Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVogel (nad Lepeno) / Dom v Lepeni - Vogel (nad Lepeno)
  

Dom v Lepeni - Vogel (nad Lepeno)

 
Izhodišče: Dom v Lepeni (700 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3037°N / 13,6814°E
Cilj: Vogel (nad Lepeno) (1980 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1280 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 172
Ocena: 1 glasov
Število slik: 77
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Tej cesti, ki je v celoti asfaltirana sledimo do parkirišča pri domu v Lepeni.

Opis poti:

Od Doma dr. Klementa Juga v Lepeni se usmerimo na pot v smeri Doma pri Krnskih jezerih, Gomiščkovega zavetišča na Krnu in Doma na Komni. Že takoj s parkirišča pot preide v gozd, skozi katerega se vzpenja po široki mulatjeri. Po mulatjeri se večinoma zmerno vzpenjamo (strma varianta vzpona v spodnjem delu že nekaj časa ni več v uporabi) skozi gozd, le občasno se nam odpre nekaj razgleda proti dolini in okoliškim goram. Med vzponom večkrat prečimo tudi traso tovorne žičnice, katere prehod je v času obratovanja žičnice prepovedan. Po dobri uri in pol hoje se pot položi in nas le malo naprej pripelje do zgornje postaje tovorne žičnice.
Od tu naprej nas pot vodi ob robu manjše doline, hitro pa nas pripelje do mesta, kjer vsako leto v aprilu opravijo meritev višine snežne odeje. Sledi kratek spust, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se levo odcepi pot na Veliko Babo.
Mi na razpotju še naprej nadaljujemo po široki poti, ki nas hitro pripelje na naslednje razpotje. Tokrat se usmerimo levo navzdol na peš pot, ki nas v nekaj minutah pripelje do doma pri Krnskih jezerih (če nadaljujemo naravnost obidemo planinski dom).
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Krna in Krnskega jezera po zložni poti, kateri se kmalu priključi pot, ki obide planinski dom. Nadaljujemo mimo pastirske koče za katero pridemo na naslednje razpotje, kjer ponovno nadaljujemo v smeri Krna (levo Bogatin, Mali Šmohor in dom na Komni).
Zložna pot pa nas po nadaljnjih nekaj minutah pripelje do bisera Krnskega pogorja. Pred seboj namreč zagledamo Krnsko jezero in ob njem vabljive travnike za počitek. Markirana pot nas nato vodi po levi strani jezera ob vznožju melišča Malega Šmohorja. Na drugi strani jezera se pot obrne rahlo v levo in se nato vzpne po nekoliko bolj strmem pobočju, kjer se nam nekoliko višje priključi nemarkirana (zgornja) pot, ki v prečnem vzponu preči melišča nad Krnskim jezerom (ta pot je nekoliko krajša, a izpostavljena padajočemu kamenju). Pot nato zavije nekoliko desno in nas pripelje na obsežne nanose hudourniškega proda, ki se končajo na planini na Polju.
Nadaljujemo po položni poti, ki poteka preko planine in na desni strani bomo opazili lovsko kočo. Markirano pot nato zapustimo in se usmerimo desno na brezpotje. Držimo se položnega travnatega terena levo od koče in se usmerimo proti dolinici, ki poteka proti sedlu Čez Potoče. Na koncu planine preden se pot prične ponovno vzpenjati bomo opazili tudi nekaj možicev.
Ko se pričnemo vzpenjati je steza ponovno bolje vidna in orientacija ni pretirano zahtevna. Pot se v nadaljevanju ves čas vzpenja po dolini navzgor in poteka po večinoma travnatem terenu. Takšni poti nato sledimo vse do sedla Čez Potoče kjer se nam za kratek čas odpre tudi razgled proti severu.
Na sedlu zapustimo uhojeno stezo in se usmerimo desno na brezpotje. V začetnem delu se vzpenjamo takoj ob grebenu na desni strani. Pobočje je tukaj poraščeno s travo in je občasno tudi precej strmo zato je potrebno tudi nekaj previdnosti. Še posebej v mokrem so pobočja lahko nevarna za zdrs. Za kratek čas se grebenu umaknemo nekoliko bolj v desno stran, nato pa sledi vzpon nazaj proti grebenu. Kmalu dosežemo predvrh na katerem je tudi nekaj ostankov iz prve svetovne vojne. Na vzhodni strani predvrha je tudi nekaj vojaških rovov.
S predvrha se rahlo spustimo po še vedno večinoma travnatem pobočju, ki je na tem delu za odtenek manj strmo. Sledi ponovno vzpon po desni strani grebena do vrha Vogel s katerega se nam odpre pogled proti vrhu Veliki Lemež, ki se nahaja naprej v grebenu. S poti pa imamo sicer že nekaj časa lep razgled proti Krnu in dolini reke Soče.
Sestopimo po poti vzpona.

Ob poti: Dom pri Krnskih jezerih (1385m), Krnsko jezero (1391m), Planina na Polju (1530m), Čez Potoče (1850m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Veliki Lemež
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno1 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno2 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno3 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno4 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno5 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno6 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno7 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno8 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno9 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno10 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno11 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno12 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno13 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno14 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno15 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno16 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno17 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno18 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno19 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno20 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno21 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno22 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno23 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno24 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno25 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno26 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno27 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno28 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno29 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno30 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno31 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno32 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno33 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno34 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno35 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno36 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno37 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno38 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno39 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno40 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno41 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno42 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno43 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno44 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno45 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno46 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno47 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno48 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno49 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno50 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno51 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno52 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno53 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno54 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno55 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno56 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno57 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno58 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno59 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno60 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno61 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno62 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno63 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno64 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno65 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno66 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno67 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno68 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno69 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno70 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno71 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno72 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno73 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno74 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno75 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno76 Dom v Lepeni - vogel_nad_lepeno77
Diskusija o izletu Dom v Lepeni - Vogel (nad Lepeno) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki