Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Dom LD Dobrnič / Dom Frata - Dom LD Dobrnič

Dom Frata - Dom LD Dobrnič

Natisni
Izhodišče: Dom Frata (345 m)
Širina/Dolžina: 45,8265°N 15,035°E
Čas hoje: 1 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 95 m
Višinska razlika po poti: 145 m
Zemljevid: Dolenjska - Gorjanci, Kočevski Rog 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.400
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Obrežje se usmerimo na izvoz Mirna Peč, nato pa z vožnjo nadaljujemo do omenjenega kraja. V Mirni Peči dosežemo glavno cesto Novo mesto - Trebnje, mi pa jo le prečimo ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrniča. Za Mirni Pečjo se cesta prehodno strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naseljem na Globodolskem polju. Nadaljujemo levo (naravnost Dobrnič) ter se spustimo do Gorenjega Globodola. Z vožnjo nadaljujemo še skozi Srednji in Dolenji Globodol, nato pa se cesta počasi vrne v gozd. V gozdu, na prvem križišču nadaljujemo ostro desno (naravnost Suhor in Novo mesto), nato pa se po makadamski cesti pripeljemo vse do Doma Frata, ob katerem parkiramo.
b) Iz Novega mesta se zapeljemo v Prečno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Domu Frata in Ajdovcu. Malo naprej, kjer se v desno odcepi cesta proti Kuzarjevemu Kalu nadaljujemo naravnost, naravnost pa gremo tudi na naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Mirni Peči. Sledi še nekaj križišč, mi pa sledimo oznakam za Dom Frata. parkiramo na parkirišču ob omenjenem domu.
c) Najprej se zapeljemo v Žužemberk, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Straži. Že kmalu za Žužemberkom pa z glavne ceste nadaljujemo rahlo levo, na ožjo cesto v smeri Dolnjega Ajdovca. V nadaljevanju se peljemo skozi Sadinjo vas pri Dvoru, Mali Lipovec , vse do Gornjega in Doljnega Ajdovca, od tam pa sledimo oznakam za Dom Frata. Za vasjo se asfalt konča, mi pa se nato po makadamski cesti spustimo do omenjenega doma, kjer parkiramo.
d) Iz Bele krajine ali Straže se zapeljemo do naselja Soteska, od koder nadaljujemo v smeri Žužemberka. Še pred koncem Soteske gremo rahlo desno (neoznačeno) na cesto, ki se prične vzpenjati po pobočju. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Drenje. Ko prispemo v Veliki Lipovec gremo desno, nato pa za Doljnim koncem levo v smeri Doma Frata. Ko prispemo do omenjenega doma parkiramo na parkirišču ob domu.
Opis poti:
Od Doma Frata nadaljujemo po cesti, ki po vzhodni strani obide dom in se sprva rahlo vzpenja proti severu. Cesta kmalu zavije bolj v levo, nato pa nas po nekaj minutah vzpona pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno na pešpot v smeri Ostrega vrha (naravnost po cesti Ajdovec). Sledi kratek vzpon skozi pas gozda, nato pa dosežemo drugo cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hodimo le nekaj 10 korakov, saj nas nato oznake za Ostri vrh usmerijo levo na pešpot. Pot le malo za tem, ko zapusti cesto, preči večjo jaso, nato pa se prične vidneje vzpenjati, sprva preko poseke, nato pa skozi smrekov gozd. Višje se nam prehodno odpre nekaj razgleda proti Gorjancem, nato pa se pot položi. Sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, pot pa, ki se nadaljuje skozi gozd, nas v nadaljevanju vodi občasno navzgor, občasno pa tudi nekoliko navzdol. Pozneje pot preide v gost pas grmičevja, skozi katerega je lepo posekana, nato pa se vrne v mešan gozd. Pot naprej nas vodi mimo lovske opazovalnice, za njo pa hitro dosežemo cesto, ki vodi z Rdečega Kala proti Domu LD Dobrnič. Omenjeni cesti sledimo v desno, po njej pa v minuti nadaljnje hoje prispemo do omenjenega lovskega doma.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (november).
zemljevid poti - Dom LD Dobrnič
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom Frata, Ostri vrh (nad Globodolom) ( 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Dom Frata - Dom LD Dobrnič1
Dom Frata - Dom LD Dobrnič2
Dom Frata - Dom LD Dobrnič3
Dom Frata - Dom LD Dobrnič4
Dom Frata - Dom LD Dobrnič5
Dom Frata - Dom LD Dobrnič6
Dom Frata - Dom LD Dobrnič7
Dom Frata - Dom LD Dobrnič8
Dom Frata - Dom LD Dobrnič9
Dom Frata - Dom LD Dobrnič10
Dom Frata - Dom LD Dobrnič11
Dom Frata - Dom LD Dobrnič12
Dom Frata - Dom LD Dobrnič13
Dom Frata - Dom LD Dobrnič14
Dom Frata - Dom LD Dobrnič15
Dom Frata - Dom LD Dobrnič16
Dom Frata - Dom LD Dobrnič17
Dom Frata - Dom LD Dobrnič18
Dom Frata - Dom LD Dobrnič19
Dom Frata - Dom LD Dobrnič20
Dom Frata - Dom LD Dobrnič21
Dom Frata - Dom LD Dobrnič22
Dom Frata - Dom LD Dobrnič23
Dom Frata - Dom LD Dobrnič24
Dom Frata - Dom LD Dobrnič25
Dom Frata - Dom LD Dobrnič26
Diskusija o izletu Dom Frata - Dom LD Dobrnič
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki