Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Ermanovec / Sovodenj - Ermanovec (razgledna pot)

Sovodenj - Ermanovec (razgledna pot)

Natisni
Izhodišče: Sovodenj (592 m)
Širina/Dolžina: 46,085°N 14,0386°E
Ime poti: razgledna pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 434 m
Višinska razlika po poti: 470 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 25.804
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane ali Kranja se zapeljemo v Škofjo Loko, od koder nadaljujemo proti Gorenji vasi. V Gorenji vasi nadaljujemo desno v smeri Cerknega in Žirov. Cesta nas nato pelje mimo vasi Trebija za katero zavijemo desno v smeri Cerknega (levo Žiri). Tej cesti nato sledimo do vasi Sovodenj, kjer parkiramo na parkirišču med trgovino in gasilskim domom.
b) Iz Tolmina se zapeljemo v Cerkno in cesti naprej sledimo proti Škofji Loki. Ko pridemo do vasi Sovodenj parkiramo na parkirišču med trgovino in gasilskim domom.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti v smeri Ermanovca in Cerknega. Po nekaj minutah vzpona po glavni cesti pa pridemo do označenega križišča, kjer se desno odcepi cesta na Ermanovec. Usmerimo se na to cesto, ki poteka ob slikovitem potočku in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do naslednjega križišča.
Nadaljujemo naravnost (desno Ermanovec po cesti) po cesti, ki še naprej poteka ob že prej omenjenem potoku. Cesta nato preko manjšega mostička preči potok in nas mimo manjšega zaselka pripelje do označenega razpotja.
Nadaljujemo ostro levo v smeri Ermanovca po razgledni poti (naravnost Ermanovec skozi Miklavževo grapo). Naprej se vzpenjamo po kolovozu, ki že kmalu preide iz gozda na razgledna travnata pobočja. Nekoliko višje nas pot pripelje do manjšega zaselka pri katerem tudi stopimo na cesto po kateri nato nadaljujemo vzpon. Cesta nas nato mimo manjšega križa pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Ermanovca. Cesta, ki se naprej rahlo vzpenja pa nas hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo naravnost (smer Ermanovec).
Z vse slabše ceste pa se le nekoliko naprej v desno odcepi markiran kolovoz, ki preči krajši pas gozda. Kolovoz, ki le preči pobočja, nato preide na nekoliko večjo jaso za katero nas pripelje v strnjen gozd. Kolovoz se nato začne vzpenjati, višje preide iz gozda in nas za tem pripelje do asfaltirane ceste po kateri se nato vzpenjamo.
Tu se nam z desne že kmalu priključi pot skozi Miklavževo grapo. Cesta pa nas nato mimo manjšega zaselka pripelje do križišča v bližini koče na Ermanovcu.
Tu nadaljujemo desno (levo koča na Ermanovcu 1 minuta) po cesti, ki nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do kapelice ob kateri se nahaja večji zvon. Pri kapelici je tudi razpotje, kjer nadaljujemo po kolovozu v smeri Ermanovca do katerega imamo še 15 minut hoje. Pot naprej se zložno vzpenja po kolovozu, ki nas ob lepih razgledih v 10 minutah pripelje na drugo stran tega razglednega pobočja. Tu pa pot zavije levo in se strmeje vzpne. Tej kolovozni poti nato sledimo vse do vrha Ermanovca.
Le nekaj korakov pred vrhom pa bomo na levi strani opazili lepo razgledno točko s katere se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Ermanovec
Ob poti: Koča na Ermanovcu (968m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Štor
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sovodenj - Ermanovec1
Sovodenj - Ermanovec2
Sovodenj - Ermanovec3
Sovodenj - Ermanovec4
Sovodenj - Ermanovec5
Sovodenj - Ermanovec6
Sovodenj - Ermanovec7
Sovodenj - Ermanovec8
Sovodenj - Ermanovec9
Sovodenj - Ermanovec10
Sovodenj - Ermanovec11
Sovodenj - Ermanovec12
Sovodenj - Ermanovec13
Sovodenj - Ermanovec14
Sovodenj - Ermanovec15
Sovodenj - Ermanovec16
Sovodenj - Ermanovec17
Sovodenj - Ermanovec18
Sovodenj - Ermanovec19
Sovodenj - Ermanovec20
Sovodenj - Ermanovec21
Sovodenj - Ermanovec22
Sovodenj - Ermanovec23
Sovodenj - Ermanovec24
Sovodenj - Ermanovec25
Sovodenj - Ermanovec26
Sovodenj - Ermanovec27
Sovodenj - Ermanovec28
Sovodenj - Ermanovec29
Sovodenj - Ermanovec30
Sovodenj - Ermanovec31
Sovodenj - Ermanovec32
Sovodenj - Ermanovec33
Sovodenj - Ermanovec34
Sovodenj - Ermanovec35
Sovodenj - Ermanovec36
Sovodenj - Ermanovec37
Diskusija o izletu Sovodenj - Ermanovec (razgledna pot)
Tadej23. 12. 2008
Ermanovec nam kljub skromni nadmorski višini ob lepem vremenu nudi lep razgled. Ker je pot lahka je primerna tudi za manjše otroke.
niki27. 12. 2008
Mene pa zanima krožna pot iz Sovodnja na Ermanovec in nato preko Bevkovega vrha do izhodišča. Ali je pot shojena in približno koliko časa je potrebno, da jo prehodiš? Lp, niki
Kokta7. 04. 2012
Iz Sovodnja do koče na čaj potem pa na Štor. Še obisk do vrha Ermanovca in nazaj. Pod vrhom Ermanovca vpisna kjiga in žig. Celo pot je rahlo deževalo nasmeh
Lisica30. 04. 2012
Na Ermanovec sem šla po razgledni poti, ki je ne priporočam, raje pojdite po grapi gor. Pot po razgledni poti je večinoma asfaltna...
Na poti zelo malo ljudi, glede na to da so v SPP sem na nedeljo in lep dan pričakovala več obiska, isto je bilo na poti na Bevkov vrh in Sivko.
slavkovoda15. 06. 2014
Danes obiskali Kočo na Ermanovc po tej razgledni poti - pot po Miklavževem grebenu ZAPRTA - PODRTO DREVJE ( žled)!! Lepo vreme, lep razgled, obilo borovnic,izjemna suha klobasa z zaseko.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki