Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeVirnikov Grintovec / Jezerska slatina - Virnikov Grintovec
  

Jezerska slatina - Virnikov Grintovec

 
Izhodišče: Jezerska slatina (907 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4069°N / 14,5127°E
Cilj: Virnikov Grintovec (1654 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 747 m
Višinska razlika po poti: 820 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 870
Ocena: 1 glasov
Število slik: 72
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se na Zgornje Jezersko, kjer nas oznake za Ankova slapova in izvir mineralne vode usmerijo levo (če prihajamo iz smeri MP Jezerski vrh desno). Nekaj metrov naprej preko mostička prečimo manjši potoček, takoj za njim pa prispemo do "izvira" Jezerske slatine, kjer se začne opisana pot. Parkiramo v bližini korita, parkiranje naprej od korita pa je prepovedano s prometnim znakom (najprej obračališče, nato pa ožja makadamska cesta). Parkirati je možno tudi višje ob cesti, v bližini deloma opuščenega zaselka.

Opis poti:

Od Jezerske slatine nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas vodi ob robu prijetnega in razglednega travnika, s katerega se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. Po nekaj minutah komaj znatnega vzpona prispemo do Ankove domačije, ob kateri se nahaja kapelica, mi pa vzpon nadaljujemo po nekoliko ožji cesti v smeri izvira mineralne vode in Ankovih slapov. Za bližnjima vikendicama se cesta spremeni v kolovoz, po njem pa hitro prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem kolovozu v smeri izvira mineralne vode (rahlo desno Ankova slapova).
Pot naprej nas vodi po manjši dolinici, po kateri prispemo do izvira Jezerske slatine, za izvirom pa nadaljujemo po levem kolovozu, ki se prične strmeje vzpenjati in kmalu zavije v desno. Sledi vzpon po kolovozu, ki vodi prečno preko občasno bolj strmega pobočja, z njega pa se nam občasno odpre lep pogled na Pristovški Storžič. Višje na nekaj manjših razpotjih izberemo širši kolovoz, ta pa višje preči hudourniški graben. Na drugi strani grabna, skozi katerega običajno teče potoček, se prečno vzpnemo do gozdnatega grebena, kolovoz pa preide na drugo stran grebena in se počasi pričenja zaraščati. Nekaj minut še sledimo vedno bolj zaraščenemu kolovozu, nato pa se nam na levo stran odpre lep prehod na greben. Po dveh ali treh minutah lažjega brezpotja se povzpnemo na greben, kjer opazimo slabšo stezico, ki se nadaljuje po oz. ob grebenu, sprva pa se stezica kar strmo vzpne. Malo višje stezica zavije nekoliko desno, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer na levi strani opazimo opuščeno in propadajočo kočo, do katere se vzpnemo v nekaj korakih.
Pri koči stopimo na stranski krak bližnje gozdne ceste, po kateri se mimo opuščene in propadajoče stražarnice JLA, sprehodimo do vozne ceste, ki vodi z MP Jezerski vrh proti Roblekovi planini.
Omenjeni cesti sledimo v levo, po njej pa hitro prispemo do neoznačenega križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti (desna cesta je avstrijska gozdna cesta in vodi dalje proti Pristovnikovi planini / Pristovnikalm, vodi pa tudi do sedla med vrhom Kepp (1631 m) in Pristovškim Storžičem / Kaerntner Storschitz (1759 m) - po omenjeni cesti pa se ne da priti na omenjena dva vrhova in niti do planine, saj je zaradi privatnega zemljišča prehod na delu ceste prepovedan). Cesta, po kateri nadaljujemo po se nato nekoliko vzpne, nam ponudi lep pogled na Pristovški Storžič in Kamniško Savinjske Alpe, za tem pa se prične strmeje spuščati proti Roblekovi planini, katero dosežemo po nekaj minutah spusta.Tu prekoračimo državno mejo ter se v nekaj 10 korakih spustimo do stanu na Roblekovi planini.
Od stanu na Roblekovi planini nadaljujemo levo po cesti, ki se prične zložno spuščati proti zahodnemu delu planine. Po krajšem spustu se cesta razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo po tisti, ki se še naprej zložno do zmerno spušča. Še nekoliko nižje, pa bomo prišli do rumene avstrijske planinske table z napisom Kl. Grintoutz / Virnikov Grintovec, ki nas usmerja levo navzgor na kolovoz.
Na tem mestu, kjer se priključimo markirani poti, ki vodi od vasi Korte / Trögern proti Virnikovemu Grintovcu, gre pot v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Kolovoz nas nekoliko višje pripelje do poseke, s katere se nam odpre pogled na naš cilj ter nekoliko naprej še na Obir, le ta pa zavije nekoliko v desno. Sledi še malo hoje po širokem kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo levo na ožji in postopoma tudi vse bolj strm kolovoz. Nekoliko višje se nam z leve priključi še en kolovoz, mi pa nadaljujemo desno ter nato po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo na sedlo Žingerc, kjer ponovno stopimo na slovensko stran.
Nadaljujemo v smeri Virnikovega Grintovca, po poti, ki gre v gozd, le ta pa se začne vse strmeje vzpenjati. Precej strma pot, nas višje pripelje na glavni greben, kjer le ta zavije v levo. Na grebenu, s katerega se nam odpirajo lepi razgledi na okoliške vrhove, popusti tudi strmina. Tej občasno zelo razgledni in na posameznih mestih za zdrs nevarni poti (v suhem ni večje nevarnosti) sledimo vse do vrha Virnikovega Grintovca.
Jezerska slatina - Roblekova planina 1:20, Roblekova planina - Virnikov Grintovec 1:10.

zemljevid poti
Ob poti: Ankova planina (1340m), Roblekova planina (1284m), Žingerc (1345m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Jezerska slatina - virnikov_grintovec1 Jezerska slatina - virnikov_grintovec2 Jezerska slatina - virnikov_grintovec3 Jezerska slatina - virnikov_grintovec4 Jezerska slatina - virnikov_grintovec5 Jezerska slatina - virnikov_grintovec6 Jezerska slatina - virnikov_grintovec7 Jezerska slatina - virnikov_grintovec8 Jezerska slatina - virnikov_grintovec9 Jezerska slatina - virnikov_grintovec10 Jezerska slatina - virnikov_grintovec11 Jezerska slatina - virnikov_grintovec12 Jezerska slatina - virnikov_grintovec13 Jezerska slatina - virnikov_grintovec14 Jezerska slatina - virnikov_grintovec15 Jezerska slatina - virnikov_grintovec16 Jezerska slatina - virnikov_grintovec17 Jezerska slatina - virnikov_grintovec18 Jezerska slatina - virnikov_grintovec19 Jezerska slatina - virnikov_grintovec20 Jezerska slatina - virnikov_grintovec21 Jezerska slatina - virnikov_grintovec22 Jezerska slatina - virnikov_grintovec23 Jezerska slatina - virnikov_grintovec24 Jezerska slatina - virnikov_grintovec25 Jezerska slatina - virnikov_grintovec26 Jezerska slatina - virnikov_grintovec27 Jezerska slatina - virnikov_grintovec28 Jezerska slatina - virnikov_grintovec29 Jezerska slatina - virnikov_grintovec30 Jezerska slatina - virnikov_grintovec31 Jezerska slatina - virnikov_grintovec32 Jezerska slatina - virnikov_grintovec33 Jezerska slatina - virnikov_grintovec34 Jezerska slatina - virnikov_grintovec35 Jezerska slatina - virnikov_grintovec36 Jezerska slatina - virnikov_grintovec37 Jezerska slatina - virnikov_grintovec38 Jezerska slatina - virnikov_grintovec39 Jezerska slatina - virnikov_grintovec40 Jezerska slatina - virnikov_grintovec41 Jezerska slatina - virnikov_grintovec42 Jezerska slatina - virnikov_grintovec43 Jezerska slatina - virnikov_grintovec44 Jezerska slatina - virnikov_grintovec45 Jezerska slatina - virnikov_grintovec46 Jezerska slatina - virnikov_grintovec47 Jezerska slatina - virnikov_grintovec48 Jezerska slatina - virnikov_grintovec49 Jezerska slatina - virnikov_grintovec50 Jezerska slatina - virnikov_grintovec51 Jezerska slatina - virnikov_grintovec52 Jezerska slatina - virnikov_grintovec53 Jezerska slatina - virnikov_grintovec54 Jezerska slatina - virnikov_grintovec55 Jezerska slatina - virnikov_grintovec56 Jezerska slatina - virnikov_grintovec57 Jezerska slatina - virnikov_grintovec58 Jezerska slatina - virnikov_grintovec59 Jezerska slatina - virnikov_grintovec60 Jezerska slatina - virnikov_grintovec61 Jezerska slatina - virnikov_grintovec62 Jezerska slatina - virnikov_grintovec63 Jezerska slatina - virnikov_grintovec64 Jezerska slatina - virnikov_grintovec65 Jezerska slatina - virnikov_grintovec66 Jezerska slatina - virnikov_grintovec67 Jezerska slatina - virnikov_grintovec68 Jezerska slatina - virnikov_grintovec69 Jezerska slatina - virnikov_grintovec70 Jezerska slatina - virnikov_grintovec71 Jezerska slatina - virnikov_grintovec72
Diskusija o izletu Jezerska slatina - Virnikov Grintovec ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki