Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Krofička / Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička (lovska pot)

Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička (lovska pot)

Natisni
Izhodišče: Dom Planincev v Logarski dolini (837 m)
Širina/Dolžina: 46,3836°N 14,6216°E
Ime poti: lovska pot
Čas hoje: 3 h 35 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1246 m
Višinska razlika po poti: 1246 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 8.303
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
a) Čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak) ali iz Mozirja se zapeljemo v Luče, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Logarske doline (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
b) Preko MP Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, tam pa v dolini Bele / Vellach zavijemo desno v smeri MP Pavličev vrh (Pavličevo sedlo) / Paulitchsattel. Ko prispemo na slovensko stran se najprej spustimo do doline, nato pa v križišču nekoliko pred Solčavo zavijemo desno proti Logarski dolini (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
c) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Nadaljujemo po glavni cesti, ki se prične prečno spuščati proti naselju Podolševa. Nižje v križišču zavijemo ostro levo (desno solčavska panoramska cesta - do izhodišča lahko prispemo tudi po tej cesti, v tem primeru se priključimo cesti preko prelaza Pavličev Vrh) v smeri Solčave. Ko se spustimo v Solčavo, v križišču, kjer se priključimo glavni cesti nadaljujemo desno. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Logarske doline (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po glavni cesti, ki nas vodi preko mostu, za mostom pa nas oznake za Klemenčo jamo usmerijo levo na gozdno cesto, po kateri nadaljujemo pot, le ta pa nas v nekaj minutah pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Klemenče jame. Od križišča hodimo po cesti le še kratek čas, saj nato nadaljujemo levo po sprva široki in zložni planinski poti. Le nekaj korakov naprej pa pot preide na pobočje in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Strma pot se v nadaljevanju vzpenja po strmem pobočju, nato pa preči hudourniško grapo in nekoliko naprej še potoček. Za potočkom postane pot še bolj strma in se vzpenja po zelo strmem pobočju, ki je predvsem v mokrem nevarno za zdrs. Po slabi uri hoje od izhodišča pa prispemo do klopce ob studenčku in le malo naprej do razpotja, kjer se priključimo poti z izhodišča Na razpotju.
Tu strmina popusti, mi pa nadaljujemo rahlo navzgor po široki poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda. Od tu sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do Koče na Klemenči jami pod Ojstrico.
Od koče pri kateri je označeno razpotje nadaljujemo naravnost v smeri Ojstrice (levo Strelovec in Krofička) po poti, ki gre po nekaj 10 metrih v gozd. Skozi gozd se zmerno do strmo vzpenjamo, pot pa nas višje pripelje pod skalne pečine, ki pa niso preveč krušljive. Pot se pečinam kmalu umakne v desno in nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Ojstrice po Kopinškovi poti (desno Ojstrica, Planjava in Korošica čez Škarje).
V nadaljevanju preidemo iz gozda na razgledna z ruševjem porasla pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled proti severni steni Ojstrice in Rjavčkemu vrhu. Pot naprej nas pripelje do odcepa neoznačene lovske poti na Krofičko.
Ko opazimo možic (približno 10 minut preden Kopinškova pot preide na drugo stran grebena) se usmerimo levo na slabo vidno stezico, ki nas čez deloma kamnito in deloma travnato pobočje, obdano z ruševjem in posameznimi drevesi pripelje pod vznožje severozahodnih pečin Krofičke. Naprej se vzpnemo po široki gruščnati grapi, s katere se kmalu desno odpre lep zavarovan in izpostavljen prehod (sledimo možicem). Sledi kratek zelo strm vzpon, ki ga premagamo s pomočjo jeklenice in pot nas pripelje na sprva ozek in izpostavljen greben. Greben, ki je rahlo porasel z ruševjem se nato hitro razširi in nas s pomočjo nekaj varoval pripelje do verjetno najtežjega dela poti. S pomočjo jeklenice, ki je že več let poškodovana (podatek z leta 2013) se povzpnemo po skoraj navpičnem in izpostavljenem kaminu, ki je visok približno 10 m. Strmina nato hitro popusti in pot nas pripelje na sončne travnike (pobočje se imenuje Zadnji travnik), kjer se pot postopoma izgubi. Vzpon nadaljujemo prečno v smeri sever do severovzhod po postopoma vse bolj strmem pobočju. Ko pridemo do že precej strmega pobočja, pa prenehamo s prečnim vzponom in pot nadaljujemo po zelo strmem pobočju naravnost navzgor. Če se želimo izogniti zadnjemu strmemu vzponu lahko malo pod vrhom nadaljujemo nekoliko v desno in se na vrh povzpnemo po nekoliko manj strmi "poti", ki nas na vrh pripelje po desni (vzhodni) strani.
PS: Od mesta, kjer zapustimo markirano pot na Ojstrico, le ta postane tehnično in orientacijsko težavna. V megli se odsvetuje vzpon, zaradi padajočega kamenja pa je dobro imeti s seboj tudi čelado.
zemljevid poti - Krofička
Ob poti: Koča na Klemenči jami (1208m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Matkov kot
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička1
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička2
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička3
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička4
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička5
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička6
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička7
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička8
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička9
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička10
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička11
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička12
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička13
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička14
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička15
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička16
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička17
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička18
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička19
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička20
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička21
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička22
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička23
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička24
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička25
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička26
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička27
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička28
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička29
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička30
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička31
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička32
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička33
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička34
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička35
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička36
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička37
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička38
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička39
Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička40
Diskusija o izletu Dom Planincev v Logarski dolini - Krofička (lovska pot)
Stamp18. 07. 2014
Može prijedlog ? Po ovoj Lovskoj poti gore do Krofičke, a onda po Markiranoj stazi dolje ili je bolje obrnuto ? Hvala..
garmont18. 07. 2014
Tako je bolje. Lovska je v sestopu precej bolj zahtevna kot markirana.
franca18. 07. 2014
Bolje najprej po lovski, ker je navzgor lažje iskati prehode, dol pa sproščeno po markirani.
Stamp18. 07. 2014
Hvala.. Malo se bojim da li bude mi društvo Lovsku uopće moglo proći.. Jesu svi mladi i fit muži, ali nemaju iskustva sa sajlama..
Neznam, možda za prvi puta markirana i gore i dole.. mrk pogled
CarpeDiem24712. 08. 2016
Kdor se boji, da bi se izgubil ali zaplezal tekom uporabe LOVSKE POTI, predlagam da vpraša oskrbnika v Koči na Klemenči jami, ki mi je pokazal podrobno skico (potek) poti, kako gre do vrha. Priporočam!
garmont13. 08. 2016
Ne glede na zgornji komentar, se na lovsko ne odpravljajte, če nimate izkušenj s podobnimi potmi. V ruševju Zadnjega travnika vam skica "poti" ne bo veliko pomagala.zavijanje z očmi
suhy18. 11. 2018
Čeprav sva z ženo po 25 letih ponovila turo po lovski stezi, je bilo tokrat kar nekaj orientacijskih težav zadnjih 150 višinskih metrov, kjer se steza izgubi. Možici na različnih mestih kažejo, da imajo tu vsi težave, ko iščejo prehode čez rušje in strme trave. Obstaja torej več variant, kako se prebiti do vrha. Objavljena GPS sled je ena od možnih variant, ki zadnjih 10 metrov pod vrhom zaide v žleb, obrnjen proti severu, kjer si je treba nekoliko pomagati še z rokami. Vseeno čudovit izlet za ljubitelje divje narave. Priporočljiv spust je po markirani poti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki