Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Bele stene / Jurišče - Bele stene (vzhodna pot)

Jurišče - Bele stene (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Jurišče (704 m)
Širina/Dolžina: 45,6642°N 14,295°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 159 m
Višinska razlika po poti: 159 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 8.638
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke. V kraju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. Tej cesti pa sledimo do vasi Parje, kjer zavijemo levo v smeri vasi Palčje in Jurišče. Povečini rahlo vzpenjajoči cesti, nato sledimo do vasi Jurišče, kjer v bližini informativne table parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo mimo manjšega spominskega parka po cesti v smeri Kršičevca. Cesta, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko nas hitro pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (ob desni cesti se nahaja manjši križ), ki se nadaljuje po levi strani ograje. Le nekoliko naprej pa pridemo na dobro označeno razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti Belim stenam in Spodmolu (naravnost Kršičevec).
Nadaljujemo v smeri Belih sten po kolovozu, ki preči obsežna travnata pobočja. Naprej prečimo manjšo makadamsko cesto in le nekoliko pozneje stopimo na drugo širšo makadamsko cesto kateri sledimo v desno. Omenjeni cesti pa sledimo le nekaj korakov, saj nas že kmalu markacije usmerijo levo na kolovoz, ki se sprva vzpenja vzporedno s cesto, nato pa preide ob vznožje gore Jerusi na kateri se nahajajo Bele stene in Spodmol.
Po nekaj minutah nadaljnje hoje pa nas markacije usmerijo še nekoliko bolj levo na precej zaraščeno peš pot, ki se začne vzpenjati skozi strnjen gozd. Višje pridemo do manjše poseke po kateri se pot nadaljuje strmo navzgor. Na vrhu tega vzpona stopimo na opuščen kolovoz kateremu v rahlem spustu sledimo proti desni. Le nekoliko naprej pa nas markacije usmerijo ostro levo na pot, ki se ponovno začne strmeje vzpenjati in nas nato hitro pripelje do Spodmola. Le nekaj metrov naprej pridemo še do istoimenske jame, nato pa vzpon nadaljujemo po razmeroma zložni poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do razgledišča Belih sten.
zemljevid poti - Bele stene
Ob poti: Spodmol (825m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Jurišče - Bele stene1
Jurišče - Bele stene2
Jurišče - Bele stene3
Jurišče - Bele stene4
Jurišče - Bele stene5
Jurišče - Bele stene6
Jurišče - Bele stene7
Jurišče - Bele stene8
Jurišče - Bele stene9
Jurišče - Bele stene10
Jurišče - Bele stene11
Jurišče - Bele stene12
Jurišče - Bele stene13
Jurišče - Bele stene14
Jurišče - Bele stene15
Jurišče - Bele stene16
Jurišče - Bele stene17
Jurišče - Bele stene18
Jurišče - Bele stene19
Jurišče - Bele stene20
Diskusija o izletu Jurišče - Bele stene (vzhodna pot)
Tadej27. 01. 2009
Če ste obiskali Kršičevec in vam je ostalo še nekaj časa, se splača narediti kratek ovinek in se povzpeti še na Bele stene.
gdbl23. 02. 2009
Lep družinski izlet. Uživali smo v samoti. Prvotni načrt je bil, da se vzpnemo na Kršičevec, a smo zaradi vetra raje zavili na Bele stene, ker gre pot večinoma po gozdu.
Bojan
lidijah27. 12. 2015
Bili v nedeljo tam,izlet bi bil lep,a planinska pot je neprehodna zaradi posutega drevja,ko pot zavije v gozd ni markacij,so šele proti vrhu,jame in spodmola nismo videli,pot naj bi bila krožna a se tudi na vrhu kmalu markacije izgubijo,ob povratku v vas pa sta nas spremljala 2 velika psa z bližnje kmetije,kar ni bilo nič prijetno,očitno imajo na Jurščah domačini kar spuščene pse!!!
acti6. 04. 2020
Včeraj samoten sprehod na Bele stene.Pot odlično označena:vzpon po vzhodni,nazaj po zahodni poti.Dobra stran korone:spoznavamo neznane poti v svojih občinah...
bizgo9324. 02. 2021
Včeraj sva bila s partnerico prvič na Belih stenah. Priporočam krožno pot po vzhodni poti navzgor ter po zahodni navzdol. Ko pot preide iz travnika v gozd je ta na nekaj mestih deloma zaraščena (nič preveč hudega), vendar odlično markirana. Ob poti izstopajo predvsem čudovit borov gozd, kraški spodmol ter jama z istim imenom ter sam vrh z lepim pogledom na jurščansko dolino, Kršičevec in okoliške hribe ter Snežnik. Vrh ima tudi žig in vpisno skrinjico.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki