Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeLopatnik / Drežniške Ravne - Lopatnik
  

Drežniške Ravne - Lopatnik

 
Izhodišče: Drežniške Ravne (750 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2729°N / 13,6147°E
Cilj: Lopatnik (2012 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1262 m
Višinska razlika po poti: 1262 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: SuzanaM
Ogledov: 10011
Ocena: 5 glasov
Število slik: 80
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:

Iz smeri Tolmin ali Bovec se zapeljemo do Kobarida. S Kobariške obvoznice sledimo oznakam za Drežnico in Vrsno. Nadaljujemo preko znamenitega Napoleonovega mostu čez reko Sočo in takoj za mostom zavijemo levo v smeri Drežnice. Desno Vrsno in planina Kuhinja. Dvopasovna cesta se slabih 5 km v serpentinah vzpenja proti Drežnici. Ko se cesta položi, se zapeljemo mimo spomenika padlim v NOB, ki je na naši levi. Pri spomeniku je postavljena panoramska tabla, kjer si lahko ogledamo naš cilj in sosednje vrhove vse od Krna do Krasjega vrha. Z vožnjo nadaljujemo do vasi Drežnica. Na začetku vasi zavijemo levo in po nekoliko ožji cesti nadaljujemo proti Drežniškim Ravnam. Na križišču v Drežniških Ravnah nas pričaka velika informacijska tabla in oznake. Nadaljujemo desno navzgor v smeri planin Zapleč in Zaprikraj ter Krasjega Vrha. V naslednjem križišču ponovno zavijemo desno v smeri planin Zapleč in Zaprikraj. Cesta se še malo zoži in nas v nekaj strmih ovinkih pripelje do korita z vodo, kjer se asfalt konča. Tu parkiramo na manjšem parkirišču. Od Drežnice do Drežniških Raven sta približno 2 km, do parkirišča pri koritu z vodo pa še približno 1,5 km.

Od korita z vodo se lahko zapeljemo po makadamski cesti do planine Zapleč in tako skrajšamo vzpon za 1 uro. Vendar cesta ni vedno v najboljšem stanju, kar še posebej občutijo avtomobili z nižjim podvozjem.

Opis poti:

Od parkirišča nad Drežniškimi Ravnami nadaljujemo nekaj metrov po makadamski cesti do smerokazov, kjer zavijemo desno v smeri planine Zapleč, Vrata in Krn. Naš cilj Lopatnik se na naši desni dviga nad sedlom Vrata, čez cesto na naši levi pa je Krasji vrh. Steza nas čez travnik vodi do gozda, kjer se razširi v ožji kolovoz, ki se zmerno do blago vzpenja skozi gozd. Pot više prečka slabšo makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo nekaj korakov v desno, nato pa nas smerokaz za slap Curk in planine usmeri levo navzgor. Od tu se pot nekoliko bolj strmo vzpenja po zatravljenem kolovozu med leskami in drugim nižjim drevjem. Više se pot malo položi in nas skozi ogrado pripelje v manjši gozdiček, ki se hitro razredči. Nadaljujemo z blagim vzponom čez travnata pobočja, s katerih se nam na naši desni odpre lep razgled na Krnčico, Lopatnik in sedlo Vrata ter ostale vrhove nad planinama Zapleč in Zaprikraj. Na naši levi se dviga Krasji vrh, za nami pa Matajur. Pot preči slabšo cesto, ob kateri je tudi korito z vodo. Sledimo smerokazom za Vrata in Krn, ki nas usmerijo navzgor čez pašnike. Bolj ali manj vidna steza se vzpenja ob zaraščeni strugi hudournika. Sem pa tja bomo opazili kakšno staro markacijo, vendar z orientacijo ni težav. Po vzponu čez pašnik pridemo do naslednjega širšega kolovoza, ki se odcepi s ceste za planini Zapleč in Zaprikraj. Prečimo kolovoz in se vzpenjamo naprej čez pašnik do planine Zapleč. Če najdemo zbledele markacije, jim sledimo, sicer pa se vzpenjamo ob levem robu pašnika. Mestoma zaraščena markirana pot in kravje stezice nas pripeljejo pod rob ceste na planini Zapleč. Nad sabo na naši levi bomo videli vrata v ogradi, skozi katera stopimo na cesto. Pred nami je tabla TNP in nekaj prostora za parkiranje avtomobilov. Cesta se nadaljuje proti planini Zaprikraj.

Stopimo skozi vrata ograde, ki zapirajo cesto pred planino Zapleč in nato takoj zavijemo desno. Na kamnu pred vrati ograde bomo opazili oznako za Vrata. Čaka nas približno 2 urni vzpon do cilja, ki je naravnost pred nami.

Lepo markirana pot poteka po mulatjeri, ki se v nešteto okljukih večinoma zmerno vzpenja. Večji del poti je zatravljen. V spodnjem delu je sredi poletja trava zelo visoka in lahko povsem zakrije mulatjero. Vsa razpotja so dobro označena, vendar so v travi lahko oznake slabše vidne. V spodnjem delu poti nas lahko hitro zavede, da zavijemo prehitro ali pa nadaljujemo preveč v levo v smeri Vršiča, tako da je potrebno kar nekaj pozornosti.

Z vsakim metrom vzpona se nam odpirajo vedno lepši razgledi na planini Zapleč in Zaprikraj ter Krasji vrh, ki se dviga nad njima. Pogled nam seže do Kaninskega pogorja, za nami pa na Stol in Matajur.

Više postane pot vse bolj kamnita in nekoliko bolj strma. Zdi se, da se naš cilj z vsakim prehojenim metrom bolj oddaljuje, čeprav je ves čas pred nami. Približno 10 minut pod sedlom med Lopatnikom in Krnčico se markirana mulatjera prečno vzpne v desno proti Krnčici in Krnu. Malo naprej se v levo odcepi steza proti Vratom, ki ji sledimo nekaj korakov, nato pa se vzpnemo čez kamnito-travnato pobočje na sedlo med Krnčico in Lopatnikom, od tu pa v nekaj minutah dosežemo vrh Lopatnika.

Naš pohod lahko podaljšamo po markirani poti do Krnčice ali Krna, ali po neoznačeni poti do Skutnika in naprej po brezpotju do Krnčice.

Z Lopatnika se po brezpotju po grebenu spustimo na sedlo Vrata in od tu po mulatjeri v smeri prihoda na planino Zapleč, lahko pa nadaljujemo po neoznačeni poti po grebenu proti Vrhu Ruš in Vršiču, od kjer se po mulatjeri spustimo na planino Zaprikraj. Žal se greben rad že dopoldan zagrne v meglo in oblake, v slabi vidljivosti pa nadaljevanje poti po grebenu ni priporočljivo.

S planine Zapleč se do izhodišča namesto čez pašnike lahko odpravimo tudi po cesti. Po približno 1 km pridemo do večjega ovinka, kjer nas oznaka za Pot miru usmeri v gozd. Tu se lahko priključimo na planinsko pot, ki vodi na Krasji vrh in se po njej spustimo do izhodišča nad Drežniškimi Ravnami.

zemljevid poti
Ob poti: Krnčica (2142m), Skutnik (2074m), Vrata (1920m), Oblo brdo (1957m), Vrh Ruš (1864m), Vršič (1897m), planina Zapleč (1201m), planina Zaprikraj (1208m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Krnčica
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Drežniške Ravne - lopatnik1 Drežniške Ravne - lopatnik2 Drežniške Ravne - lopatnik3 Drežniške Ravne - lopatnik4 Drežniške Ravne - lopatnik5 Drežniške Ravne - lopatnik6 Drežniške Ravne - lopatnik7 Drežniške Ravne - lopatnik8 Drežniške Ravne - lopatnik9 Drežniške Ravne - lopatnik10 Drežniške Ravne - lopatnik11 Drežniške Ravne - lopatnik12 Drežniške Ravne - lopatnik13 Drežniške Ravne - lopatnik14 Drežniške Ravne - lopatnik15 Drežniške Ravne - lopatnik16 Drežniške Ravne - lopatnik17 Drežniške Ravne - lopatnik18 Drežniške Ravne - lopatnik19 Drežniške Ravne - lopatnik20 Drežniške Ravne - lopatnik21 Drežniške Ravne - lopatnik22 Drežniške Ravne - lopatnik23 Drežniške Ravne - lopatnik24 Drežniške Ravne - lopatnik25 Drežniške Ravne - lopatnik26 Drežniške Ravne - lopatnik27 Drežniške Ravne - lopatnik28 Drežniške Ravne - lopatnik29 Drežniške Ravne - lopatnik30 Drežniške Ravne - lopatnik31 Drežniške Ravne - lopatnik32 Drežniške Ravne - lopatnik33 Drežniške Ravne - lopatnik34 Drežniške Ravne - lopatnik35 Drežniške Ravne - lopatnik36 Drežniške Ravne - lopatnik37 Drežniške Ravne - lopatnik38 Drežniške Ravne - lopatnik39 Drežniške Ravne - lopatnik40 Drežniške Ravne - lopatnik41 Drežniške Ravne - lopatnik42 Drežniške Ravne - lopatnik43 Drežniške Ravne - lopatnik44 Drežniške Ravne - lopatnik45 Drežniške Ravne - lopatnik46 Drežniške Ravne - lopatnik47 Drežniške Ravne - lopatnik48 Drežniške Ravne - lopatnik49 Drežniške Ravne - lopatnik50 Drežniške Ravne - lopatnik51 Drežniške Ravne - lopatnik52 Drežniške Ravne - lopatnik53 Drežniške Ravne - lopatnik54 Drežniške Ravne - lopatnik55 Drežniške Ravne - lopatnik56 Drežniške Ravne - lopatnik57 Drežniške Ravne - lopatnik58 Drežniške Ravne - lopatnik59 Drežniške Ravne - lopatnik60 Drežniške Ravne - lopatnik61 Drežniške Ravne - lopatnik62 Drežniške Ravne - lopatnik63 Drežniške Ravne - lopatnik64 Drežniške Ravne - lopatnik65 Drežniške Ravne - lopatnik66 Drežniške Ravne - lopatnik67 Drežniške Ravne - lopatnik68 Drežniške Ravne - lopatnik69 Drežniške Ravne - lopatnik70 Drežniške Ravne - lopatnik71 Drežniške Ravne - lopatnik72 Drežniške Ravne - lopatnik73 Drežniške Ravne - lopatnik74 Drežniške Ravne - lopatnik75 Drežniške Ravne - lopatnik76 Drežniške Ravne - lopatnik77 Drežniške Ravne - lopatnik78 Drežniške Ravne - lopatnik79 Drežniške Ravne - lopatnik80
Diskusija o izletu Drežniške Ravne - Lopatnik ()
ljubitelj gora     
30.12.2013
Novi opisnasmeh na Lopatnik sem se povzpel v novembru začel sem na izhodišču Drežniške Ravne po cesti do parkiršče Zapleč od tam pa v strmine po cik cak potki proti Lopatniku. K sreči ni bilo zelo vroče, niti mrzlo ravno prav, poleti pa mora bit kar hud napor v vročini. Ko prispem na Lopatnik so se odprli krasni razgledi na Krnčico se nisem podal sem se pa odpravil po grebenu do Vršiča, slikovit greben, mulatjera, vojaški bunkarji, vseeno pa je greben v zimskih razmerah zelo naporn, z vrha Vršiča sem se vrnil na sedlo in sestopil več slik: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5947277119021183537?sort=1
darinka4     
2.3.2016
Ljubitelj gora , zanima me, Lopatnik, in kdaj , je primeren čas, za vzpon.Ali je izhodišče, enako, kot na Krnčico.?Se da iti krožno, mislim, če je kakšna drga pot za sestop, vendar prideš, na izhodišče.?nasmeh
IgorZlodej     
3.3.2016
Imaš pod "trenutne razmere-forum", če pod "iskanje" vtipkaš Lopatnik kar tri odrte teme, možnosti pa tudi kar nekaj, tudi za krožno turo. Meni najbolj ugodno v jeseni, ko še ni snega, eno tako turo sem tudi opisal pred časom. Izhodišče pa pri koritu nad Drežniškimi Ravnami ali Zapleč, če se gor pripelješ.
darinka4     
3.3.2016
Hvala Igor , bom pogledala.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki