Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeZgornji Goreljek (Pokljuka) / Koprivnik v Bohinju - Zgornji Goreljek (Pokljuka)
  

Koprivnik v Bohinju - Zgornji Goreljek (Pokljuka) (mimo makete mlina na veter)

 
Izhodišče: Koprivnik v Bohinju (971 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3059°N / 13,9832°E
Cilj: Zgornji Goreljek (Pokljuka) (1260 m)
Ime poti: mimo makete mlina na veter
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 289 m
Višinska razlika po poti: 325 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 310
Ocena: 1 glasov
Število slik: 52
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in dalje Bohinju. Za naseljem Bitnje, katerega glavna cesta obide po levi strani, nadaljujemo ostro desno v smeri Jereke in Pokljuke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku. Pri avtobusni postaji nas oznake za Koprivnik usmerijo levo, mi pa se od omenjenega križišča peljemo še slabih 200 m, nato pa parkiramo na parkirišču v bližini župnijske cerkve.
b) Iz Železnikov ali Podbrda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bleda. Kmalu za Petrolovo bencinsko črpalko, ki se nahaja le malo za Bohinjsko Bistrico, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Pokljuke in Jereke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku. Pri avtobusni postaji nas oznake za Koprivnik usmerijo levo, mi pa se od omenjenega križišča peljemo še slabih 200 m, nato pa parkiramo na parkirišču v bližini župnijske cerkve.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi nadaljujemo v smeri makete mlina na veter, mi pa že po dobrih 50 metrih prispemo do križišča ob gostišču Pr Senekar, kjer nadaljujemo naravnost (levo vozna cesta proti Zgornjemu Goreljku). Malo naprej v križišču za transformatorjem nadaljujemo levo, nato pa čez nekaj časa še enkrat rahlo levo. Pot naprej nas vodi čez most z zeleno ograjo, v prvem križišču za mostom pa gremo desno v smeri makete mlina na veter. Asfaltna cesta nas vodi še mimo nekaj hiš in kapelice, nato pa že prispemo do makete mlina na veter, ob kateri se nahaja informativna tabla.
Od makete nadaljujemo po cesti naprej, le ta pa se za "zadnjo" stalno naseljeno hišo prične strmo vzpenjati. Po krajšem vzponu prispemo do naslednje hiše, za katero nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi prečno proti levi čez razgleden travnik. Po nekaj minutah prispemo do naslednjega zaselka, kjer nas pot najprej vodi preko dvorišča bližnje hiše, za hišo pa stopimo na asfaltno cesto. V prvem križišču gremo desno, nato pa še mimo nekaj naseljenih hiš naravnost na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon preko senožeti. Občasno nas pot še vodi mimo kakšne koče, ko pa dosežemo ožjo asfaltno cesto, pa imamo za nadaljevanje dve možnosti.
Lahko nadaljujemo rahlo levo po asfaltni cesti, priporočljivejše pa je, če nadaljujemo ostro desno, na cesto, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko. Pot naprej nas vodi ob robu senožeti, pot pa za vodovodnim objektom preide v gozd, mi pa vedno ožjemu kolovozu sledimo še mimo posameznih koč, v nadaljevanju v glavnem svislim. V nadaljevanju se kolovoz spremeni v vse slabšo stezico, ko pa ji ni več moč slediti, pa nadaljujemo levo navzgor ter v minuti ali dveh dosežemo asfaltno cesto, ki vodi proti Zgornjemu Goreljku (tu se tudi združimo s potjo, če bi že nižje nadaljevali po asfaltni cesti).
Sledi hoja po vzpenjajoči se asfaltni cesti, ki se višje nekoliko položi in nas pripelje do posameznih koč na obrobju Spodnjega Goreljka, kjer je tudi odcep k osrednjemu delu naselja.
Nadaljujemo po glavni cesti, s katere se kmalu v levo odcepi pot, oz. cesta proti planini Zajamniki. Malo naprej že prispemo na Zgornji Goreljek, kjer so vse pogostejše lesene koče in apartmaji, v križišču, kjer je v zimskem času urejen enosmerni promet pa nadaljujemo desno v smeri kapele (do kapele in hotela Jelka lahko prispemo tudi, če nadaljujemo po levi cesti). Sledi hoja po dokaj položni cesti, po kateri najprej prispemo do barja Goreljek, nekoliko naprej pa še do kapele sv. Antona Puščavnika na Goreljku. Od kapele nadaljujemo še nekaj minut in ponovno se združimo s prej omenjeno cesto. Tu gremo desno, v naslednjem križišču pa levo do hotela Jelka.
Od hotela Jelka lahko izlet podaljšamo še do Šport hotela.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (marec).

Ob poti: Maketa mlina na veter (990m), Spodnji Goreljek (Pokljuka) (1222m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka1 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka2 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka3 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka4 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka5 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka6 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka7 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka8 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka9 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka10 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka11 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka12 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka13 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka14 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka15 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka16 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka17 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka18 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka19 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka20 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka21 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka22 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka23 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka24 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka25 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka26 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka27 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka28 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka29 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka30 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka31 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka32 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka33 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka34 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka35 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka36 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka37 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka38 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka39 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka40 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka41 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka42 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka43 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka44 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka45 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka46 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka47 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka48 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka49 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka50 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka51 Koprivnik v Bohinju - zgornji_goreljek_pokljuka52
Diskusija o izletu Koprivnik v Bohinju - Zgornji Goreljek (Pokljuka) (mimo makete mlina na veter)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki