Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Prvem Voglu (2181 m)?
Glasuj

Radeče - Kum

Natisni
Izhodišče: Radeče (198 m)
Širina/Dolžina: 46,06636°N 15,18189°E
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1022 m
Višinska razlika po poti: 1125 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 277
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 96
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
S ceste Zidani Most - Sevnica, za mostom preko reke Save zavijemo desno v Radeče (iz smeri Sevnice gremo pred mostom levo) ter nato na enem od parkirišč v središču mesta parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se sprehodimo do Trga, kjer stoji Plečnikov spomenik NOB, nato pa se usmerimo na pot v smeri Kuma, Nebeške gore in Svinjskega rta. Pot naprej nas vodi po Starograjski ulici, katero pri župnijski cerkvi sv. Petra zapustimo in nadaljujemo levo, kjer se prehodno vzpnemo po stopnicah. Malo naprej dosežemo ožjo asfaltno cesto, kateri sledimo še mimo zadnjih hiš, nato pa nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpne. Pot naprej preide v gozd, še preden prispemo v gozd pa se nam ob pogledu nazaj odpre pogled na del Radeč. V gozdu pot zavije levo ter se prečno vzpne na greben, kjer ostro desno opazimo razvaline starega gradu, mi pa nadaljujemo naravnost ter kmalu zapustimo gozd. Nadaljujemo po urejeni poti med grmičevjem, nato pa dosežemo cesto, kateri kratek čas sledimo v desno, z nje pa gremo nato na pešpot, ki višje še dvakrat preči cesto, nato pa na njej ostanemo in na križiščih sledimo markacijam oz. oznakam za Kum. Višje cesta postane makadamska ter se prečno vzpne na sedlo med Vranskim hribom na levi in Svinjskim rtom na desni.
Nadaljujemo rahlo levo (za kapelico desno Svinjski rt, pet minut) ter s potjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki najprej preči pobočja Vranskega vrha, nato pa se od omenjenega hriba postopoma oddalji in nas mimo nekaj hiš pripelje do asfaltne ceste, kateri sledimo desno navzgor (če nadaljujemo po cesti navzdol lahko prispemo do palčkov v naselju Jelovo). Ko se zaselek konča se cesta vrne v gozd ter se razcepi.
Nadaljujemo naravnost v smeri Kuma in Nebeške gore (desno neoznačena cesta proti cerkvi sv. Katarine, 10 minut) ter malo naprej prečimo traso visokonapetostnega daljnovoda, od koder se nam prehodno odpre lep razgled. Malo naprej z manjšega križišča nadaljujemo rahlo desno, cesta pa višje naredi še dve serpentini, mi pa še dvakrat preči traso daljnovoda. Cesta se nato položi in nas vodi mimo posameznih kmetij, kjer se držimo glavne ceste oz. markacij. Nekaj časa nas pot vodi ob lepih pogledih, ki sežejo na levi breg reke Save, kjer vidimo Kopitnik in Gore, nato pa se cesta vrne v gozd ter se postopoma prične vidno spuščati. Po nekaj minutah spusta dosežemo manjšo dolino, kjer je križišče cest, mi pa se držimo najbolj desne ceste, ob kateri se nadaljujejo markacije. Pot naprej nas ponovno vodi skozi gozd, ko cesta zavije desno pa jo zapustimo in nadaljujemo levo na pešpot, ki se nadaljuje po neizraziti dolinici. Pot naprej je dostikrat zaraščena, višje pa se iz dolinice vzpne desno, kjer hitro dosežemo kolovoz, kateremu sledimo v levo. Tudi v nadaljevanju se še naprej vzpenjamo, hitro pa gozd zapustimo in vrnemo se na asfaltno cesto, kateri sledimo v desno. Cesta se nato položi in se pred pričetkom naselja Čimerno razcepi.
Nadaljujemo rahlo desno, kjer se nam malo naprej z leve priključi še markirana pot iz Zagrada oz. doline Sopote.
Tu nadaljujemo naravnost ter hitro prispemo do cerkve Sv. Trojice, ki se nahaja v naselju Čimerno.
Nadaljujemo po asfaltni cesti, pot pa se hitro razcepi.
Nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Kuma (rahlo levo po kolovozu Nebeška gora) ter se postopoma pričnemo prečno spuščati po pobočjih Nebeške gore, desno pod nami pa je vse bližje Škratova dolina. V nadaljevanju sledi še krajši vzpon in pri domačiji pr Kovačk se nam desne priključi še pot, ki vodi skozi Škratovo dolino.
Nadaljujemo po cesti z nje pa se že kmalu v levo odcepi še druga pot na Nebeško goro. Ko po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo križišče cest, nadaljujemo ostro desno (naravnost stara pot, ki vodi pod nadstreškom bližnje domačije) v smeri Kuma. Od križišča še nekaj minut hodimo po cesti, nato pa nas oznake za Kum usmerijo levo na pešpot, po kateri nadaljujemo vzpon. Sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, nato pa stopimo na makadamsko cesto, kateri sledimo v levo. Po krajšem vzponu po cesti prispemo do nekakšne izravnave, kjer nadaljujemo levo v smeri Kuma (desno Mežnarija in cerkev sv. Marije na Ključavici).
Pot naprej nas vodi mimo kapelice, nato pa le malo za njo nadaljujemo desno na slabšo cesto, z nje pa nekaj korakov naprej levo na kolovoz. Ob pogledu na vzpetino Ključavice se vzpenjamo po travnatem pobočju, nato pa se pot položi in preči pas grmičevja. Na drugi strani grmičevja se spustimo v bližino bližnje hiše, katero obidemo po desni strani, nato pa pot nadaljujemo po slabši cesti, ki nas vodi levo od druge hiše. Za hišo se cesta razširi, nato pa hitro prispemo v gozd, kjer se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Mali Kum in Podkum) v smeri Kuma, po poti, ki se najprej zložno, nato pa strmeje vzpenja. Višje se gozd konča in pot nas pripelje tik pod vrh Kuma, kjer se priključimo cesti, ki vodi do planinskega doma. Po cesti v nekaj korakih prispemo do planinskega doma, nekaj metrov naprej pa še do cerkvice sv. Neže na vrhu Kuma.
Radeče - stari grad 0:10, stari grad - Čimerno 2:05, Čimerno - Kum 1:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje marca 2016 in junija 2024.
zemljevid poti - Kum
Ob poti: Stari grad Radeče (Ratschach) (272m), Jelovo (532m), Vrhe (831m), Sveta Trojica (Čimerno) (825m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Radeče - Kum1
Radeče - Kum2
Radeče - Kum3
Radeče - Kum4
Radeče - Kum5
Radeče - Kum6
Radeče - Kum7
Radeče - Kum8
Radeče - Kum9
Radeče - Kum10
Radeče - Kum11
Radeče - Kum12
Radeče - Kum13
Radeče - Kum14
Radeče - Kum15
Radeče - Kum16
Radeče - Kum17
Radeče - Kum18
Radeče - Kum19
Radeče - Kum20
Radeče - Kum21
Radeče - Kum22
Radeče - Kum23
Radeče - Kum24
Radeče - Kum25
Radeče - Kum26
Radeče - Kum27
Radeče - Kum28
Radeče - Kum29
Radeče - Kum30
Radeče - Kum31
Radeče - Kum32
Radeče - Kum33
Radeče - Kum34
Radeče - Kum35
Radeče - Kum36
Radeče - Kum37
Radeče - Kum38
Radeče - Kum39
Radeče - Kum40
Radeče - Kum41
Radeče - Kum42
Radeče - Kum43
Radeče - Kum44
Radeče - Kum45
Radeče - Kum46
Radeče - Kum47
Radeče - Kum48
Radeče - Kum49
Radeče - Kum50
Radeče - Kum51
Radeče - Kum52
Radeče - Kum53
Radeče - Kum54
Radeče - Kum55
Radeče - Kum56
Radeče - Kum57
Radeče - Kum58
Radeče - Kum59
Radeče - Kum60
Radeče - Kum61
Radeče - Kum62
Radeče - Kum63
Radeče - Kum64
Radeče - Kum65
Radeče - Kum66
Radeče - Kum67
Radeče - Kum68
Radeče - Kum69
Radeče - Kum70
Radeče - Kum71
Radeče - Kum72
Radeče - Kum73
Radeče - Kum74
Radeče - Kum75
Radeče - Kum76
Radeče - Kum77
Radeče - Kum78
Radeče - Kum79
Radeče - Kum80
Radeče - Kum81
Radeče - Kum82
Radeče - Kum83
Radeče - Kum84
Radeče - Kum85
Radeče - Kum86
Radeče - Kum87
Radeče - Kum88
Radeče - Kum89
Radeče - Kum90
Radeče - Kum91
Radeče - Kum92
Radeče - Kum93
Radeče - Kum94
Radeče - Kum95
Radeče - Kum96
Diskusija o izletu Radeče - Kum
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki