Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeKončnikov vrh /  Najberž - Končnikov vrh
  

Najberž - Končnikov vrh (Walter Mory Klettersteig)

 
Izhodišče: Najberž (650 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5426°N / 14,7744°E
Cilj: Končnikov vrh (2109 m)
Ime poti: Walter Mory Klettersteig
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1459 m
Višinska razlika po poti: 1480 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 6745
Ocena: 1 glasov
Število slik: 85
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

a) Čez MP Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, nato pa po približno 6 km za Železno Kaplo / Bad Eisenkappel zavijemo desno proti Velikovcu / Völkermarkt. Glavni cesti proti Velikovcu sledimo 2 km, nato pa ponovno zavijemo desno, tokrat v smeri kraja Pliberk / Bleiburg. Naprej se peljemo po dolini Podjune, nato pa v naslednjem večjem križišču zavijemo desno proti Pliberku. Cesta nas naprej vodi skozi nekaj krožišč, mi pa ji naprej sledimo v smeri smučišča Peca / Petzen. Naprej se peljemo skozi Bistrico pri Pliberku / Feistritz ob Bleiburg do velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnice na Peco. Od MP Jezerski vrh do izhodišča je približno 40 km.
b) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za smučišče Peca / Petzen. Naprej se peljemo skozi nekaj vasi, mi pa cesti sledimo do velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnice na Peco. Od MP Holmec do izhodišča je približno 8 km.

Opis poti:

S parkirišča se najprej sprehodimo do spodnje postaje krožno-kabinske žičnice, ki pelje na Peco, nato pa se usmerimo na pot z oznako št. 3, 7 in 8. Pot nas sprva vodi po širokem kolovozu, po katerem hitro prispemo do smučarske proge. Nadaljujemo ob levem robu smučišča, nato pa pot zavije nekoliko v desno ter nas pripelje v strnjen gozd. Tu se položi in se priključi kolovozu, po katerem se rahlo spustimo do bližnjega označenega razpotja. Od razpotja nadaljujemo po levi vzpenjajoči cesti, kamor nas usmerjajo tudi oznake za pot št. 3 in 7. Le nekaj minut višje, pa se cesta razcepi na dva dela, kjer nadaljujemo levo po poti št. 3 (desno sprva rahlo navzdol pot št. 7, ki vodi proti Veški planini). Dobrih 100 m višje, se priključimo še markirani poti, ki vodi iz vasi Rute / Ruttach, tako da v nadaljevanju večkrat prečimo slabšo gozdno cesto. Višje se cesta, po kateri občasno tudi nekaj časa nadaljujemo pot, dokončno konča, mi pa nadaljujemo med dvema skalama v gozd. Pot naprej se strmo vzpenja skozi gozd, ki nam v vročih dneh nudi prijetno senco. Višje se gozd postopoma prične redčiti, nam pa se pričnejo odpirati lepi razgledi na Podjuno in pogorje Golice. Še nekoliko naprej, pa steza zavije precej v levo ter nas pripelje pod strma pobočja Male Pece, kjer se kmalu levo odcepi plezalna pot imenovana Walter Mory Klettersteig.
Na razpotju nadaljujemo levo v smeri plezalne poti in se nato pričnemo v ključih vzpenjati proti steni kjer je pričetek plezalne poti.
Pred vstopom v plezalni del poti se opremimo s čelado in kompletom za samovarovanje. Plezalna pot se v začetku prečno vzpne čez skalnato pobočje, v pomoč pa nam je jeklenica in nekaj skob. Pot nato zavije v desno in se vzpne po drsečem pobočju, na katerem je precej peska in zemlje. Sledi nekoliko manj strmo prečenje v levo in nato strm vzpon desno navzgor ob kratki grapi. Na vrhu grape postane pot za kratek čas manj zahtevna in nas pripelje do razpotja.
V kolikor se nam je zdela pot prezahtevna nadaljujemo levo po lažji poti, sicer pa lahko nadaljujemo desno po težji poti. Težja pot nas nato po krajšem prečenju in vzponu preko krušljivega pobočja pripelje do vpisne skrinjice, ki se nahaja pred najzahtevnejšim delom poti. Pot se tu skoraj navpično vzpne, v pomoč pa so nam številne skobe. Sledi še strm vzpon ob jeklenici po neizrazitem skalnem razu. Plezalna pot se nato konča in po kratkem vzponu pridemo do razgledne točke kjer je kar nekaj klopi.
Nadaljujemo po široki položni poti, ki nas pripelje do makadamske ceste kjer je označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost po strmi cesti do zgornje postaje žičnice, ki jo že vidimo pred seboj.
Pri zgornji postaji kabinske žičnice kjer je razpotje, nadaljujemo naravnost za oznakami »P12 Kordeschkopf«. Sprva hodimo po položnem kolovozu, nato pa pot zavije v desno in se prične vzpenjati ob smučišču navzgor. Za kratek čas nato pot s smučišča zavije levo v gozd, nato pa se ponovne vzpenja ob robu smučišča. Ko pridemo na vrh smučišča nadaljujemo levo in se nato nekaj časa vzpenjamo ob ruševju navzgor. Kasneje postane ruševje nekoliko redkejše in nato sledi še kratek vzpon po travnatem pobočju do razpotja na mejnem grebenu (Knipsovo sedlo).
Na razpotju nadaljujemo desno (levo Kordeževa glava) ter se hitro vzpnemo na Končnikov vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Alpengasthof Siebenhütten (1693m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bistriška špica/Feistritzer Spitze, Kordeževa glava (Peca)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
 Najberž - koncnikov_vrh1 Najberž - koncnikov_vrh2 Najberž - koncnikov_vrh3 Najberž - koncnikov_vrh4 Najberž - koncnikov_vrh5 Najberž - koncnikov_vrh6 Najberž - koncnikov_vrh7 Najberž - koncnikov_vrh8 Najberž - koncnikov_vrh9 Najberž - koncnikov_vrh10 Najberž - koncnikov_vrh11 Najberž - koncnikov_vrh12 Najberž - koncnikov_vrh13 Najberž - koncnikov_vrh14 Najberž - koncnikov_vrh15 Najberž - koncnikov_vrh16 Najberž - koncnikov_vrh17 Najberž - koncnikov_vrh18 Najberž - koncnikov_vrh19 Najberž - koncnikov_vrh20 Najberž - koncnikov_vrh21 Najberž - koncnikov_vrh22 Najberž - koncnikov_vrh23 Najberž - koncnikov_vrh24 Najberž - koncnikov_vrh25 Najberž - koncnikov_vrh26 Najberž - koncnikov_vrh27 Najberž - koncnikov_vrh28 Najberž - koncnikov_vrh29 Najberž - koncnikov_vrh30 Najberž - koncnikov_vrh31 Najberž - koncnikov_vrh32 Najberž - koncnikov_vrh33 Najberž - koncnikov_vrh34 Najberž - koncnikov_vrh35 Najberž - koncnikov_vrh36 Najberž - koncnikov_vrh37 Najberž - koncnikov_vrh38 Najberž - koncnikov_vrh39 Najberž - koncnikov_vrh40 Najberž - koncnikov_vrh41 Najberž - koncnikov_vrh42 Najberž - koncnikov_vrh43 Najberž - koncnikov_vrh44 Najberž - koncnikov_vrh45 Najberž - koncnikov_vrh46 Najberž - koncnikov_vrh47 Najberž - koncnikov_vrh48 Najberž - koncnikov_vrh49 Najberž - koncnikov_vrh50 Najberž - koncnikov_vrh51 Najberž - koncnikov_vrh52 Najberž - koncnikov_vrh53 Najberž - koncnikov_vrh54 Najberž - koncnikov_vrh55 Najberž - koncnikov_vrh56 Najberž - koncnikov_vrh57 Najberž - koncnikov_vrh58 Najberž - koncnikov_vrh59 Najberž - koncnikov_vrh60 Najberž - koncnikov_vrh61 Najberž - koncnikov_vrh62 Najberž - koncnikov_vrh63 Najberž - koncnikov_vrh64 Najberž - koncnikov_vrh65 Najberž - koncnikov_vrh66 Najberž - koncnikov_vrh67 Najberž - koncnikov_vrh68 Najberž - koncnikov_vrh69 Najberž - koncnikov_vrh70 Najberž - koncnikov_vrh71 Najberž - koncnikov_vrh72 Najberž - koncnikov_vrh73 Najberž - koncnikov_vrh74 Najberž - koncnikov_vrh75 Najberž - koncnikov_vrh76 Najberž - koncnikov_vrh77 Najberž - koncnikov_vrh78 Najberž - koncnikov_vrh79 Najberž - koncnikov_vrh80 Najberž - koncnikov_vrh81 Najberž - koncnikov_vrh82 Najberž - koncnikov_vrh83 Najberž - koncnikov_vrh84 Najberž - koncnikov_vrh85
Diskusija o izletu Najberž - Končnikov vrh (Walter Mory Klettersteig)
lepenatka     
2.8.2012
Zdravo, je kdo zadnje čase hodil po tej poti?
Zanima me v kakem stanju so varovala in pot na sploh.

katja87     
15.7.2013
V nedeljo, 14.7.2013, smo se po tej poti preko Končnikovega vrha odpravili na Bistriško špico.

Naredili smo krožno turo: Najberž (parkirišče) - Končnikov vrh (preko Walter Mory ferrate) - Bistriška špica - Najberž.

Tura je trajala 8 ur. Imeli smo krasno vreme in na vrhu srečali veliko skupino avstijskih pohodnikov.

Sama ferrata je zares super in jo priporočam vsem ljubiteljem ferat mežikanje

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130714-bistriska-spica-walter-mory-ferata/peca/20931627
robson     
27.7.2014
Včeraj opravil enako krožno turo, kot opisuje katja87, in je res krasna. Sicer sem jo opravil v petih urah in pol, ampak bolj zaradi tega, ker me je vreme preganjalo... nasmeh Verjetno je bilo vreme tudi razlog, da sem v celem dnevu na poti srečal samo tri ljudi...

Ferrata je lušna in ne prezahtevna, ampak sem bil presenečen, da je precej kratka - samo do vstopa je treba narediti dobrih 900 višinskih metrov... Od tam pa si zelo hitro pri zgornji postaji žičnice. Sicer pa so varovala v dobrem stanju.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki