Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeStenar / Aljažev dom v Vratih - Stenar
  

Aljažev dom v Vratih - Stenar (čez Stenarska vratca)

 
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4128°N / 13,8466°E
Cilj: Stenar (2501 m)
Ime poti: čez Stenarska vratca
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1486 m
Višinska razlika po poti: 1486 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 14570
Ocena: 2 glasov
Število slik: 62
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo desno v smeri Škrlatice in Dolkove špice po poti, ki nas čez travnik povede v gozd. Naprej se vzpenjamo po sprva zložnem kolovozu, ki se višje spremeni v nekoliko bolj strmo peš pot. Že kmalu pa nas pot pripelje do struge hudournika, ob katerem se vzpenja le kratek čas, nato pa zavije desno in se strmo vzpne skozi gozd. Pot se nato obrača proti levi, kjer preči kratko plazovito pobočje, nato pa postopoma preide na pobočja pod Stenarjem. Naprej se vzpenjamo po omenjenih pobočjih, ki so rahlo porasla z rušjem in posameznimi macesni. Višje nas pot pripelje na manjše razpotje, kjer se v levo odcepi neoznačena pot proti Stenarskim vratcem.
Na mestu, kjer markirana pot zavije ostro v desno, bomo opazili manjši možic, ki označuje začetek poti proti Stenarskim vratcem. Sprva slabše vidna pot, se najprej zložno do zmerno vzpenja proti meliščem pod severno steno Stenarja. Višje postane pot razločnejša, le ta pa nas sprva preko večjih skal in nekaj grušča pripelje do že omenjenega melišča. Tu se pot prične strmeje vzpenjati po melišču, naš cilj pa je sedaj zatrep doline ob vznožju Stenarskih vratc. Ko se vzpnemo na vrh melišča, pa nam razmeroma lahek dostop zaustavi krajša, nič kaj prijetna gruščnata stena. Naprej se vzpnemo po nizu zaporednih poličk in grap, pri tem pa moramo paziti, da zaradi precejšnjega grušča in peska ne zdrsnemo stopnjo nižje (tu je tudi velika nevarnost padajočega kamenja, sploh če hodi kdo pred nami). Po približno 20 minutnem težavnem vzponu stopimo na Stenarska vratca, s katerih se nam odpre lep razgled proti Bovškemu Gamsovcu in Pihavcu.
Tu se rahlo spustimo, nato pa nadaljujemo levo, kjer se hitro priključimo markirani poti, ki vodi na Stenar. V nadaljevanju prečimo melišče ter se ob lepih pogledih na Triglav, Bovški Gamsovec, Pihavec in dolino Trente sprehodimo do nekoliko bolj strmih pobočij Stenarja. Od tu naprej se pot prične strmo vzpenjati (v primerjavi z vzponom na Stenarska vratca je ta pot povsem lahka) po lepo razčlenjenem skalovju, nato pa zavije ostro v levo, kjer se po nekaj 10 m nenadoma položi. Tu oz. že dobrih 10 m prej se v desno odcepi brezpotni pristop na Spodnji Stenar, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se ponovno prične strmeje vzpenjati. Sledi še približno 15 minut hoje po vršnem pobočju gore in vse bolj razgledna pot nas pripelje na 2501 m visok vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Stenarska vratca (2295m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Aljažev dom v Vratih - stenar1 Aljažev dom v Vratih - stenar2 Aljažev dom v Vratih - stenar3 Aljažev dom v Vratih - stenar4 Aljažev dom v Vratih - stenar5 Aljažev dom v Vratih - stenar6 Aljažev dom v Vratih - stenar7 Aljažev dom v Vratih - stenar8 Aljažev dom v Vratih - stenar9 Aljažev dom v Vratih - stenar10 Aljažev dom v Vratih - stenar11 Aljažev dom v Vratih - stenar12 Aljažev dom v Vratih - stenar13 Aljažev dom v Vratih - stenar14 Aljažev dom v Vratih - stenar15 Aljažev dom v Vratih - stenar16 Aljažev dom v Vratih - stenar17 Aljažev dom v Vratih - stenar18 Aljažev dom v Vratih - stenar19 Aljažev dom v Vratih - stenar20 Aljažev dom v Vratih - stenar21 Aljažev dom v Vratih - stenar22 Aljažev dom v Vratih - stenar23 Aljažev dom v Vratih - stenar24 Aljažev dom v Vratih - stenar25 Aljažev dom v Vratih - stenar26 Aljažev dom v Vratih - stenar27 Aljažev dom v Vratih - stenar28 Aljažev dom v Vratih - stenar29 Aljažev dom v Vratih - stenar30 Aljažev dom v Vratih - stenar31 Aljažev dom v Vratih - stenar32 Aljažev dom v Vratih - stenar33 Aljažev dom v Vratih - stenar34 Aljažev dom v Vratih - stenar35 Aljažev dom v Vratih - stenar36 Aljažev dom v Vratih - stenar37 Aljažev dom v Vratih - stenar38 Aljažev dom v Vratih - stenar39 Aljažev dom v Vratih - stenar40 Aljažev dom v Vratih - stenar41 Aljažev dom v Vratih - stenar42 Aljažev dom v Vratih - stenar43 Aljažev dom v Vratih - stenar44 Aljažev dom v Vratih - stenar45 Aljažev dom v Vratih - stenar46 Aljažev dom v Vratih - stenar47 Aljažev dom v Vratih - stenar48 Aljažev dom v Vratih - stenar49 Aljažev dom v Vratih - stenar50 Aljažev dom v Vratih - stenar51 Aljažev dom v Vratih - stenar52 Aljažev dom v Vratih - stenar53 Aljažev dom v Vratih - stenar54 Aljažev dom v Vratih - stenar55 Aljažev dom v Vratih - stenar56 Aljažev dom v Vratih - stenar57 Aljažev dom v Vratih - stenar58 Aljažev dom v Vratih - stenar59 Aljažev dom v Vratih - stenar60 Aljažev dom v Vratih - stenar61 Aljažev dom v Vratih - stenar62
Video:
Stenar, 7.5.2016 - Maj je čas za Stenar! Iz Vrat, čez Stenarska vratca, vrh, čez Vratca nazaj v Vrata.
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Stenar (čez Stenarska vratca)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki