Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste v hribih že kdaj kaj izgubili?
Glasuj

Peca

Natisni
redbull30. 04. 2012 23:49:50
js sem ga tudi videl v soboto,, vendar nižje tam oklrog 1400m višine,,kr debel črni gad-sem se vstrašo- na poti iz pece
všeč
katty2. 05. 2012 15:13:40
Za praznik dela se odločimo za enega izmed do sedaj še nikoli obiskanih dvatisočakov. Peca je bila v planu enkrat v maju, a je bilo povabilo tako mikavno, da smo ga seveda takoj sprejelinasmeh.
Iz Mežice nas vodi nekaj časa asfaltirana pot, ki pa do izhodišča v Jakobah zamenja podlago(pot je v odličnem stanju). Po polnem parkirišču sodeče, bo danes obiska kar precejvelik nasmehmežikanje...pričakovano. Že takoj v startu smo šli po bližnjici, ki se nato priključi kolovozni poti. Kmalu pridemo do koče. Pa ga maširamo kar naprej. V pričakovanju na ferrato, ki nas je čakala. Tam na začetku plezalne poti se nam odprejo zares lepi razgledi, predvsem na KSA in tudi KARAVANKEnasmeh. Čudovito. Plezalna pot je supernasmehmežikanje(kopna), zame letos prva taka prava zadeva---pravo testiranje pred vrhuncem sezone. Nekaj snega je na sedelcu in seveda pod vrhom. Da se jim seveda izogniti, razen če ga, sneg seveda, želite še malo potipatieek. Poležavanje je sicer prijetno, a bi bilo še prijetnejše, če bi bil sonček bolj radodarnejši. Bolj so nad nami bedeli oblaki, ki jih niti veter ni razkadilmrk pogled. Po debeli uri lenarjenja gremo po lažji poti dol. Na sedelcu se razdelimo...z Mojco greva še na Malo Peco in do Kralja Matjaža, preverit, če še pazi na svoj zaklad. Pri koči nas čaka okusna jedača in pijača, ki nam da novih moči. Ob sestopu pa še na ogled desetglave smreke. Ki je res edinstvenanasmeh. Se ji kar ne moreš načuditi. Še malo, pa bomo na izhodišču.
S polnimi glavami lepih vtisov se odpravljamo proti domu. Veseli, da nam je bilo vreme naklonjeno.
Koča na Peci je imela danes kar nekaj obiska1
prva jeklenica se nahaja nekaj metrov stran od koče2
na sedelcu se nam začnejo odpirati lepi razgledi3
tista stena nas čaka, da jo preplezamo...prav luštna je :-))4
na vrhu plezalne...še čez sedlo in kmalu bomo na vrhu5
po tejle steni baje tud plezajo o-)6
moja kompanija...faca ste, vsi :-)7
pogled nazaj na sedlce8
pot lahko nadaljujemo še po grebenu Pece...mislim, da je eden izmed vrhov tudi Končnikov vrh9
pogled na avstrijsko stran10
značilna podoba Uršlje gore11
veselje na vrhu ;-))12
za nekatere zelo pomemben ŽIG13
vpisna skrinjica 14
(+2)všeč
damijan664. 05. 2012 16:58:21
S Simono pa sva na Peco splezala 2. maja. Gor sva šla iz Jakob po plezalni (lepo varovana in speljana po sončni strani Karavank), dol pa po lažji poti. Na vrhu sprva sama, kasneje je prišlo še nekaj pohodnikov. Pot sicer vseskozi suha, le od sedla proti vrhu delno zasnežena, a se da tem zaplatam izogniti. Vreme spremenljivo (sončno in oblačno) in precej vetrovno. Pri povratku daljši postanek na koči, kjer sva si privoščila topel napitek in izvrstne kločeve nudlne.
Hja, pri vzponu na koči pa prijetno presenečenje – Tina Maze, ki se je s sestro že vrnila z vrha. Bila je izjemno dobro razpoložena, nasmejana, prijazna, pripravljena se slikati z vsakim, podeljevala je avtograme – skratka niti sledu o ˝zvezdniškem obnašanju˝. In tudi zato bom vedno navijal zanjo.
Tako da, ja, dan je bil res popoln.
ni tako hudo kot izgleda1
del prehojene poti2
danes verjetno edina s čeladama3
(+3)všeč
pavaonurmi4. 05. 2012 18:15:06
Kaj pa slika s Tino?nasmeh
(+1)všeč
garmont4. 05. 2012 18:59:05
Prvo sliko si pa precej obrnil .velik nasmeh Res ni tako hudo.
Kar pa opažam je žalostno, namreč, da res zelo malo ljudi nosi v manj zahtevnih stenah čelado. Plezalna na Peco je lep primer,pa recimo Konj iz Presedljaja, pa Komarča...
všeč
jprim4. 05. 2012 21:52:15
Ja, splezala,zavijanje z očmi počasi že tudi sama ločim, kaj je zavarovana pot in kaj je plezanje.nasmeh
LP!
(+1)všeč
Janezs10. 05. 2012 14:26:18

Vceraj sprehod na Peco.
Kot veckrat to zimo, tudi vceraj po poti Kumer - Peca. Zacnem v soncnem jutru, ko sem prisel na vrh je zacelo rahlo rositi. Bil je pa ze tudi pozen popoldan. Pot skoraj povsod kopna,Tako, ce ne bo novega snega, se bo hitro posusila, no pa tudi novi sneg sedaj ne oblezi predolgo. Se nekaj slik in Lp.
  Malo shojena pot1
  Svetloba-in sence2
  Malo se grem cistilca poti3
  Pred manu ze nekaj vpisanih pohodnikov- sedaj nekaj kapelj dezja4
   Pogled na avstrijsko stran5
  Nekaj takih krpic se vstraja6
všeč
Janezs19. 05. 2012 20:48:40


Kumer- Kordezeva glava.
Delovno akcijo in vzpon na Peco, lepo zdruzim v lepem soncnem vremenu. Sneg hitro pobira. Peco je danes obiskalo, kar nekaj pohodnikov. Lp
 Tukaj zacnem s hojo1
   Pred dnevi je bilo snega veliko2
  Hitro se menja kopno in sneg3
  Navecji nanos danes4
    Vrh ni sameval5
    Koncnikov vrh in Bistriska spica6
   Na Raduhi tudi ni prehudo7
(+1)všeč
robi1419. 05. 2012 23:17:11
Danes opravil krožno pot od rudnik Topla - dom na Peci - vrh - Knipsovo sedlo - rudnik Topla.
Pot skozi gozd do Doma na Peci se malo vleče, vendar razgledi in zanimivosti ob poti hitro pretehtajo. Sneg se začne že kmalu po prečenju grape (rjav mah) in ga je do vrha v gozdu vedno več, ne predstavlja pa nobene ovire in bo verjetno v parih dneh skopnel.
Z vrha proti Knipsu in naprej po dolinici je pot najlepša, ko pa prečiš rob planote in se začneš spuščati v dolino pa gre samo naravnost navzdol.
Krožne poti v obratni smeri kot sem jo opravil nebi priporočal, razen če res nimaš rad svojih kolen. velik nasmeh

Meni osebno je ta pot veliko lepša in zanimivejša kot pot iz Podpece. Na poti so lepi razgledi, veliko živali (veverice, gamsi, krokarji...), skratka priporočam!
(+1)všeč
jprim19. 05. 2012 23:20:25
Zanimivo, nekaj novega - dvakrat identično besedilo, enkrat razmere, drugič komentirani izleti.zavijanje z očmizmeden
všeč
Janezs30. 05. 2012 20:29:14

Danes obiskalPeco.
Zacel sem v blizini Ledrovceve kapele, steza kopna in suha.Pri vracanju nazaj, sem pa zopet cistil pot.Nevihte so me pustile pri miru do 16h. Potem pa v dolino. Lp.
    Topica, Ojstrc, mali Obir in veliki Obir1
  Koncnikov vrh in Bistriska spica2
   Malo pod vrhom3
   Najvisji del Pece4
všeč
pohodni3. 06. 2012 17:44:57
Minilo je že skoraj desetletje, odkar smo se prvič povzpeli na vrh Pece. Gora nam je ostala v zelo lepem spominu in že takrat smo dejali da se na ta vrh še zagotovo kdaj vrnemo. Da pa ne bi bilo vse enako kot takrat smo tokrat izbrali drugo pot. Parkirali smo pri opuščenem rudniku Topla, ter se polni energije odpravili po lepo speljani poti direktno gor proti mali Peci. Ves čas nas je tudi po gozdu spremljalo obilo zelenja in cvetja, pa tudi pot je prav luštno speljana, saj se vsake toliko časa malce zravna, da lažje zadihamo in smo pripravljeni za naslednji strmi vzpon. Pri razpotju nad malo Peco smo zavili levo na strmejšo plezalno pot, saj je najmlajši sin izrazil željo, da malo potrenira hojo po zahtevnejših poteh, ter uporabo samovarovalnega kompleta. Z vrha gore smo sestopili po lažji poti do doma pod Peco, tam malce posedeli in nato je sledil še obvezen obisk Kralja Matjaža in hiter spust proti dolini.
pašna ograja nad parkiriščem pri rudniku1
z barvitim hmeljem poraščena grapa2
v zelenju proti mali Peci3
tudi smreke jo imajo4
cvetje na vrhu male Pece5
gremo proti plezalni6
ta malemu je lepo šlo7
povsod jih je8
na vrhu,  proti zahodu oblačno in brez razgledov9
živahno, gorske postojanke še ne bodo zamrle10
(+2)všeč
neph14. 06. 2012 15:44:42
Danes sem bil na Peci po zavarovani poti, izhodišče karavla. Na vrhu na začetku še čudoviti razgledi, sonček in popolno brezvetrje. Pot je bila ob vzponu še nekoliko vlažna in jeklenice hladne in mokre.

Zanimiv in nepozaben del ture je bila gotovo gruča gamsov, ki sem jih opazil pod Kordeževo ramo. Na oko okrog 30, od najmanjših do velikih, toliko jih na kupu še nikdar nisem videl, sploh pa ne na Peci. Tudi pri sestopu sem opazil "družinico" nad sabo, pet ali šest komadov. Na žalost so se precej hitro oddaljevali, tako da jih nisem niti poskušal slikati. Koča je bila ob sestopu okrog pol enajstih odprta.
všeč
Janezs15. 06. 2012 22:14:05
Danes sem bil na Peci , z juzne strani Kumer -Kordezeva glava.Za pot in delo sem porabil deset ur.Od zivali sem tokrat videl le srnjad. Ob pol dveh na vrhu megla , drugace pa cudovit dan.Lp
zadaj KSA1
mali in veliki Obir2
Knipsovo sedlo3
vrh v megli4
polovicen pogled v Avstrijo5
všeč
schristina18. 06. 2012 10:03:40
Včeraj bili na Peci. Po zahtevni gor, dol pa po lahki. Štartali ob 7h z Jakob. Prepozno. Vročina!!! mrk pogled
všeč
Janezs21. 06. 2012 10:40:15

Nocni pohod na Peco.
S Stefanom nekaj minut pred polnocjo startava v Zerjavu in se preko Crne, Pristave in Miheva odpraviva na Peco. Bila je jasna mirna noc. Na vrh stopiva v slabih treh urah. Malo pogledava okrog in sestopiva proti Kumru.Malo nizje postane vegetacija bujnejsa, zaradi rose pa tla mokra.Zaradi mojega pogostega obiska na tej poti, nisva imela orientacijskih tezav. Ob pol petih sva pri Kumru nalozila stvari, ki jih bova rabila na poti proti Olsevi. Pot ne predstavlja nikarsnih ovir. Lp.
    V Zerjavu cakava na zacetek poti1
   Na kriziscu za Heleno2
  Nad Mihevom3
 Nad Nonetovo koco4
  Mimo doma na Peci5
  Na vrhu Pece6
  Sestop s Pece v smeri kumer7
   Kmetija -Planinski dom Kumer8
(+2)všeč
garmont21. 06. 2012 21:17:10
Danes je Peca bolj kot ne samevala. Rožice so v polnem razcvetu. Lepo.nasmeh
Lp
1
2
3
(+2)všeč
Alni23. 06. 2012 18:43:31
Zanima me v kakšnem stanju je makadamska cesta na JAKOBE? Jutri imava namen iti pa ne veva ali je makadamska cesta v kaj boljšem stanju kot je bilo nazadnje pisano??
Hvala!
všeč
garmont23. 06. 2012 21:51:07
Lepo prevozna tudi za " normalna " vozila.
Kar brez strahu.
Lp
všeč
Alni24. 06. 2012 17:22:11
Izbrala sva daljšo pot od Toplenasmeh Žal pa je bil vrh na Peci danes v popolni megli mrk pogled Tako da razgleda ni bilomrk pogled
Ker bi se še želela 1x vrniti saj želim videti razgled me zanima kakšne izkušnje imate z meglo in Peco? nasmeh Sva bila 9.30 zgoraj prehitra?nasmeh
všeč
Stran:123...1617181920...565758
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki