Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Lašček / Cvetrež - Lašček (po cesti)

Cvetrež - Lašček (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Cvetrež (850 m)
Širina/Dolžina: 46,09°N 13,7565°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 221 m
Višinska razlika po poti: 275 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.498
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Iz Nove Gorice se peljemo proti Tolminu oz. Mostu na Soči ali obratno ter pri kraju Doblar zavijemo na lokalno cesto v smeri kraja Avče. V križišču na začetku kraja Avče zavijemo levo ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Kala nad Kanalom. Cesti, ki se v nadaljevanju povečini vzpenja, v vseh križiščih sledimo v smeri Kala nad Kanalom. Ko prispemo v omenjeni kraj, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri vasi Cvetrež. Od Cvetreža se po cesti zapeljemo še nekoliko naprej, do levega ovinka, sredi katerega se v desno odcepi makadamska cesta. Ob križišču so planinske oznake za Lašček, nekaj metrov naprej pa tudi primerno mesto, kjer lahko parkiramo. Od glavne ceste do izhodišča je približno 13 km vožnje.
b) Iz Zgornjega Posočja, Baške grape ali doline reke Idrijce, pa se najprej zapeljemo do Mosta na Soči, tam pa pri črpalki zavijemo na ozko cesto v smeri Kanalskega Loma. Naprej se peljemo po ozki ter občasno tudi strmi cesti, ki na križiščih ni najbolje označena. V glavnem se držimo "glavne" ceste, le ta pa nas višje najprej pripelje do Tolminskega ter višje še Kanalskega Loma. Od Kanalskega Loma se še nekaj časa strmo vzpenjamo, nato pa se cesta postopoma položi. Cesti proti Kalu nad Kanalom sledimo še nekaj kilometrov, nato pa še preden prispemo v vas Cvetrež, prispemo do desnega ovinka, pred katerim zavijemo levo na makadamsko cesto. Ob križišču so planinske oznake za Lašček, nekaj metrov naprej pa tudi primerno mesto, kjer lahko parkiramo. Od Mosta na Soči do izhodišča je približno 12 km vožnje.
Opis poti:
Gozdna cesta ob kateri smo parkirali se takoj razcepi na dva dela, mi pa izberemo desno, ki se prične zložno vzpenjati. Po približno 10 minutah hoje prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri "Bremci". Od križišča naprej se cesta postopoma prične spuščati in nas pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi cesta proti breznu Vodičnik (brezno Vodičnik je globoko 250 m in je skoraj navpično), mi pa nadaljujemo naravnost do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo levo v smeri proti Bremcu. V nadaljevanju se cesta ponovno prične vzpenjati, mi pa tudi v naslednjih križiščih sledimo smeri "Bremci". Sledi nekoliko daljši spust, nato pa se cesta nekoliko strmeje vzpne do "nekdanje" domačije Bremec.
Od Bremca naprej se gozd razredči, tako da se nam pričnejo odpirati lepi razgledi na Matajur in Kanin, višje pa še na Krn in ostale okoliške vrhove. Nekoliko naprej prispemo na večji travnik, kjer je tudi manjši preval, mi pa na tem mestu zapustimo kolovoz in pot nadaljujemo desno čez travnik v pas grmičevja.
Pot čez travnik je slabše vidna, a že takoj, ko stopimo v grmičevje z orientacijo ni težav. Po krajšem zložnem vzponu dosežemo drug kolovoz, mu sledimo v levo ter ga po nekaj metrih zapustimo, saj nas markacije usmerijo desno na nekoliko bolj strmo planinsko pot. Le malo naprej prispemo na dobro označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pod od Lokovca (izhodišče Pri Cerkvi), v levo se spusti pot do križišča Vrh Ječmenc, naravnost pa se nadaljuje pot na Lašček. Od razpotja naprej se večinoma zmerno vzpenjamo skozi nizek gozd, nas pa pot hitro pripelje na razgleden Lašček.
zemljevid poti - Lašček
Ob poti: Bremec (950m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Cvetrež - Lašček1
Cvetrež - Lašček2
Cvetrež - Lašček3
Cvetrež - Lašček4
Cvetrež - Lašček5
Cvetrež - Lašček6
Cvetrež - Lašček7
Cvetrež - Lašček8
Cvetrež - Lašček9
Cvetrež - Lašček10
Cvetrež - Lašček11
Cvetrež - Lašček12
Cvetrež - Lašček13
Cvetrež - Lašček14
Cvetrež - Lašček15
Cvetrež - Lašček16
Cvetrež - Lašček17
Cvetrež - Lašček18
Cvetrež - Lašček19
Cvetrež - Lašček20
Cvetrež - Lašček21
Cvetrež - Lašček22
Cvetrež - Lašček23
Cvetrež - Lašček24
Cvetrež - Lašček25
Cvetrež - Lašček26
Cvetrež - Lašček27
Cvetrež - Lašček28
Cvetrež - Lašček29
Cvetrež - Lašček30
Cvetrež - Lašček31
Cvetrež - Lašček32
Cvetrež - Lašček33
Cvetrež - Lašček34
Cvetrež - Lašček35
Cvetrež - Lašček36
Cvetrež - Lašček37
Diskusija o izletu Cvetrež - Lašček (po cesti)
ločanka2. 01. 2022 06:54:33
Za silvestersko turo sva si izbrala tole pot, delala sva krožno. Gor po tej, dol pa po drugi opisani poti. Kakšnih oznak na poti ni, saj pot ni markirana. Prva je bila pri hiški na sliki 16. Tablice s slike 8 tudi ni bilo videti. Je pa dobro prebrati opis zato, da veš kam zavijati. Se mi pa zdi, da je pot v zimskem času še lepša. Najlepši pa vrh seveda.
turbo2. 01. 2022 07:53:05
Lepo. Prihodnjič pa iz Srednjega Lokavca, krožno, je res krasno, sploh, če je vreme jasno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki