Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžek / Belska Kočna - Storžek

Belska Kočna - Storžek

Natisni
Izhodišče: Belska Kočna (968 m)
Širina/Dolžina: 46,4023°N 14,5664°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B
Višinska razlika: 1142 m
Višinska razlika po poti: 1142 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 22.144
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 24
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo na Jezersko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Avstrije. Cesta se z Jezerskega v nekaj serpentinah vzpne na mejni prehod Jezerski vrh, od tam pa se v številnih serpentinah prične strmeje spuščati. Nižje pri kraju Bela / Bad Velach, pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Belske Kočne / Velacher Kotschna. Cesta naprej preči potok Bela in nas le nekaj metrov naprej pripelje na naslednje križišče. Tu nadaljujemo naravnost po desni cesti in z vožnjo nadaljujemo ob že omenjenem potoku. Tej cesti nato sledimo do urejenega parkirišča ob rampi, ki preprečuje nadaljnjo vožnjo.
Možen je tudi dostop preko Pavličevega sedla. V tem primeru pri kraju Bela nadaljujemo levo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Zaradi izgradnje nove gozdne ceste (podatek iz leta 2009) na Jenkovo planino, je lahko parkirišče ob zapornici polno hlodovine, zato parkiramo že nekoliko nižje na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas po 3 minutah hoje pripelje na razpotje. Nadaljujemo naravnost, še naprej po cesti v smeri Logarske doline (desno Goli vrh). Zložni cesti sledimo slabih 20 minut do mesta, kjer se levo navzgor odcepi označena pot. Naprej se vzpenjamo po sprva široki poti, ki nas skozi gozd v zmernem vzponu pripelje do hudourniškega potoka, kjer pot zavije desno, preči potok in nas nato pripelje do zavarovanega dela poti.
S pomočjo jeklenice se povzpnemo po rahlo izpostavljenem grebenu, ki je kratek in v kopnem nezahteven. Pot naprej se vzpenja med grmičevjem z lepimi razgledi na okoliške vrhove. Najbolj nam v oči pade špičasti Storžek, kateremu se vse bolj približujemo. Naprej nas pot pelje mimo prijetnega studenčka za katerim kmalu pridemo do stare lovske koče, ki jo obdaja bujno rastlinje.
Pot se nato še nekaj časa vzpenja med grmičevjem in redkim gozdom, za katerim pa stopimo v objem macesnov. Svet naprej postaja vse bolj visokogorski in macesne zamenjujejo melišča, ki so zaradi osojne lege kar dolgo pod snegom. Čez melišče nas pelje precej strma in vse bolj razgledna pot, ki nas vodi proti Savinjskemu sedlu. Nekaj minut pred sedlom bomo na desni strani poti opazili velik napis na skali “Klettersteig”. Tu zapustimo pot proti Savinjskem sedlu in se usmerimo desno navzgor po nekoliko slabše uhojeni stezi. Pot ki je v nadaljevanju označena z rdečimi pikami, nas kmalu pripelje do vstopa v plezalni del poti. Plezalna pot sprva s pomočjo jeklenice in skob preči strmo vzhodno pobočje gore proti severu. Pot nato zavije v levo in se strmo vzpne ob jeklenici navzgor. Kasneje nas pot pripelje na strmo delno travnato pobočje, kjer je potrebna previdnost saj je pot pogosto spolzka. V zadnjem delu poti zavijemo v levo in sledi še kratek vzpon po nezavarovanem pobočju proti vrhu.
zemljevid poti - Storžek
Ob poti: Lovska koča Presteralše (1469m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Belska Kočna - Storžek1
Belska Kočna - Storžek2
Belska Kočna - Storžek3
Belska Kočna - Storžek4
Belska Kočna - Storžek5
Belska Kočna - Storžek6
Belska Kočna - Storžek7
Belska Kočna - Storžek8
Belska Kočna - Storžek9
Belska Kočna - Storžek10
Belska Kočna - Storžek11
Belska Kočna - Storžek12
Belska Kočna - Storžek13
Belska Kočna - Storžek14
Belska Kočna - Storžek15
Belska Kočna - Storžek16
Belska Kočna - Storžek17
Belska Kočna - Storžek18
Belska Kočna - Storžek19
Belska Kočna - Storžek20
Belska Kočna - Storžek21
Belska Kočna - Storžek22
Belska Kočna - Storžek23
Belska Kočna - Storžek24
Belska Kočna - Storžek25
Belska Kočna - Storžek26
Belska Kočna - Storžek27
Belska Kočna - Storžek28
Belska Kočna - Storžek29
Belska Kočna - Storžek30
Belska Kočna - Storžek31
Belska Kočna - Storžek32
Belska Kočna - Storžek33
Belska Kočna - Storžek34
Belska Kočna - Storžek35
Diskusija o izletu Belska Kočna - Storžek
andrejjerina14. 07. 2009
Danes opravljena opisana pot na Storžek, splača se zaradi čudovitih razgledov od Mrzle gore pa do Kočen. Varovala so v brezhibnem stanju! Priporočam. LP Andrej
EUGEN10. 09. 2009
Gora za ljubitelje mirnih kotičkov.
Bil že 3x pa nisem srečal še nobenega planinca.
acjom10. 09. 2009
Pred tremi tedni je bila pot zaradi podora kamenja zaprta, so še kakšne težave na poti?
Matjaz_654. 10. 2009
nobenih težav ... le jeklenice na nekaj mestih visijo v zraku ... ampak ni bilo problema mežikanje
bil za menoj še en obiskovalec na vrhu ... sicer pa krasen dan in odlična vidljivost nasmeh

Fotke mežikanje
Gorazd G5. 10. 2009
Res je, kar piše matta. Davo mi je pred kakšnim mesecem zelo lepo razložil, da je bil Storžek VEDNO Belski turn, a hkrati samokritično dodal, da so si domačini za marikatero "novo" ime sami krivi (Storžek ni edini primer), ker so bili ob preimenovanju premalo vztrajni in odločni, da bi se slišal njihov glas.
acjom5. 10. 2009
Ker sem tudi jaz poskušala opraviti opisano pot, a mislim, da nisem našla pravega izhodišča.
Ob vznožju serpentin sem zavila desno in potem že skoraj v dolini na ovinku ponovno desno v gozd, kar pa mislim, da ni bilo pravilno, ker velikega parkirišča ni bilo nikjer, smatram, da je to veliko parkirišče tik ob cesti še naprej od tega odcepane. Hvala, v kolikor mi kdo podrobneje razloži, ker upam še na kakšno lepo nedeljo v oktobru.
Matjaz_656. 10. 2009
res je ... ko si omenila sem se spomnil da sem tudi jaz videl odcep ki bi me verjetno zavedel ... če bi šel iz smeri jezerskega zavijanje z očmi
iz glavne ceste zaviješ desno na cesto proti pavličevem sedlu ... čez morda 2 km ... ko cesta zavije ostro levo ... nadaljuješ naravnost po makadamu do zapornice in parkirišča ... je že na odcepu tabla za belsko kočno ... ki je tudi naravni rezervat mežikanje
pika6. 08. 2011
Osamljeni Storžek je bil danes kar dobro obiskan, ampak mislim, da mu ni bilo hudegamežikanje. Oblaki in potem rahel dež so nas prehitro pregnali iz zelo razglednega vrha. Drugače pa je cesta prevozna do zapornice, pot pa na novo markirana.
grega_p22. 08. 2011
Odlična tura, še posebej primerna v teh vročih dneh zaradi senčne lege. Na vrhu sem prespal in občudoval nočne obrise gora in prostrano vesolje. Kljub kamniti postelji, je bila to čudovita izkušnja.

Vsakič nek nov raj.
Uživajte. Z gamsi ob strani...
Grega
katty22. 08. 2011
Uf, tale izkušnja verjamem, da je bila čudovitanasmeh. Kar močno zavidammežikanje
Lp
kolosej25. 09. 2011
Zelo lepo se da na Storžek priti tudi iz Ravenske Kočne mimo Ledin in Jezerskega sedla, kjer se spustimo proti Savinjskemu sedlu in pred njim zavijemo na markirano pot iz Belske Kočne.
Domch29. 06. 2013
Tudi iz Belske Kočne zelo lepa tura dolga približno dve in pol uri. Plezalna pot lepo varovana, z dobrimi oprimki in ne prezahtevna. Pri vstopu vanjo je bilo eno večje snežišče, ki se ga da izogniti od zgoraj. Se strinjam s predhodniki, da gre za zelo lep vrh z lepim razgledom naokrog. Vrh pa bo malce razočaral zbiratelje žigov, saj nima ne žiga in ne vpisne knjige. To je edini vrh v KSA, ki v celoti leži na avstrijski strani. Vsekakor vreden obiska.
sirt129. 06. 2013
Je edini dvatisočak ki je v celoti v Avstriji.
Pa brez zameremežikanje
garmont29. 06. 2013
No,no,Avstrija ima še kar nekaj dvatisočakov, ki so v celoti v Avstriji. nasmeh
Bo kar držalo , da je Storžek edini vrh v KSA, ki leži na avstrijski strani.
sirt130. 06. 2013
Edini vrh nad 2000m v KSA,nižji pa bi se našel še kakšen.
jvali5. 09. 2013
v soboto planiram obiskati ta vrh iz smeri Pavličevega sedla. med opisi zgoraj je nekdo zaman iskal parking, a menda iz smeri Ravenske Kočne. je torej iz Pavličevega sedla dobro označeno izhodišče za Storžek ali je potrebno biti na kaj posebno pozoren? res hvala za odgovor. val.
jvali5. 09. 2013
prehitro pisala in se zatipkala. mislim Belska Kočna. čeprav je tudi od Ravenske Kočne možen pohod in dostop.
halls1. 07. 2014
Ve kdo,kakšno je sedaj stanje? Še kaj snega?
scorpio2. 07. 2014
Pri vztopu še precej snega, zato je pristop nekaj višje (pozor - med snegom in steno je luknja).Pazljivo pa tudi z zajlo, saj je prvih 5 klinov polomljenih. Jaz sem bil včeraj na Storžku: kolega po zavarovani, jaz pa po grebenu, kjer se tudi lepo pride (verjetno okoli II ), samo je precej zračno.
Srečno in previdno!
halls2. 07. 2014
Hvala!!!
dprapr18. 10. 2014
“Klettersteig” v dokaj slabem stanju. Zajle nenapete in na več mestih izruvani klini.
Z naše strani vsekakor dosti lepši pristop po kratkem, zračnem grebenčku.
VanSims11. 07. 2016
Problem so samo trije zaporedni izruvani klini v začetni prečnici pa še to samo navzdol. Ostali štirje izruvani klini višje so posamični in na popolnoma nepomembnih mestih.

Za nekoga, ki obvlada varovanje na tujih feratah, ki ve zakaj so zajle nenapete in ki gre navzdol ritensko, torej obrnjen z obrazom proti skali, zna biti problematičen kvečjemu še kratek a kar krušljiv nezavarovan del nekje na sredini poti. Razen navzdol pri že omenjeni prečnici sem tam bolj cviknil kot kjerkoli drugje na ferati.

Tako da tisti, ki imate izkušnje s feratami vsaj srednjega ranga v tujini kar pogumno! "Klettersteig" je v recimo temu zadovoljivem stanju, no dobrem pa ravno ne morem reči.

Aja, pa hvala bogu, da se mi ni bilo treba (tako kot malo prej na Babo) preklapljati na vsake tri sekunde.

Ksandi29. 10. 2017
Danes bil na vrhu Storzeka po tej poti. V zgornjem delu ferate v zlebu je sneg, ki delno prekriva jeklenice, ampak se vseeno da priti na vrh.nasmeh
Robie7. 07. 2019
Včeraj na Storžku, pot lepa, varovala pa v slabem stanju - izpuljeni in polomljeni klini, zajle proste. Pot zahteva na teh delih kar nekaj previdnosti.

V začetku doline nas pričaka tabla, ki dovoljuje vožnjo - dostop do parkirišča od 1.4. do 2.11. med 5. in 18. uro, izven tega obdobja pa je promet prepovedan.

Vodo pa se lahko natoči na izvira cca 1:15 od parkirišča.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki