Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeVeška kopa/Wackendorfer Spitze / Koprivna (Kumer) - Veška kopa/Wackendorfer Spitze
  

Koprivna (Kumer) - Veška kopa/Wackendorfer Spitze

 
Izhodišče: Koprivna (Kumer) (1172 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4903°N / 14,7284°E
Cilj: Veška kopa/Wackendorfer Spitze (2074 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 902 m
Višinska razlika po poti: 915 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1789
Ocena: 1 glasov
Število slik: 47
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Luče (do sem iz Kamnika čez prelaz Volovjek (Kranjski Rak) ali pa s Štajerske avtoceste in mimo Mozirja in skozi Ljubno ob Savinji), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo v Solčavo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri Črne na Koroškem in prelaza Spodnje Sleme. Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do mesta, kjer se priključimo cesti Črna na Koroškem - Koprivna. Tu nadaljujemo levo, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S Koroške se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeci in Koprivni. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Črni na Koroškem. V Črni na Koroškem nadaljujemo levo v smeri Podpece in Koprivne. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo naravnost, torej po cesti, ki se vzpenja vzporedno z bližnjim potočkom. Pot naprej nas vodi mimo Žegnanega studenca in nekoliko višje odcepa kolovoza na sv. Ano. Višje cesta naredi oster levi ovinek, ob katerem so informativne table, mi pa jo ravno na tem mestu zapustimo in pot nadaljujemo naravnost na slabšo cesto, katera le malo naprej prečka državno mejo. Ko stopimo v Avstrijo še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se priključimo širši makadamski cesti, po kateri se v nekaj minutah sprehodimo do osrednjega dela planine Luža.
Od planšarske koče se sprehodimo do drugega dela planine, tam pa v križišču nadaljujemo desno v smeri Pece (rahlo levo Železna Kapla / Bad Eisenkappel in Topica / Topitza. Vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zložno do zmerno vzpenja ob robu planine. Po približno 15 minutah nadaljnje hoje, bomo na levi strani ceste opazili planinske oznake za Peco, ki nas usmerijo ostro levo na vzpenjajoč kolovoz. Omenjeni kolovoz nas v prečnem vzponu hitro pripelje do novo zgrajene gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po nekaj 10 m hoje po omenjeni cesti se usmerimo desno na vzpenjajoč kolovoz, po katerem se vzpenjamo skozi smrekov gozd. Po približno 1 uri hoje od izhodišča ponovno stopimo na makadamsko cesto, po kateri se v nekaj korakih povzpnemo do planine Zgornja Luža.
S planine nadaljujemo po markirani poti (sprva še cesti) v smeri Pece. Po nekaj 10 korakih cesta zavije v desno, mi pa nadaljujemo levo po peš poti, ki se začne zmerno vzpenjati skozi gozd. Pot se postopoma začne strmeje vzpenjati, le ta pa nas višje pripelje iz gozda na pobočja porasla z rušjem. Naprej se vzpenjamo po vse bolj razglednih pobočjih Pece, po poti, ki nas čez čas pripelje do glavnega grebena, kjer tudi stopimo na razpotje.
Nadaljujemo ostro levo (desno Bistriška špica in Kordeževa glava) po markirani poti v smeri "Globasnitz". Pot naprej se rahlo spusti, nato pa nas v zmernem vzponu pripelje na neizrazit vrh, s katerega se nam odpre čudovit pogled na Dravsko dolino.

Ob poti: Planina Luža (1250m), Planina Zgornja Luža (1573m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Končnikov vrh, Bistriška špica/Feistritzer Spitze, Kordeževa glava (Peca)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze1 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze2 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze3 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze4 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze5 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze6 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze7 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze8 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze9 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze10 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze11 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze12 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze13 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze14 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze15 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze16 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze17 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze18 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze19 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze20 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze21 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze22 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze23 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze24 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze25 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze26 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze27 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze28 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze29 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze30 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze31 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze32 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze33 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze34 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze35 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze36 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze37 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze38 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze39 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze40 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze41 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze42 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze43 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze44 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze45 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze46 Koprivna (Kumer) - veska_kopa_wackendorfer_spitze47
Diskusija o izletu Koprivna (Kumer) - Veška kopa/Wackendorfer Spitze ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki