Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeKopica / Konec ceste na Vogar - Kopica
  

Konec ceste na Vogar - Kopica (čez Štapce)

 
Izhodišče: Konec ceste na Vogar (1350 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2956°N / 13,8412°E
Cilj: Kopica (2190 m)
Ime poti: čez Štapce
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahko brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 840 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2411
Ocena: 1 glasov
Število slik: 92
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer nadaljujemo naravnost (ostro desno planina Blato). Cesti nato sledimo mimo planine Vogar in se po njej peljemo do parkirišča na koncu ceste.
Od mesta, kjer pobirajo cestnino do izhodišča je slabih 11 km vožnje, zadnja polovica oz. nekoliko manj je cesta v celoti makadamska.

Opis poti:

Ob parkirišču opazimo oznake za planino Viševnik, ki nas usmerijo desno na široko in sprva tudi precej strmo traktorsko vlako. Po nekaj minutah strmega vzpona se vlaka položi, nato pa se nadaljuje brez večjih sprememb višine še naprej skozi gozd. Ko vlaka zavije v desno, nadaljujemo naravnost po markirani pešpoti, le ta pa se sprva še kratek čas zložno vzpenja. Ko pot postane bolj strma bomo na levi strani opazili možic in ob njem pot, ki vodi na Pršivec (pot se pozneje priključi običajni poti z Vogarja), mi pa nadaljujemo naravnost po strmi planinski poti. Pot naprej se še nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd, nato pa se prehodno položi in nas pripelje do Brezna pri Gamsovi glavici (brezno je raziskano do globine 817 m). Nad breznom pot preide v neizrazito in v zgornjem delu tudi bolj strmo dolinico, po kateri se vzpnemo na manjši preval med Pršivecm (1761 m) na levi in Gornjim Viševnikom (17022 m) na desni. Tu se pot povsem položi, nato pa se nekaj časa nadaljuje čez pašnike Gornjega Viševnika. Na drugi strani se pot vrne v gozd in nas v nekaj minutah spusta pripelje do planine Viševnik, sredi katere stoji Bregarjevo zavetišče.
S planine Viševnik nadaljujemo rahlo levo (ostro levo Pršivec, levo Črno jezero, rahlo desno planina pri Jezeru mimo Krištofojce, desno planina pri Jezeru) na pot v smeri planine Ovčarije in Triglavskih jezer. Pot naprej se najprej prečno vzpne proti levi čez bolj strmo pobočje, nato pa se postopoma položi in nas pripelje v bolj planotast svet. Pot nadaljujemo jugozahodno od Grive (1758 m) nekaj časa brez večjih sprememb višine. Nekoliko naprej, točneje pri smernih tablah se v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana stezica, ki se nadaljuje proti planini Dedno polje, mi pa nadaljujemo ostro levo v smeri planine Ovčarije. Od smernih tabel se pot nekoliko spusti, nato pa zavije desno ter se nekaj časa nadaljuje po nekakšni konti oz. vrtači. Na drugi strani konte se pot ponovno prične zmerno vzpenjati, nato pa se položi in nas pripelje do pastirskih stanov na planini Ovčariji.
Nadaljujemo med kočami po markirani planinski poti, ki se prične zmerno spuščati. Nekoliko nižje nas pot vodi še mimo nekaj koč, nato pa nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi širši poti s planine Dedno polje. Tu nadaljujemo levo in v nekaj korakih prispemo do naslednjega razpotja.
Naravnost se nadaljuje pot proti Koči pri Triglavskih jezerih - preko Prodov, mi pa nadaljujemo desno v smeri poti preko Štapc. V nadaljevanju se pot najprej zložno, nato pa zmerno vzpenja po nekakšni dolini med Rušnato glavo na levi in Belo glavo na desni. Višje pot prehodno postane nekoliko bolj strma, nato pa se položi in nas pripelje na označeno razpotje na Štapcah.
Tu se v smeri naravnost nadaljuje pot proti Koči pri Triglavskih jezerih, mi pa nadaljujemo desno v smeri Tičarice in Zelnarice. Pot nadaljujemo skozi kratek pas ruševja, na koncu katerega pot zavije rahlo desno in se prečno vzpne čez strmo stopnjo (na tem delu je predvsem v mokrem nevarnost zdrsa). V nadaljevanju se pobočje nekoliko položi, pot pa se še nekaj časa razmeroma strmo vzpenja. Višje skale in ruševje zamenjajo trave, nas pa pot pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo Mala Tičarica).
Nadaljujemo v smeri Zelnarice po razmeroma zložni poti, ki najprej preči pobočja Male in nato še Velike Tičarice. Za Veliko Tičarico pot preide na širok travnat greben po in ob katerem se nato vzpenjamo. Po nekaj minutah lahkotne hoje, pa se pot prične strmo vzpenjati po deloma travnatem pobočju. Strmina se hitro unese, pot pa nas pripelje na prostrane travnike južno od prepadne in previsne Kopice. Čez prostrane travnike se sprehodimo do vznožja vršnega pobočja Kopice, nato pa, ko dosežemo rob stene, markirana pot zavije v desno ter se prečno vzpne čez manjše melišče. Za meliščem pot zavije v levo, nato pa se v prečnem vzponu prične strmo vzpenjati. Markirana pot se pri manjši neizraziti kotanji približa grebenu ter zavije rahlo proti desni. Ravno na tem mestu zapustimo markirano pot in se po lažjem brezpotju čez zmerno strmo travnato pobočje v nekaj korakih povzpnemo na greben Kopice. Tu nadaljujemo levo ter pot nadaljujemo po vse ožjem, a tehnično nezahtevnem grebenu. Po manj kot 5 minutah hoje od mesta, ko smo zapustili označeno pot dosežemo razgleden in prepaden vrh Kopice.
Izhodišče - planina Viševnik 1:20, planina Viševnik - planina Ovčarija 50 minut, planina Ovčarija - Kopica 2:25.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Viševnik (1625m), Planina Ovčarija (1660m), Štapce (1851m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Konec ceste na Vogar - kopica1 Konec ceste na Vogar - kopica2 Konec ceste na Vogar - kopica3 Konec ceste na Vogar - kopica4 Konec ceste na Vogar - kopica5 Konec ceste na Vogar - kopica6 Konec ceste na Vogar - kopica7 Konec ceste na Vogar - kopica8 Konec ceste na Vogar - kopica9 Konec ceste na Vogar - kopica10 Konec ceste na Vogar - kopica11 Konec ceste na Vogar - kopica12 Konec ceste na Vogar - kopica13 Konec ceste na Vogar - kopica14 Konec ceste na Vogar - kopica15 Konec ceste na Vogar - kopica16 Konec ceste na Vogar - kopica17 Konec ceste na Vogar - kopica18 Konec ceste na Vogar - kopica19 Konec ceste na Vogar - kopica20 Konec ceste na Vogar - kopica21 Konec ceste na Vogar - kopica22 Konec ceste na Vogar - kopica23 Konec ceste na Vogar - kopica24 Konec ceste na Vogar - kopica25 Konec ceste na Vogar - kopica26 Konec ceste na Vogar - kopica27 Konec ceste na Vogar - kopica28 Konec ceste na Vogar - kopica29 Konec ceste na Vogar - kopica30 Konec ceste na Vogar - kopica31 Konec ceste na Vogar - kopica32 Konec ceste na Vogar - kopica33 Konec ceste na Vogar - kopica34 Konec ceste na Vogar - kopica35 Konec ceste na Vogar - kopica36 Konec ceste na Vogar - kopica37 Konec ceste na Vogar - kopica38 Konec ceste na Vogar - kopica39 Konec ceste na Vogar - kopica40 Konec ceste na Vogar - kopica41 Konec ceste na Vogar - kopica42 Konec ceste na Vogar - kopica43 Konec ceste na Vogar - kopica44 Konec ceste na Vogar - kopica45 Konec ceste na Vogar - kopica46 Konec ceste na Vogar - kopica47 Konec ceste na Vogar - kopica48 Konec ceste na Vogar - kopica49 Konec ceste na Vogar - kopica50 Konec ceste na Vogar - kopica51 Konec ceste na Vogar - kopica52 Konec ceste na Vogar - kopica53 Konec ceste na Vogar - kopica54 Konec ceste na Vogar - kopica55 Konec ceste na Vogar - kopica56 Konec ceste na Vogar - kopica57 Konec ceste na Vogar - kopica58 Konec ceste na Vogar - kopica59 Konec ceste na Vogar - kopica60 Konec ceste na Vogar - kopica61 Konec ceste na Vogar - kopica62 Konec ceste na Vogar - kopica63 Konec ceste na Vogar - kopica64 Konec ceste na Vogar - kopica65 Konec ceste na Vogar - kopica66 Konec ceste na Vogar - kopica67 Konec ceste na Vogar - kopica68 Konec ceste na Vogar - kopica69 Konec ceste na Vogar - kopica70 Konec ceste na Vogar - kopica71 Konec ceste na Vogar - kopica72 Konec ceste na Vogar - kopica73 Konec ceste na Vogar - kopica74 Konec ceste na Vogar - kopica75 Konec ceste na Vogar - kopica76 Konec ceste na Vogar - kopica77 Konec ceste na Vogar - kopica78 Konec ceste na Vogar - kopica79 Konec ceste na Vogar - kopica80 Konec ceste na Vogar - kopica81 Konec ceste na Vogar - kopica82 Konec ceste na Vogar - kopica83 Konec ceste na Vogar - kopica84 Konec ceste na Vogar - kopica85 Konec ceste na Vogar - kopica86 Konec ceste na Vogar - kopica87 Konec ceste na Vogar - kopica88 Konec ceste na Vogar - kopica89 Konec ceste na Vogar - kopica90 Konec ceste na Vogar - kopica91 Konec ceste na Vogar - kopica92
Diskusija o izletu Konec ceste na Vogar - Kopica (čez Štapce)
Laščan     
11.6.2015
Zanima me, ali je možen sestop iz vrha Kopice v Dolino za Kopico, da nebi hodili nazaj na Štapce in bi bila pot krožna-proti Dednemu polju. Koliko je približno potrebno za "ovinek" Štapce-Kopica-spust za Koipico-pl. Dedno polje? Hvala,lepe razglede in varen korak želim!
Laščan     
11.6.2015
Obnavljam vprašanje!
Daaam     
11.6.2015
Možen je brezpoten sestop.. sicer te variante še nisem hodil, po občutku pa ne bi smelo biti pretežko (če ti diši malo raziskovanja in imaš nekaj malega občutka za take podvige) ..če ti to ni v redu potem pa potegneš pod Zelnaricam po markirani poti do Vratc in nato po dolini za Kopico nazaj proti Dednemu polju (daljša varianta)
Daaam     
11.6.2015
Možen je brezpoten sestop.. sicer te variante še nisem hodil, po občutku pa ne bi smelo biti pretežko (če ti diši malo raziskovanja in imaš nekaj malega občutka za take podvige) ..če ti to ni v redu potem pa potegneš pod Zelnaricam po markirani poti do Vratc in nato po dolini za Kopico nazaj proti Dednemu polju (daljša varianta)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki