Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Končnikov vrh / Jakobe - Končnikov vrh (lahka pot)

Jakobe - Končnikov vrh (lahka pot)

Natisni
Izhodišče: Jakobe (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,4784°N 14,7999°E
Ime poti: lahka pot
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 699 m
Višinska razlika po poti: 825 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5.018
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 53
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem, nato pa sledimo oznakam za Koprivno in Podpeco. Nekaj časa se še peljemo ob reki Meži, nato pa gremo iz križišča desno v smeri Podpece, Doma na Peci in Koče na Pikovem. V Podpeci se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežice, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
b) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. S prelaza se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo v smeri Črne na Koroškem. Ko se po nekaj kilometrih spustimo v dolino, na križišču zavijemo desno proti Črni na Koroškem (levo Koprivna). Po glavni cesti se spuščamo proti Črni na Koroškem, nas pa cesta najprej vodi mimo odcepa v dolino Tople, nekoliko nižje pa še do odcepa ceste proti Podpeci, Koči na Pikovem in Domu na Peci. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki nas hitro pripelje v Podpeco. V Podpeci se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežice, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
c) Zapeljemo se v Mežico, kjer sledimo oznakam za Peco. V nadaljevanju se peljemo proti MP Mežica, še pred mejnim prehodom pa zavijemo levo na cesto v smeri Pece. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z leve priključi še cesta iz Podpece, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo za oznakami Dom na Peci ter pot nadaljujemo po kolovozu desno navzgor. Po krajšem vzponu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno ter se še naprej vzpenjamo po kolovozu. Kolovoz nato postopno postane manj strm in ga kmalu tudi zapustimo. Markacije nas namreč usmerijo levo na peš pot, po kateri se nato nekaj časa vzpenjamo skozi gozd. Pot skozi gozd nas nato ponovno pripelje na ožji kolovoz, kjer nadaljujemo desno ter v približno 5 minutah nadaljnje hoje dosežemo Dom na Peci.
Od Doma na Peci se usmerimo na pešpot proti Mali Peci ali pa na pot proti Kordeževi glavi. Po slabih desetih minutah vzpona se obe poti združita, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se naprej vzpne po travniku navzgor in nas pripelje do označenega razpotja.
Usmerimo se na desno pot v smeri zahtevne poti (ki pa to ni), levo pa vodi zelo zahtevna pot na Peco. Desna pot je lahka in nima niti enega težavnega mesta! Naša lažja desna pot nas nato mimo klopce kmalu pripelje med rušje, skozi katerega se nato vzpenjamo. Vzpon naprej poteka po zmerno strmem pobočju z vse lepšimi razgledi. Čez nekaj časa nas pot pripelje na travnato izravnavo, kjer se nam z leve priključi plezalna pot. Sledi le še zadnji vzpon na vrh Kordeževe glave, katere vrh dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje, po nezahtevnem pobočju.
S Kordeževe glave nadaljujemo po markirani poti, ki se prične zmerno spuščati proti Knipsovem sedlu. Po približno 20 minutah spusta pridemo do informativnih tabel na omenjenem sedlu, kjer se nam z leve priključi pot iz doline Topla.
Nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, kateri se le nekoliko višje priključi markirana pot od smučišča Peca / Petzen (smučišče na avstrijski strani gore). Nadaljujemo vzpon po razglednem pobočju, pot pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na s travo porasel Končnikov vrh.
zemljevid poti - Končnikov vrh
Ob poti: Dom na Peci (1665m), Mala Peca (1731m), Kordeževa glava (Peca) (2125m), Knipsovo sedlo (2012m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bistriška špica/Feistritzer Spitze
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Jakobe - Končnikov vrh1
Jakobe - Končnikov vrh2
Jakobe - Končnikov vrh3
Jakobe - Končnikov vrh4
Jakobe - Končnikov vrh5
Jakobe - Končnikov vrh6
Jakobe - Končnikov vrh7
Jakobe - Končnikov vrh8
Jakobe - Končnikov vrh9
Jakobe - Končnikov vrh10
Jakobe - Končnikov vrh11
Jakobe - Končnikov vrh12
Jakobe - Končnikov vrh13
Jakobe - Končnikov vrh14
Jakobe - Končnikov vrh15
Jakobe - Končnikov vrh16
Jakobe - Končnikov vrh17
Jakobe - Končnikov vrh18
Jakobe - Končnikov vrh19
Jakobe - Končnikov vrh20
Jakobe - Končnikov vrh21
Jakobe - Končnikov vrh22
Jakobe - Končnikov vrh23
Jakobe - Končnikov vrh24
Jakobe - Končnikov vrh25
Jakobe - Končnikov vrh26
Jakobe - Končnikov vrh27
Jakobe - Končnikov vrh28
Jakobe - Končnikov vrh29
Jakobe - Končnikov vrh30
Jakobe - Končnikov vrh31
Jakobe - Končnikov vrh32
Jakobe - Končnikov vrh33
Jakobe - Končnikov vrh34
Jakobe - Končnikov vrh35
Jakobe - Končnikov vrh36
Jakobe - Končnikov vrh37
Jakobe - Končnikov vrh38
Jakobe - Končnikov vrh39
Jakobe - Končnikov vrh40
Jakobe - Končnikov vrh41
Jakobe - Končnikov vrh42
Jakobe - Končnikov vrh43
Jakobe - Končnikov vrh44
Jakobe - Končnikov vrh45
Jakobe - Končnikov vrh46
Jakobe - Končnikov vrh47
Jakobe - Končnikov vrh48
Jakobe - Končnikov vrh49
Jakobe - Končnikov vrh50
Jakobe - Končnikov vrh51
Jakobe - Končnikov vrh52
Jakobe - Končnikov vrh53
Diskusija o izletu Jakobe - Končnikov vrh (lahka pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki