Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / Julijske AlpePlanina na Kalu / Kneške Ravne - Planina na Kalu
  

Kneške Ravne - Planina na Kalu

 
Izhodišče: Kneške Ravne (720 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2157°N / 13,8265°E
Cilj: Planina na Kalu (1490 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 770 m
Višinska razlika po poti: 830 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 266
Ocena: 1 glasov
Število slik: 91
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

S ceste Bača pri Modreju - Podbrdo, v naselju Kneža zavijemo na cesto v smeri Kneških Raven. V nadaljevanju se vzpenjamo po cesti, ki se nadaljuje po dolini potoka Kneža. Sprva dokaj zložna ter deloma makadamska cesta, se višje prične strmeje vzpenjati, na strmem delu pa je cesta večinoma asfaltna. Višje se cesta razcepi, mi pa izberemo rahlo levo cesto, ki je še naprej asfaltna in vodi proti Kneškim Ravnam (rahlo desno makadamska cesta, ki vodi v smeri planine v Prodih). Sledi prečenje slikovitega potoka Prošček, nato pa se hitro vzpnemo do parkirišča pred Kneškimi Ravnami, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča, kjer se nahaja informativna tabla Kneških Raven in okolice, nadaljujemo navzgor, na prvem križišču, ob obeležju NOB, pa gremo naravnost (levo domačija pri Jakopu in domačija pri Jaklnu). Cesta kmalu zavije levo, z nje pa se v desno odcepi še cesta k domačiji pri Francu. Tudi tu gremo naravnost, v naslednjem križišču pa gremo rahlo desno (rahlo levo domačija pri Pologarju). Asfaltna cesta se še enkrat razcepi, mi pa tokrat izberemo levo pot (desno se prispe do domačije pri Francu), ki izgubi asfaltno prevleko in nas vodi preko pašne ograje. V nadaljevanju se vzpenjamo po kolovozu, ki nas vodi nad sadovnjakom, nato pa zavije levo in nas skozi pas gozda in preko več pašnih ograj pripelje do razpotja ob manjši deloma kamniti bajti. Tu gremo desno, kolovoz pa višje še enkrat zavije levo, nato pa nas v nekaj minutah pripelje do lovske opazovalnice. Pri lovski opazovalnici gremo ostro desno, nato pa s slabšega kolovoza takoj levo, po pobočju kar naravnost navzgor. Po krajšem vzponu se pojavi steza, ki se večinoma prečno vzpenja skozi gozd, vodi pa nas vzporedno z robom bližnje senožeti. Višje dosežemo greben med Ljubinjskimi stenami in Masovnikom, kjer steza postane razločnejša, popelje pa nas na drugo, zahodno stran grebena. Sledi prečenje pobočij in nekaj grap, pot, ob kateri opazimo nekaj starih, že precej obledelih markacij, pa se pozneje prične prečno vzpenjati. Višje prispemo do poraslih melišč ter se v nekaj minutah vzpnemo do razpotja ob vznožju Ljubinjskih sten.
Nadaljujemo levo v smeri proti planini Razor (desno planina v Prodih in Rut), pot pa nas vodi neposredno pod pečinami, kjer je predvsem v pomladanskem času povečana možnost padajočega kamenja. Sledi prečni vzpon in pot nas pripelje v gozd, kjer nas vodi mimo izvira. Za izvirom se pot prehodno strmo vzpne, za dvema serpentinama pa se ponovno položi. Malo naprej prečimo še pašno ograjo, pot pa nas iz gozda pripelje na zgornji del planine Kuk, na predel imenovan Močila, kjer po spodnji strani obidemo nekaj koč. Za kočami dosežemo vozno cesto, kateri sledimo v desno (levo planina Kuk in parkirišče), po njej pa hitro prispemo do razpotja, kjer se v desno odcepi pot na Žabiški Kuk (tudi Žabijski Kuk) - pot mimo Gradiča (stara vojaška pot).
Nadaljujemo v smeri planine Razor ter pot nadaljujemo po zložni makadamski cesti, ki preči zahodna pobočja Žabiškega Kuka. Po cesti, s katere se nam občasno odpre lep razgled proti severozahodu, kjer vidimo Rdeči rob, Vrh nad Peski, Grušnico, Tolminski Migovec in druge okoliške gore, pa po približno 25 minutah nadaljnje hoje, prispemo do mesta, kjer nas oznake za planinski dom usmerijo desno, na pot, ki se prečno vzpne nad cesto. Sledi le še nekaj minut hoje in pot nas pripelje do Koče na planini Razor.
Kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo v smeri Tolmina in Krna. Sledi rahel spust po deloma betonski cesti, ko pa cesta zavije levo proti bližnji sirarni, pa gremo mi rahlo desno na markirano pešpot v smeri planine na Kalu in Krna. Sledi lahkotna hoja po prostrani in razgledni planini Razor, pot pa se obrne tudi nekoliko v levo, tako da nas pot vodi proti zahodu. Zložna pot nas sprva vodi ob lepih pogledih na Grušnico in Tolminski Migovec, ko pa dosežemo rob planine, pa se nam odpre še lep pogled v smeri Tolmina. Z roba planine pot zavije desno in preide v gozd, skozi katerega se občasno zložno spušča. Nekoliko naprej nas pot pripelje ob spodnji rob pečin vrha Kopecko, sledi pa še prečenje alpske dolinice. Na drugi strani dolinice se pot vrne v gozd, z leve pa se nam priključi slabše uhojena pot s Tolminskih Raven (pot, ki s Tolminskih Raven vodi direktno proti Škrbini), malo naprej pa prispemo še na dobro označeno razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri planine na Kalu in Krna (naravnost Tolminske Ravne in planina Spodnji Kal) ter se pričnemo strmeje vzpenjati, večinoma skozi gozd. Po 15 minutah vzpona prispemo na naslednje razpotje, kjer izberemo levo pot (desno Škrbina in Vrh nad Škrbino). Pot naprej se položi in nas postopoma pripelje iz gozda. Sledi zložen prečni vzpon proti levi, nam pa se s poti odpirajo vedno lepši razgledi. Ko se pas ruševja konča, prispemo na planino na Kalu, mi pa se sprehodimo še do bližnjih koč.
Izhodišče - Močila 2:10, Močila - planina Razor 0:35, planina Razor - planina na Kalu 1:30.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (julij).

zemljevid poti
Ob poti: Močila (1258m), Koča na planini Razor (1315m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grušnica
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kneške Ravne - planina_na_kalu1 Kneške Ravne - planina_na_kalu2 Kneške Ravne - planina_na_kalu3 Kneške Ravne - planina_na_kalu4 Kneške Ravne - planina_na_kalu5 Kneške Ravne - planina_na_kalu6 Kneške Ravne - planina_na_kalu7 Kneške Ravne - planina_na_kalu8 Kneške Ravne - planina_na_kalu9 Kneške Ravne - planina_na_kalu10 Kneške Ravne - planina_na_kalu11 Kneške Ravne - planina_na_kalu12 Kneške Ravne - planina_na_kalu13 Kneške Ravne - planina_na_kalu14 Kneške Ravne - planina_na_kalu15 Kneške Ravne - planina_na_kalu16 Kneške Ravne - planina_na_kalu17 Kneške Ravne - planina_na_kalu18 Kneške Ravne - planina_na_kalu19 Kneške Ravne - planina_na_kalu20 Kneške Ravne - planina_na_kalu21 Kneške Ravne - planina_na_kalu22 Kneške Ravne - planina_na_kalu23 Kneške Ravne - planina_na_kalu24 Kneške Ravne - planina_na_kalu25 Kneške Ravne - planina_na_kalu26 Kneške Ravne - planina_na_kalu27 Kneške Ravne - planina_na_kalu28 Kneške Ravne - planina_na_kalu29 Kneške Ravne - planina_na_kalu30 Kneške Ravne - planina_na_kalu31 Kneške Ravne - planina_na_kalu32 Kneške Ravne - planina_na_kalu33 Kneške Ravne - planina_na_kalu34 Kneške Ravne - planina_na_kalu35 Kneške Ravne - planina_na_kalu36 Kneške Ravne - planina_na_kalu37 Kneške Ravne - planina_na_kalu38 Kneške Ravne - planina_na_kalu39 Kneške Ravne - planina_na_kalu40 Kneške Ravne - planina_na_kalu41 Kneške Ravne - planina_na_kalu42 Kneške Ravne - planina_na_kalu43 Kneške Ravne - planina_na_kalu44 Kneške Ravne - planina_na_kalu45 Kneške Ravne - planina_na_kalu46 Kneške Ravne - planina_na_kalu47 Kneške Ravne - planina_na_kalu48 Kneške Ravne - planina_na_kalu49 Kneške Ravne - planina_na_kalu50 Kneške Ravne - planina_na_kalu51 Kneške Ravne - planina_na_kalu52 Kneške Ravne - planina_na_kalu53 Kneške Ravne - planina_na_kalu54 Kneške Ravne - planina_na_kalu55 Kneške Ravne - planina_na_kalu56 Kneške Ravne - planina_na_kalu57 Kneške Ravne - planina_na_kalu58 Kneške Ravne - planina_na_kalu59 Kneške Ravne - planina_na_kalu60 Kneške Ravne - planina_na_kalu61 Kneške Ravne - planina_na_kalu62 Kneške Ravne - planina_na_kalu63 Kneške Ravne - planina_na_kalu64 Kneške Ravne - planina_na_kalu65 Kneške Ravne - planina_na_kalu66 Kneške Ravne - planina_na_kalu67 Kneške Ravne - planina_na_kalu68 Kneške Ravne - planina_na_kalu69 Kneške Ravne - planina_na_kalu70 Kneške Ravne - planina_na_kalu71 Kneške Ravne - planina_na_kalu72 Kneške Ravne - planina_na_kalu73 Kneške Ravne - planina_na_kalu74 Kneške Ravne - planina_na_kalu75 Kneške Ravne - planina_na_kalu76 Kneške Ravne - planina_na_kalu77 Kneške Ravne - planina_na_kalu78 Kneške Ravne - planina_na_kalu79 Kneške Ravne - planina_na_kalu80 Kneške Ravne - planina_na_kalu81 Kneške Ravne - planina_na_kalu82 Kneške Ravne - planina_na_kalu83 Kneške Ravne - planina_na_kalu84 Kneške Ravne - planina_na_kalu85 Kneške Ravne - planina_na_kalu86 Kneške Ravne - planina_na_kalu87 Kneške Ravne - planina_na_kalu88 Kneške Ravne - planina_na_kalu89 Kneške Ravne - planina_na_kalu90 Kneške Ravne - planina_na_kalu91
Diskusija o izletu Kneške Ravne - Planina na Kalu ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki