Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Hotunjski vrh (1107 m)?

V Julijskih Alpah

V Karavankah

V Kamniško Savinjskih Alpah

Na Pohorju

Ne vem

gorovja / Kamniško Savinjske AlpePoljanski rob /  Kranjski Rak - Poljanski rob
  

Kranjski Rak - Poljanski rob (čez Seliški rob)

 
Izhodišče: Kranjski Rak (1029 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,283°N / 14,6884°E
Cilj: Poljanski rob (1569 m)
Ime poti: čez Seliški rob
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 540 m
Višinska razlika po poti: 585 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1189
Ocena: 2 glasov
Število slik: 76
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri prelaza Črnivec. Le nekaj 100 m pred omenjenim prelazom opazimo oznake za Kranjski Rak, ki nas usmerijo ostro levo na ozko in sprva tudi precej strmo cesto. Cesta se višje položi in nas nato pripelje do prelaza Volovljek, kjer v bližini gostišča Kranjski Rak tudi parkiramo (parkiranje pred gostiščem je dovoljeno le gostom).
b) Iz Gornjega Grada se peljemo proti Kamniku, nato pa le nekaj 100 m za prelazom Črnivec nadaljujemo desno v smeri Kranjskega Raka. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
c) Iz Savinjske doline se najprej zapeljemo do Luč, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko pridemo na prelaz Volovljek parkiramo na primernem mestu ob gostišču Kranjski Rak (parkiranje pred gostiščem je dovoljeno le gostom).

Opis poti:

S prelaza Volovljek nadaljujemo proti zahodu po makadamski cesti v smeri Velike planine, Jarškega, Črnuškega in Domžalskega doma ter Doma na Kisovcu. Cesta nas sprva vodi ob pašniku, nato pa preide v gozd, kjer se v levo odcepi markirana pešpot. Nadaljujemo po cesti, ki zavije nekoliko v desno ter se na začetku levega ovinka razcepi na dva dela. Desna cesta vodi k nekdanji domačiji Štajerski Rak (gostišče Štajerski Rak se nahaja ob prelazu Volovljek), mi pa nadaljujemo po širši cesti, ki vodi proti Veliki planini, po njej pa hodimo še nekaj minut, oz. do mesta, kjer cesta naredi oster levi ovinek. Z omenjenega ovinka se v smeri naravnost nadaljuje slabša cesta (v poletnem času je potrebno prečiti el. pastirja) po kateri nadaljujemo pot. Pot naprej se zmerno spušča in za prečenjem hudourniške doline potoka Brložnica zavije desno. Pot naprej nas vodi mimo plazovine, nato pa ponovno zavije bolj v levo, kjer nas vodi pod skalnimi stolpi. Ko se prečenje konča dosežemo nekakšen hrbet, od koder se odpre pogled proti Dleskovški planoti.
Na omenjenem mestu se nam z desne priključi markirana pot iz Podvolovljeka, mi pa nadaljujemo levo na pešpot, ki se strmo vzpne nad cesto. Zaradi erozije in zaraščenosti je prehod nekoliko neroden in predvsem v mokrem tudi rahlo nevaren za zdrs. Pot se še kratek čas nadaljuje po gozdnatem hrbtu in nas pripelje nad prej omenjene skale stolpe, nato pa prehodno zavije nekoliko v desno. V nadaljevanju se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd, nato pa prečimo pašno ograjo in stopimo na spodnji del planine Marjanine njive. Ko se gozd konča, se konča tudi do sedaj slabše uhojena stezica. Po pobočju se vzpnemo navzgor, na enem od dreves opazimo markacijo, nato pa nekoliko višje že zagledamo nekaj stanov na planini, nekoliko desno pa še lesen križ.
Nadaljujemo mimo stanov ter se za njimi vzpnemo do bližnje makadamske ceste, kjer opazimo označeno razpotje s številnimi smernimi tablami.
Na razpotju zapustimo cesto ter vzpon nadaljujemo po kolovozu v smeri Jarškega, Črnuškega in Domžalskega doma ter Male in Gojške planine. Sprva se nam še odpira lep razgled proti Kranjski rebri in delu Posavskega hribovja, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se nadaljuje do mesta, kjer se nam priključi še pešpot od Kranjskega Raka in pot s parkirišča Rakove ravni.
Tu nadaljujemo naravnost in le nekaj metrov naprej stopimo iz gozda na spodnji del Gojške planine. Sledi še kratek vzpon, nato pa se pot prehodno položi in nas pripelje do manjšega razpotja ob napajališču za živali. Napajališče obidemo po levi strani, nato pa gremo rahlo levo (desno zgornji del Gojške planine) po vzpenjajoči pešpoti. Prijetna in vse bolj razgledna pot se vzpenja po prostranem pašnem območju, nato pa preči eno od makadamskih cest. Na drugi strani ceste se pot postopoma zmerno vzpne, nato pa se približa cesti, ki vodi proti Jarškemu in Domžalskemu domu. Preden stopimo na cesto nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do Jarškega doma.
Omenjeni dom obidemo po levi strani, nato pa vzpon nadaljujemo po široki poti, ki se zložno vzpenja skozi redek gozd. Že po nekaj minutah se v levo odcepi pot k Črnuškemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost in široki poti sledimo vse do Domžalskega doma na Mali planini.
Od Domžalskega doma nadaljujemo proti Veliki planini, nato pa še preden prečimo pašno ograjo nadaljujemo levo proti bližnji širši poti. Ko dosežemo omenjeno širšo pot gremo desno, nato pa takoj za prečenjem pašne ograje levo na slabše uhojeno stezico, ki se ob ograji prične vzpenjati proti Poljanskemu robu. Po vse bolj razgledni poti, nato v nekaj minutah dosežemo že omenjeni vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Marjanine njive (1220m), Jarški dom na Mali planini (1520m), Domžalski dom na Mali planini (1534m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Kranjski Rak - poljanski_rob1 Kranjski Rak - poljanski_rob2 Kranjski Rak - poljanski_rob3 Kranjski Rak - poljanski_rob4 Kranjski Rak - poljanski_rob5 Kranjski Rak - poljanski_rob6 Kranjski Rak - poljanski_rob7 Kranjski Rak - poljanski_rob8 Kranjski Rak - poljanski_rob9 Kranjski Rak - poljanski_rob10 Kranjski Rak - poljanski_rob11 Kranjski Rak - poljanski_rob12 Kranjski Rak - poljanski_rob13 Kranjski Rak - poljanski_rob14 Kranjski Rak - poljanski_rob15 Kranjski Rak - poljanski_rob16 Kranjski Rak - poljanski_rob17 Kranjski Rak - poljanski_rob18 Kranjski Rak - poljanski_rob19 Kranjski Rak - poljanski_rob20 Kranjski Rak - poljanski_rob21 Kranjski Rak - poljanski_rob22 Kranjski Rak - poljanski_rob23 Kranjski Rak - poljanski_rob24 Kranjski Rak - poljanski_rob25 Kranjski Rak - poljanski_rob26 Kranjski Rak - poljanski_rob27 Kranjski Rak - poljanski_rob28 Kranjski Rak - poljanski_rob29 Kranjski Rak - poljanski_rob30 Kranjski Rak - poljanski_rob31 Kranjski Rak - poljanski_rob32 Kranjski Rak - poljanski_rob33 Kranjski Rak - poljanski_rob34 Kranjski Rak - poljanski_rob35 Kranjski Rak - poljanski_rob36 Kranjski Rak - poljanski_rob37 Kranjski Rak - poljanski_rob38 Kranjski Rak - poljanski_rob39 Kranjski Rak - poljanski_rob40 Kranjski Rak - poljanski_rob41 Kranjski Rak - poljanski_rob42 Kranjski Rak - poljanski_rob43 Kranjski Rak - poljanski_rob44 Kranjski Rak - poljanski_rob45 Kranjski Rak - poljanski_rob46 Kranjski Rak - poljanski_rob47 Kranjski Rak - poljanski_rob48 Kranjski Rak - poljanski_rob49 Kranjski Rak - poljanski_rob50 Kranjski Rak - poljanski_rob51 Kranjski Rak - poljanski_rob52 Kranjski Rak - poljanski_rob53 Kranjski Rak - poljanski_rob54 Kranjski Rak - poljanski_rob55 Kranjski Rak - poljanski_rob56 Kranjski Rak - poljanski_rob57 Kranjski Rak - poljanski_rob58 Kranjski Rak - poljanski_rob59 Kranjski Rak - poljanski_rob60 Kranjski Rak - poljanski_rob61 Kranjski Rak - poljanski_rob62 Kranjski Rak - poljanski_rob63 Kranjski Rak - poljanski_rob64 Kranjski Rak - poljanski_rob65 Kranjski Rak - poljanski_rob66 Kranjski Rak - poljanski_rob67 Kranjski Rak - poljanski_rob68 Kranjski Rak - poljanski_rob69 Kranjski Rak - poljanski_rob70 Kranjski Rak - poljanski_rob71 Kranjski Rak - poljanski_rob72 Kranjski Rak - poljanski_rob73 Kranjski Rak - poljanski_rob74 Kranjski Rak - poljanski_rob75 Kranjski Rak - poljanski_rob76
Diskusija o izletu Kranjski Rak - Poljanski rob (čez Seliški rob)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki