Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Planina Obranica / Kočna - Planina Obranica (od spomenika)

Kočna - Planina Obranica (od spomenika)

Natisni
Izhodišče: Kočna (660 m)
Ime poti: od spomenika
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 375 m
Višinska razlika po poti: 375 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 5.828
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 22
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer zavijemo levo v smeri "Blejska Dobrava in Spodnje Gorje". Že kmalu, ko zapeljemo v železniški podvoz smo v naslednjem križišču, kjer peljemo v smeri desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Proti koncu naselja, ko se cesta nekoliko spušča, na levi opazimo gostišče, na desni pa večje parkirišče - naše izhodišče.
Opis poti:
Na strani ceste kjer smo parkirali, stopimo na kolovozno pot, ki vodi proti gozdu. Že po nekaj metrih smo pri malo večjem kamnu, na katerem se nahaja spominsko obeležje in prva markacija z napisom Obranca, ki nas usmerja naravnost (zahodno) v gozd. Pot, ki se prične vzpenjati, v gozdu zavije najprej nekoliko levo in kmalu zatem nazaj v isto smer, naravnost, strmo navzgor. Na prvem razpotju izberemo desno, kjer strmina še bolj naraste. Na drugem, bolj navideznem razpotju, nas markacije zopet usmerijo desno v strmino, kjer pot v kratkem zavije levo in že kmalu spet naravnost oz. v klanec, do drevesa z markacijo, kjer se nam naposled nekoliko izgubi. Pot naj bi tu sicer zavila v desno, a zaradi zaraščenosti in podrtega drevja izberemo strmo smer naravnost, kjer kmalu zopet naletimo na našo pot - v levo. Strmina na kratko nekoliko popusti, oznake pa nas pripeljejo do večje količine podrtega drevja. Ker poti ne moremo nadaljevati za markacijami, se nekaj metrov pred omenjeno podrtijo usmerimo desno v strmino, po že nekoliko nadelani obhodnici. Ko znova naletimo na oznake, nas te usmerjajo levo, prečno proti dolini oz. široki grapi, katero prečkamo. Od tod dalje se zopet vzpenjamo po večji strmini, pot pa se usmerja vse bolj v desno proti vrhu strme, z drevjem manj poraščene doline, po sredini katere se povzpnemo do ograje na robu planine Obranca. Nadaljujemo bodisi v klanček na levi, kjer se nahaja razgledišče, ali pa zahodno, mimo spomenika čez pašnike, do pastirske koče.
zemljevid poti - Planina Obranica
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Kočna  - Planina Obranica1
Kočna  - Planina Obranica2
Kočna  - Planina Obranica3
Kočna  - Planina Obranica4
Kočna  - Planina Obranica5
Kočna  - Planina Obranica6
Kočna  - Planina Obranica7
Kočna  - Planina Obranica8
Kočna  - Planina Obranica9
Kočna  - Planina Obranica10
Kočna  - Planina Obranica11
Kočna  - Planina Obranica12
Kočna  - Planina Obranica13
Kočna  - Planina Obranica14
Kočna  - Planina Obranica15
Kočna  - Planina Obranica16
Kočna  - Planina Obranica17
Kočna  - Planina Obranica18
Kočna  - Planina Obranica19
Kočna  - Planina Obranica20
Kočna  - Planina Obranica21
Kočna  - Planina Obranica22
Diskusija o izletu Kočna - Planina Obranica (od spomenika)
Jon3. 10. 2011
Pot ni lahka kot piše v opisu poti. Zelo strma je (velika večina poti), in na trenutke tudi nevarno strma, posebej pri povratku nazaj.
heinz3. 10. 2011
Jon, z ozirom na splošne kriterije o težavnostih evropskih planinskih poti, ki veljajo tudi pri nas, je pot, katera na nobenem svojem delu za napredovanje ne zahteva uporabe rok, (oprijemanje zajl, klinov, skalovja, oprimkov itd) velja zgoraj opisana za -lahko. Tako pač je. Drži pa, da je ponekod kar strma..
Lp,
Jusk12. 02. 2020
Res je pošteno strma pot,se dobro razmigaš nasmeh danes sem šel po tej poti do Obrance in naprej na Planski vrh,pri naravnem mostu pa obrnem nazaj in po drugi poti mimo snežne jame nazaj na Obranco in dol na Kočno. Pot večinoma suha,brez posebnosti,šele naprej proti Planskem vrhu občasno malo ledena
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki