Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasuj

Varnost v gorah

Natisni
eftomi12. 07. 2013 16:02:52
Lepa plezalska z ravno pravo količino železja je tudi s Turske gore do Kamniškega sedla (čez Žlebiče) in je bolj razgibana kot Žrelo (ni samo plezanje navzgor, ampak se zanimivo plete sem in tja). Nisem pa plezalec, nedvomno je še veliko drugih "čistih plezalskih", naj drugi povejo nasmeh Pa varen korak želim.
všeč
Keko12. 07. 2013 16:54:06
Hanzova na Malo Mojstrovko. Zelo lepo varovana, kot nalašč za vajo samovarovanja, na koncu malo lahkotnega poplezavanja.
(+3)všeč
pikica119. 07. 2013 19:53:41
(+1)všeč
ljubitelj gora19. 07. 2013 19:57:15
˝Ne priporoča pa, da bi si informacije pridobivali na spletnih forumih, saj policija ugotavlja, da vse več ljudi, ki tudi sami o tem ne vedo dovolj, zavaja druge in jih spravlja v nevarnost.˝

(+1)všeč
Daaam19. 07. 2013 20:08:10
...jah kaj čmo...če nas pa družba poneumlja.. enim tud pogovor s super duper reševalcem/alpinistom/gorskim vodnikom v eni osebi, s 40 leti izkušenj v gorah, ne pomaga, da ne bi neumnosti počel v gorah.. je ne rase rožce, ki bi to pozdravla..čeprov je Pehta drgač trdila..
(+7)všeč
urbancek19. 07. 2013 22:03:44
Hja, potrebno je pač imeti sposobnost, da s spletnih forumov "pobereš" le kredibilne informacije in od kredibilnih piscev prispevkov in da to kombiniraš z zemljevidi in drugo planinsko literaturo. Včasih je potrebno vzeti tudi kak kos opreme več, tudi če na forumu kdo trdi, da je ne potrebuješ... Za svojo varnost si odgovoren sam in ne splet oz. spletni forumi. V kolikor pa sebe in svoje življenje daješ na kocko zaradi takšnih in drugačnih informacij s forumov si si kriv sam. Pa srečno!nasmeh
(+8)všeč
ljubitelj gora19. 07. 2013 22:18:40
Spet:
http://www.gore-ljudje.net/novosti/94748/
Opozoriti moramo še na vse več opisov na različnih forumih in družbenih omrežjih, kjer posamezniki, ki niso strokovnjaki za ocenjevanje planinskih poti, v svojih opisih pretiravajo (tako v pozitivno kot negativno smer). S tem vse obiskovalce gora, ki na tak način poskušajo dobiti določene informacije, zavajajo in jih s tem spravljajo v veliko nevarnost. Vsem, ki se želijo seznaniti oz. dobiti informacije o določeni gori, svetujemo, da informacije pridobijo iz uradnih vodnikov, ki jih izda Planinska zveza Slovenije, ali pa od turističnih društev.
(+1)všeč
Becar19. 07. 2013 22:57:29
Še kako bi se strinjal z obema uradnima objavama glede forumov in dodal, da zelo pogrešam red na tem področju. Jaz bi recimo nekomu, ki tule reče da je npr. Hanzova na Mojstrovko otroški vrtec, ali da je SVK na Furlanovi za brezveze, ali da se hodi po Furlanovi v teniskah, podal izključitev s foruma in kazensko ovadbo zaradi povzročanja splošne nevarnosti. To so izjave, ki zelo odstopajo od napotkov v planinskih vodnikih. In se absolutno ne morem strinjati, da si je potem vsak kriv sam, ko posluša neko tako brihto. Takšne izjave (športni psiholog g. Vodeb bi imel gotovo veiko povedati na temo postavljanja pred drugimi, igranja frajerja) lahko povzročijo hude poškodbe ali smrt. Tu bi se popolnoma strinjal; začetniki naj berejo predvsem planinske knjige in naj ne dajejo večjega pomena forumom, kjer se ne dela selekcija izjav na področju varnosti.
všeč
lynx20. 07. 2013 09:51:12
Ne moreš reči, da je kriv samo pisec. Forumi so že izvorno mesta izmenjave mnenj in ne wikipedia, kjer so mnenja ter nepreverjene informacije hitro izbrisane ali pa označene s "[citation needed>".

Če uporabniki nočejo kupovati vodnikov, je ta stran polna opisov in vsi imajo zraven oceno po grobi PZS klasifikacij in druge podatke. Še preden sploh prideš do subjektivnih opisov.

Me kar malo skrbi tale pokroviteljski trend. Kot nekakšna amerikanizacija; povsod opozorila še za najbolj trivialne stvari. Malo zdrave pameti pa bo, informacij je na voljo več kot dovolj. Če se kdo niti minimalno ne potrudi, si je pa res sam kriv.

Bral sem, da je požiranje mečev, žongliranje motork in bosonogo hribolazenje trivialno, ampak me ni prav nič zamikalo, da bi probal, sploh brez dodatnih poizvedb. Verjamem, da isto velja za večino.

Konkreten predlog izboljšave: pred gumb Natisni en gumb/povezava na stran gore ali poti na katero se tema nanaša. Tako bodo informacije lažje dostopne za tiste, ki spremljajo samo forum.
(+8)všeč
dprapr20. 07. 2013 10:13:32
Moje mnenje je, da so opisi na forumu samo dopolnilo uradni literaturi s tega področja. Zanimivi so predvsem zaradi fotografij trenutnih razmer in včasih tudi zaradi zanimivih zapisov doživetij. Tukaj lahko najdemo tudi kakšen nasvet za kakšno "pot", ki je ni v uradni literaturi. Še pomembneje je, da se tu stkejo vezi med podobno mislečimi, kar je preko uradne literature bolj težko!
Verjeti 100% nasvetom s foruma pa je neumnost in lahkovernost. Opisi so namreč vedno subjektivno naravnani in so, kot lahko vidimo, že nasveti za kakšno pot zelo različni. Stvar posameznika pa je, kako bo ravnal in kateri nasvet bo upošteval!
Zanimivo pa je, za kaj bi vse nekateri na tem forumu nekoga ovadili!? Ravno zaradi takšnih sem se začel izogibati markiranih poti in koč.
Lp s Štajerske vsem, ki uživate v gorah!
(+10)všeč
Becar20. 07. 2013 10:37:29
Rubrika komentirani izleti ima zelo dobre opise, ČE NE BEREMO TISTEGA KAR SLEDI POTEM naprej. In to je, kar jaz na tem forumu cenim. Vsi ostali subjektivni bahaški komentarji na temo varnosti ali težavnosti, so balast tega foruma. Ker pa imajo lahko katastrofalne posledice, jih ne moremo enačiti s tem, če nekdo reče da je imel lepo vreme, v resnici pa je imel slabo vreme. Jaz osebno ne dam nič na subjektivne komentarje, ali pa upoštevam nekaj zanesljivih oseb na tem forumu za katere mi je bilo takoj jasno, da ne kvasijo neumnosti.

Če sem tule kdaj na neko vprašanje sam podal oceno težavnosti, je bila ta vedno skladna z literaturo in izkušnjami, da je strokovna literatura zelo merodajna. In na mene tisti komentarji v člankih reševalcev gotovo niso leteli. Nekateri drugi pa se lahko zamislite....

Dprapr, kar ostani na nemarkiranih poteh. Tvoje kritiziranje na osebnem nivoju namreč na markirane poti ne sodi. Plus če se prav spomnim, si ravno ti zagovarjal da je pot na Okrešelj odlična za 4 letnike. Mogoče so pa imeli reševalci ravno tebe v mislih.
všeč
Keko20. 07. 2013 11:47:00
Če na forumu znaš ločiti zrno od plevela, se najdejo kar koristne informacije, ki ti lahko kar dobro pomagajo pri načrtovanju ture. Meni je bil ta forum že velikokrat v pomoč.
Ker se razmere skozi čas v gorah hitro spreminjajo, so prav informacije, ki se nanašajo na trenutne razmere (podori, snežišča, poškodovana varovala...), zelo koristne posebno za manj izkušene. Tudi razne debate in kresanja različnih mnenj me ne motijo, dokler ostajajo v normalnem okviru.
Je pa kar prav da moderatorji bdijo nad forumom, ter tu in tam pobrišejo kakšne komentarje, ki preveč razvnemajo strasti.
(+11)všeč
urbancek20. 07. 2013 17:00:09
@Becar: A če ti nekdo reče da skoči v prepad, boš ti kar skočil? Verjetno ne...zavijanje z očmi
In če ti nekdo napiše, da je pot otročje lahka, mu boš kar verjel, brez da bi še malo poizvedel?
In res je kar pravi lynx glede pokroviteljskega trenda... Poleg tega pa je dandanes v modi tudi prelaganje odgovoronsti na nekoga drugega (nihče ne bi bil nikoli za nič sam kriv). Sigurno si sam kriv, če si na podlagi ENE subjektivne informacije z nekega foruma ogroziš življenje (ki je mimogrede tvoje in ne od soseda). Nihče te ni prisilil v to, da glej točno ta vir, pa si ga, brez da bi se globlje pozanimal, torej si si kriv sam. Meni je to jasno, da zase nosim odgovornost izključno sam. Če pa tole preberem, pa vidim, da marsikomu to ni jasno in bi nekateri vedno radi, da je za njihova početja nekdo odgovoren, da je vedno nekdo za njihovim hrbtom... Lp!
(+12)všeč
korl20. 07. 2013 18:55:08
@urbancek: @Becar: A če ti nekdo reče da skoči v prepad, boš ti kar skočil? Verjetno ne...

Seveda da bo, celo z zaletom - a le če je dovoljeno po zakonu! velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
(+11)všeč
ljubitelj gora20. 07. 2013 21:42:57
Meni je na eni izmed preteklih tur spodrsnelo na snežišču (spodaj je bil led, zgoraj pa tanka plast južnega snega) in sem letel dol po snežišču k sreči sem imel pri sebi cepin, koga lahko potem krivim zato. mrk pogled
(+1)všeč
Becar21. 07. 2013 08:50:45
Urbancek, ne gre za prelaganje odgovornosti. Gre za to da smo v 21. stoletju in bi mogoče kakšen pohodnik - začetnik pričakoval, da se tudi na največjem slovenskem hribovskem portalu najde zanesljive informacije brez da ločuješ ˝zrno od plevela˝ kot se je nekdo izrazil ali brez da hodiš v knjižnico po vodnike. Ne vem koliko mladih gre recimo danes v knjižnico po nek kuharski recept? zavijanje z očmi Mogoče pa nekdo dan pred turo le odpre portal in prebere tisto, kar pač takrat vidi na prvi strani. Niso vsi vsak dan tule gor, pa tudi ne vem zakaj bi moral vsak naštudirati psiho nekoga, ki je objavil neko bedarijo. Ni časa, da boš za vsako turo prebral 10 rubrik in 5 planinskih vodnikov ter ločeval zrno od plevela.

@korl: če bi bilo po zakonu, raje tebe vržem dol, kot da jaz skočim ok? Zadovoljen? mežikanje
všeč
Becar21. 07. 2013 09:27:11
Sicer pa, jaz bom na tem mestu prenehal na to temo, lahko le rečem, da očitno je že nekaj na tem, če je zmotilo gorske reševalce. Da ne bo pomote, ne govorim le o tem portalu.
všeč
jax21. 07. 2013 12:33:42
Se nisem mislil oglašat, ampak zdaj se pa moram, glede na to, da so me v tej temi nekateri pošiljali kar pred sodišče.
Kot prvo, rad bi slišal razlago, kaj pomeni to, da "smo v 21. stoletju". A je bilo torej v 20. stoletju dovoljeno povedat svoje mnenje, v 21. pa to ni več? Je politična korektnost dokončno prevladala? Če je tako, je to vsekakor razlog za zaskrbljenost, kar je lepo povedal že lynx.
Drugič: tisto s teniskami na Gradiški turi pa je sploh zabavno. Nikoli nisem rekel, a je prav in pametno, da se to počne. Sem pa res rekel, da se to počne. Sploh nisem podajal svojega mnenja, povedal sem le dejstvo, da se to dogaja. In kaj zdaj, a se v 21. stoletju niti resnice ne sme več govorit? Svašta.
Tretjič - in morda najpomembneje: če bi na forumu res lahko povzemali le tisto, kar je že itak objavljeno v vodnikih, potem pravzaprav ne vidim razloga, zakaj ga sploh imamo. In konec koncev je ravno zaradi pomanjkljivosti uradnih klasifikacij poti sploh nastala večina nesporazumov. Konec koncev, kolikor vem, tudi opredelitev poti za "izredno zahtevno" ni uradna klasifikacija PZS in je bila na tem portalu vpeljana samoiniciativno (in prav je tako). Ravno iz tega, da je po uradni klasifikaciji približno polovica poti po naših hribih opredeljena kot "zelo zahtevna", tudi izhajajo portali z mnenji, kjer pač ljudi zanima, kako težko to res je. In res je, rekel sem, da se na Gradiški turi SVK ne rabi. Prosim pa vse, naj mi pokažejo, kje sem, recimo, rekel, da se ga ne rabi na Via della vita. Preprosto vse poti niso enake, čeprav po uradni klasifikaciji mogoče so. In zato so pač tudi mnenjske strani še kako uporabne. In zato bi bil zelo zaskrbljen, če iz neke politične korektnosti ali legalizma ne bi smel izražat svojega mnenja.
(+8)všeč
Becar21. 07. 2013 15:06:15
Vprašanje: Kaj pomeni to, da smo v 21. st.?

Odgovor: Da bi se od SPLETNIH FORUMOV pričakovalo boljšo selekcijo/cenzuro sploh na področju izjav o varnosti. Zakaj bi moral nekdo po knjigo, da bi dobil korektne informacije? nasmeh Tako kot že dolgo ne hodimo več v jame gledat poslikave sten, razen kot turistično atrakcijo.

Tu ne gre več za svobodno izražanje mnenja, ker lahko nekoga tvoje svobodno izražanje življenjsko ogrozi. Na vseh bolj uveljavljenih domačih in tujih spletnih straneh obstajajo določeni limiti. Kaj vse je še tvoja pravica, pa ni tvoja pravica. Recimo pravica do bivališča, do dela itd... nasmeh Pa veš kako je s tem.

Saj pravim, to je samo moje strinjanje z uradno objavo gorskih reševalcev. Očitno pa je na tem portalu pamet nekaterih večja od največjih.



všeč
lynx21. 07. 2013 19:39:22
Slepo verjeti zapisom na Internetu je recept za še kaj hujšega kot samo težave na turi.

(nekateri zavajanje spravijo celo na nivo umetnosti — recimo uncyclopedia)
(+3)všeč
Stran:123...910111213...171819
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki