Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Vevnica / Belopeška jezera - Vevnica (pot življenja / Via della Vita)

Belopeška jezera - Vevnica (pot življenja / Via della Vita)

Natisni
Izhodišče: Belopeška jezera (929 m)
Širina/Dolžina: 46,4733°N 13,6713°E
Ime poti: pot življenja / Via della Vita
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1413 m
Višinska razlika po poti: 1415 m
Zemljevid: Tabacco 019
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze, svetilka
Avtor: bagi
Ogledov: 65.489
 11 osebam je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 92
Dostop do izhodišča:
Iz ljubljanske smeri po gorenjski avtocesti do izvoza Hrušica. Od tam po regionalni cesti do mejnega prehoda Rateče in naprej še nekaj kilometrov do kraja Fužine / Fusine. Tu se peljemo mimo bivše tovarne verig in nekaj naprej čez most. Takoj za njim je označen odcep ceste (ostro levo) proti Belopeškima jezeroma. Po tej cesti nadaljujemo do gornjega jezera, kjer je veliko parkirišče. Iz Ljubljane do sem potrebujemo približno 1 uro.
Opis poti:
Dostop do ferate :

Šli bomo v smeri planine Alpe Vecchia, oziroma po najkrajšem pristopu do ferate Via de la Vita. Po njej se bomo vzpeli proti Vevnici.

Začetek poti in smerokaze najdemo ob majhnem gostišču na robu parkirišča. Nadaljujemo mimo njega po lepi makadamski cesti v smeri oznak 512. Kmalu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo po desni cesti z oznako 513. Ta vodi do planine Tamar in se nadaljuje ob njenem levem robu. Kmalu za planino je naslednje razpotje. Tu gremo levo. Oznaka poti je še vedno 513. Ko začnemo gristi v breg, moramo paziti na odcep, kjer makadamska pot preide v gozdno stezico. Če hodimo po temi, je to lahko malo slabše vidno. Odcep je označen na odrezanem deblu smreke tik ob cesti (glej slike). Po gozdni poti se zložno dvigujemo proti planini Alpe Vecchia in ko izstopimo iz gozda, smo pri odcepu za ferato Via de la Vita. Do sem lahko brez problema hodimo po temi (z ustrezno razsvetljavo seveda).

Razpotje je po novem lepo označeno in tudi stezica proti ferati Via de la Vita je dobro uhojena. Začetek poteka preko travnika in njen potek je lepo viden. Problem nastopi, ko steza zavije na gruščnat teren in se sledljivost izgubi. Pot poteka ob desnem robu, kjer se občasno vidijo rdeče pike. Nadaljujemo v smeri velikega balvana, ki leži desno od skalnega rebra. Na to rebro NE SMEMO zaviti, čeprav tudi proti njemu vodi shojena potka. Mi lepo nadaljujemo mimo balvana in nad njem bomo spet ujeli označeno stezo, ki nad že omenjenim rebrom zavije v levo. Od tu naprej ni več problemov s sledljivostjo do vstopa v ferato. Težave lahko povzroča prečenje snežišča malo pred vstopom, ki običajno vztraja celo leto.
Ferata VIA de la Vita :
Vstop v ferato je nekaj malega pred začetkom melišča in sicer na levi strani. Označen je z rdečo piko. V zgodnjem poletju jo tu lahko zagode robna zev snežišča, ki onemogoča normalen vstop. Začetek poti je zgodba zase. Če te bo stisnilo že tu, nimaš višje kaj iskati. Varovalna jeklenica je samo za okras in je neuporabna. Ta skalni skok najlažje premagamo s prostim plezanjem po desnem robu. Za manj izkušene bo tu varovanje z vrvjo zelo dobrodošlo. Višje so varovala dobra. Pot se nadaljuje po sistemu polic in preči več skalnih stopenj. Vzpenjamo se proti osrednji steni skalnega masiva. Vzdušje je enkratno, pogledi čudoviti. Približujemo se najbolj zanimivem delu poti, žal tudi najbolj na udaru padajočega kamenja, ki ga običajno prožijo naši predhodniki. Ta del se začne z gladko trebušasto ploščo, na kateri že od daleč vidimo verige in železne stope. Tu čez bo treba. Primemo verigo, poiščemo dobro stojišče za odriv, naštudiramo oprimke in hop …. smo že čez. Z verigo pa previdno. Ni vedno najbolje pritrjena, kar običajno vidimo šele ko smo čez.
Nadaljevanje je še bolj zanimivo. Po sistemu verig in skob se dolgo dvigujemo skoraj navpično do izrazite prečnice kjer zavijemo desno. Tu je prostor za najbolj atraktivne fotke. Oddiha pa je le malo. Vzponi in prečenja se nadaljujejo vse dokler se stena ne prelomi in pridemo do melišč. Najtežji del je tu za nami. Sledimo potki in rdečim pikam do skalnega pobočja v osrednjem delu grape. Na levi strani se nahaja obledel napis Via de la Vita. Mi moramo mimo njega in začnemo prečiti nevarovano skalno pobočje v smeri najlažjih stopov. Oprimkov je dovolj, pobočje pa ni preveč izpostavljeno, tako da lahko hitro napredujemo. Sledimo rdečim pikam, oziroma se dvigujemo proti gornjem levem robu. Tam zagledamo kovinsko lestev, ki ne predstavlja problema, saj je v celoti pritrjena tako spodaj kot zgoraj. Nad njo se ta del Via de la Vite zaključi. Nadaljujemo do razcepa poti, kjer desna vodi do bivaka, leva pa na Vevnico.

Vevnica :

Pot na Vevnico tehnično ni zahtevna, je pa slabše vidna. V megli je praktično nerazpoznavna. Rdeče pike so bolj poredke, zato si je treba že od daleč ogledati nadaljevanje. Varovala so redka in so večinoma v dobrem stanju. V začetnem delu pot premaguje skalne stopnje, višje pa preide na grebensko prečenje po melišču. Vrh je vse bližje in ko stopiš gor, si lahko ponosen. Si eden redkih, ki jih Vevnica sprejme. Izkaži ji primerno čast in se pripravi na sestop. Tu si sredi popolne divjine in čaka te še dolga, težavna pot kamorkoli si se namenil.

Sestop :

Če se želiš vrniti na izhodišče so možnosti tri, nobena pa ni lahka. Lahko se vrneš po smeri vzpona ali pa nadaljuješ v smeri Ponc od koder se spustiš na izhodišče (za to prečenje glej opise Strug in Srednja Ponca). Tretja možnost je kratek povratek do bivaka, nadaljevanje poti v smeri Mangarta in sestop mimo bivaka Norina do izhodišča. Če ti zmanjkuje dneva ali energije, pa seveda lahko prenočiš v bivaku Alberto Busettini. Srečno.
zemljevid poti - Vevnica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Belopeška jezera - Vevnica1
Belopeška jezera - Vevnica2
Belopeška jezera - Vevnica3
Belopeška jezera - Vevnica4
Belopeška jezera - Vevnica5
Belopeška jezera - Vevnica6
Belopeška jezera - Vevnica7
Belopeška jezera - Vevnica8
Belopeška jezera - Vevnica9
Belopeška jezera - Vevnica10
Belopeška jezera - Vevnica11
Belopeška jezera - Vevnica12
Belopeška jezera - Vevnica13
Belopeška jezera - Vevnica14
Belopeška jezera - Vevnica15
Belopeška jezera - Vevnica16
Belopeška jezera - Vevnica17
Belopeška jezera - Vevnica18
Belopeška jezera - Vevnica19
Belopeška jezera - Vevnica20
Belopeška jezera - Vevnica21
Belopeška jezera - Vevnica22
Belopeška jezera - Vevnica23
Belopeška jezera - Vevnica24
Belopeška jezera - Vevnica25
Belopeška jezera - Vevnica26
Belopeška jezera - Vevnica27
Belopeška jezera - Vevnica28
Belopeška jezera - Vevnica29
Belopeška jezera - Vevnica30
Belopeška jezera - Vevnica31
Belopeška jezera - Vevnica32
Belopeška jezera - Vevnica33
Belopeška jezera - Vevnica34
Belopeška jezera - Vevnica35
Belopeška jezera - Vevnica36
Belopeška jezera - Vevnica37
Belopeška jezera - Vevnica38
Belopeška jezera - Vevnica39
Belopeška jezera - Vevnica40
Diskusija o izletu Belopeška jezera - Vevnica (pot življenja / Via della Vita)
Prikaži starejša sporočila
poustr21. 07. 2014
Pozdravljeni,

ali je kdo že šel po tej poti letos? Je kopna?
redbull22. 07. 2014
na začetku oz. vstop mora biti tko lepo zasnežen, da verjetno sploh ne bo treba splezat kamin. Samo ugibam.
IgorZlodej22. 07. 2014
..nasmeh
redbull22. 07. 2014
tam je vedno sneg , tudi če je zima milejša,, ker je pa bila letošnja obilnejša, potem pa zna biti tam kr zanimivo. Septembra se je lotim.
lojzee13. 08. 2014
ali je kdo že šel letos in če,kakšne so razmere ob vstopu v steno
pikica113. 08. 2014
@lojzee včeraj si pod trenutne razmere odpru novo temo za Vevnico, ker je bila ta tema že enkrat prej odprta te je admin prestavil v obstoječo temo. Tam pa si dobil že včeraj tudi odgovor, ki pa si ga verjetno zaradi tega "bekslna" spregledal. Dodajam ti link do te povezave sam gor klikni in boš prišel do razmer, ki te zanimajo http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=570
monika6915. 08. 2014
Na vstopu je še veliko snega,zjutraj zelo trd. Zato je dobro imeti lahke dereze, cepin in še 10-12m vrvi za spust do samega vstopa (ni pa nujno, saj če imaš dereze se tudi pride komot dol, mi smo imeli, ker smo peljali otroke)
meta509. 08. 2015
Samo v informacijo.... Ferata Via de le VItta je ZAPRTA...zato je bil današnji cilj spremenjen z vzpon na Mangart.
ljubitelj gora9. 08. 2015
Že nekaj časa kroži po FB, da je ta pot zaprta.
redbull10. 08. 2015
kokr za katerega, včasih je tudi pot zaprta zaradi kakšnega večjega iztrebka gamsa

srečno
meta5010. 08. 2015
Redbul...tvoj komentar je pa na mestu...
Po informaciji Igorja Zlodej so baje potrgane jeklenice.
redbull10. 08. 2015
A veš tut cesta v Vrata je pozimi zaprta. Cesta je v normalnem stanju kot poleti, razen da je sneg na cesti. Kva je tukaj tolk za razlagat
ajo6212. 08. 2015
Pot Via della vita sva z zeno opravila v petek 7.8,15. ceprav je pot bila uradno zaprta. V kolikor sem po tej ferati bil ze nekajkrat,lahko recem, da se termin 'pot zaprta' nanasa ne na ferato,ki je v dobrem stanju (le zacetni kamin je brez 'celotne' jeklenice),ampak na dostopno stezo kot tako. Ta je na visini pr.1600m, nekje zgoraj od veckrat omenjenega balvana,mocno poskodovana, razrita,ocitno se je teren vdrl,morda za posledicami plazu ali kaj podobnega.Tam je zato prehod tezaven in nevaren za zdrs,s previdnostjo pa se da problem obvladati.. Drugace je pot do Vevnice super, snega letos v tem casu sploh ni.
Turo sva zaokrozila z dolgim, a izredno razglednim precenjem po vzhodnem grebenu do vrha Mangarta. Sestop po italijanski poti do koce na Mangartu, kjer sva prespala. Krasno vreme, nekoliko pretoplo,z dolgimi pavzami na vrhovih in na bivaku Tarvisio sva rabila dobrih 13 ur.
Naslednje jutro pa hiter sestop v dolino Belopeskih jezer s prevala Cez jezik (Cez plazje) in kopanje v Rabeljskem jezeru..
PS. Oznako, da je 'pot zaprta' dobimo le na kriziscu na stari planini (Alpe vecchia). Nobene oznake pa ob zgornjem jezeru, ob vstopu v ferato ali pri bivaku Tarvisio..)
masker15. 08. 2015
Bravo Ajo - čestitke tudi tvoji boljši polovici za uspešno opravljeno gorsko turo. ::nasmeh)))kar tako naprej........
ljubitelj gora15. 08. 2015
Če je pot zaprta je zaprta, zakaj tega obvestila ne vzamete resno.
masker4. 09. 2015
Svoj čas sem nameraval preplezati italijansko smer iz bivaka Nogara proti Mangartskemu sedlu. Nikjer ni bilo oznake, da je zajla na najbolj kočljivem mestu pretrgana. Tako mi ni preostalo drugega, kot da se vrnem po isti nazaj. . . . . . .Človek, znajdi se (in ne jezi se!!)- Pa brez zamere in varen korak
MANGRT4. 09. 2015
masker
Nevem kje si ti videl potrgano zajlo. Potje zaprta zaradi izpuljenih klinov, ki pa neogrožajo varnosti le bolj je vse ohlapno. Tabla se pa vidi na razpotju planine.
palck7. 09. 2016
Ali je pot prehodna?
grega887. 09. 2016
14 dni nazaj je bila cool
redbull7. 09. 2016
Kdaj pa ni bila?zavijanje z očmi
Ksandi28. 08. 2017
Ali je bil kdo v zadnjem času v tej ferati? Zanima me v kakšnem stanju je. Hvala za odgovor.
acjom28. 08. 2017
SevedanasmehPoglej pod trenutne razmerenasmeh
redbull28. 08. 2017
Na tej poti je vsak dan dosti pohodnikov
redbull29. 08. 2017
Mojster videa, lep posnetek
Srečno
VanSims9. 07. 2018
Morda malo updejta k razmeram na poti bivak - Vevnica.

Rdeče pike so sedaj kar lepo vidne, zajl je tudi dovolj in so razen nekaj odpuljenih sider na že tako ohlapnih jeklenicah, v recimo, dobrem stanju, vsaj takih improvizacij kot na sliki 35, nisem opazil.

Kar se tiče sestopa, obstaja dokaj (za tistega, ki je pač prišel po della Viti ali grebenu) enostaven sestop z bivaka Busettini na Kotovo sedlo in v Tamar, če odmislimo seveda orientacijske težave zaradi slabih markacij, v zgornjem delu. V obratni smeri je to tehnično najlažji (kondicijsko pa vseeno kar zahteven) pristop na Vevnico in po moji oceni tehnično ni težji od recimo Triglava s Kredarice, celo bi rekel da za odtenek lažji.

Gora je osamljena zato ker ljudje ne poznajo tega pristopa in ker se iz naše strani ne vidi tako impozantno kot z italijanske - podobna situacija kot npr. Kepa v Karavankah, ki je ravno zato mnogo bolj priljubljena pri Avstrijcih kot pri nas.

djimuzl9. 07. 2018
Dodal bi le, da gre na poti od bivaka Busettini za "prehod" do Kotovega sedla in ne zgolj "sestop" - ta sicer poteka v prvi fazi poti, do križišča poti na sedlo in v Koritnico, potem se do Kotovega sedla samo še vzpenjamo.
jax9. 07. 2018
VanSims
9.7.2018 Morda malo updejta k razmeram na poti bivak - Vevnica.

Rdeče pike so sedaj kar lepo vidne, zajl je tudi dovolj in so razen nekaj odpuljenih sider na že tako ohlapnih jeklenicah, v recimo, dobrem stanju, vsaj takih improvizacij kot na sliki 35, nisem opazil.

Kar se tiče sestopa, obstaja dokaj (za tistega, ki je pač prišel po della Viti ali grebenu) enostaven sestop z bivaka Busettini na Kotovo sedlo in v Tamar, če odmislimo seveda orientacijske težave zaradi slabih markacij, v zgornjem delu. V obratni smeri je to tehnično najlažji (kondicijsko pa vseeno kar zahteven) pristop na Vevnico in po moji oceni tehnično ni težji od recimo Triglava s Kredarice, celo bi rekel da za odtenek lažji.

No, v resnici je v tem primeru precej nesmiselno začenjat v Tamarju in rinit čez Kotovo sedlo. Mnogo bolj logično je štartat v Koritnici in se do Vevnice samo povzpet.
evgen14. 07. 2019
Ima kdo ima sveže informacije o Poti življenja na Vevnico. Predvsem me zanima vstop.
Ban1216. 08. 2019
Danes hotel preplezati to ferato. Kot opisuje zgoraj Ajo 62. Nikjer nobene oznake. Ko pa prides do vstopa na meliscu, oznaka da je zaprta. Naprej nisem raziskoval kaj je z njo narobe...

Res cudno, da ne dajo nobenega obvestila na parkirice...
matic8821. 09. 2019
Denes šel čez ferato. Tabli, da je pot zaprta, sta še vedno spodaj na melišču in zgoraj pri bivaku.

Spodnji del ferate je sicer na novo zavarovan in v odličnem stanju.

Zgornji 2/3 sta pa še v delu. Zaradi nekaj manjkajočih jeklenic, je na določenih mestih tudi orientacija nekoliko zahtevnejša. Ponekod so jeklenice ohlapne zaradi odpuljenih sider, rdeče pike (markacije) so zelo slabo vidne...

Ferata sicer je prehodna, zahteva pa precej več izkušenj. V takšnem stanju se mi je zdela zahtevnejša od Via Italiane na Man. sedlo.

nenap22. 09. 2019

Čestitke nasmeh je pot do vstopa v ferato kopna ali rabiš dereze cepin ?
AnteP24. 09. 2019
Jel ima snijega na sedlu pod vevnicom? (slika 37)
djimuzl25. 09. 2019
Ni snega. https://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=488387
Slika je iz. 14. 9., snega pa kasneje ni bilo.
nenap25. 09. 2019

Hvala Marjan, kako je pa na vstopu v ferato, si potreboval dereze cepin ?
Lp N
djimuzl25. 09. 2019
Nisem bil jaz nasmeh
Zgornja slika je posredovana iz Primoževe objave, ki pa o tem ni pisal. Najbolje, da kar njega kontaktiraš nasmeh
https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=2885
nenap25. 09. 2019

Hvala, sem kasneje po albumu videla, da nisi bil ti, sem Primožu že poslala ZS nasmeh
janezmatos21. 08. 2020
Danes sva šla s prijateljem na Vevnico po ferati Via Della Vita gor in dol. Res super in zelo zračna pot. Ferata je sedaj v odličnem stanju. Nekaj skob in klinov v zgornjem delu ferate je poškodovanih, ampak to bistveno ne ovira napredovanja. Ferata je sicer uradno še vedno zaprta, na kar opozarja znak na poti pred vstopom v steno.
matp24. 05. 2021 11:19:49
Zdravo,
Me zanima če so zajle obnovljene?
Iz foruma ne razberem, slike so pa očitno starejše in zgleda so že dodobro načete.

LP
janezs7325. 05. 2021 14:24:21
Jeseni (19.9.2020, pot uradno zaprta) je bil del poti, kjer so (bile) železne plošče in veriga (pri opisu zgoraj slike od 18 do 23), odstranjen. Če se prav spominm, so bili navrtani novi svedrovci in v bližini je bil material, pripravljen za vgradnjo.
Takrat sem plezal (ponoči) večinoma prosto, nekaj pa s pomočjo ušes novih varoval.
Prepričan sem, da so vsaj ta del takrat končali, ker so imeli še skoraj 1 mesec lepega vremena. A to ni preverjena informacija.
mirank25. 05. 2021 19:37:00
Mi smo bili tam mimo (zgornji konec) pri vzponu iz Koritnice avgusta lani. Na priloženi sliki takrat ni nobenega napisa, da je z njo kaj narobe. Zapis iz junija lani na CAI pa kaže, da je še zaprta; mislim da je Alessio pravi naslov!
2061alessio27. 05. 2021 19:34:37
od kar jaz vem niso še koncali delo , vsaj poznan alpinist-reševalec ker prav to popravlja me ni nic obvestil ( kakor pogosto ze zgodi mrk pogled) tako da ne moram odstraniti uradno tablo zapora na križišcu poti v stari planini/alpe vecchia
dadi8515. 08. 2021 16:22:35
zdravo, zanima me če je bil do v kratkem v ferati, kakšne so razmere pri vstopu ?
hvala za odgovor
turbo15. 08. 2021 17:04:03
Na prvi strani v Novicah in člankih imaš obvestilo, da je pot zaprtazavijanje z očmi

https://www.hribi.net/novica/zaprti_poti_iz_belopeskih_jezer_na_ponco_in_vevnico/3480
mikkeni30. 09. 2021 08:44:12
Je šel vseeno kdo na Vevnico po ferati/pleazalni?
MANGRT30. 09. 2021 16:42:54
Seveda smo šli do stene vse po starem plezalni d... ........ Na vrhu sonce.
kdekleva29. 08. 2023 16:50:38
Zdravo, a je ferata prehodna, kako je z varovali?
julya29. 08. 2023 18:59:30
Prejšnji teden je bilo vse bp (je ravno eno leto po obnovi).
BMarolt6. 09. 2023 12:51:19
Živjo
Julya kako je z vstopom v steno? Ali je še kaj snega? Hvala. Lp
bongo6. 09. 2023 19:07:25
Ze par tednov je vse ok oz brez snega.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki