Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Dovški Babi (1891 m)?
Glasuj

Katera rožca je to?

Natisni
velkavrh1. 04. 2014 06:08:30
Apolonija, Nejc Jogan-naš priznani botanik in Alenka, ki ureja rožce Kamniškega vrha so me poučili, da vsekakor ne gre za alpski dihnik,ampak za neko vrsto repnjaka.Za katerega bom še ugotavljal. Še enkrat si bom sposodil v knjižnici Floro Alpino.To sem že sam nekako proučil in razglabljal, ker Hoppe alpski dihnik ni uvrstil v naše gore.L.P.
Na Ajdni je nizkega repnjaka vse belo. Je pa repnjakov veliko vrst in dejansko jih poznamo samo par-najbolj znana sta seveda alpski in bohinjski.1
všeč
Apolonija1. 04. 2014 06:43:06
Brane, verjetno boš/bomo težko verodostojno ugotovil za kateri repnjak gre, če naš priznani botanik ni.nasmeh
Čudno se mi tudi zdi tudi slovensko ime za Brayo alpino, ki ga ima Hoppe, alpski dihnik, ker dihnik spada v drug rod- Sisymbrium.
všeč
velkavrh1. 04. 2014 10:18:48
Priročnik od Hoppeja-Alpske cvetice-je izdala založba Narava leta 2013. Prevod je naredil dr.Milan Lovka. Večkrat sem že omenil, da so rože malo drugače prevedene kot jih mi poznamo. Tudi nizki repnjak-Arabis bellidifolia- je preveden kot pritlikavi repnjak.Od repnjakov je v tem priročniku samo še alpski in bleščavi-Arais soyeri. Manjka kup gorskih rož, ki jih na splošno poznamo. V bistvu za tak priročnik škoda.Drugače pa je popolnoma uporaben-notri je opisanih več kot 500 cvetic z barvnimi fotografijami in strokovno razlago o listih, cvetu-zemljevidom gorstev.
všeč
otiv1. 04. 2014 12:30:07
Nekaj cvetočih utrinkov z včerajšnjega sprehoda na Kranjsko reber. nasmeh
Te vijolice sem kar z avta slikal.1
Beli repuh2
Vraničnik verjetno ljubi vlago, saj je rasel sredi potoka3
Se vidi, da je bilo toplo4
Podlesne vetrnice ni bilo prav veliko5
Poživijo še trenutno sivo naravo6
všeč
B.C.1. 04. 2014 20:48:25
Apolonija, hvala za pomoč pri prepoznavanju mojih rožic. Ko bom imela več časa, bom dopisala imena k slikam. So pa bile fotografije posnete na pobočju Vremščice, na Slatni (914 m).
všeč
velkavrh3. 04. 2014 06:23:42
V nedeljo se gre iskat na Grmado blagajev volčin. Izlet organizira PD Škofja loka-botanični odsek. Odhod z avtomobili ob sedmi uri zjutraj izpred hotela v Škofji loki.To je izredno lahka , nenaporna ,kratka tura.Prijavite se lahko samo še danes na PD Škofja Loka. Ali se bo res šlo, napišem v petek ali soboto, ko bo javljeno, v nasprotnem primeru pa kam drugam iskat avrikelj.Lani sem ga odkrival sigurno na kakih petnajstih spomladanskih turah.L.P.
všeč
Apolonija3. 04. 2014 07:51:43
Se gre iskat blagajev volčin ali dišeči volčin ali oba? Dišečega smo navadno hodili tja gledat za 1.maj. Veliko blagajevega volčina je tam v bližini na Jeterbenku (ali kako se že reče). Dobro slikaj, Brane, dan bo lep. Lp
všeč
otiv3. 04. 2014 08:33:19
Cvetita nekako oba v istem času, tako da je možnost, da oba vidiš velika. Letos je vegetacija zopet zgodnja na pretekla leta. Jeterbenk je seveda pravilno, le podrtega drevja je tam ogromno. Jaz bom poskusil srečo na Kopitniku v naslednjem tednu.
Lep pozdrav vsem!nasmeh
všeč
velkavrh3. 04. 2014 10:29:18
So mi že sporočili, da turca na Grmado bo. Vodiča vedno naredita en teden ogled poti ture prej in sta rekla , da blagajev volčin odpira cvetove.Danes pa sprehod okoli diagnostičnega centra na Bledu.
Evo-pod gradom dlakava zlatica-pogled v njen cvet.1
Jo je res polno.2
Zraven je krvavi mleček.3
Našel sem prerasli mošnjak.4
Ima značilen cvet in nekako sive liste.5
Pod gradom najdem že brstično konopnico.6
Še pogled v njen cvet.7
Tudi velecvetna mrtva kopriva je tukaj.8
Privablja čmrlje.9
Mala strašnica.10
Še bližje cvetek.11
Na škarpicah pa cvete zidni poponec.12
Poškili sem seveda po cvetličnih gredicah-velikonočnica -bela -gojena. V naravi ne vem , če taka obstoja.13
Pa še prelepa vrtna veternica(Anemona).Svoj čas sem jih imel v cvetličnem vrtu vse polno.14
všeč
Apolonija3. 04. 2014 14:01:43
Brane, napreduješ v slikanju .nasmeh Velikonočnica, kot imenuješ rastlino na 13, je seveda vrtnarska. Vrtnarji žlahtnijo navadni kosmatinec- Pulsatillo vulgaris in prodajajo v različnih barvah. Med ljudmi se je razširilo ime "velikonočnica" za vse vrtne kosmatince, čeprav je v resnici to ime za Pulsatillo grandis z Boča. Pri nas, se mi zdi, raste 5 različnih kosmatincev: gorski, alpski, beli, veliki, navadni.Kako je že s pomladanskim kosmatincem- Pulsatilla vernalis? Lp
všeč
velkavrh4. 04. 2014 08:21:42
Dobro jutro! Danes sem se poglobil v raziskovanje dveh vijolic okoli doma.
To je moj navadni čaplevec-skoraj za herbarij.1
Na bregu pri reki Kokri pa je veliko rastišče trpežne srebrenke.2
Cvetje je res lepo.3
Na travničku pa vse modro spominčic.4
Lepe so tudi v pomladnem šopku.5
Navadni gabez bo vsak čas odprl cvetove.6
To pa je moja študija dveh vijolic, ki rastejo na travničku. Nikoli ne rasteta skupaj. Cvet je pri temneje obarvani že na pogled večji.Na vsak način gre za gozdno vijolico.Manjši cvet pa pripada srhkodlakavi.7
Tudi po listih se razlikujeta.Gozdna ima bolj jajčast list, zato dvomim, da je gozdna.8
Danes pa ugledam presenečenje na mojem improviziranem skalnjaku-visoki jeglič. Res majhen, pa vendarle.9
Lani, ko smo delali malo skalnjaka je bil podarjen-cvetoč.Jeseni pa smo morali spet preseliti te rastline zaradi urejanje parcele.10
(+1)všeč
Apolonija4. 04. 2014 18:39:42
Nekaj mojih današnjih rožic, lp
1
2
3
4
5
6
všeč
velkavrh4. 04. 2014 23:14:48
Dober večer Apolonija! Bom še jutri pokomentiral tvoje slikce rož-lepo.Čisto vseh ne poznam.

Tvoj komentar bele nizke rožce s ture k Valvazorju minulo nedeljo mi ni dal miru in res sem odkril pravo ime.Gre za spomladansko kokošnico-Erophila verna. Našel sem jo v priročniku Flora Alpina. Je od 3-20 cm visoka , cvet je velik samo 3-5 mm.Spada v rod križnic. Cvete pa od februarja do konca maja.Velja za eno izmed prvih spomladanskih rožic sredogorja. Tvori obsežne bele zaplate.
Torej spomladanska kokošnica.Je majhna nežna rožica in jo res lahko spregledamo.1
Rastla je na Žirovski kot na Zabreški planini in na Ajdni.2
Tako obsežno je bilo rastišče na vrhu Ajdne.3
všeč
velkavrh5. 04. 2014 08:26:48
Apolonija sedaj pa si na vrsti!Malo rosi in se ne mudi iti v Kalio. Med drugim bomo posadili ameriške brusnice.

Natančno sem pregledal vseh šest sklopov slikc in ugotovil.

1. Na prvi vidim, da se praproti prebujajo . Tudi jaz si želim urediti senčen in hladen kotiček za te rastline. Leva zgornja slikca verjetno prikazuje neki lisičjak-verjetno lanski.Ni pa mi jasno kaj so to za eni listi rastline na slici desno spodaj.Praproti premalo poznam, da bi ugotovil ali je na levi spodaj in desni zgoraj glistovnica.Japonci mlado glistovnico celo jedo.

2.Leva slikca zgoraj prikazuje grahorko-spominja me na gozdni grahor-on ima tako živahne vijolične barve.Pod njo mislim, da je gozdni šebenik.Je pa ta šebenik zelo podoben našemu vrtnemu šeboju in nas lahko slikca zavede.Levo zgoraj je rumena veternica.Pod njo pa meni tako ljuba spomladanska torilnica. Meni ni tako bujno cvetela.Lani sem jo prinesel z Ljubelja.

3.Levo zgoraj so gorske narcice-nam tako znane ključavnice. Tudi jaz jih imam polno. Ne vem sicer od kje jih je dobila moja mama. Že vseskozi odkar pomnim so pri mamini hiši.Spodaj je ena vijolica-pred leti sem jo imel tudi jaz.Zgoraj desno rdeče rože ne poznam.Pod njo pa je vsaj trenutno še meni nedoločljiva vijolica. Trudim se dokončno ločevati-gozdno, srhkodlakavo, pasjo in še kakšno. Ni pa dišeča-to vsekakor.

4.Zgoraj levo je rdeči tulipan. Zgleda nizki-ne vem če botanični. Precej let nazaj sem poznal ogromno vrst od darwinovega do raznih botaničnih. Neko jesen sem posadil sigurno sto čebulic -seveda nezaščitenih v Stiški vasi. Spomladi je prišel komaj kak ven. Voluharji so imeli pojedino. Tudi zaščitne košarice naslednje leto niso pomagale, čeprav sem jih dvignil nad nivo zemlje. Pojedli so vse od žafranov do morske čebulice in raznih hrušic. Od takrat smo imeli njivo narcis.Spodaj se mi zdi , da je rumeni ameriški pasji zob. Imel sem ga tudi jaz.Desno zgoraj je en lep močno rozen jeglič. Kateri ne vem. Za moknatega ime premočno barvo in prebogato cvetje.Pod njim pa je navadni jeternik- vsaj mislim.

5.Peta slikca pa mi predstavlja uganke. Edino levo spodaj prepoznam ene vrte mlečka. je lep s to rjavo sredino v cvetu.

6. Zgoraj levo je navadni slečnik.Spodaj ene vrste klinček-ne vem kateri. Na skalnjaku v Stiški vasi sem imel kar petnajst vrst raznih nizkih klinčkov-vmes tudi gojene iz narave.Od te množice se mi zdi , da jih imamo samo pet vrst.Desno zgoraj bbi bil lahko wulfenov jeglič. Ko so zvedeli, da nekaj čaram doma z skalnjakom so mi kar tekmovali, kdo mi bo kaj prinesel in dobil sem v dar tudi ta jeglič. Ker sem moral zasilni skalnjak podreti in imam sedaj zasilno rastišče teh rož, zgleda , da ni preživel zime.Spodaj pa je meni tako ljub avrikelj. Ta pa je presajanja prenesel, kot tudi visoki jeglič.Od sviščev in veternic pa zgleda , da ne bo nič.Moj avrikelj je že odcvetel.L.P.
všeč
otiv5. 04. 2014 09:10:06
Nimava vrta, imava pa rože doma,
ob cvetenju njih vesela sva oba.nasmeh
1
2
3
(+2)všeč
Apolonija5. 04. 2014 14:29:26
Odgovorim pozno zvečer, ali kot pravi otiv, proti jutru.nasmeh
všeč
Apolonija5. 04. 2014 20:56:23
Brane, 2X bravo! Prvič, da si se tako potrudil in ugotovil pravo ime za "svoj repnjak", ki je zame tudi čisto novo, in drugič, ker si ugotovil večina mojih rastlin.

1. Zgoraj levo so lepe zračne korenine bršljana, ki se vzpenja na drevo. Sledita dva posnetka kitajske glistovnice Dryopteris cycadina. Spodaj na sredini je kraljeva praprot, na desni pa listi Disosme delavai, ki je doma tudi na Kitajskem.

2. Rastline so iz narave in si jih dobro poimenoval, rumenka pa je res šebenik.

3. Rastlino na desni poznaš, je sorodnica trpežne srebrenke, enoletna srebrenka. Poleg vrtnarske vijolice spodaj je, po mojem, rivinova vijolica.

4,Imaš spet prav. Poleg botaničnega tulipana je Primula dentata, poleg pasjega zoba pa spet Kitajka Jeffersonia dubia.

5.desno zgoraj rumeni petelinček- Corydalis lutea, spodaj spet listi druge disozme.

6.ena alpskih primul iz Švice, ni wulfenova, nageljček z bolgarskih gora -Dianthus microlepis.

OTIV, imaš lepe rožice doma in v naravi. Vsaj nimaš toliko skrbi, dela in tudi...izdatkov! lpnasmeh
(+1)všeč
B.C.5. 04. 2014 21:37:16
Pozdravljeni, pošiljam nekaj fotografij, posnetih na Kokoši, hribčku v bližini Lipice.
jetrnik1
jetrnik2
grahor3
hrušica4
cipresasti mleček5
vijolica6
rani mošnjak7
repnjak8
petoprstnik9
podlesna vetrnica10
brin11
lesna goba (pisana ploskocevka)12
lesna goba (pisana ploskocevka)13
tale zelenec me je pa prav pošteno prestrašil14
(+3)všeč
otiv5. 04. 2014 21:58:19
@B.C. to je pa veselje pogledati.mežikanje
(+1)všeč
Apolonija5. 04. 2014 22:09:12
Prave umetniške slike!
(+1)všeč
Stran:123...8283848586...445446447
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki