Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKalški greben / Kokra (Podlebelca) - Kalški greben
  

Kokra (Podlebelca) - Kalški greben

 
Izhodišče: Kokra (Podlebelca) (559 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,319°N / 14,4986°E
Cilj: Kalški greben (2224 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: bolj zahtevno
Višinska razlika: 1665 m
Višinska razlika po poti: 1665 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 15632
Ocena: 3 glasov
Število slik: 68
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Preddvor oz. do naselja Tupaliče, ki se nahaja ob glavni cesti Kranj - Zgornje Jezersko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko že prispemo v naselje Kokra, pa pri oznaki ceste med 8,5 km in 8 km, zavijemo desno preko mostu v zaselek Podlebelca, kjer se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, parkiramo na primernem mestu nekje v bližini.
b) Z Jezerskega se peljemo proti Preddvoru, pri oznaki ceste med 8 km in 8,5 km, pa zavijemo levo preko mostu v zaselek Podlebelca, kjer se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, parkiramo na primernem mestu nekje v bližini.

Opis poti:

Za mostom opazimo rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, ki se vzpne skozi zaselek Podlebelca. Mimo hiš sledimo markacijam, nad zaselkom pa se asfalt konča. Po krajšem vzponu skozi gozd prispemo do večje kapelice, za katero gremo levo na markiran kolovoz. Kolovoz se takoj razcepi, mi pa izberemo desnega, ob katerem se nadaljujejo tudi markacije. Malo višje dosežemo asfaltno cesto, ki vodi proti kmetijam Roblek, Pestotnik in Lovrin, mi pa po njej hodimo do prvega desnega ovinka. Za ovinkom se nadaljuje pešpot, ki se hitro vzpne do mesta, kjer prečimo cesto, ki vodi do kmetije Lovrin. Nadaljujemo skozi gozd, pot pa postopoma preide na neizrazit gozdnat greben, po in ob katerem se nato vzpenja. Višje prečimo še asfaltno cesto, ki vodi proti kmetiji Roblek, mi pa se še nekaj minut strmeje vzpenjamo, nato pa se priključimo na kolovoz, ki vodi od kmetije Roblek.
Nadaljujemo naravnost, po sprva širokem kolovozu, katerega pa kmalu zapustimo, saj nas markacije usmerijo desno na peš pot. Še naprej, ne preveč strma pot pa nas nato pripelje do večje skale, kjer je naslednje tokrat označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Krvavec) po poti, ki se postopoma začne strmeje vzpenjati in nas višje pripelje pod obsežen skalnati podor, ki je viden že iz doline reke Kokre. Pot se podoru umakne nekoliko v levo, nato pa ko smo že nekoliko višje zavije desno in se povsem približa skalnatim pečinam na naši desni. Pot naprej nas v zmernem vzponu pripelje v kratek pas rušja za katerim pridemo do Lojtre. Lojtra je rahlo izpostavljen prehod po široki in dobro zavarovani polički. Ko prehodimo ta del, sledi le še kratko prečenje pobočij (jeklenica), nato pa strmina pobočij popusti. Naprej nadaljujemo po poti, ki se vzpenja skozi rušje. Po 15 minutah se rušje konča in pot nas pripelje na prostrane pašnike Dolge njive, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Krvavec) in po nekaj nadaljnjih korakih nas pot pripelje do stare pastirske koče na omenjeni planini.
Od omenjene koče nadaljujemo po levi strani planine po slabše vidni stezi, ki nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do druge, obnovljene koče. Ponovno se držimo rahlo levo in še naprej slabo vidna pot nas kmalu pripelje v pas rušja, kjer le ta postane izrazitejša. Sledi prečenje kratkega strmega gruščnatega pobočja, nato pa nas zložna pot v nekaj minutah prijetne hoje čez travnike porasle z rušjem pripelje na razpotje na Škrbini.
Tu nadaljujemo levo v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo levo (desno Kalška gora in Cojzova koča) po poti, ki se začne rahlo vzpenjati po vse bolj razglednih pobočjih. Prijetna pot, ki pa zna biti sredi dneva zelo vroča nas sprva vodi v bližini manjšega grebena, nato pa se postopoma obrne nekoliko bolj v levo in nas iz rušja pripelje na čudovite travnike, na katerih bomo našli različne vrste cvetja. Široko pobočje po katerem hodimo se nato zoži, travnike pa postopoma zamenjajo skale. Višje nas pot pripelje na razgleden glavni greben, kateremu nato sledimo do vrha, ki je pogosto poln ovčjih iztrebkov.
Podlebelca - Dolga njiva 3:00, Dolga njiva - Škrbina 30 minut, Škrbina - Kalški greben 1:15.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Dolga njiva (Krvavec) (1688m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kokra (Podlebelca) - kalski_greben1 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben2 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben3 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben4 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben5 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben6 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben7 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben8 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben9 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben10 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben11 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben12 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben13 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben14 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben15 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben16 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben17 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben18 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben19 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben20 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben21 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben22 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben23 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben24 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben25 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben26 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben27 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben28 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben29 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben30 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben31 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben32 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben33 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben34 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben35 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben36 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben37 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben38 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben39 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben40 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben41 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben42 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben43 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben44 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben45 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben46 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben47 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben48 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben49 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben50 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben51 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben52 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben53 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben54 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben55 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben56 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben57 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben58 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben59 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben60 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben61 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben62 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben63 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben64 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben65 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben66 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben67 Kokra (Podlebelca) - kalski_greben68
Diskusija o izletu Kokra (Podlebelca) - Kalški greben ()
mvolk     
24.9.2008
Super planinski izlet. Moje mnenje je, da pot ni niti delno zahtevna. Nadmorsko višino se relativno zlahka premaga, ker se, razen začetnega vzpona, dvigujemo počasi, in predvsem v čudoviti naravi. Ko enkrat pridemo do Dolgih njiv, je pot do vrha precej položna in razgledna. V soboto, 20.9., nisva s kolegom na celotni poti srečala nobenega planinca... samo črede gamsov. Priporočam.
anze r     
6.9.2010
Koliko je aktualen podatek da se je rušje na stezi pod planino Dolga njiva močno zaraslo?
So markacisti stanje že sanirali?
Gorska rožica     
6.9.2010
5.9.2010 - včeraj smo šli tam in je pot normalna .
roker6     
2.4.2012
Pot ni zahtevna je pa v spodnjem delu zelo dolgočasna, sploh po melišču. Pri jeklenicah postane zanimivo od Dogih njiv naprej pa poplačano s čudovitim razgledom. Skoraj vedno piha.Teden dni nazaj v spodnjem delu se predira pri jeklenicah skoraj kopno, ni težav.
nusa     
15.11.2012
Po opisani poti sem bila danes na Kalškem grebenu. Pot je v celoti kopna.Bil je čudovit sončen dan.
vito63     
5.1.2013
Danes bil namenjen na Kalški greben. Poti ne poznamzmeden,markacije so bile zasnežene,močan veter je sproti brisal sledi mojih predhodnikov jezen. Nisem uspel priti gor ,saj sem parkrat zašel,kar mi je pobralo veliko časa, zato sem se skoraj tik pod vrhom raje obrnil,da sem se varno in pravočasno vrnil v dolino. Kalški greben me bo počakal do pomladi nasmeh.
alpin     
2.10.2013
Zanima me ,če obstaja možnost ,da s te poti preidemo na pot, ki vodi na Kokrsko Sedlo oz.(pl.Suhadolnik).
Ima kdo mogoče gps sled.?
L.P.
enjanez     
2.10.2013
Pred leti sva s kolegom prehodila to pot. Kje sem dobil opis se ne spomnim. Povezave se da ugotoviti na zemljevidu. Pod kmetijo Roblek se odcepi gozdna cesta, ki vodi skoraj vodoravno proti severu. Na koncu se cesta spremeni v kolovoz.
Ko pride do Noškarjevega grabna, je potrebno zaviti navzgor. Po celodnevni poti je 150 višinskih metrov kar zahtevnih. Navzgor se napreduje, dokler se na drugi strani grabna ne vidi cesta.
Ta cesta vodi do parkirišča pod Suhadolnikovo kmetijo, kjer sva pustila avto.

Da bi bili ob poti kakšni možici, se ne spomnim. Brez težav sva se orientirala po zemljevidu.

Še moj opis poti:http://www.enjanez.net/Hribi/H10/joHr100823.htm
alpin     
3.10.2013
Hvala "enjanez" za odgovor.
Včeraj sem se kar s kolesom zapeljal v dolino Kokre in malo povprašal domačine,kako je kaj s to povezavo od cerkvice v Kokri do kmetije Suhadolnik, oz.do poti ki vodi na Kokrsko sedlo.Dobil sem skoraj identičen odgovor kot si ga opisal.
Je pa sedaj vprašanje ,če se mi po tej poti sploh splača podati in ni hitreje,če pot nadaljujem po glavni cesti (3.7km) do odcepa ki vodi na kmetijo Suhadolnik.
Sedaj vam moram razložiti zakaj sploh iščem to povezavo.
S kolegom imava v načrtu ,da bi se 3x podala na Grintovec in z njega odletela s padali v Kokro ,Jezersko in nazadnje v Kam. Bistrico ,obratne točke pa naj bi bile cerkvice.Vsega skupaj naj bi naneslo pod (10h)Zato iščem najhitrejšo povezavo od cerkvice v Kokri do vrha Grintovca.zadreganasmeh
Marko Torelli     
31.7.2016
Včeraj, 30.7.2016 po tej poti. Pot je še vedno zelo neobljudena, kot že piše Stritar v Grintovcih, Južni pristopi. Na nekaterih delih nekoliko zaraščena, vendar dobro sledljiva. Markacije številne, le nekoliko obledele; veliko tudi možicev.Dobiš občutek, da bi prej srečal medveda, kot kakšnega planinca. Od Robleka do planine vseskozi lepo napeta. Studenec na planini "dela" za obnovitev zalog. Priporočam za uživanje gorskega miru. Če ne štartate prav v Podlebelci in se peljete proti kmetu Robleku, jo lahko "vdanete" na zadnjem ovinku, preden se začne travnik pod domačijo. LP
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki