Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Gradovec / Javorje - Gradovec (pot čez Glin)

Javorje - Gradovec (pot čez Glin)

Natisni
Izhodišče: Javorje (1050 m)
Širina/Dolžina: 46,2496°N 13,8675°E
Ime poti: pot čez Glin
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 642 m
Višinska razlika po poti: 710 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 557
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 62
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
V bližini parkirišča, na zahodni strani hudournika opazimo markirano peš pot, ki vodi proti planini Suha. Pot se sprva vzpenja po desni strani hudournika, nato pa se mu priključi. Po nekaj korakih hoje po hudourniškem produ markirana pot zavije v desno in se povsem položi. Zložno hojo pa hitro prekine strm vzpon čez razmeroma strmo pobočje. Strmina nato nekoliko popusti in dobro označena pot nas nato vodi skozi strnjen gozd po in ob hudourniku navzgor. Nekoliko višje se markirana pot hudourniku umakne v levo in se mu po nekaj minutah ponovno priključi. Pot, ki nato poteka po desni strani hudournika pa nas kmalu pripelje iz gozda na prostrano planino Suha.
S planine še kratek čas nadaljujemo po markirani poti proti sedlu Čez Suho, Rodici, Voglu in Šiji, nato pa, ko na levi opazimo hudourniško dolino zapustimo markirano pot in nadaljujemo levo v omenjeno dolinico, ob kateri opazimo sledi lovske steze. Kratka dolinica se kmalu konča, nas pa pot pripelje na travnat teren, kjer se steza nekoliko izgubi, a če pogledamo naprej bomo videli nadaljevanje lovske poti, katera se le malo naprej vzpne čez strmo stopnjo. Preko strmega dela vodi široka pot, tako da pri vzponu ni večjih težav. Ko se strm del konča pot zavije v desno in se nadaljuje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Triglava. Nekaj časa hodimo po lepo sledljivi lovski poti, katera pa se kmalu razcepi na dva dela. Izberemo rahlo levo spodnjo pot (desna pot vodi proti vznožju bližnjih vrhov kot so Vrh Okroglice, Špik, Suharski Kosmatec ter se v nadaljevanju še nekajkrat razcepi in tako vodi na različne konce), ki preči pobočja proti vzhodu. Po nekaj minutah prečenja pa se nam bo odprl pogled proti bližnji lovski koči na Glinu, do katere lahko prispemo v dobrih 5 minutah nadaljnje hoje, če zapustimo stezo, ki vodi dalje proti planini Poljani.
Od mesta, kjer se v levo odcepi slabša stezica proti lovski koči še nekaj časa nadaljujemo s prečenjem, nato pa postopoma prispemo v globljo konto, kjer lahko v začetku poletja še naletimo na snežišča. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati po stari, deloma zaraščeni mulatjeri in nas vodi proti prevalu južno od Gradovca (1692 m). Le nekaj metrov preden dosežemo omenjeni preval, pa se ostro v desno odcepi še ena od številnih zaraščenih stezic v bližnji okolici (po omenjeni stezi, ki je težje sledljiva od te, po kateri smo hodili, se lahko vrnemo tudi nazaj na planino Suha). Na prevalu se v levo odcepi pot, ki vodi na vrh Gradovca, naravnost pa se nadaljuje pot proti planini Poljana.
Na omenjenem prevalu običajno stoji možic, ki nas usmeri levo na izsekano pot, ki se nadaljuje skozi pas ruševja. V nadaljevanju se najprej zmerno, nato pa kar strmo vzpenjamo po južnem in vse bolj razglednem grebenu Gradovca. Ob lepih pogledih na gore, ki obdajajo Bohinj, hitro dosežemo razgleden vrh, ki je prav tako kot zadnji del poti posekan.
zemljevid poti - Gradovec
Ob poti: Planina Suha (1385m), Lovska koča na Glinu (1527m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Javorje - Gradovec1
Javorje - Gradovec2
Javorje - Gradovec3
Javorje - Gradovec4
Javorje - Gradovec5
Javorje - Gradovec6
Javorje - Gradovec7
Javorje - Gradovec8
Javorje - Gradovec9
Javorje - Gradovec10
Javorje - Gradovec11
Javorje - Gradovec12
Javorje - Gradovec13
Javorje - Gradovec14
Javorje - Gradovec15
Javorje - Gradovec16
Javorje - Gradovec17
Javorje - Gradovec18
Javorje - Gradovec19
Javorje - Gradovec20
Javorje - Gradovec21
Javorje - Gradovec22
Javorje - Gradovec23
Javorje - Gradovec24
Javorje - Gradovec25
Javorje - Gradovec26
Javorje - Gradovec27
Javorje - Gradovec28
Javorje - Gradovec29
Javorje - Gradovec30
Javorje - Gradovec31
Javorje - Gradovec32
Javorje - Gradovec33
Javorje - Gradovec34
Javorje - Gradovec35
Javorje - Gradovec36
Javorje - Gradovec37
Javorje - Gradovec38
Javorje - Gradovec39
Javorje - Gradovec40
Javorje - Gradovec41
Javorje - Gradovec42
Javorje - Gradovec43
Javorje - Gradovec44
Javorje - Gradovec45
Javorje - Gradovec46
Javorje - Gradovec47
Javorje - Gradovec48
Javorje - Gradovec49
Javorje - Gradovec50
Javorje - Gradovec51
Javorje - Gradovec52
Javorje - Gradovec53
Javorje - Gradovec54
Javorje - Gradovec55
Javorje - Gradovec56
Javorje - Gradovec57
Javorje - Gradovec58
Javorje - Gradovec59
Javorje - Gradovec60
Javorje - Gradovec61
Javorje - Gradovec62
Diskusija o izletu Javorje - Gradovec (pot čez Glin)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki