Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Colac / Alba di Canazei - Colac (pot 646)

Alba di Canazei - Colac (pot 646)

Natisni
Izhodišče: Alba di Canazei (1486 m)
Širina/Dolžina: 46,45751°N 11,78814°E
Ime poti: pot 646
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1229 m
Višinska razlika po poti: 1240 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 3.375
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 89
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 280 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 270 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno, mi pa za krajem Belluno sledimo cesti v smeri kraja Agordo ter nato Marmoladi in alpskemu prelazu Passo Fedaia. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Od meje s Slovenijo, pa do izhodišča je približno 245 km.
Opis poti:
Na koncu parkirišča nadaljujemo rahlo levo za oznakami »Locia de Contrin« na gozdno cesto, ki je zaprta za javni promet. Cesta večinoma poteka skozi gozd in le občasno se nam odpre pogled na bližnje vrhove. Cesta nato kmalu preči most in nas pripelje do označenega razpotja kjer se nam z leve priključi peš pot iz kraja Penia. V nadaljevanju se cesta vzpenja večinoma v ključih in višje se s ceste odcepi tudi nekaj kolovozov. Mi ves čas nadaljujemo naravnost po lepo urejeni cesti. Kasneje cesta zavije v levo in kmalu se desno odcepi peš pot proti smučišču Ciampac. Mi še naprej nadaljujemo po cesti in po kratkem vzponu pridemo do koče Locia de Contrin.
Od koče nadaljujemo po položni makadamski cesti, ki nato kmalu preči leso. Cesta nas še naprej vodi po dolini ob potoku Ruf de Contrin in nas ob pašnikih pripelje do označenega razpotja.
Tu zapustimo cesto in se usmerimo desno na pot št. 646 za oznakami Colac. Pot se ponovno prične vzpenjati in nas pripelje v gozd. V nadaljevanju se kar nekaj časa vzpenjamo skozi gozd pod pobočji vrha Colac. S poti se nam nekajkrat odpre pogled proti Marmoladi. Višje pot preči ograjo in nas nato skozi redkejši macesnov gozd pripelje na travnata pobočja. V nadaljevanju se vzpenjamo po travnatem pobočju in pot nas pripelje v bližino potoka Ruf de Gian de Mez. Pot se tu prične nekoliko strmeje vzpenjati proti sedlu Forcia Neigra. Višje, ko pridemo na strma travnata pobočja nadaljujemo desno na nekoliko slabše uhojeno pot in se pričnemo strmo vzpenjati proti stenam vrha Colac. Lahko pa tudi nadaljujemo po nekoliko manj strmi poti preko sedla Forcia Neigra. Če nadaljujemo desno, se najprej precej strmo vzpenjamo ob hudourniku, nato pa sledi še vzpon po strmem melišču. Takšna pot se nato ponovno priključi poti od sedla Forcia Neigra.
Na razpotju nadaljujemo desno in se pričnemo prečno vzpenjati pod stenami Colaca. Pobočje, ki ga prečimo postane v nadaljevanju bolj strmo in pot kmalu zavije levo in se prične vzpenjati po gruščnatem pobočju navzgor. Pot nato postane še nekoliko bolj strma in kmalu pridemo do prvih jeklenic. Pot se tu vzpenja ob jeklenici po levi strani široke grape. Višje pot zavije nekoliko v desno in se še naprej vzpenja po krušljivem pobočju ob jeklenici. Grapa po kateri se vzpenjamo nato postane ožja in nekoliko bolj strma. Na tem delu poti nam je poleg jeklenice v pomoč tudi nekaj skob. Iz grape nas pot pripelje na greben s katerega se nam odpre razgled proti severu. Nekoliko manj strma pot nato kratek čas poteka po severozahodni strani gore in se nato s pomočjo jeklenic ponovno vzpne na južno stran. Tu se pot vzpne po nekoliko manj strmi vendar precej krušljivi grapi navzgor. Ko pridemo iz grape nadaljujemo levo in sledi le še kratek vzpon po grebenu do razglednega vrha.
zemljevid poti - Colac
Ob poti: Locia de Contrin (1736m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Alba di Canazei - Colac1
Alba di Canazei - Colac2
Alba di Canazei - Colac3
Alba di Canazei - Colac4
Alba di Canazei - Colac5
Alba di Canazei - Colac6
Alba di Canazei - Colac7
Alba di Canazei - Colac8
Alba di Canazei - Colac9
Alba di Canazei - Colac10
Alba di Canazei - Colac11
Alba di Canazei - Colac12
Alba di Canazei - Colac13
Alba di Canazei - Colac14
Alba di Canazei - Colac15
Alba di Canazei - Colac16
Alba di Canazei - Colac17
Alba di Canazei - Colac18
Alba di Canazei - Colac19
Alba di Canazei - Colac20
Alba di Canazei - Colac21
Alba di Canazei - Colac22
Alba di Canazei - Colac23
Alba di Canazei - Colac24
Alba di Canazei - Colac25
Alba di Canazei - Colac26
Alba di Canazei - Colac27
Alba di Canazei - Colac28
Alba di Canazei - Colac29
Alba di Canazei - Colac30
Alba di Canazei - Colac31
Alba di Canazei - Colac32
Alba di Canazei - Colac33
Alba di Canazei - Colac34
Alba di Canazei - Colac35
Alba di Canazei - Colac36
Alba di Canazei - Colac37
Alba di Canazei - Colac38
Alba di Canazei - Colac39
Alba di Canazei - Colac40
Alba di Canazei - Colac41
Alba di Canazei - Colac42
Alba di Canazei - Colac43
Alba di Canazei - Colac44
Alba di Canazei - Colac45
Alba di Canazei - Colac46
Alba di Canazei - Colac47
Alba di Canazei - Colac48
Alba di Canazei - Colac49
Alba di Canazei - Colac50
Alba di Canazei - Colac51
Alba di Canazei - Colac52
Alba di Canazei - Colac53
Alba di Canazei - Colac54
Alba di Canazei - Colac55
Alba di Canazei - Colac56
Alba di Canazei - Colac57
Alba di Canazei - Colac58
Alba di Canazei - Colac59
Alba di Canazei - Colac60
Alba di Canazei - Colac61
Alba di Canazei - Colac62
Alba di Canazei - Colac63
Alba di Canazei - Colac64
Alba di Canazei - Colac65
Alba di Canazei - Colac66
Alba di Canazei - Colac67
Alba di Canazei - Colac68
Alba di Canazei - Colac69
Alba di Canazei - Colac70
Alba di Canazei - Colac71
Alba di Canazei - Colac72
Alba di Canazei - Colac73
Alba di Canazei - Colac74
Alba di Canazei - Colac75
Alba di Canazei - Colac76
Alba di Canazei - Colac77
Alba di Canazei - Colac78
Alba di Canazei - Colac79
Alba di Canazei - Colac80
Alba di Canazei - Colac81
Alba di Canazei - Colac82
Alba di Canazei - Colac83
Alba di Canazei - Colac84
Alba di Canazei - Colac85
Alba di Canazei - Colac86
Alba di Canazei - Colac87
Alba di Canazei - Colac88
Alba di Canazei - Colac89
Diskusija o izletu Alba di Canazei - Colac (pot 646)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki