Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeGlava v Zaplanji / Aljažev dom v Vratih - Glava v Zaplanji
  

Aljažev dom v Vratih - Glava v Zaplanji (čez Plemenice)

 
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4128°N / 13,8466°E
Cilj: Glava v Zaplanji (2556 m)
Ime poti: čez Plemenice
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot, lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1541 m
Višinska razlika po poti: 1541 m
Zemljevid: Triglav 1 : 25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 8386
Ocena: 3 glasov
Število slik: 66
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (desno Stenar, Pogačnikov dom). Pot naprej se vzpenja ob hudourniku in nas kmalu pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Luknje (levo pot čez Prag). Pot naprej preči kratek pas grmičevja, nato pa preide pod melišča okoliških sten. Tu se desno odcepi pot k bivaku pod Luknjo (5 minut), mi pa nadaljujemo naravnost po vse bolj strmi poti. Zadnje metre pod Luknjo pa se pot še strmeje vzpne in nas pripelje do meje s Primorsko. Tu se nam odpre lep razgled na gore nad dolino reke Soče.
Naprej nadaljujemo levo v smeri Triglava čez Plemenice (naravnost navzdol Zadnjica, desno Bovški Gamsovec). Pot se že po nekaj korakih vzpne po steni skoraj navpično navzgor. Pred vstopom v plezalni del poti si nadenemo čelado. V začetnem delu so nam v pomoč varovala, ki pa so v zgornjem delu skopo odmerjena. Ko preplezamo začetno steno se pot položi kar pa ne pomeni, da je konec težav. Od tu naprej varoval skoraj ni in občasno hodimo po stezi nad globokim prepadom. V mokrem velika nevarnost zdrsa! Težave nato počasi popustijo in pot nas pripelje do znamenite Sfinge (najstrmejši triglavski steber), za njen ogled pa moramo stopiti nekoliko stran z markirane poti. Pot naprej nas pripelje do Zahodne Triglavske planote, kjer je razpotje. Tu nadaljujemo desno (levo Triglav, rahlo desno Dolič) po neoznačeni poti, ki nas po nadaljnjih 10 minutah hoje pripelje do Morbegne. Od Morbegne do vrha pa imamo le še dve minuti vzpona po vršnem pobočju Glave v Zaplanji.

zemljevid poti
Ob poti: Luknja (1758m), Plemenice (2364m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji1 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji2 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji3 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji4 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji5 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji6 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji7 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji8 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji9 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji10 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji11 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji12 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji13 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji14 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji15 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji16 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji17 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji18 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji19 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji20 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji21 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji22 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji23 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji24 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji25 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji26 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji27 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji28 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji29 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji30 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji31 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji32 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji33 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji34 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji35 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji36 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji37 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji38 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji39 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji40 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji41 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji42 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji43 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji44 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji45 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji46 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji47 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji48 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji49 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji50 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji51 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji52 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji53 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji54 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji55 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji56 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji57 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji58 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji59 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji60 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji61 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji62 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji63 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji64 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji65 Aljažev dom v Vratih - glava_v_zaplanji66
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Glava v Zaplanji (čez Plemenice)
ben     
12.2.2009
Saj je vse lepo in prav, ampak od kdaj je pot čez Plemenice zelo zahtevna NEOZNAČENA steza?zmeden Da pa hodiš točno 5 ur in 32 minut...eek
Tadej     
12.2.2009
Do Morbegne je okviren čas 5 ur in 30 minut. Da pa do Glave v Zaplanji ni enako kot do Morbegne pa sta simbolično dodani 2 minuti.
Težavnost poti je res nekoliko nerodno napisana. Čez Plemenice gre za zelo zahtevno označeno pot, vzpon na Glavo v Zaplanji pa poteka po neoznačeni poti, ki pa tehnično ni zahtevna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki