s Smokuškega vrha spustiš do markirane poti proti Sankaški k., ji slediš kakih 10, 15 min, in na prvi možnosti slediš neoznačeni stezici nazaj pod Smokuški vrh. Kmalu se pot strmo spusti, ko pa se zravna ji enostavno slediš na vseh križiščih naravnost(ne navzdol ali navzgor). Preko pašnikov, te pod prehojenim grebenom, pripelje prav pod elektrarno v Žirovnici.

Pa še veliko lepih pohodov tebi in Reksiju.

LP B
všeč
heinz10. 12. 2009 21:43:27
Hvala, ben! Ravno to sem storil (prejšnjič sem se vrnil čez Završnico), a ko sem danes prišel nad Doslovče, so poti vodile večinoma navzdol, pa še na pašnikih je bilo na mesto živine nekaj spuščenih psov, zaradi katerih (oz mojega Reksija) sva raje zavila kar dol v vas - kamor so vodile steze. Očitno sva zgrešila pot za katero sem slišal da vodi čez melišča pod Sm. vrhom, vseeno pa ne vem, če ta pripelje vse do Žirovnice ali Most..
Ta, katero omenjaš ti, je verjetno dokaj frekventna glede psov in malce razvlečena. (ne vem, a si predstavljam glede na moje današnje opazovanje)
Hvala za lepe in dobre želje!! (mogoč se kdaj kje tam srečamo, pa kakšno rečemo)..
Tudi tebi želim veliko prijetnih, lepih in uspešnih izletov, kjerkoli že!!
všeč
heinz28. 12. 2009 21:04:19
Danes popoldne sva z boljšo polovico štartala iz Završnice na greben, ter dospela do sedla pod Golovcem in Smokuškim v. Zaradi pozne ure sva zavila levo proti Žingarci, tako da se do vrha pač nisva povzpela. Do tu je pot v glavnem suha in le redko mestoma poledenela. V smeri proti vrhu pa je videti nekoliko snega.
Nekaj slik iz temena Peči, kamor se povzpneš s kratkim in lahkim plezanjem;
Lp heinz!
pogled z Malega vrha1
pogled navzdol iz temena Peči2
Peči3
danes se videlo nakako do Šmarne g.4
všeč
jery28. 12. 2009 21:28:52
Pismo sred zime pa vse zelen.zmeden
všeč
heinz28. 12. 2009 23:19:34
Ja, res. Pa teloh raste. Ampak mislim, da ni za obupat, namreč 21. marec je še daleč...
Bo še škripalo pod nogami.
všeč
Parkeljc5. 03. 2010 15:30:05
V sredo 03.03.2010 sem štartal iz Žirovnice, ob progi v smeri Jesenic, sledil proti vodnem zbiralniku po stopnicah do grebena. Sprva nekaj rahlega dežja, nato še megla in na koncu še sneg. Na južni strani je sneg skopnel, na severni pa ga je še kar nekaj in je na nekaj mestih kar precej nevarnosti za zdrs v globino. Sestopil mimo Sankaške koče do Jurčka v Krpinu. Hodil kaki 2 urci, kjer me je čakal prevoz do izhodišča. Ne priporočam hoje v obratni smeri ! Komaj čakam lepše vreme, da podvig ponovim, saj mora biti razgled zares lep, pot pa je glih glih prav razgibana z malce adrenalina.
všeč
heinz5. 03. 2010 17:57:50
Moram reči, da je 2 uri od hidrostata do Jurčka v Krpinu zelo hitro (razen npr -za gorske tekače).
Ponovitev ti priporočam še v tem pomladnem času -preden ozeleni. S štartom v Mostah (bližina bivše gostilne "Pod Stolom" (ali- spomenik, trgovina..)). Tam je greben ožji.
Jah.. brez derez bi bilo v obratni smeri (ponekod) zdajle zagotovo vsaj malo "adrenalinsko"..
V soncu pa imaš kar nekaj od te lepe ture. (takrat si moraš vzeti nekaj več časa)
Osebno mi je GBP zelo pri srcu.
Lp heinz!!
GBP (iz Završnice)1
všeč
heinz27. 03. 2011 19:03:05
Danes: trenutno je GBP v "odlični kondiciji", deležen in vreden obiska.
všeč
ajda30. 03. 2011 21:31:12
Danes na Smokuški vrh iz Završnice čez Brezniške peči.Sem že nekaj časa nazaj iskala opis poti pod Karavanke je pa v KSA.Hvala heinz,da si v nedeljo dal gor obvestilo,tako sem lahko poiskala opis in danes prehodila to pot.Je lepa razgledna in zanimiva.Razgledi lepi nazaj v dolino ali na Stol,Vrtačo in Begunjščico.Bilo je toplo čez greben je tudi rahlo pihalo tako,da se je super hodilo.Sonce je dobro ogrel tudi martinčke ves čas so skakali po poti,ko se jih že navadim,da ne trznem več če je kaj zašmelo zagledam še kačo.Samo je bila taka mala,verjetno še mladiček.Na Smokuški vrh stopim ko je na sv.Petru začelo zvoniti poldne.Po malici in počitku grem po isti poti nazaj.Lepa tura,zagvišno še pridem.Lep pozdrav in srečno vsem.
ko stopim iz gozda na greben1
mehka pot ,niso samo skale2
razgled z poti3
pečine4
z te strani se povzpnem na pečine5
nisem bila sama6
pogled na prehojen greben7
še naprej8
9
10
11
sv. Peter12
na Smokuškem vrhu13
ups, to pa ne bo martinček14
racmana v jezeru15
parček16
všeč
Klin31. 03. 2011 12:11:09
Lepo Ajdanasmeh Vidim, da so na plano že prišli pazilcieek
všeč
ajda31. 03. 2011 20:45:00
Živjo Klin,sem bila kar presenečena ko sem zagledala tole kačico,se mi zdi da je mali modras.Prav urno se je potegnil v brinovo grmovje.Skala na kateri se je grel je bila že lepo segreta od spomladanskega sončka.
LP,A.
všeč
serajko31. 03. 2011 21:53:43
lp
Tu sam sem danes videl gada in to 1700m visoko na Sr. vrhu nad Preddvorom . Od snega je bil samo 30m oddaljen Žal je bil prehiter jaz pa z aparatom v torbici.
všeč
ljubitelj gora31. 03. 2011 23:41:25
11 slika je to Begunjščica, vidim da je skoraj kopna.
všeč
ajda1. 04. 2011 20:04:18
Ja Begunjščica je,sneg res hitro pobira.
LP,A.
všeč
rs561. 04. 2011 20:53:42
Ajda po debelini repa bi sodil ,da to ni ravno mladiček. Razen, če nisi to sliko precej zumirala
všeč
ajda1. 04. 2011 21:10:22
Nekaj sem zumirala,men se je zdel majhen ampak ravno sedajle berem,da so strupene kače bol kratke. Verjetno imaš prav da to ni lih neki mladič.Pa danes spet naletim na eno.LP,A.
všeč
heinz1. 04. 2011 21:14:05
Na grebenu sem že tudi sam srečal kakšnega..- edino da ne tako zgodaj. Mislim pa, da je sredi poletja kar pestro.. Najboljši čas sta tako ali tako pozna jesen in zgodnja pomlad. Že zaradi listja, oz razgledov.
všeč
miri9. 04. 2011 21:01:50
A sem danes videl istega?
1
všeč
ajda16. 04. 2011 19:34:31
To pa je res kača,da ti kar kri zaledeni.Tisti,ki sem ga slikala jaz je bil precej manši.LP
všeč
LidijaJesih8. 10. 2011 16:07:46
Kaj je v gore prinesel včerajšnji dan, se je dalo danes prav lepo preveriti z razglednega Grebena Brezniških peči. S prijateljico parkirava v Žirovnici (z glavne ceste v Žirovnico, levo proti Stolu npr. in takoj parking na desni). Pogled že pove, kam je treba, vstop je pri Vodohramu nad nami, po stopnicah mimo njega na greben. Z orientacijo potem ni več težav. Samo po grebenu je treba, ves čas, kakšni dve urici in pol lepe razgledne poti, včasih je treba malo prijeti za skalo. Na levo so Karavanke in pod nami jezero v Završnici, na desno so Juilijci in Blejsko jezero. Kot je bilo videti, je pobelilo vse, čeprav sva midve na sneg naleteli le na vrhu in to le v sledovih. Je pa nekje od 1200 m naprej lepo sneženo.Prehodimo kar nekja vrhov in vršičkov, glavni je Smokuški vrh (1122). Orientacijsko zahtevnejši je povratek, če ne želite po isti poti nazaj. Zgoraj že malo opisan, a naj ga na kratko ponovim. Z vrha (neizrazit, zastavice in rumen trak) kar naprej po grebenu. Najprej kratek spust, (ne se dat zapeljat v desno), potem dvig nazaj, potem pa kar sledite grebenski smeri, ki se malo dviga in spušča in vas v kakšnih 15-20 minutah pripelje najprej na vidno potko (vmes ni poti), potem se ta priključi ožjemu kolovozu, ta kolovoz pa še malce širšemu, kjer naletimo na markacije. Po njih na desno, po dobrih 5 minutah, ko se markirana pot obrne proti levi,boste na desni opazili nov kolovoz (trenutno se vidi, da so vozili ven drva). Po njem, malce se najprej dvigne, zelo hitro pa ga zapustimo po stezici, ki se odcepi v levo.Potka najprej nekaj časa preči, nato se spusti in na naši levi bomo, če smo prav, na vzeptini opazili lovsko opazovalnico. Pod njo v desno in nekaj časa strmo navzdol.Tu so tudi melišča. Potem pa malo po sreči, a v glavnem se je treba držat desno, razen kadar gre desna pot strmo navzgor. Če boste delali prav, vas bo ven prineslo na travniku, kjer ste začeli. Sicer bo pa malo ali več ceste, odvisno, kdaj boste prekmalu zavili dol. Sreča je, da se greben na izstopu neha, tako da ni nevrnosti, da bi končali v Kranjski gori, če bi predolgo vztajali na desnijezik. Greben je skratka kopen, sicer moker, a ne dela težav, občutek danes pa že zimski, tudi zaradi razgledov na vse vrhove. Se že kadi iz ust in treba je bilo obleči rokavičke. Zimski dan, skorajnasmeh.
Tamle pri vodohramu je začetek. Do njega vodi potka, potem po stopnicah, za njim na greben. Pogled je s parkirišča1
Ozek že na začetku, malce je treba poplezati (ni težko)2
Jutranje prebujanje. Mrzlo je.3
Takole je pobelilo Stol4
Pogled proti jezeru v Završnici. Danes nima posebej lepe barve5
Greben v nadaljevanju, kar nekaj vršičkov prehodimo. Glavni so Mali vrh, Gosjak, Golovec in Veli vrh (ali Smokuški imenovan)6
Občutek visokogorja7
Razgled na Julijce, za boginje8
Tudi tu je treba nekja metrov po štirih (no treh, če se držimo pravil treh točk)9
Zimski utrinek, sonce ni imelo prave moči10
Pogled na Blejsko jezero11
Pobeljeni Julijci. Še v četrtek so žareli v poletju. Kak hitro se stvari v življenju zasukajo...12
Utrinek, veliko takih boste našli na tej poti13
Nimam pojma zakaj, a na vrhu boste našli tole (pa klopco)14
Če boste ob povratku prišli do sem, ste predaleč. Nazaj par minut in (v tej smeri gledano) na kolovoz v levo15
Ta pogled pove, da ste prav. Lovska opazovalnica najbrž (za Wc je malo daleč z doline...)16
ob povratku se je z zahoda modrilo. Lepo. 17
všeč
Stran:12345
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki