Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeMrzla gora / Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - Mrzla gora
  

Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - Mrzla gora (greben Orlovec, Matkovo okno, Mrzla gora)

 
Izhodišče: Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini (734 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4181°N / 14,6406°E
Cilj: Mrzla gora (2203 m)
Ime poti: greben Orlovec, Matkovo okno, Mrzla gora
Čas hoje: 8 h
Zahtevnost: alpinistični vzpon
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1469 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze, svetilka
Avtor: dprapr
Ogledov: 11995
Ocena: 8 glasov
Število slik: 47
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo desno proti Matkovemu kotu in parkiramo na parkirišču nasproti kapele.

Opis poti:

Od parkirišča nadaljujemo po glavni cesti do makadamske ceste levo, po njej in desno mimo brunarice navzgor v gozd. Ko pridemo na novo gozdno cesto, po njej desno in jo zapustimo na levem ovinku. Nadaljujemo naravnost po gozdni poti do večje strmine, kjer se pot konča. Od tu naprej se po najlažji varianti med skalami in drevesi povzpnemo na greben. Na začetku grebena je lep razgled na Klemenčo peč.
Nadaljujemo levo po grebenu, težavam se izogibamo v desno.
Kmalu pridemo na zelo poraščen del poti, kjer se prebijamo med suhimi smrekovimi vejami. Višje postane greben lažje prehoden in pojavi se tudi stečina, ki se je držimo več ali manj do Velikega vrha. Pred Velikim vrhom se težavam izognemo najprej s kratkim sestopom po skalah levo in nato po izpostavljenem prehodu desno. Pred vrhom nas še čaka plazenje pod borovci in strm travnat dostop na vrh. Do sem smo potrebovali 3 ure.
Veliki vrh ponuja, glede na svojo skromno višino, enega od boljših razgledov. Dober razlog za prvi daljši počitek!
Z Velikega vrha najprej po borovcih prestopimo na sosednjo vzpetino, po njej navzdol desno v smeri Matkovega kota in levo po strmi gredini (težavno) pod stene. Od tam med borovci desno in navzdol mimo bora proti sedlu (strme trave), s katerega je možen sestop v Logarsko dolino ali v Matkov kot.
S sedla nadaljujemo po grebenu (ne po vidni lovski potki levo, ki vodi do Zabrložnice), po stečinah, težavam se izogibamo levo. Pred predvrhom Savinjeka se najprej težavam izognemo po izpostavljeni skalnati polici levo in ko postane greben preveč poraščen z borovci, sledimo stečini pod grebenom desno. Pod Savinjekom sta dve možnosti dostopa na vrh. Ali naprej po desni strani in nazaj levo po grebenu na vrh ali po strmi grapi direktno na vrh. Če je grapa suha, priporočam slednjo. S Savinjeka je možen sestop do lovske koče v Zabrložnici in naprej v Logarski kot.
S Savinjeka sestopimo po grebenu in sledimo levo od grebena stečino, ki vodi med borovci na dobro vidne travnike pod neimenovanim vrhom (Rdeči stolp?). S travnatega grebenčka se nam splača obiskati ta dvoglavi vrh, s katerega je lep razgled. Z vrha se vrnemo nazaj na grebenček in prečimo pod stenami do melišča pod Matkovim oknom (tu je spet možen sestop do lovske koče v Zabrložnici in v Logarski kot ali po stezici desno do Okrešlja). Po melišču se povzpnemo do strme travnate gredine, po njej do prehoda levo (klin) in pod Matkovo okno. Po strmih travah nato navzgor do Matkovega okna.
Tu pa je že čas za počitek in malico, če si ga nismo vzeli že na Savinjeku. Skozi Matkovo okno gledamo proti Matkovi kopi in uživamo v tem romantičnem okolju. Če smo bili hitri, smo do sem potrebovali 5 ur.
Do Mrzle gore nas še čaka cca 3 ure zelo zahtevnega grebena(I-II).
Od okna nadaljujemo navzgor med borovci in najboljše je, da se čim bolj držimo grebena. Z neimenovanega vrha se nam pokaže najtežji del z dvema vrhovoma pred škrbino Hudega praska. Sestopimo desno po polici in po majavih blokih levo nazaj na greben in navzdol do škrbine. Od škrbine je najprej zelo izpostavljen prehod desno po strmi steni (leva varianta se konča nad prepadi proti Okrešlju) in nato prečenje med borovci nazaj na greben. Ko postane pred manjšo škrbino neprehoden, se spustimo naravnost navzdol levo (na najtežjem delu se spustimo s pomočjo veje borovca) in nadaljujemo po krušljivih policah desno v grapo. Ko se zapre, levo po strmem skoku do borovcev. Prečimo do krušča in rahlo levo navzdol do skalnatega prehoda in naprej po nagruščenih policah v smeri macesna na grebenu. Pred njim nas še čaka strm vzpon po deloma travnatem, deloma skalnatem terenu. Do macesna smo opravili z večjimi težavami, čaka nas še samo strm skok pred škrbino Hudega praska, s katerim pa lahko opravimo s spustom po vrvi.
Od macesna nadaljujemo po zelo krušljivem terenu na greben. Če želimo, se lahko še povzpnemo nazaj po grebenu na vrh, katerega smo obšli po levi strani. Ali pa nadaljujemo naprej po grebenu z borovci do skoka pred škrbino Hudega praska. Sestopimo ali opravimo spust v škrbino in nadaljujemo po grebenu ali izberemo lažjo varianto levo pod grebenom po dobro vidni potki (iz Hudega praska) in po lepo razčlenjenem žlebu.
Na vrhu žleba nadaljujemo po več ali manj dobro vidni potki med borovci in skrotju, sestopimo vmes v manjšo kotanjo in se po travah zopet vzpnemo na greben. Z grebena prečimo po meliščih na markirano pot, ki vodi iz Matkovega kota na vrh Mrzle gore. Po njej nadaljujemo vzpon do vrha.

Težavnost
Greben je od Matkovega okna naprej zelo zahteven (I,II), veliko je strmih zaraščenih prehodov, majavih blokov, krušljivih, naloženih polic. Priporočljivo je varovanje z vrvjo in spremstvo vodnika. Tura je zelo dolga in fizično zelo naporna. Čas hoje 8 ur, ki sem ga navedel, se lahko tudi krepko podaljša, pa seveda tudi skrajša.
Že Prle je omenil, da je greben pustolovski, nedotaknjen, za tiste grebenarje, ki se ne zbojijo kruševja in jim je rušje blizu - skratka greben za eksote.

zemljevid poti
Ob poti: O(v)rlovec (1245m), Kipernik (1250m), Veliki vrh (1539m), Zg. Pavličev Kogel (1461m), Koran (1590m), Savinjek (1694m), Matkovo okno (1779m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora1 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora2 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora3 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora4 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora5 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora6 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora7 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora8 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora9 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora10 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora11 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora12 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora13 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora14 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora15 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora16 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora17 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora18 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora19 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora20 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora21 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora22 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora23 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora24 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora25 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora26 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora27 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora28 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora29 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora30 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora31 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora32 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora33 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora34 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora35 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora36 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora37 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora38 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora39 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora40 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora41 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora42 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora43 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora44 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora45 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora46 Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - mrzla_gora47
Diskusija o izletu Kapela Kristusa Kralja v Logarski dolini - Mrzla gora (greben Orlovec, Matkovo okno, Mrzla gora)
skrajnik     
28.2.2014
hvala lepa, že dodano na listo nasmeh
UROS1     
28.2.2014
Živijo ! A bi se kdo našel, kateri je seveda to pot prehodil in jo pozna, da bi me vodil po tem grebenu, kateri je naravnost prekrasen in zelo divji. Že lansko leto sem ga imel namen prehoditi oz. preplezati.

Sem iz mb Uroš 040 451 818. Vodniku bom zelo hvaležen. Častim prevoz, malico, pa tudi kakšen Jagermaister bo padel na vrhu Mrzle gore sevedanasmeh

Naprimer enkrat junija, ko bo najbrž je kopno.
cico     
28.2.2014
Hvala za opis! Letos moram čez, magari
v dveh delih, LP
dprapr     
2.8.2015
"Pod Savinjekom sta dve možnosti dostopa na vrh."
Ta stavek v opisu bi dopolnil s tem, da obstaja še tretja, najkrajša možnost, direktno po grebenu. Je sicer bolj kosmata, vendar gre. Sva jo nazadnje preizkusila z Zlatkom. Najboljše se je kar držati izpostavljenega grebena, ki nas privede na sam vrh Savinjeka. Le na enem mestu se izognemo levo med borovci.


dprapr     
29.10.2016
Ali je kdo v teh dveh letih opravil s celim grebenom?
Če je, me zanima, v kakšnem času je opravil turo. Predvsem me je to skrbelo, kako se bo časovno izšlo od avta do avta, čeprav sem prej greben opravil že po kosih in sem ga poznal. Za Hudim praskom je šlo že zelo počasi...
garmont     
29.10.2016
Drago, ne se bat, da boš imel veliko ponavljalcev tvojega prečenja tega velegrebena. velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki