Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Okrešelj

Natisni
Zebdi15. 11. 2019 11:23:44
Bi šel stavit, da parkirišče pod slapom Rinka.
(+3)všeč
redbull15. 11. 2019 12:55:59
Znaš gladko dobitmežikanje
(+4)všeč
maks5716. 11. 2019 13:52:11
Če kdo želi donirati, je PD Celje Matica odprl račun:

TRR: 0510 0801 6743 162, račun je odprt pri Abanki Celje.

Sam sicer čakam, da uredijo doniranje preko SMS - ov, ki je veliko enostavnejše, ki naj bi bilo tudi kmalu urejeno.

Dajmo, spoštovane planinke in planinci!

Izkažimo se in pokažimo, kako radi smo imeli kočo na Okrešlju in kako si jo zopet želimo.
(+2)všeč
Hammond16. 11. 2019 18:09:44
Pozdravljeni, mene pa zanima, če so npr. celjska, ljubljanska, mariborska, murskosoboška Matica organizacijsko povezane na tak način, da si lahko med seboj lahko tudi pomagajo, ali gre za povsem ločena društva, od katerih vsak oskrbuje striktno svoje koče? Hvala za odgovor.
všeč
Janez Seliškar16. 11. 2019 18:16:08
Vsako društvo je popolnoma samostojno.
všeč
Hammond16. 11. 2019 18:16:52
Hvala lepa za odgovor.
(+1)všeč
dRM16. 11. 2019 21:09:38
Pot na Okrešelj je bila danes nad slapom kar precej "mokra" zaradi vseh teh padavin, sicer pa delovna akcija uspela, bodo pa potrebne še kakšne, predno bo dom spet stal.

Če koga zanima več o akciji pa TUKAJ.
(+11)všeč
miri16. 11. 2019 21:59:38
Pohvalno.
(+1)všeč
zokipoki16. 11. 2019 22:26:17
Res pohvalno! Z veseljem bi se pridružil, če bi vedel, ampak nisem sem videl obvestila. Mogoče pa naslednjič, če bo možnost. Srečno!
(+1)všeč
SamoK17. 11. 2019 08:04:13
>Sam sicer čakam, da uredijo doniranje preko SMS ...

Jaz pa čakam, da uredijo doniranje z AliPayem.
všeč
Gost17. 11. 2019 13:03:13
Požarna varnost na planinskih kočah - Planinska zveza ...
https://www.pzs.si › javno › Zbor_gospodarjev › Požarna varnost na plani...

Kaj pa se zgodi, če je koča v sezoni polna in pride do požara? Kuhinje so v pritličju, planinci spimo na skupnih ležiščih visoko zgoraj v koči-v mansardi. Kako se bomo rešili, če nam je ogenj onemogočil rešitev po evakuacijski poti. S skokom skozi okna? Poglejte si višino doma na Kredarici, Staničevo kočo in dom Planika. Nikjer ni nameščenih zunanjih pomagal v obliki lestev, drogov ali debelejših vrvi, ki bi omogočali reševanje iz višin v primeru požara. Če imamo prenočišče na skupnih ležiščih, nas lahko čaka tudi do 10 meterski skok skozi okno, da bi se rešili ognjenih zubljev. Leta 2012 smo z družbo prespali na skupnih ležiščih v Staničevi koči. Ker je bilo meseca julija je bilo tudi precej vroče in so bile želje planincev-gornikov, ki smo spali na skupnih ležiščih, da se odpre okno. Hladen gorski zrak je vseeno boljši, kot pa vonjave raznih prdcev, preznojenih majic, nogavic...
Ne, ne, okna se ni dalo odpreti, saj je bilo zavijačeno z dvema dolgima lesnima vijakoma. Je to varno, je to sploh dovoljeno oz. ali je to sploh normalno?!
Poglejte si fotografije koče pod Velikim Klekom-Erzherzog Johann Hutte ali pa koča Emanuele pod Gran Paradisom. Možnost umika iz koč po stranskih lestvah, ali pa po požarnih stopnicah.
Kaj pa pri nas? Zakoni in pravila so zgolj na papirju, spoštuje se jih pa ne. In , ko pride do požara ni več ne zakonov, ne pravil in tudi objekta-koče ni več. Upam, da se na PZS Slovenije zavedajo te problematike in močno si želim, da bodo ukrepali, še preden bo prepozno.
Ko preberemo zgornji članek PZS in se zamislimo nad trenutno situacijo, bi lahko zgolj samo zaradi požarnega reda zaprli marsikatero visokogorsko kočo. Leta 2011 je na Kredarici v spodnjih prostorih nekako za kuhinjo oz. "vizavi" recepcije sedela družba dveh tujih gornikov, ki sta si na leseni klopci kuhala testenine. Kljub prepovedi odprtega ognja v koči! Zaposleni so to videli, a ukrepali pa pač niso. Zakaj ne, pa sami najbolj vedo. Vemo,da se kuhalnik lahko zgolj prevrne, zajame nahrbtnik, oblačila, leseno konstrukcijo in žal je že prepozno. Si predstavljamo, da bi si morda tak gornik skuhal juhico ali pa kavo celo v sobi.
(+4)všeč
julius17. 11. 2019 14:17:49
en-goldy
V popolnosti se strinjam s tvojimi ugotovitvami. Kar se tiče varnosti pred požarom, se v skoraj vseh visokogorskih postojankah v trenutku, ko se odločimo, da bomo v njih prespali odločimo za rusko roleto. Ni samo to kar si napisal, je še bistveno več. To so rešetke-gautri na oknih. Nameščene so zaradi nas, da v času, ko je postojanka zaprta ne moremo "skoraj" prosto vstopiti vanjo, V primeru požara pa ne moremo izstopiti. In tako je krog sklenjen. Kar se tiče donacije za Okrešelj pa bom dal 100,00€ tisti trenutek, ko bodo javnost seznanili z:
- vzrokom za nastali požar
- za koliko je bila koča zavarovana
- za koliko so povišali zavarovalno premijo po
požaru na Korošici
- kako so imeli v pogodbi z najemnikom ali
oskrbnikom opredeljeno njegovo odgovornost
- bilančno stanje poslovanja njihovih postojank
- višino najemnine, če je bil najemnik
Ta vprašanja so malo zoprna. Predsednik PD je po zakonu iz leta 2018 lastnik društva in s tem avtomatično tudi lastnik vseh objektov. Mislim, da je on prava oseba za pripravo odgovora.
(+12)všeč
Gost17. 11. 2019 15:32:35
julius
Ni problem zbiranje denarja za obnovo oz. novogradnjo, saj smo Slovenci že večkrat dokazali, da znamo skupaj stopit, ko pride do neizogibnega.
A vendar so PD lastniki teh objektov in kot taka bi morala bolj poskrbeti za varnost svojih objektov in obiskovalcev. Tudi dobiček, ki ga dobijo iz opravljanja svojih dejavnosti, bi se moral bolj vračati v koče. Zgolj namestitev javljalnika dima v kritičnih delih koč, ali kamere, ki je lahko povezana z domačim društvom, gasilskim društvom, policijo, bi lahko bila v pomoč. Take kamere in njih namestitev niso nek velik finančni zalogaj. V kolikor ni na danem mestu el. energije, si lahko pomagamo z akumulatorji, baterijami ali celo z fotovoltaiko. Lep primer je sončna celica na novem bivaku 2 na Jezerih, ki ima nad vrati sončno celico s pomočjo katere si lahko napolnimo telefon, svetilko... Koliko neki stane aluminijasta lestev, ki se jo pritrdi z zunanje strani koče in omogoča dokaj varno evakuacijo? Tudi do požara na Korošici ne bi smelo nikakor priti, če bi se vsaj malo držali požarnega reda.
V zimski sobi tudi pod razno ne bi smela biti vnetljiva sredstva-tekočina!! Ako gorljive tekočine v zimski sobi ne bi bilo, morda tudi požara ne bi bilo. V zimski sobi na Kamniškem sedlu, si lahko vesel, če najdeš suho-nevlažno odejo, čaj si boš skuhal s seboj prinešenim plinskim gorilnikom, vodo pa boš našel v obliki snega. Pred leti, ko sem prenočil na Kam. sedlu v zimski sobi, je bilo na oknu razbito steklo. Sneg je veter zanašal v zimsko sobo in ni mi preostalo nič drugega, kot z eno odejo-deko zatesniti odprtino v oknu. Poškodbo še javiš domačemu PD in stvar je bila dokaj kmalu sanirana. Tudi časi, ko si v bivakih ali zimskih kočah našel še "šporget" oz. peč-gašparček so mimo in tudi prav je tako. Narod je bil len, da bi s seboj prinesel kak polen, pa nekaj trsk, raje je ročno prijel za prvi stol, ga z vso silo zabrisal ob svet in že je imel nekaj polen. Postelje-pogradi so imeli-imajo s spodnje strani dile"colarice" na katere so položeni jogiji na katerih naj bi spali-počivali. Na dolžini dveh metrov, si imel srečo, da si spal na treh ali štirih deskah. Občutek je bil kot, da spiš na valovih. Upam, da se po ostalih zimskih sobah in bivakih ne shranjujejo še kakšni litri bencina, petroleja ali česa drugega. Tudi menjavanje plinskih bombic-kartuš naj bi se izvajalo na prostem, nikoli v zaprtem prostoru!! A žal prevečkrat videvam, da posamezniki to počno v bivakih ali celo v zimski sobi. Z obrazložitvijo, da zunaj piha in da je mraz.
(+5)všeč
ločanka17. 11. 2019 16:05:51
Meni je izredno sumljivo to, da je pogorelo praktično po zaprtju koče. Ne vem, zakaj sem pri mojem prvem in seveda zadnjem obisku te koče v oktobru imela občutek, da je bil tisti, ki je stregel malo pod vplivom nekih substanc, ker je bil zelo nataknjen in nič prijazen ali pa je imel samo slab dan. Pojma pa nimam, ali je bil oskrbnik, kuhar ali nekdo drug.

Koča sama pa mi je bila izredno všeč in sem se spraševala, kako to, da sem tako dolgo odlašala z njenim obiskom.
(+9)všeč
redbull17. 11. 2019 17:09:28
Razmišljanje na mestu
(+2)všeč
panda17. 11. 2019 17:38:26
Žalostno je to, da brez dobrodelnosti danes skoraj nič več ne gre....ne glede na to ali je vzrok birokratska država s svojimi "nečloveškimi predpisi za malega državljana" ali pa tistih, kateri so s svojo malomarnostjo ali neukostjo povzročili škodo na premoženju, s katerim upravljajo. In potem "vladajo" naprej, kot da se ni nič zgodilo.
















(+3)všeč
julius17. 11. 2019 18:03:46
Rad pomagam vsem, ki so v stiski tako ali drugače. Nikakor pa nisem pripravljen, da me vsak, ki ima 5 minut časa na... Ko so pogorele tovarne, skladišča, obrtne delavnice, gostilne in...., ni nihče hodil z monštranco in zbiral prostovoljne prispevke. Zame so planinske postojanke tako kot vse ostalo, kar je povezano z gostinstvom, pridobitna dejavnost.
Spomnite se kako so vas v vseh postojankah olupili že pri enem samem pirčku.
Več ali manj vsi plačujemo različna zavarovanja in to od zdravstvenega zavarovanja do zavarovanja hiše, stanovanja itd. Če bi mi lahko kdo dokazal, da je vse to plačevanje zavarovanj brez potrebe in, da bo že nekdo zbral cekine za plačilo škode in popravilo poškodovanih stvari, če se mi bi karkoli dogodilo (zdravstveno, avto, hiša, reševanje v gorah ...), ste lahko prepričani, da ne bi plačal niti centa za zavarovanje.
Je pa še ena kruta resnica in to je, da najlepše živijo tako imenovane humanitarne organizacije in samo oklicani humanitarni zbiratelji denarja.
Ali ni lepo, da izkoristijo dobroto ljudi in si kupijo ...
(+14)všeč
Loerst17. 11. 2019 18:35:53
julius: "Predsednik PD je po zakonu iz leta 2018 lastnik društva in s tem avtomatično tudi lastnik vseh objektov."

No, tole si pa mimo pihnil. Predsednik društva pač ni "lastnik društva", še manj pa lastnik premoženja le-tega. Novela 2018 je spremenila samo to, da za obveznosti društva, ki jih le-to ne bi moglo poravnati in so posledica delovanja članov društva, jamčijo s svojim osebnim premoženjem odgovorne osebe društva.
(+2)všeč
jax17. 11. 2019 22:22:15
@julius
Rad pomagam vsem, ki so v stiski tako ali drugače. Nikakor pa nisem pripravljen, da me vsak, ki ima 5 minut časa na... Ko so pogorele tovarne, skladišča, obrtne delavnice, gostilne in...., ni nihče hodil z monštranco in zbiral prostovoljne prispevke. Zame so planinske postojanke tako kot vse ostalo, kar je povezano z gostinstvom, pridobitna dejavnost.
Spomnite se kako so vas v vseh postojankah olupili že pri enem samem pirčku.

Dobro, če meniš, da je edina funkcija planinskih koč ciganjenje obiskovalcev, potem seveda res nima smisla, da kaj daš. V resnici je pa tako. Če bi pogorela tvoja najljubša gostilna, bi zelo verjetno tudi povprašal po možnosti, kako pomagat. Če bi pogorela tovarna tebi ljubih proizvodov ali nemara celo tista, v kateri si nekoč delal, morda tudi. In ja, najbrž nekateri na planinske koče gledamo tudi v tej luči. Seveda gre v osnovi za pridobitno dejavnost. So pa tudi objekti, ki nam v veliki meri olajšajo (občasno pa celo sploh omogočijo) dejavnost, ki jo radi počnemo, in v kateri izmed njih smo preživeli že kak lep trenutek. In če se pojavi situacija, ko oskrbnik za nadaljnje delovanje objekta ponudi pomoč, zakaj pa ne?
(+7)všeč
Stran:123...1213141516...222324
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki